Ulkomaat

Maailma tuijottaa Petrivsken kyläpahaseen, jossa voidaan pian ottaa askel kohti Ukrainan sodan loppua

Steinmeierin mallina tunnettu rauhansuunnitelma etenee tuskallisen hitaasti. Seuraavaksi Itä-Ukrainan sodan osapuolten pitäisi vetäytyä pikkuisen joen rantapusikoista Donetskin eteläpuolella.

Eteläisessä ja itäisessä Ukrainassa riittää paikkakuntia, jotka on nimetty Ukrainan neuvostotasavallan pääministerinä vuosina 1919–1938 toimineen Grigori Petrovskin kunniaksi. Niistä ehkä vähäisin on asukasluvultaan tuntematon Petrivsken tai venäjäksi Petrovskojen kylä 60 kilometriä Donetskin kaupungista etelään.

Pölyistä, viivasuoraa kylätietä reunustaa molemmin puolin muutama kymmenen taloa peltoaukeiden keskellä. Vieressä virtaa samea ja kapea Komišuvaha-joki laskeakseen vetensä ennen pitkää kahden suuremman joen kautta Venäjän rajan yli Doniin ja edelleen Asovanmereen.


Ukrainan hallussa olevan Mariupolin satamakaupungin ja separatistilinnake Donetskin välinen rautatie kulkee kylän itäpuolelta, kaupunkien välinen valtatie länsipuolelta.

Ukrainan joukot ja Venäjän tukemat separatistit juuttuivat vuonna 2014 tähän ja jäivät tuijottamaan toisiaan. Niin sanottu Minskin tulitaukolinja kulkee kylätien pohjoispuolisten talojen takaa: pohjoispuolen pellot ja pusikot ovat Venäjän ja sen liittolaisten hallussa.


Nyt maailma tuijottaa Petrivskeen. Jos joukot molemmin puolin vetäytyisivät kilometrin loitommalle toisistaan, olisi Itä-Ukrainan rauha pienen askeleen lähempänä.

Mutta ensin pitäisi lopettaa ampuminen, eikä hyvältä näytä. Ety-järjestön tarkkailijat raportoivat viimeksi torstaina laukauksista ja räjähdyksistä Petrivskessä.

Donbassin alueella keväällä 2014 alkaneessa sodassa on tehty kaksi tulitaukosopimusta, niin sanotut Minskin sopimukset vuosilta 2014 ja 2015. Niihin kirjattiin askelmerkit sodan lopettamiseksi mutta sen verran epäselvästi, että osapuolet ovat jääneet juoksuhautoihin eikä yli 13 000 vainajan lisäksi juuri muuta ole saavutettu.

Saksan tuolloinen ulkoministeri ja nykyinen presidentti Frank-Walter Steinmeier esitti Minskin suunnitelmasta yksinkertaistetun ja täsmällisemmän version vuonna 2016. Siinä edellytetään ampumisen lopettamista, vetäytymistä ja lopulta tulitaukolinjalle muodostettaisiin 50 kilometrin levyinen turvavyöhyke.

Seuraavaksi vuorossa olisi ”vieraiden joukkojen” poistuminen koko Ukrainan alueelta, mikä käytännössä tarkoittaisi venäläisten lähtöä kalustoineen separatistialueelta. Ukraina ottaisi Venäjän vastaisen rajan valvontaansa.

Tämän jälkeen nykyiselle separatistialueelle myönnettäisiin autonominen asema ja alueella järjestettäisiin paikallisvaalit Ety-järjestön valvonnassa.


Steinmeierin esitys ei herättänyt innostusta, ja paperi työnnettiin pöytälaatikkoon.

Viime kesänä alkoi näyttää paremmalta, sillä Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi uhosi jo vaalikampanjassaan neuvottelevansa ”vaikka pirun kanssa”, jos vain rauha saadaan. Sovittiin ensimmäisestä vankien vaihdosta Ukrainan ja Venäjän kesken.

Luhanskin kapina-alueen pohjoislaidalla alkoi tapahtua samoihin aikoihin. Joukot vetäytyivät loppukesällä Stanytsia Luhanskan rajakaupungissa etäämmälle, ja ukrainalaiset ryhtyivät korjaamaan pommituksissa vaurioitunutta siltaa. Viimeisten tietojen mukaan separatistit tekevät omalla puolellaan asvalttitöitä.

Asialla on merkitystä, sillä Stanytsia Luhanska on yksi harvoista virallisista linjan ylityspaikoista, joiden kautta siviiliväestö pääsee kulkemaan separatistien hallitsemille alueille ja sieltä pois.

Sodan osapuolet ovat tavanneet säännöllisesti Minskissä yhdessä Ety-järjestön edustajien kanssa. Syyskuun lopussa Minskin neuvottelijat kaivoivat Steinmeierin suunnitelman esiin ja sopivat, kuinka se voitaisiin toteuttaa.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä Minskissä sovittiin, että vetäytyminen aloitetaan Zoloten kylästä Luhanskin alueelta ja seuraavaksi on vuorossa Donetskin alueen Petrivske. Paikat ovat sellaisia, joissa joukot ovat todella lähellä toisiaan, mutta joilla ei ole suurta strategista merkitystä. Jostain oli aloitettava.


Zoloten vetäytymiselle annettiin aluksi aikaa runsas viikko, mutta se ei riittänyt mihinkään. Ankarin vastarinta tuli Ukrainan nationalisteilta ja veteraaneilta, eivätkä he tyytyneet koviin puheisiin.

Ukrainan sodassa kunnostautuneista vapaaehtoisjoukoista tunnetuin eli Azov-pataljoona lähetti miehensä Zoloteen pysäyttämään vetäytymisen. Umpisolmu aukesi viikko sitten perjantaina, kun Zelenskyi matkusti Zoloteen pitämään Azovin miehille puhuttelun.

”Ette te voi esittää minulle uhkavaatimuksia, olen tämän maan presidentti”, Zelenskyi sanoi brittilehti Independentin mukaan. Maanantaina Ukrainan armeija riisui Azov-pataljoonan miehet aseista.

Tiistaina kello 13 rajan molemmin puolin ammuttiin ilmaan vihreät ja valkoiset valoraketit ja vetäytyminen alkoi lyhyellä rintaman pätkällä. Vielä on purettava asemia ja raivattava miinoja, mutta jotakin sentään oli tämäkin.

Seuraavaksi vuorossa pitäisi siis olla Petrivske. Zelenskyi arveli torstaina Kiovassa tavatessaan Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin, että vetäytyminen pikku kylässä voisi alkaa ensi maanantaina. Sitä ennen aseiden pitäisi presidentin mukaan kuitenkin olla kylässä hiljaa viikon ajan.

Etyj-tarkkailijat raportoivat ammunnasta ja räjähdyksistä Petrivsken parin kilometrin mittaisella rintamanpätkällä sekä tiistaina että keskiviikkona. Zelenskyin esittämä aikataulu ei siis näytä pitävän.

Rauhan askeleet ovat mitättömän näköisiä, mutta Petrivskeen on ladattu odotuksia. Vetäytyminen Komišuvaka-joen rantapusikoista on käytännössä ehto Ranskan presidentin Emmanuel Macronin pitkään puuhaamalle neljän valtion Ukraina-kokoukselle.


Useimmat kommentoijat uskovat, että Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan huippukokous onnistuu kuin onnistuukin vielä marraskuun aikana. Venäläinen uutislehti Kommersant tietää jo kokouspaikankin, se on Pariisi.

Pariisissa ruvetaan sitten lueskelemaan Steinmeierin laatimia papereita. Rauhaan taitaa olla pitkä matka.

Oikaisu 2.11.2019 klo 19.40: Artikkelin pääkuva ei ole tämän vuoden lokakuulta, kuten kuvatekstissä aiemmin kerrottiin, vaan vuoden 2016 lokakuulta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  8. 8

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää