Ulkomaat

Turkki: Isis-taistelijoiden palauttaminen kotimaihinsa alkaa maanantaina, Suomen suurlähettiläs ei ole saanut aikeista virallista tietoa

Turkki on vanginnut Isisin jäseniä koillisessa Syyriassa sotilasoperaationsa aikana. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko palautettavien joukossa Suomen kansalaisia.

Turkki aikoo ryhtyä palauttamaan kiinniotettuja terroristijärjestö Isisin vierastaistelijoita kotimaihinsa maanantaista alkaen. Asiasta kertovat uutistoimistot Anadolu ja Reuters.

Turkki on arvostellut jo pitkään Euroopan maita siitä, etteivät ne ole suostuneet ottamaan takaisin Isis-taistelijoita. Joukossa on useiden eri Euroopan maiden kansalaisia.

Turkki aikoo lähettää taistelijat takaisin, vaikka lähtömaat olisivat peruuttaneet taistelijoiden kansalaisuudet.

”Me kerromme heille että me palautamme nämä ihmiset, ja me aloitamme maanantaina”, Turkin sisäministeri Süleyman Soylu sanoi turkkilaisen Anadolu-uutistoimiston mukaan.

Suomen Turkin-suurlähettiläs Ari Mäki kertoo Helsingin Sanomille Ankarasta, ettei lähetystön tietoon ole tullut että Turkin kiinni ottamien Isis-taistelijoiden joukossa olisi suomalaisia.

”Täällä on tavallista, että tieto voi tulla ihan viime tingassakin. He ottavat kyllä lähetystöön yhteyttä, jos asia koskee Suomen kansalaista tai kansalaisia”, Mäki kertoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan sisäministeri Soylu sanoi aiemmin kuluvalla viikolla, että Turkin hallussa on nyt lähes 1 200 Isisin jäsentä. Sotilasoperaation aikana Turkki on ottanut kiinni vielä 287 Isisin jäsentä lisää.

”Turkin apulaisulkoministerin mukaan näistä 287:sta 54 on Turkin kansalaisia ja loput ovat yhteensä 19 eri maasta. Näitä 19:ää maata ei ole kerrottu julki.”

Toistaiseksi on liian aikaista sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että joukossa olisi myös Suomen kansalaisia. Ari Mäki arvioi, että asiasta saadaan lisätietoa sitten kun Turkki käynnistää palautukset. Ehkä maanantaina tai tiistaina, Mäki laskeskelee.

Turkki on vanginnut Isisin jäseniä koillisessa Syyriassa sotilasoperaationsa aikana. Isisin jäsenet olivat aiemmin kurdien vankeina. Kurdialueilla on myös Isis-taistelijoiden ja heidän perheenjäsentensä pidätyskeskuksia. Näissä pidätyskeskuksissa oleskelevien ihmisten kohtalosta alueiden siirryttyä Turkin hallintaan ei ole tietoa. Kurdit ovat varoittaneet, että pidätyskeskuksista saatetaan uudessa tilanteessa myös paeta.

Turkin hallitus ilmoitti suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan vierastaistelijoita ensimmäisen kerran marraskuun alussa. Tuolloin sisäministeri Soylu sanoi uutistoimistojen mukaan, että Turkki ei ole mikään Isisin hotelli.

Soylu sanoi tuolloin myös, että EU-maat, kuten Britannia ja Hollanti, ovat vieneet joiltakin Isisiin liittyneiltä kansalaisiltaan kansalaisuuden, ettei Turkki voisi lähettää heitä kotimaihinsa. Esimerkiksi Britannia on vienyt kansalaisuuden yli sadalta Isis-taistelijalta.

Toistaiseksi on epäselvää, voidaanko kansalaisuudettomia todella palauttaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan sisäministeri Soylu ei tästä perjantaina vaikuttanut piittaavaan.

”Lähetämme takaisin kolme, viisi, kymmenen ihmistä”, Soylu sanoi AFP:n mukaan. ”Ei ole syytä yrittää paeta tätä asiaa, me lähetämme heidät takaisin teille. Tehkää heidän kanssaan mitä tahdotte.”

Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyriaan 9. lokakuuta, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump antoi Turkille luvan käydä kurdien kimppuun.

Turkin mielestä alueen kurdijoukot ovat terroristeja, ja maa haluaa muodostaa Pohjois-Syyriaan puskurivyöhykkeen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  5. 5

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  9. 9

   HS-analyysi: Poliisi ajaa tutkintojensa salausta tavalla, joka liikkuu lain rajamailla – ”Aivan liian pitkälle menevää salaamista”, sanoo professori

  10. 10

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää