Ulkomaat

Boris Johnson ei suostu vaaliyhteistyöhön Nigel Faragen Brexit-puolueen kanssa, mikä voi koitua Johnsonin tappioksi ja jopa kumota EU-eron

Faragen suosittu Brexit-puolue yrittää saada konservatiivit yhteistyöhön. Muuten puolue aikoo asettaa omat ehdokkaansa ympäri Britanniaa. Brexit-väki saa vetoapua Trumpilta, mutta Britanniassa sitä ei pidetä kaikissa piireissä hyvänä asiana.

Lontoo

Euroedustaja Nigel Faragen johtama Brexit-puolue aikoo asettaa omat parlamenttivaaliehdokkaansa kaikkiin Britannian vaalipiireihin, jos pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue ei suostu yhteistyöhön.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että brexitin kannattajien äänet jakautuisivat joulukuun 12. päivän parlamenttivaaleissa. Näin konservatiivipuoluetta voisi uhata tappio ja EU-ero eli brexit saattaisi tukkeutua.

Johnson totesi perjantai-iltana Sky News -kanavan haastattelussa, ettei hänen puolueensa ryhdy yhteistyöhön minkään puolueen kanssa. Hänen mukaansa äänten hajottaminen eri puolueille vain vahvistaisi oppositiossa olevan työväenpuolueen eli labourin mahdollisuutta nousta valtaa.

Labourin valta puolestaan tarkoittaisi hänen mukaansa lisää ”jahkailua ja viivyttelyä” brexitin kanssa.

Konservatiivipuolue on torjunut aiemminkin vaaliyhteistyön Brexit-puolueen kanssa. Farage vetosi perjantaina Johnsoniin, että asiaa harkittaisiin uudelleen.

”Olemme valmiita panemaan asian [brexitin] puolueemme edelle. Olemme niin lähellä tavoitettamme [brexitin toteutumista], että toivon konservatiivien harkitsevan asiaa uudelleen”, Farage sanoi vaalikampanjan lanseeraustilaisuudessa.

Brexit-puolueen tilaisuuden voi katsoa tästä linkistä.

Jos konservatiivit suostuisivat yhteistyöhön, Brexit-puolue luopuisi suosiolla kisaamasta vaalipiireissä, joissa konservatiivit voivat odottaa voittoa.

Vastaavasti konservatiivien toivotaan antavan tietä Brexit-puolueelle niissä brexit-henkisissä vaalipiireissä, joissa labour on vahvoilla. Tällaisia vaalipiirejä on Faragen laskujen mukaan noin 150.

”Konservatiivit eivät ole ikinä voittaneet niissä eivätkä voita nytkään.”

Konservatiivipuolueen välittömän vastauksen ennen Johsonin kommentteja antoi perjantaina puolueen johtajistoon kuuluva James Cleverly.

”Ääni Faragelle johtaa riskiin, että [labourin johtaja] Jeremy Corbyn pääsee Downing Streetille [pääministeriksi] takaoven kautta ja vuonna 2020 koittavat kansanäänestykset Skotlannin itsenäisyydestä ja brexitistä. Näin ei saada brexitiä valmiiksi. Parlamentin pattitilanne jatkuisi”, kuului Cleverlyn nimissä toimittajille lähtenyt tiedote.

Johnson on yrittänyt itse profiloitua taipumattomana brexitin kannattajana. Tavoitteena on ollut pysäyttää brexitiä kannattavien konservatiiviäänestäjien lähtö Brexit-puolueen taakse. EU-eron lykkääntyminen lokakuun 31. päivästä iski kuitenkin lommon Johnsonin brexit-uskottavuuteen.

Faragen mukaan aikaa yhteistyöpäätökselle on marraskuun 14. päivään, jolloin ehdokkaiden asettaminen umpeutuu.

Brexit-puolueella on jo valmiina 500 omaa ehdokasta. Vaalirahoituskaan ei ole kuulemma ongelma: ”Rahaa on jo nyt.”

Euroedustaja Farage ei paljastanut, aikooko hän asettua tällä kertaa itse ehdokkaaksi parlamenttivaaleihin. Farage on yrittänyt alahuoneeseen useaan otteeseen siinä koskaan onnistumatta.

Perjantaina Farage haukkui Johnsonin uudelleen neuvotteleman erosopimuksen. Hänen mielestään se jättää Britannian yhä liian likelle EU:ta. Erityisen ”kovan hinnan” erosopimuksesta joutuisi maksamaan Pohjois-Irlanti.

Brexit-puolueen tavoite on ”kunnon ero” EU:sta.

Farage saa nyt poliittista vetoapua Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta. Kaksikko keskusteli brexitistä ja Britannian vaaleista torstai-iltana LBC-radiokanavalla. Keskustelun voi kuunnella täältä.

Trumpin mielestä Faragesta ja Johnsonista tulee muutosvoima, jota on ”mahdotonta pysäyttää”, jos he yhdistävät voimansa parlamenttivaaleissa.

Vaalikampanjan lanseeraustilaisuudessa Farage viittasi Trumpiin ”amerikkalaisena ystävänäni”.

Britanniassa Trumpin tuki ei kuitenkaan ole kaikissa piireissä parasta mahdollista vaalimainosta. Konservatiivipuolueen äänestäjäkunnan maltillisempi siipi saattaisi huolestua, jos Johnson liittoutuisi Faragen kanssa ja siunaus liitolle tulisi Trumpilta.

Liittoutuminen voisi vahvistaa brexitiä vastustavien konservatiivipuolueen äänestäjien vuotamista liberaalidemokraatteihin.

Britannian parlamenttivaalijärjestelmä suosii isoja puolueita. Kustakin vaalipiiristä tulee valituksi eniten ääniä saanut ehdokas. Kaikkien muiden ehdokkaiden saamat äänet menevät ”hukkaan”.

Juuri Farage puolueineen on kärsinyt monesti vaalijärjestelmän takia.

Vuoden 2015 parlamenttivaaleissa Faragen aiemmin johtama Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolue (Ukip) sai lähes 3,9 miljoonaa ääntä. Kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä irtosi kuitenkin vain yksi parlamenttipaikka. Sekin meni entiselle konservatiivipuolueen jäsenelle. Farage itse ei tullut valituksi.

Brittiparlamentissa on yhteensä 650 kansanedustajaa. Johnsonin konservatiivipuolue johtaa mielipidemittauksia keskimäärin kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Toukokuun eurovaaleissa Brexit-puolue oli Britannian suurin. Faragen joukot saivat lähes kolmanneksen äänistä ja 29 europarlamentaarikkoa. Britannialle on kuulunut 73 EU-parlamentin 751 paikasta.

Eurovaaleissa noudatetaan kuitenkin suhteellista vaalitapaa. Myös äänestysvalinnat voivat erota parlamenttivaalien vastaavista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  4. 4

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  5. 5

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  6. 6

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  7. 7

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  8. 8

   Ville Pernaa oli tottunut tekemään valtavasti töitä mediamurroksen keskellä, mutta työuupumus iski kertarysäyksellä: ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua”

   Tilaajille
  9. 9

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Eikö tämä olekin turvallisin paikka, minkä voit kuvitella?” – HS seurasi tuhansien amerikkalaisten asemarssia Virginiassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää