Ulkomaat

Brittiparlamentin entinen puhemies John Bercow kertoo: Miten oppia 649:n kollegan nimet ja vaalipiirit, ja miten kestää 14 tuntia ilman vessakäyntiä

Bercow’sta tuli alahuoneen brexit-väittelyiden myötä poliittinen julkkis, ja nyt ihmiset pysäyttelevät maanalaisessa: ”Se huvittaa minua.”

Lontoo

Jokaisessa ammatissa piilee haasteita, joita ulkopuolisen on vaikea edes kuvitella. Yksi niistä on rakon kestävyys.

Kun brittiparlamentin alahuone väittelee kellon ympäri brexitistä, ei puhemiehellä ole aikaa käydä vessassa. Työvuoro puhemiehen istuimella venähtää pisimmillään 14-tuntiseksi.

Kuinka siitä selviää? Brittiparlamentin alahuoneen puhemiehenä kymmenen vuotta toiminut John Bercow tietää niksit.

”En juonut vettä, vaikka [juomattomuuden] sanotaankin olevan epäterveellistä. Kerran tunnissa otin vain pienen siemauksen. Imeskelin vahvoja kurkkutabletteja. Opposition ryhmäpiiskurilta sain myös cashewpähkinöitä purtavaksi”, Bercow muisteli keskiviikkona Lontoossa ulkomaankirjeenvaihtajien yhdistyksen tilaisuudessa.

Bercow jätti tehtävänsä puhemiehenä viime viikolla. Nyt brittipolitiikan innokkailla eurooppalaisseuraajilla on ongelmatilanne: Mistä saada vastaava kiintopiste alahuoneen tuleviin brexit-väittelyihin?

Bercow’n seuraajaksi maanantaina valittu Lindsay Hoyle ei välttämättä nouse aivan edeltäjänsä tasolle ympäri Eurooppaa vetoavassa karismaattisuudessa. Hoylen ”order, order!” (Hiljaisuus salissa!) kuulostaa hieman vaisulta Bercow’n karjahdusten jälkeen.


Mitä Bercow itse ajattelee siitä, että brexit-väittelyt ovat tehneet hänestä poliittisen julkkiksen muussa EU:ssa?

”Se huvittaa minua.”

Mutta ennen kuin Bercow pääsee syvemmälle vastauksessaan, hyppää hän – kysyjän eli HS:n kansalaisuuden kuultuaan – tennikseen ja etenkin suomalaiseen tennikseen.

”Olen intohimoinen tenniksen seuraaja – – ja Suomesta minulle tulee aina ensimmäisenä mieleen Jarkko Nieminen.”

Sitten puhemies muistelee tovin Niemisen syksyn 2015 jäähyväisottelua, johon vastustajaksi saapui Bercow’n suursuosikki Roger Federer.

”Matsi päättyi kuulemma 7–6, 7–6, en tiedä miten muuten meni ja oliko suunniteltua, mutta Nieminen on mahtava pelaaja.”

Bercow’n mukaan brexit on tuonut piikin alahuoneen istuntojen seurantalukuihin. Lokakuussa 2018 istuntoja seurasi noin 230 000 katsojaa. Tämän vuoden maaliskuussa luku kipusi 1,75 miljoonaan, ja tänä syksynä jo 2,75 miljoonaan.

Osansa julkisuudesta on saanut myös – nyt jo entinen – puhemies. Ihmiset pysäyttelevät Bercow’ta maanalaisessa ja haluavat jutella tai ottaa kuvan.

”Onhan se mukavaa, mutta en anna sen nousta jo ennestään tarpeeksi isoon päähäni.”

Britannian lähestyvää EU-eroa eli brexitiä Bercow pitää Britannian ”suurimpana ulkopoliittisena virheenä” toisen maailmansodan jälkeisenä aikana.

Oma näkemys ei ole kuitenkaan estänyt Bercow’ta antamasta vuosien saatossa paljon puheaikaa ja muutosesitystilaisuuksia Britannian EU-eron kannattajille. Tämä Bercow’ta moittivilta brexit-leiriläisiltä usein unohtuu.

Brexit-kaaoksen keskellä yksi alahuoneen tehtävistä on antaa ääni Britannian eri brexit-kannoille. Puhemiehen tehtävä taas on varmistaa, että kaikkia kantoja kuullaan.

”Joskus joku on sanonut, että pitääkö taas [väitellä] niin monista muutosehdotuksista, kun menee niin myöhäänkin. Olen vastannut, että se juuri on parlamentin tehtävä: puhua.”

Se mikä taas ei ole puhemiehen tehtävä, on hallituksen suojeleminen parlamentissa. Parlamentin pitää saada kyseenalaistaa hallituksen esitykset.

Puhemies itse on puolueeton. Bercow, 56, erosi konservatiivipuolueesta noustuaan puhemieheksi kesällä 2009. Sitä ennen hän toimi konservatiivikansanedustajana 12 vuotta.

Bercow’lta ei löydy ymmärrystä konservatiivihallituksen oikeuskanslerille Geoffrey Coxille, joka moitti syyskuussa parlamentin alahuoneen tilaa ”häpeälliseksi”. Coxin moite oli kohdistettu brexitin jarruttajille.

Brexit jakaa brittiparlamenttia, mutta sille on Bercow’n mukaan erittäin hyvä syy:

”Jakaantunut on myös koko maa.”

Vaikka brexit ensi vuoden alussa toteutuisikin, on EU-ero kaikkea muuta kuin valmis. Neuvotteluihin Britannian ja EU:n uudesta suhteesta menee vielä vuosia:

”Väittely jatkuu vielä vähintään viisi vuotta, todennäköisesti kymmen vuotta, ja mahdollisesti 15 vuotta.”

Paitsi order-karjahduksistaan, tunnetaan Bercow myös pitkistä ja polveilevista puheenvuoroistaan sekä hyvästä muististaan. Bercow tuntee alahuoneessa jokaisen 649:n kollegansa nimen, puoluekannan ja vaalipiirin. Miten tämä on mahdollista?

Paras kikka on opetella kaikki uudet kansanedustajatulokkaat heti vaalien jälkeen.

Bercow’n tahti oli opetella 30 parlamentaarikkoa päivässä. Apuna oli alahuoneen painama vihkonen, jossa kaikki kansanedustajat esitellään naamakuvineen.

”Sen jälkeen Sally-vaimoni kuulusteli minua.”

Puheenvuoroja hän pyrki jakamaan mahdollisimman tasapuolisesti: naisille ja miehille, eri puolueiden edustajille, eri puolelta maata tuleville ja eri brexit-kantoja edustaville.

Kaikki kansanedustajat eivät olleet kuitenkaan koskaan tyytyväisiä saamaansa puheaikaan. Välillä puhemiestä yritettiin myös lobata, jotta oma esitys pääsisi keskusteluun.

Vaikka Bercow’n poliittinen tausta on konservatiivipuolueessa, ovat juuri konservatiivipuolueen brexiteerit olleet kovimpia arvostelemaan entistä puhemiestä.

Tämä ei johdu vain brexitistä. Bercow’lla ei ollut puolueen vankkaa tukea edes yli kymmenen vuotta sitten, kun hänet valittiin tehtäväänsä.

Konservatiivipuolueen entisellä johtajalla (ja sittemmin pääministerillä) David Cameronin oli kuulemma puhemiehen valintaan niin sanottu ABB-kanta: Anybody But Bercow (kuka tahansa muu paitsi ei Bercow).

Tukea Bercow sai työväenpuolueesta.

Sadiq Khan [silloinen labourin kansanedustaja, nykyinen Lontoon pormestari] sanoi Cameronille vessassa, että ’David, aion äänestää ensimmäistä kertaa elämässäni konservatiiveja’. Cameron vastasi, että ’Bercow’ta ei lasketa’.”

Osa konservatiivien nuivasta suhtautumisesta selittyy Bercow’n mukaan snobismilla. Bercow on bussikuskin poika.

Siinä missä työväenpuolueen poliitikoille sallitaan mieluusti työväenluokkainen tausta, voivat odotukset konservatiivipuoluelaisen puhemiehen kohdalla olla toisenlaiset: toivotaan ”herrasmiestä”.

Bercow ei ole kuitenkaan antanut muiden odotusten tai kovankaan kritiikin häiritä itseään.

”En välitä vähääkään. Kuten [labourin entinen viestintäjyrä] Alastair Campbell neuvoi, vihamielistä palautetta ei pidä päästää oman pään sisään.”

Bercow sanoo katsovansa peiliin hyvällä omallatunnolla. Hän on kuulemma tehnyt tehtävässään parhaansa. Lisää kuullaan ensin vuoden alkupuolella ilmestyvissä muistelmissa.

Ja vaikka puhemiehen paikka onkin Britanniassa sangen tuulinen, ei se ole yhtä vaikea posti kuin pääministerin.

”Sanoin näin [entiselle pääministerille] Theresa Maylle, ja oli välittömästi samaa mieltä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  9. 9

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  10. 10

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää