Ulkomaat

Washington Post: Kivääri­yhdistys NRA kerää varoja myymällä aseita kouluissa

”Varainkeruutilaisuuksia ei pitäisi järjestää kouluissa. Se on kuin läimäys vasten kasvoja”, sanoo kouluampumisessa tyttärensä menettänyt Secret Holt.

Yhdysvalloissa vaikutusvaltaisen kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n tukijärjestö Friends of NRA kertoo verkkosivuillaan, kuinka sen varainkeruutilaisuuksissa on ”kaikille jotain”. Järjestö muistuttaa, että tilaisuudet ovat ”perheystävällisiä tapahtumia” joissa voi tehdä ostoksia kuten tuliaseita ja veitsiä. Sitä NRA ei sivullaan kuitenkaan erityisesti mainosta, että näitä tilaisuuksia järjestetään myös kouluissa.

Viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana Friends of NRA on alkanut esitellä oikeita aseita tapahtumissaan koulujen jumppasaleissa. Arkipäiväistyneistä joukkoampumisista tunnetussa Yhdysvalloissa käytäntö on herättänyt vastustusta, kertoo sanomalehti Washington Post laajassa artikkelissaan. Erityisen närkästyneitä on oltu alueilla, joissa varainkeruutapahtumia on tuotu kouluampumispaikkakunnille.

”Perheessäni on metsästäjiä ja aseenkantaminen on heille oikeus”, sanoi 15-vuotiaan tyttärensä kouluampumisessa menettänyt Secret Holt sanomalehdelle.

”Mutta näitä varainkeruutilaisuuksia ei pitäisi järjestää kouluissa. Se on kuin läimäys vasten kasvoja.”

Järjestön mukaan se järjesti viime vuonna noin 1 100 tapahtumaa. Tilaisuuksissa se on kerännyt vuodesta 1992 lähtien noin 730 miljoonaa euroa. Viime vuonna järjestö sai kerättyä tapahtumilla noin 30 miljoonaa euroa.


NRA:n mukaan tapahtumista vain pieni osa järjestetään kouluissa.

”Näiden tapahtumien tarkoituksena on tukea NRA:n säätiön [Friends of NRA] ihmisystävällisiä pyrkimyksiä sekä tukea ampumaurheilua ja aseturvallisuutta ruohonjuuritasolla”, totesi NRA:n edustaja Andrew Arulanandam Washington Postille.

Kerätyistä varoista Friends of NRA lahjoittaa puolet ammuntalajin harrastajille, 4H-kerhoille, partiotoimintaan sekä muuhun nuorisotyöhön. Toinen puolisko sijoitetaan kansallisiin aseohjelmiin, joista NRA:kin on saanut osansa. Esimerkiksi viime vuonna NRA sai järjestöltä noin kymmenen miljoonaa euroa ohjelmiinsa.

Washington Post vieraili yhdessä Friends of NRA:n järjestämässä tilaisuudessa Oklahomassa. Paikalla oli NRA:n paikallinen edustaja Darren DeLong, joka esitteli kymmeniä aseita yleisölle. Yhtä kivääriä hän kutsui esimerkiksi ”punaniskojen kaikkien aikojen hienoimmaksi aseeksi”.

”En tiedä oletteko seuranneet keskustelua”, DeLong sanoi ja viittasi keskusteluun aseiden rajoittamisesta Yhdysvalloissa.

”Tämän [aseidenkanto-oikeuden] he [demokraatit] haluavat viedä teiltä. Joten jos sinulla ei vielä ole asetta, on sellainen parasta hankkia nyt.”

Osallistujien joukossa oli parisenkymmentä lasta, jotka hurrasivat ja vihelsivät esitykselle.

Paikalle tulleet olivat maksaneet lipuista vajaat 20 euroa, ja se oikeutti pistoolin arvontaan. Washington Postin avustaja voitti arvonnan, mutta ei ottanut pistoolia vastaan.

Mikä NRA?

NRA, Kansallinen kivääriyhdistys, on Yhdysvalloissa vaikutusvaltainen lobbausjärjestö, joka puolustaa aseiden vapaata kanto-oikeutta. NRA on toistuvasti torjunut vaatimukset aselakien tiukentamisesta ja sanonut, etteivät tiukennukset estä joukkoampumisia vaan ainoastaan estävät lainkuuliaisia kansalaisia puolustautumasta joukkomurhaajilta.

Järjestö perustettiin vuonna 1871. Sen tarkoituksena oli ”edistää ja rohkaista tieteeseen perustuvaa kivääriammuntaa”.

NRA katsoo, että suurempi aseiden määrä tuo mukanaan turvallisuutta. Järjestö vetoaa Yhdysvaltojen perustuslakiin ja sen toiseen lisäykseen vuodelta 1791, jonka mukaan amerikkalaisilla on oikeus kantaa asetta.

NRA:n rahankäyttöä selvittäneen Center for Responsive Politics -keskuksen mukaan yli puolet kongressin edustajista on saanut asejärjestöltä rahaa vaalikampanjoihin. Yli miljoona dollaria saaneita edustajia on kahdeksan, ja rahaa NRA:lta on saanut myös osa demokraattiedustajista.

Myös presidentti Donald Trump on saanut rahaa NRA:lta. Presidentinvaaleissa 2016 NRA käytti 11,4 miljoonaa dollaria Trumpin suoraan tukemiseen ja 19,7 miljoonaa demokraattivastustaja Hillary Clintonin vastustamiseen.

Järjestöllä on oman ilmoituksensa mukaan yli viisi miljoonaa jäsentä. Se kykenee aktivoimaan jäseniään tehokkaasti aina kun kokee etujensa olevan uhattuna.

NRA tunnetaan myös varsin aggressiivisesta viestinnästä ja mainoskampanjoista. Viestinnässään NRA on pelotellut kannattajiaan paitsi islamistiterroristien muodostamasta uhasta, myös ”uudesta eurooppalaisesta sosialismista”, jonka se väittää leviävän Yhdysvalloissa erityisesti demokraattipuolueen kautta.

Mikä Friends of NRA?

Friends of NRA on NRA:n säätiön varainkeruuohjelma, joka perustettiin 1992. Perustamisestaan lähtien se on järjestänyt noin 21 000 varainkeruutapahtumaa, joissa se on kerännyt yhteensä varoja noin 730 miljoonaa euroa.

NRA:n säätiö on puolestaan perustettu 1990, ja se on luokitellut itsensä NRA:n ”ihmisystävälliseksi” haaraksi.

Friends of NRA:n tarkoituksena on aseiden kanto-oikeuden puolustamisen lisäksi tukea ampumaurheilua lahjoituksilla. Järjestöllä on noin 13 000 vapaaehtoista työntekijää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  4. 4

   HS tapasi miehen, jonka päätös syöksi koko Chilen kaaokseen: ”En iki­maailmassa kuvitellut, että näin kävisi”

  5. 5

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 4 miljoona näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu kovasta haastattelusta

  6. 6

   Silkkiä ja vain yksi olkain – HS keräsi aineiston Presidentin­linnan suosikki­puvuista kymmenen vuoden ajalta ja hahmotteli ”täydellisen” mekon

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Anna Brotkin salakuuntelee suomalaisia ja vie sitten heidän juttunsa televisioon – ”En ymmärrä valitusta, ettei mitään muka saisi enää sanoa, sehän ei ole totta!”

   Tilaajille
  9. 9

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  10. 10

   Keväällä 2021 Suomessa järjestetään sota­harjoitus, josta varmasti puhutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  10. 10

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää