Ulkomaat

Kiinan puoluevirkailijat menevät vainottuihin uiguuri­perheisiin asumaan ja jakavat jopa sängyn

Virkailijat asuvat usein perheissä, joissa mies on lähetetty poliittiselle leirille, kertoo Radio Free Asia. He tarkkailevat perheen toimintaa ja käännyttävät heitä noudattamaan puolueen oppeja. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Xinjiangissa on käynnissä etninen vaino ja kulttuurimurha.

Peking

Kiina lähettää puoluevirkailijoita asumaan uiguuriperheiden koteihin ja tarkkailemaan heidän elämäänsä Xinjiangissa. Virallisesti kommunistisen puolueen virkailijoita kutsutaan ”sukulaisiksi”, vaikka todellisuudessa minkäänlaisia siteitä ei ole.

Uiguuriperheet joutuvat kertomaan heille elämästään ja poliittisista näkemyksistään. Radio Free Asian (RFA) tuoreen raportin mukaan uiguurivaimot joutuvat usein nukkumaan samassa sängyssä virkailijoiden kanssa.

Kashgarissa nimetön puoluekaaderi kertoi RFA:lle tilanteesta. Hän sanoi, että virkailijat viipyvät kotivierailuilla kuusi päivää kerrallaan.

”Sukulaiset tulevat kahden kuukauden välein…he asuvat perheissä yötä päivää.”

Erityisesti talvella, kun on kylmä, virkailijat nukkuvat perheen kanssa samassa vuoteessa. Puoluekaaderin mukaan perheet eivät ole nähneet ongelmana sitä, että vieras mies asuu perheen luona, kun paikalla ei ole miespuolisia perheenjäseniä. Päinvastoin.

”He ovat hyvin kiinnostuneita, ja tarjoavat sitä, mitä heillä on antaa”, hän sanoi RFA:n mukaan.

Kaaderin mukaan hänen tietoonsa ei ole tullut tapauksia, jossa miespuoliset virkailijat olisivat yrittäneet käyttää uiguurinaisia hyväkseen. Hänen mukaansa ”nykyään pidetään ihan normaalina, että naiset nukkuvat samalla makuusijalla miespuolisten sukulaistensa kanssa.”

Uiguurit ovat Kiinan suurin muslimivähemmistö. He poikkeavat kieleltään ja kulttuuriltaan Kiinan valtaväestöstä han-kiinalaisista. Uiguureja asuu Luoteis-Kiinassa sijaitsevalla Xinjiangin maakunnan alueella noin 11 miljoonaa.

Tilanne Xinjiangissa on ollut levoton jo vuosikymmeniä, mutta otteet kovenivat vuonna 2016, kun alueen puoluesihteeriksi valittiin aiemmin Tiibetissä komentoa pitänyt Chen Quanguo.

Kiina perustelee rankkoja toimiaan sillä, että niillä ehkäistään separatistisia aatteita vaalivien uiguuriryhmien väkivaltaa ja terrori-iskuja. Toimet muistuttavat kuitenkin etnistä vainoa ja kulttuurimurhaa.


Puoluevirkailijat asuvat usein uiguuriperheissä, joissa aviomies on lähetetty poliittisille leirille. Leireillä muslimivähemmistölle opetetaan puolueuskoa ja ”kiinalaista elämäntapaa”, jossa esimerkiksi uskonnolle ei ole sijaa.

Leireille on viety uiguureja, joilla on Kiinan mukaan liian vahva uskonnollinen näkemys tai poliittisesti virheellisiä ajatuksia. Kiina kutsuu leirejä ammatilliseksi koulutukseksi ja sanoo, että radikalisoituneet ihmiset osallistuvat uudelleenkoulutukseen vapaaehtoisesti. Arvioit leireillä joutuneista vaihtelevat sadoistatuhansista jopa pariin miljoonaan.

Asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että uiguuriperheet, jotka kieltäytyvät päästämästä virkailijoita koteihinsa, joutuvat hankaluuksiin ja heitä uhkaa leireille lähettäminen.

Kiinassa ”Pariudu ja muodosta perhe” -ohjelmasta Xinjiangissa on kerrottu avoimesti. Kiinan mukaan ohjelma liittyy köyhyyden poistoon.

Kun ohjelma käynnistyi marraskuussa vuonna 2016, Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi, että puoluevirkailijoiden tavoitteena on tutustua perheen tilanteeseen, auttaa köyhyyteen liittyvissä käytännön ongelmissa, esitellä heille Kiinan lainsäädäntöä ja sääntöjä sekä osoittaa perheille, että puolue ja maan johto pitävät heistä huolta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan ohjelmaa laajennettiin vuonna 2017. Jopa kaksi miljoonaa puoluevirkailijaa lähettiin Xinjiangin tekemään säännöllisiä vierailuja uiguuriperheissä

Puolue on jakanut kuvia sosiaalisessa mediassa, jossa virkamiehet tekevät arkisia asioita perheiden kanssa: sijaavat vuoteita, ruokailevat tai opettavat lapsia.

Vuoden 2019 alussa Xinjiangin puoluekomitea kertoi, että ohjelma on ollut menestys. Vuoden 2018 loppuun mennessä 1,12 miljoonaa virkamiestä vieraili 1,69 miljoonan perheen luona. Vierailuja tehtiin kaikkiaan 57 miljoonaa.

HRW:n mukaan kotivierailut ovat esimerkki syvälle tunkeutuvasta käännytyksestä ja sanoo, että se ei pelkästään loukkaa perusoikeuksia, vaan myös lisää kaunaa alueella.

Xinjiangin tilanteesta on tarjolla vähän ensi käden tietoa, sillä esimerkiksi monet kansainväliset journalistit eivät haastattele uiguureja Xinjiangissa, jotta ei aseta heitä vaaraan.

HS vieraili Xinjiangin maakunnassa keväällä. Voit lukea kirjeenvaihtaja Katriina Pajarin Kiinan pimeä reuna -reportaasin tästä linkistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  7. 7

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  8. 8

   Ilmastokeskustelun ääripäät ärsyttävät pääministeri Antti Rinnettä: ”On vastuutonta sanoa, ettei pienen kansan tarvitse tehdä mitään”

  9. 9

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  10. 10

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää