Ulkomaat

HS-analyysi: Epä­suosittu Trump voi jälleen voittaa vaalit, mutta esi­kaupungeissa kytee vasta­rinta

Ratkaisevissa osavaltioissa Donald Trump on yhä suositumpi kuin valtakunnallisesti, kirjoittaa analyysissään HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner.

Washington

Jokainen ääni on tärkeä, mutta jotkut äänet ovat tärkeämpiä kuin toiset.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ääni Wisconsinissa on tärkeämpi kuin ääni Kaliforniassa ja äänellä Pennsylvaniassa on enemmän merkitystä kuin äänellä Alabamassa. Vaalit ratkaistaan vaa’ankieliosavaltioissa, joissa kummallakaan puolueella ei ole ylivoimaa.

Tämä on pidettävä mielessä, kun lukee uutisia presidentti Donald Trumpin suosiosta tai epäsuosiosta. Ratkaisevaa ei ole äänten vaan valitsijamiesten määrä.

Presidenttiä ei valita suoralla kansanvaalilla, koska Yhdysvaltain perustuslain kirjoittajat eivät luottaneet kansaan. He pelkäsivät, että suora kansanvaali voisi nostaa valtaan kansankiihottajan.

Lähes aina äänten enemmistö ja valitsijamiesten enemmistö ovat silti menneet samalle ehdokkaalle. Neljästä poikkeuksesta kaksi nähtiin 1800-luvulla ja kaksi 2000-luvulla.

Sekä nykyinen että edellinen republikaanipresidentti saivat ensimmäisellä kerralla vähemmän ääniä kuin vastustajansa. Vuonna 2000 George W. Bush sai puoli miljoonaa ääntä vähemmän kuin demokraattien Al Gore. Vuonna 2016 Trump sai kolme miljoonaa ääntä vähemmän kuin Hillary Clinton.

Jos Trump marraskuussa 2020 voittaa jatkokauden, se voi jälleen tapahtua vastaehdokasta pienemmällä äänimäärällä.

Tiistaina The Washington Post -lehti ja ABC-kanava julkaisivat gallupin, jonka mukaan Trump on epäsuositumpi kuin kukaan demokraattien viidestä suosituimmasta ehdokkaasta.

Jos vaalit pidettäisiin nyt, yli puolet yhdysvaltalaisista äänestäisi niin entistä varapresidenttiä Joe Bidenia kuin South Bendin pikkukaupungin pormestaria Pete Buttigiegia mieluummin kuin presidenttiä.

Myös Yhdysvaltoihin kattavaa julkista terveydenhoitoa ajava Elizabeth Warren, äskettäin sydänkohtauksen saanut sosialisti Bernie Sanders ja kalifornialainen musta nainen Kamala Harris kelpaavat kyselyn mukaan amerikkalaisille ennemmin kuin Trump.

Kolmen kärki on Biden, Warren ja Sanders. Heistä jokainen johtaa Trumpia gallupissa yli kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan Trump on epäsuositumpi kuin kukaan viime vuosikymmenten presidenteistä tässä vaiheessa kauttaan, jos Jimmy Carteria ei lasketa. Vuonna 1980 Carter hävisi jatkokautensa ylivoimaiselle Ronald Reaganille.

Valtakunnalliset kyselyt eivät kuitenkaan kerro siitä, kuka todennäköisimmin voittaisi vaalit. Siksi kiinnostavampi on The New York Timesin ja Siena-yliopiston kuudessa keskeisessä osavaltiossa tekemä tuore gallup, joka selvitti, miten demokraattien kolmen kärki pärjäisi Trumpia vastaan.

The New York Timesin mukaan demokraattiehdokkaan tulisi voittaa kolmesta kuuteen näistä osavaltioista, jotta hän päihittäisi Trumpin.

Kaikissa kuudessa osavaltiossa kisa on tasaisempi kuin maassa keskimäärin. Trumpin ja demokraattien erot ovat suuntaan tai toiseen vain muutaman prosenttiyksikön.


Keskitien poliitikko Biden on kyselyn perusteella edelleen vahvin ehdokas. Hän voittaisi Trumpin nyt neljässä osavaltiossa kuudesta ja häviäisi yhdessä. Yhdessä tilanne on tasan.

Sanders on kolmikon vasemmistolaisin. Hänen kannatuksensa on Trumpia suurempaa pohjoisen Wisconsinissa, Pennsylvaniassa ja Michiganissa mutta heikompaa etelän Arizonassa, Floridassa ja Pohjois-Carolinassa.

Heikoimmin pärjää viime kuukausina kovassa nosteessa ollut Warren. Hän voittaisi Trumpin nyt vain Arizonassa.

Vasemmistolainen mutta ”luita ja ytimiä myöten kapitalistiksi” julistautunut Warren on poliittisesti Sandersin ja Bidenin välissä. Se, että hänen tuloksensa on heikoin, kertoo siitä, ettei politiikan sisältö ole ainoa äänestäjien näkemyksiin vaikuttava tekijä.

Warren on kolmikon ainoa nainen.

Kolmen viime vuoden myrskyt ovat hädintuskin heilauttaneet Yhdysvaltain äänestäjäkuntaa. The New York Timesin mukaan 90 prosenttia Trumpia vuonna 2016 tukeneista tukee häntä yhä. 90 prosenttia Clintonia tukeneista taas vastustaa.

Trumpin vaalivoiton ratkaisi viimeksi se, että keskeisissä osavaltioissa monet aiemmin Barack Obamaa äänestäneet valkoiset, työväenluokkaiset äänestäjät vaihtoivat puoluetta. Kyselyn perusteella yksikään demokraattiehdokas ei toistaiseksi ole onnistunut voittamaan takaisin näitä äänestäjiä.

Ei edes Biden, jonka ehdokkuutta on perusteltu kyvyllä vedota duunarimiehiin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Trumpin voitto olisi kirkossa kuulutettu. Valkoinen, matalasti koulutettu väestö oli viimeksi suurin ja tärkein äänestäjäryhmä, mutta vaalit voi voittaa monenlaisilla äänestäjäkokoonpanoilla.

Demokraatit panevat toivonsa nyt ennen muuta vähemmistöihin ja esikaupunkien keskiluokkaan, joka toi heille vaalivoiton vuoden 2018 kongressivaaleissa. Tämä toivo sai lisää hehkua tiistaina, kun Yhdysvalloissa järjestettiin paikallisia ja osavaltiokohtaisia vaaleja, joissa demokraatit saivat monia tärkeitä voittoja.

Gallupien lisäksi käytössä on siis myös uunituoretta vaalidataa. The Wall Street Journal -lehden mukaan se kertoo, että republikaanit menettävät parhaillaan enemmän koulutettuja esikaupunkilaisäänestäjiä kuin voittavat työväenluokkaisia ja maalaisia demokraateilta.

Pääkaupunki Washingtonin kyljessä, historiallisesti konservatiivisessa Virginiassa demokraatit voittivat värisuoran ensimmäistä kertaa neljännesvuosisataan. Puolueella on nyt sekä kuvernöörin paikka että enemmistö osavaltion lainsäädäntöelimissä.

Voiton ratkaisivat juuri esikaupungit, joissa esimerkiksi toivo aselakien kiristyksestä sai äänestäjät liikkeelle.

Ensi vuoden kannalta kiinnostavin oli vaa’ankieliosavaltio Pennsylvania. Sielläkin nähtiin demokraattien voittokulku.

Esimerkiksi Philadelphiaa reunustavassa Delawaren piirikunnassa republikaanit olivat pitäneet yhtäjaksoisesti valtaa vähintään Yhdysvaltain sisällissodasta lähtien. Tämä valtakausi päättyi tiistaina. Demokraatit voittivat kaikki valtuustopaikat.

Kuinka paljon paikallisvaalit kertovat Trumpin ja liittovaltion tulevaisuudesta? Se jää nähtäväksi. Joka tapauksessa ne muistuttavat siitä, että amerikkalaisäänestäjät eivät ole vain jämähtäneet poteroihinsa. Valtakunnan politiikan pinnan alla on liikettä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  3. 3

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  6. 6

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  7. 7

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  10. 10

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää