Ulkomaat

Mormoniperheen murha Meksikossa kiihdyttää arvostelua: ”Presidentti ei voi enää jatkaa ’halauksia, ei luoteja’ -linjaansa”

Yhdeksän mormonin murha on nostanut Meksikon huumekartellien vastaiset toimet valokeilaan. Presidentin pehmeänä pidetty linja, jolla puututaan kartellien syntysyihin, ei riitä asiantuntijoille.

Kuluvasta vuodesta pelätään tulevan Meksikon historian verisin.

Uutistoimisto AFP kertoi tiistaina, että henkirikoksen uhreja oli tänä vuonna jo 25 890. Viime vuonna Meksikossa tehtiin noin 33 000 henkirikosta.

Niistä moni liittyy maata yhä riivaavaan huumekartelliongelmaan, joka on noussut jälleen kansainväliseksi uutiseksi. Tiistaina Meksikon pohjoisosassa murhattiin yhdeksän paikallisen yhdysvaltalaismormonien yhteisön jäsentä.

Nyt Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obradorilla on ongelma.

Kun López Obrador valittiin Meksikon presidentiksi viime vuonna, hänen keskeinen vaalilupauksensa oli jatkaa huumekartellien vastaista taistelua, jonka aiempi presidentti Felipe Calderón julisti vuonna 2006. López Orbador uskoo kuitenkin, ettei väkivaltaan kannata vastata väkivallalla, kuten hänen edeltäjänsä ovat tehneet.

Obradorin suunnitelmana on ollut kitkeä väkivaltaa ja huumeongelmia tarttumalla niiden juurisyihin eli köyhyyteen, korruptioon ja työttömyyteen. Hän on nostanut kansalaisten palkkoja ja luonut työttömille tuhansia harjoittelupaikkoja.

Silti kartellien uhreja tulee koko ajan lisää. Viime kuussa viranomaiset kärsivät kirvelevän imagotappion, kun Sinaloa-kartellia johtaneen huumeparoni ”El Chapon” eli Joaquín Guzmán Loeran pojan Ovidio Guzmánin pidätys jäi lyhyeksi.

Ovidio Guzmán käyttää Sinaloassa valtaa isänsä perillisenä kolmen veljensä kanssa. Hänet otettiin kiinni Culiacánin kaupungissa mutta jouduttiin päästämään vapaaksi, kun Guzmánin kumppanit hyökkäsivät hänet pidättäneiden poliisien kimppuun.

Culiacánissa asuu noin 750 000 ihmistä. Kartellit osoittivat valtaansa ammuskelemalla ja sytyttämällä autoja palamaan. Ainakin kahdeksan ihmistä kuoli.

Tilanne muistutti sisällissotaa, ja myöhemmin Kolumbian yliopiston vanhempi tutkija Edgardo Buscaglia kuvaili brittilehti The Guardianille Culiacánin tapahtumia ”sellaiseksi, mitä tapahtuu, kun varjovaltio osoittaa olemassaolonsa”.


Presidentti López Obradorin mukaan Guzmán nuoremman vapauttamisessa toimittiin oikein, sillä viattomien henkiä ei pidä uhrata.

Meksikon huumekartelleista Sinaloa on tällä hetkellä suurin ja tunnetuin. Muita ovat esimerkiksi Golfo, Los Zetas, Tijuanan paikallinen kartelli ja Juárezin kartelli.

Keskiviikkona Chihuahuan alueen syyttäjä César Peniche Espejel kertoi, että mormonien murhaan epäillään liittyvän erään Sinaloa-kartellin verson nimeltä Los Jaguares.

Chihuahuan vuoristossa ja Sonoran seudulla, jossa mormonien joukkomurha tapahtui, kulkee myös Sinaloa-kartellin salakuljetusreitti Yhdysvaltoihin.

Syyttäjä Espejel sanoi meksikolaislehti Vanguardian mukaan, että Los Jaguaresilla ja muilla kartelleilla on ollut seudulla myös reviirikiistoja. Los Jaguares on kuitenkin seudulla niskan päällä.

Kartellien haarautuminen ja pirstoutuminen sai lähtölaukauksen vuonna 2006, kun silloinen presidentti Calderón julisti täyden sodan huumekauppiaita vastaan ja valjasti armeijan johtamaan taistelua.

Calderónin ja häntä seuranneen Enrique Peña Nieton strategia oli kaataa suurimmat huumepomot, minkä he toivoivat tuhoavan huumekartellit kokonaan. Toiminta johti kuitenkin suurien kartellien hajoamiseen pienemmiksi ryhmiksi, jotka käyttivät väkivaltaa kaikkia – myös toisiaan – kohtaan.

Voisiko presidentti López Obradorin lempeämpi lähestymistapa toimia? Vai käykö toisin päin ja kovien otteiden korvaaminen mahdollisesti hitaammin vaikuttavilla keinoilla saa järjestäytyneen rikollisuuden rehottamaan entistä villimpänä?

Mormoniperheen surman jälkitunnelmissa asiantuntijat ovat kallistumassa sille kannalle, etteivät työllisyyden parantaminen ja muut ystävälliset toimet taida tehota kartelleihin.

”López Obrador ei tarvitse turvallisuusstrategiaa vaan mafianvastaisen strategian”, tutkija Buscaglia sanoi The Guardianille.

Hänen mukaansa köyhyyden torjuminen ei yksinään riitä. Onhan maailmassa monia vielä Meksikoakin köyhempiä maita, joissa ei silti ole samanlaista järjestäytyneen rikollisuuden ongelmaa.

Carlos Bravo Regidor, meksikolainen dosentti ja tutkimusinstituutti Ciden edustaja, arvioi The New York Timesille, että viimeaikainen väkivalta on omiaan osoittamaan rajoitteet ja puutteet presidentin pehmeässä turvallisuuspolitiikan linjassa.

”Sen jälkeen, mitä tapahtui, presidentti ei voi enää jatkaa ’halauksia, ei luoteja’ -linjaansa”, Bravo Regidor linjasi.

López Obrador, joka tunnetaan Meksikossa nimikirjaimiensa lyhenteellä AMLO, lupasi vaalikampanjassaan paljon hyvää etenkin vähävaraisille. Hän on nostanut eläkkeitä ja määrännyt monille viljoille vähimmäishinnan. Keväällä vasemmistolaispresidentti oli varsin suosittu: maaliskuussa häntä kannatti noin 80 prosenttia meksikolaisista.

Suosio voi kuitenkin hiipua, ellei presidentti saa väkivaltaa aisoihin. Lisää ristipaineita voi aiheuttaa myös apuaan tarjoava pohjoisen naapurivaltion presidentti Donald Trump.

Presidentti López Obradorilla voi olla vielä ässä hihassaan: kesäkuussa perustettu sotilasjohtoinen kansalliskaarti. Se on 60 000 ihmisen vahvuinen joukko, joka koostuu sotilaista, sotilaspoliiseista ja poliisilaitosten poliiseista.

Turvallisuusministeri Alfonso Durazo Montaño sanoi meksikolaiselle Milenio-lehdelle kesäkuussa, että kansalliskaartin vahvuutta on tarkoitus kasvattaa asteittain siten, että vuonna 2021 joukkoja on 120 000 ja vuonna 2023 jo 150 000.

Toistaiseksi kaartia on käytetty rajavartiointiin Meksikon ja Guatemalan rajalla tarkoituksena hillitä Meksikon kautta Yhdysvaltoihin kohdistuvaa siirtolaisuutta sekä paikallisessa partioinnissa kaikkein rauhattomimmissa kaupungeissa.

Jää nähtäväksi, olisiko kansalliskaartista avuksi kartellienvastaisessa työssä. Taisteluissa surmattuja se ei kuitenkaan voi enää tuoda takaisin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  6. 6

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  7. 7

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  8. 8

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  9. 9

   Bangkok on täynnä hierontapaikkoja, mutta aidoimmillaan thaihierontaa tarjotaan temppelissä

  10. 10

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää