Ulkomaat

Edustajainhuone päätti, että Trumpin virkarikostutkintaa jatketaan julkisilla kuulemisilla – Trump twiitissään: ”Yhdys­valtain historian suurin noitavaino”

Edustajainhuone äänesti demokraattien laatimasta suunnitelmasta, joka sai heti tuoreeltaan arvosteluryöpyn republikaaneilta. Kukaan republikaaneista ei tukenut demokraattien esitystä, kaksi demokraattia äänesti vastaan.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone päätti torstaina äänin 232–196, että presidentti Donald Trumpia koskeva virkarikostutkinta siirtyy seuraavaan vaiheeseen ja sen tutkinnasta järjestetään julkiset kuulemiset.

Kyseessä oli ensimmäinen virallinen ja merkittävänä pidetty äänestys, joka liittyy syyskuun lopulla käynnistettyyn virkarikostutkintaan. Trumpin epäillään painostaneen Ukrainaa demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin vastaisiin toimiin.

The Washington Post -lehden mukaan äänestystulos kielii siitä, että demokraatit ovat valmiit nostamaan Trumpin vastaiset virkarikossyytteet myöhemmin tänä vuonna. Mahdollinen virkarikosoikeudenkäynti käytäisiin senaatissa ensi vuoden alussa.

Demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin mukaan äänestyksen tarkoitus oli laatia pelisäännöt tutkinnan jatkolle ja tehdä todistajien kuulemisista julkisia.

Edustajainhuone äänesti demokraattien laatimasta suunnitelmasta, joka sai heti tuoreeltaan arvosteluryöpyn republikaaneilta.

”Yhdysvaltain historian suurin noitavaino”, totesi Trump Twitter-viestissään heti äänestystuloksen jälkeen.
Äänestys seurasi miltei täysin puoluerajoja. Demokraateista 231 äänesti esityksen puolesta ja kaksi vastaan, kun republikaaneista kaikki 194 äänestivät vastaan. Republikaaneista itsenäiseksi loikannut Justin Amash äänesti esityksen puolesta.

Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grisham kutsui lausunnossaan äänestystä ”huijaukseksi” ja syytti demokraatteja ”laittoman” virkasyytehankkeen edistämisestä. Hänen mukaansa demokraattien ainoa tavoite on ”tuhota presidentti”.

HS käy läpi, mistä on kyse:

Mistä äänestyksessä on kyse?

Trumpin virkarikostutkinnan aloittamisesta tai vaiheista ei ole aiemmin järjestetty virallista äänestystä. Niin ei ole maan perustuslain mukaan tarvinnut tehdä.

Nyt edustajainhuoneen demokraatit haluavat kuitenkin selkiyttää tutkinnan pelisääntöjä ja tehdä kuulemisista julkisia. Siksi edustajainhuone äänesti torstaina esityksestä, joka määrittelee tutkinnan seuraavat vaiheet.

Äänestyksen läpimeno ei vielä tuo virkarikossyytettä Trumpille.

Pelosi oli aiemmin vältellyt äänestyksen järjestämistä, sillä se pakotti kaikki edustajainhuoneen jäsenet ilmaisemaan kantansa virkarikostutkintaan. Tutkinnan siunaamista pidettiin tiukkana paikkana joillekin maltillisille demokraateille, jotka havittelevat kannatusta republikaanienemmistöisillä alueilla.

Mitä demokraatit ehdottivat?

Olennaisin kohta demokraattien kahdeksansivuisessa ehdotuksessa oli se, että jatkossa tutkinnan kuulemiset ovat julkisia. Samalla myös pöytäkirjat tähän mennessä tehdyistä kuulemisista tulevat julki.

Julkiset kuulemiset alkavat edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnassa mahdollisesti jo marraskuun 11. päivä, The New York Times kertoo. Sekä demokraatit että republikaanit saavat esittää kysymyksiä todistajille.

Kuulusteluihin saatetaan kutsua uudelleen aiemmin suljettujen ovien takana puhuneita avaintodistajia.

Sen jälkeen tutkinta etenee edustajainhuoneen oikeusvaliokuntaan, jonka kuulemiset ovat niin ikään julkisia. Tilaisuuksiin saa osallistua myös presidentti Trump, jonka asianajaja voisi esittää kysymyksiä todistajille.

Kuulemisten jälkeen oikeusvaliokunta luonnostelee halutessaan virkasyytteen, jonka nostamisesta koko edustajainhuone äänestää. Läpi mennessään syyte etenisi republikaanienemmistöiseen senaattiin, jossa käytäisiin Trumpin oikeudenkäynti.Suuri osa demokraattien ehdotuksesta mukailee aiempien, Richard Nixonia ja Bill Clintonia koskeneiden virkarikostutkintojen pelisääntöjä.

Presidentti esimerkiksi saa kopiot kaikesta todistusaineistosta, ja hänen asianajajansa saa esitellä todistusaineistoa kuulemisissa, kuulustella todistajia ja esittää vastalauseita todistajille esitetyistä kysymyksistä.

Trumpin ja hänen asianajajansa vapauksia voidaan kuitenkin rajoittaa, jos Valkoinen talo jatkaa tutkinnan hankaloittamista. Tähän mennessä Trump on esimerkiksi yrittänyt estää todistajia puhumasta tiedusteluvaliokunnalle.

Jatkossa oikeusvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatti Jerrold Nadler voi kieltää Trumpin asianajajaa kuulustelemasta todistajia, jos Valkoinen talo yrittää kampittaa tutkintaa.

Mitä televisioiduilta kuulemisilta voi odottaa?

Ainakin poliittista draamaa ja huimia katsojalukuja.

Tiedusteluvaliokunnassa puheenjohtaja, demokraatti Adam Schiff ja valiokunnan republikaanien korkea-arvoisin edustaja Devin Nunes voivat kuulustella todistajia ensin 90 minuuttia. Sen jälkeen muut jäsenet saavat suunvuoron.

Jokaiselle jäsenelle on luvattu viiden minuutin puheenvuoro. Keskustelun odotetaan kuumentuvan, kuten on käynyt jo aiemmin suljettujen ovien takana.

Republikaanit luultavasti hyökkäävät entistä ärhäkämmin niin todistajia kuin tutkinnan kannalla olevia demokraatteja vastaan.

Kuulemisten odotetaan kiinnostavan katsojia Yhdysvalloissa ja muuallakin maailmassa.


Kun esimerkiksi entinen FBI-johtaja James Comey todisti kongressin edessä Venäjä-tutkinnassa kesäkuussa 2017, lähes 20 miljoonaa amerikkalaista seurasi tilaisuutta televisiosta, Forbes kertoo.

Kuulustelujen tarkka aikataulu on vielä epäselvä.

Alun perin demokraatit sanoivat, että tutkinta hoidettaisiin kiitospäivään eli 28. marraskuuta mennessä. Arvio vaikuttaa kuitenkin kunnianhimoiselta.

Demokraattien uskotaan joka tapauksessa haluavan jouduttaa virkarikosprosessia, koska vuodenvaihteen jälkeen alkaa esivaalikausi, joka pohjustaa ensi marraskuun presidentinvaaleja.

Joidenkin veikkailujen mukaan äänestys mahdollisten virkarikossyytteiden nostamisesta Trumpia vastaan pidettäisiin ennen joulua.

Mitä Trump ja muut republikaanit sanoivat ehdotuksesta?

Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grisham lyttäsi suunnitelman heti tuoreeltaan tiedotteessaan.

Republikaanit ovat toistuvasti syyttäneet tutkintaa laittomaksi, koska siitä ei ole äänestetty. Väite ei pidä paikkaansa, liittovaltion tuomari linjasi viime viikolla.

Demokraatit kiistävät toimineensa tutkinnassa salamyhkäisesti. Heidän mukaansa salattuja kuulemisia tarvittiin todisteiden keräämiseen ennen tutkinnan julkista vaihetta.

Vielä jokin aika sitten demokraatit eivät olleet yksimielisiä siitä, pitäisikö tutkinnalle antaa siunaus. Edustajat ovat kuitenkin alkaneet luottaa kasvavissa määrin siihen, että äänestäjät kannattavat tutkintaa.

Mielipidemittauksia kokoavan Fivethirtyeight-sivuston mukaan 48,2 prosenttia amerikkalaisista on tällä hetkellä sitä mieltä, että presidentti tulisi asettaa virkasyytteeseen. Demokraateista syytettä kannattaa lähes 84 prosenttia.

Vain vajaat 11 prosenttia republikaanipuolueen kannattajista on Trumpin virkasyytteen puolella.


Missä mennään nyt virkarikostutkinnassa?

Tutkinnassa kuultiin viimeksi tiistaina painava todistus, kun Trumpin turvallisuusneuvonantaja ja arvostettu sotaveteraani Alexander Vindman pääsi ääneen.

Hänen mukaansa Trumpin hallinto poisti kohtia muistiosta, jossa kerrottiin Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä kohutusta puhelusta viime heinäkuussa.

Trumpin epäillään painostaneen Zelenskyiä, jotta Ukraina tutkisi Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän demokraatti Joe Bidenin ja tämän pojan Hunterin toimia.

Vindman oli kertonut kongressissa, että Trumpin hallinnossa oli väännetty kättä siitä, mitä osia tai yksityiskohtia presidenttien puhelusta julkaistaan muistiossa. Hänen mukaansa kaksi keskeistä asiaa jätettiin pois, vaikka Vindman oli yrittänyt ne muistioon palauttaa.

Vindman oli ensimmäinen todistaja, joka oli mukana Ukrainan presidentin kanssa käydyssä puhelinkeskustelussa.

Hän kertoi kuulleensa, kuinka presidentti painosti Ukrainaa tutkimaan Bideneita.

Vindman oli presidentin toimista niin järkyttynyt, että hän kertoi huolistaan esimiehilleen kahteen eri otteeseen.


Keskiviikkona tutkinnassa todisti kolme virkamiestä, jotka tukivat Vindmanin kertomusta siitä, että Trump oli painostanut Ukrainaa.

Keskiviikkoiltana edustajainhuoneen virkarikostutkijat ilmoittivat, että he haluavat kuulla myös Trumpin entistä kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa John Boltonia. Kuuleminen tapahtuisi suljettujen ovien takana 7. marraskuuta.

Boltonin asianajaja sanoi kuitenkin yhdysvaltalaismedialle, että Bolton ei aio todistaa tutkinnassa ainakaan vapaaehtoisesti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää