Ulkomaat

Joukkoraiskaus­syytteestä annettu tuomio herätti keskustelun naisten asemasta Espanjassa, jossa macho­kulttuuri elää vahvana – ”Tällaiset rikokset eivät mahdu tajuntaan”

Puolet espanjalaisnuorista tunnistautuu feministeiksi, mutta osa nuorista miehistä on ottanut asenteissa takapakkia. Laitaoikeiston puolue Vox lietsoo vastaiskua tasa-arvoliikkeelle, ja sovinismi peilautuu joukkoraiskauksissa.

Sevilla. Espanjalaisen Blanca Matesanz Baenan, 22, poninhäntä viuhuu, kun José Manuel Madroñal Robalo, 25, kieputtaa ystäväänsä salsan tahdissa Sevillassa. Parin askeleet sopivat ilmiömäisesti yhteen sunnuntai-illan katukarkeloissa Plaza de Españan aukiolla.

Andalusian itsehallintoalueen pääkaupunki tunnetaan eloisasta tanssin ja musiikin perinteestä. Flamencoryhmä kerää pois rekvisiittaa, kun kymmeniä ihmisiä alkaa parveilla yleiseen paritanssitapahtumaan iltaruskon kultaamalle pramealle torille. Latinalaisten ja afrikkalaisten rytmien taitureista monet ovat nuoria.

Matesanz ja Madroñal vetävät henkeä muutaman kappaleen ajan. Perinteisesti mies vie parketeilla. Espanjan yhteiskuntaa on kuitenkin kahden vuoden ajan ravistanut kenties EU:n laajin tasa-arvoliike. Se ulottuu sevillalaisiin tanssipiireihinkin.

”Tavataan sanoa, että on miehen paikka ja naisen paikka, mutta enää ei ole niin! Roolit ovat kovasti muuttumassa. On ilmaantunut monia naisia, jotka ovat vartavasten harjoitelleet viemään”, Blanca Matesanz sanoo. Hän osoittaa joukossa pyörähtelevää naisparia.

Myös hän opettelee olemaan tanssikuvioita johtava osapuoli.

”Voin hakea silloin tyttöä tai poikaa, joka tanssii tytölle mielletyt askeleet. Miehet eivät tosin ole vielä suureksi avuksi.”

Espanjan sunnuntaina pidettävät parlamenttivaalit saattavat ratkaista, millä voimalla sukupuolten välisiä piintyneitä normeja murretaan.

Tasa-arvoliike ei kuulu perjantaina virallisesti alkaneen vaalikampanjoinnin pääteemoihin, mutta kesästä 2018 maata johtaneen vasemmistopääministerin Pedro Sánchezin hallitus on pitänyt syrjinnän poistamista ja sovinismin vastaista ohjelmaa keskeisesti esillä.

Joukkoraiskauksesta syytetyille miehille perjantaina annettu tuomio nosti naisten oikeudet jälleen isosti esiin. Viisi nuorta miestä tuomittiin 10–12 vuoden vankilatuomioihin Manresan kaupungissa Kataloniassa. Oikeuden mukaan he syyllistyivät 14-vuotiaan tytön seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta eivät raiskaukseen, koska tiedoton uhri ei tehnyt vastarintaa. Raiskauksesta olisi langennut enemmän vankeutta.

Lue lisää: Espanjassa annettiin kuohuttava tuomio teinin joukkoraiskauksesta syytetyille: ”Uhri ei tiennyt, mitä hän teki”


Seksuaalirikosten määrä kasvoi Espanjassa 23 prosenttia viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Valtakunnansyyttäjä María José Serrano otti syyskuussa tilastoja esitellessään juuri joukkoraiskaukset erityistä levottomuutta herättäväksi esimerkiksi, miten aiempaa useammat nuoret miehet syyllistyivät sukupuoliseen väkivaltaan.

Tuorein tuomio herätti valtavaa suuttumusta, ja sen vaikutus vaalipuheisiin selviää pian. Turhautuneet espanjalaiset vedetään nyt jo neljättä kertaa neljän vuoden kuluessa uurnille sisäpoliittisen pattitilanteen purkamiseksi. Edellisen kerran espanjalaiset äänestivät huhtikuussa, mutta PSOE-puoluetta johtava Sánchez epäonnistui hallitustunnusteluissa.

Ennusteet lupaavat PSOE:lle nytkin voittoa. Umpikuja näyttäisi silti kostautuvan koko vasemmistolle. Arvokonservatiivinen kansanpuolue PP, oikealle viime aikoina hivuttautunut liberaali Ciudadanos ja laitaoikean kovan linjan pienpuolue Vox voisivat yltää äänisaaliissaan tasoihin vasemmiston kanssa, valtalehti El País päätteli viime viikolla.

Vox vahvistaa useimmissa kyselyissä suosiotaan. Se voisi lähes kaksinkertaistaa paikkamääränsä 350-paikkaisessa edustajainhuoneessa, El Mundo -lehden julkaisema kysely ennakoi.

Voxin riveissä istuu nyt 24 edustajaa.


”Pelkäämme kovasti Voxin etenemistä, sillä se poistaisi naisten oikeuksia”, Paulina Molina Fernández, 25, tuskailee. Hän lukee kirjaa viltillä Sevillan keskustan vehreässä keitaassa, Maria Luísan puistossa.

”Yhteiskunnan on muututtava, mutta ei sentään sata vuotta taaksepäin”, ystävä Lourdes García González, 27, puuskahtaa.


Edesmennyttä fasistidiktaattoria Francisco Francoa sympatisoiva Vox murtautui ensimmäisenä läpi juuri täällä Andalusiassa. Itsehallintoalue on väkiluvussa Espanjan isoin 8,4 miljoonalla asukkaallaan. Vox kohosi alueparlamenttiin viime joulukuun vaaleissa. Vuosikymmeniä vasemmistoon luottanut Andalusia siirtyi oikealle.

Kansanpuolue PP ja Ciudadanos hallitsevat nyt andalusialaisia niin, että Vox tukee niitä parlamentissa. Laitapuolueen piti kuitenkin luopua vaatimuksistaan, että lainsäädäntöä sukupuolisesta väkivallasta, tasa-arvosta ja seksuaalivähemmistön oikeuksista kumotaan.

Paulina Molinan ja Lourdes Garcían mielestä Andalusian aluevaalit herättivät Espanjan vasemmiston. Kun huhtikuussa äänestettiin jälleen Espanjan kansallisesta parlamentista, äänestysvilkkaus oli poikkeuksellisen korkea 75,7 prosenttia. Uurnille rynnisti nuoria äänestäjiä.

”Voxin eteneminen haluttiin teilata”, Lourdes García tulkitsee.

Espanjalaiset 15–29-vuotiaat samastuvat aiempaa enemmän naisasian kannattajiksi.

Kun kaksi vuotta sitten feministeiksi itsensä mielsi 34 prosenttia nuorista, nyt heiksi julistautuu miltei puolet, 49 prosenttia. Naisia on 62 prosenttia. Nuorista miehistä feministeiksi tunnistautuu 37 prosenttia, selviää nuorten sukupuoli-identiteettiä ja asenteita kartoittavasta tutkimuksesta.

Nuorten huumevalistussäätiö Fad ja Kuningatar Sofian nuorisokeskus ovat julkistaneet kolme katsausta tämänvuotisesta verkkokyselystä.

Vaikka tasa-arvoliike vetää nuoria, mielikuvissa ja käyttäytymismalleissa sinnittelee perinteisiksi luokiteltuja naiseuden ja mieheyden malleja. Seksistisiä ja sovinistisia asenteita löytyy yli puolelta vastaajista. Pojat ovat ottaneet takapakkia joissakin näkemyksissään, kun niitä vertaa kaksi vuotta sitten tehtyyn kyselyyn.


Esimerkiksi machokulttuuriin kuuluvan naisten perään huutelun kadulla teilaa aiempaa harvempi nuorukainen. Sen hyväksyy nyt 72 prosenttia pojista. Vihellyskonsertti ei häiritse 63 prosenttia tytöistäkään, mutta sietäjien määrä on vähentynyt selvästi.

Sovinismiin törmää päivittäin, Lourdes García ja Paulina Molina sanovat.

”Olemme arkkitehtejä, ja yleensä ainoat naiset rakennustyömailla. Miehet katsovat meitä nenänvartta pitkin ja tytöttelevät”, Molina sanoo.

Arkkitehtitoimiston vetäjä on mies, joka ottaa tärkeisiin kokouksiin mukaansa naisten miespuolisen työtoverin. ”Kokouksissa istuu yleensä iäkkäämpiä miehiä. He eivät ehkä ottaisi pomoamme vakavasti, jos tämä kokoustaa naisarkkitehdin kanssa”, Lourdes García miettii.

Osa nuorista on asenteiltaan vanhakantaisempaa kuin omat vanhempansa, toteaa Octavio Salazar.

Hän on Córdoban yliopiston perustuslakioikeuden professori ja mielipidevaikuttaja, joka osallistuu näkyvästi julkiseen keskusteluun sukupuolten oikeuksista. Hän omisti teini-ikäisille ja aikuistuneille nuorille miehille tuoreimman kirjansa #Wetoo – kompassi nuorille feministeille.

”Myytti romanttisesta rakkaudesta johdattaa nuoria tunne-elämässä usein myrkyllisiin ja väkivaltaisiinkin suhteisiin. Siihen myötävaikuttavat uusi teknologia ja sosiaalinen media”, Salazar kommentoi sähköpostitse HS:lle.

Hänen mielestään nuorten miesten keskuudessa feminismiin liittyy yhä ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä. Nuorukaiset tarvitsivat kirjan kaltaista opasta mielikuvien hälventämiseksi, hän kertoo.

Kirja voi auttaa keskustelunavauksissa kouluissa ja lasten ja vanhempien välillä.

Professori Salazarin mielestä juuri nyt nuorten miesten identiteetin myönteiselle rakentamiselle on otollinen hetki. Osassa yhteiskuntaa nostaa päätään patriarkaalinen vastareaktio feminismin etenemiselle, hän muotoilee.

”Vox on tämän ilmentymä. Voxin kaltaiset puolueet antavat oikeutusta nuorten miesten sovinistisille puheille.”

Tasa-arvo- ja seksuaalikasvatus on hänestä epäonnistunut ja ollut olematontakin.

”Vaikka pojat ja nuoret miehet kannattavat puheissaan tasa-arvoa, intiimillä maaperällä he kopioivat seksistisiä malleja. Toisaalta someverkostot voimistavat nuorimpien tyttöjen jatkuvaa esineellistämistä ja brutaaleimpia sukupuolisia stereotypioita.”

Sovinismin vastainen kansallinen joukkoliike syttyi Espanjassa juuri joukkoraiskauksen lietsomana. La Manadaksi, ”susilaumaksi”, itseään kutsuvat nuoret miehet kuvasivat rikoksensa ja jakoivat videota pikaviestipalvelussa. Heidän alkuun lievää rangaistusta kovennettiin lopulta viime kesänä valtaisien mielenilmausten jälkeen maan seuratuimmassa oikeudenkäynnissä. Mutta uusia joukkoraiskausepäilyjä nousee uutisotsikoihin säännöllisesti.

”Tällaiset rikokset eivät mahdu tajuntaan. Tuomioita pitäisi kiristää”, 20-vuotias Daniel Moscoso González sanoo.

Moscoso on lähtenyt kaveriporukalla nauttimaan Plaza de Españan ihmisvilinästä ja musiikin sykkeestä. Hän opiskelee fysiikkaa Sevillan yliopistossa, mutta on kotoisin Cádizin liepeiltä ”tuppukylästä” lapsuudentoveriensa Pedro José Fernández Garcían ja Juan José Muñoz Morenon tavoin.

”Siellä on mielipiteitä joka lähtöön sukupuolisesta tasa-arvosta. Mitä pienempi kylä, sitä ahdaskatseisempaa väkeä”, Moscoso heittää.


Tasa-arvoliike on havahduttanut heitä epäkohtiin.

”Eihän feminismi ole suunnattu miehiä vastaan”, tietotekniikkaa lukeva Fernández, 23, linjaa.

Englantia opiskeleva Muñoz arvelee taannoisen kansainvälisen rahoituskriisin vaikuttaneen oikeistopopulismin nousuun Espanjassa, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti.

”Moni espanjalaisnuori joutui palaamaan talouskriisin vuoksi takaisin vanhempien luokse asumaan, arvomaailmaltaan konservatiivisiin kyliin kuten meillä Andalusiassa”, Muñoz, 21, toteaa.

Alle 30-vuotiaiden työllistymismahdollisuudet ovat vihdoin parantuneet, mutta lapsuudenkodissa asuvien määrä on kasvanut. Vain viidennes espanjalaisnuorista asui tilastojen mukaan viime vuonna omillaan.

Voxin johtaja Santiago Abascal kosiskelee kotinurkkiin palanneita vaalipuheissaan. Hänen mielestään Espanjassa laillisesti elävä ulkomaalaisväestö vie asuntoja nuorilta, joten näiden ulkomaalaisten oikeuksia pitää kaventaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Osakesäästötilien pitäisi muuttaa suomalaiset sijoittajiksi, ja nyt niitä voi avata – HS kokosi tilin plussat ja miinukset

  3. 3

   HS:n vierailu al-Holin leirillä paljasti, että suomalaisten mahdollinen kotiutus vaikuttaa uskottua kaukaisemmalta hankkeelta

  4. 4

   Helsingin Töölöön on todennäköisesti nousemassa jättiareena: ratkaisevat päätökset tiistaina

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  7. 7

   Kommentti: Yleisurheilu empii paluuta remontoidulle Olympiastadionille – ja se on kaupunkilaisjärjellä ajatellen ihan fiksua

  8. 8

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  9. 9

   Muslimivastaiseksi arvosteltu kansalaisuus­laki lietsoo verisiä levottomuuksia Intiassa ja arvostelua ulkomailla, mutta täysin eri syistä

  10. 10

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Essee: Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  5. 5

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  6. 6

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  7. 7

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  8. 8

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  9. 9

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  10. 10

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää