Ulkomaat

Ranskan kulttuuri­ministeriön henkilöstö­johtajan epäillään juottaneen yli 200 naiselle nesteenpoisto­lääkettä työhaastattelun yhteydessä, katseli heidän virtsaavan edessään

Kulttuuriministeriössä henkilöstöjohtajana työskennellyt mies jäi kiinni vuonna 2018.

Ranskan kulttuuriministeriön virkamiestä epäillään useista seksuaali- ja huumausainerikoksista, kertoo ranskalainen sanomalehti Libération. Kulttuuriministeriössä henkilöstöjohtajana työskennellyt mies tarjosi uhreilleen näiden tietämättä virtsan eritystä lisääviä nesteenpoistolääkkeitä, jotta sai nämä virtsaamaan edessään.

AFP:n mukaan kulttuuriministeriössä pitkän uran tehnyttä miestä epäillään yli kahdensadan naisen saalistamisesta. Naiset olivat pääasiassa työnhakijoita. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2009–2018.

Libérationin mukaan viisi miehen uhria on kuvaillut tapahtumien edenneen samankaltaisesti. Heistä useat kutsuttiin kulttuuriministeriöön työhaastatteluun, jonka aikana virkamies tarjosi heille kupin kahvia tai teetä ja kutsui naiset sitten mukaansa pitkälle kävelylle kulttuuriministeriön rakennusten ulkopuolelle Pariisissa.

Kävelyn aikana naisille tuli kova tarve virtsata heidän tietämättään juomiensa nesteenpoistolääkkeiden vuoksi. Kun naiset ilmoittivat hädästään, vei kulttuuriministeriön virkamies heidät Seine-joen rannalle sillan alle ja tarjosi heille pitelemällään takilla suojaa.

Yksi nainen kertoo kieltäytyneensä tarjouksesta, minkä vuoksi hän vietti neljä päivää sairaalassa virtsatientulehduksen vuoksi. Poliisitutkinnassa selvisi, että mies oli lisännyt nesteenpoistolääkettä naisille tarjottuihin juomiin.

AFP:n mukaan virkamiestä syytetään myös naisten salakuvauksesta. Hänen kerrotaan kuvanneen naisten jalkoja salaa kännykällään työpöytänsä alta.

Juuri kuvaamisesta mies saatiin kiinni itse teossa kulttuuriministeriössä 15. kesäkuuta 2018, kertoo Libération. Miehen työtoveri huomasi miehen ottavan salaa kuvia tapaamisen aikana, jolloin hän teki lain mukaisesti valtakunnansyyttäjälle.

Sisäinen tarkastus löysi miehen tietokoneelta tämän itse uhreistaan tekemän listan, joka käsitti noin 200 naista.

Libérationin mukaan ratkaiseva todiste oli miehen tietokoneelta löytynyt Excel-tiedosto nimeltä ”expériences” – suomeksi ”elämyksiä” tai ”kokeita”. Siihen epäilty oli listannut osan uhreistaan ja tehnyt merkintöjä nesteenpoistolääkkeiden vaikutuksista, lääkkeen antamisajankohdasta sekä paikosta, jossa virtsaamistarve iski naisiin. Koneelta löytyi myös uhrien valokuvia.

Mies erotettiin määräaikaisesti lokakuussa 2018 ja lopullisesti kolme kuukautta sen jälkeen. Libérationin mukaan hän myönsi huumanneensa noin kymmenestä kahteenkymmeneen naista ja sanoi ”toivovansa, että olisi lopettanut aiemmin”.

Kulttuuriministeriö alkoi omien sanojensa mukaan heti toimiin miehen erottamiseksi lokakuussa 2018, kun tapaukset paljastuivat. Libérationille useampi lähde kuitenkin kertoo, että ministeriössä oli tiedetty asiasta jo pitempään.

Nainen, joka työskenteli myös kulttuuriministeriössä kertoi, että häntä oli varoitettu miehestä työpaikallaan jo vuosia ennen tämän erottamista.

Satiirinen viikkolehti Canard enchaîné julkaisi erään uhriksi epäillyn haastattelun viime toukokuussa. Useat uhrit tekivät rikosilmoituksen miehestä tunnistettuaan itsensä kuvauksesta.

Pariisin syyttäjänvirasto avasi tutkinnan tammikuussa 2019, ja miehen epäillään todennäköisin syin syyllistyneen rikokseen. Päätöstä syytteiden nostamisesta tai nostamatta jättämisestä ei ole vielä tehty. Epäilty on ollut pidätettynä lokakuun lopulta lähtien.

Oikaisu 8.11.2019 kello 23.08: Toisin kuin jutun otsikko antoi aiemmin ymmärtää, Ranskan kulttuuriministeriön henkilöjohtaja katseli naisten virtsaavan edessään, eikä kuvannut naisia virtsaamassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Komissio: Suomi uhkaa rikkoa Euroopan taloussääntöjä ensi vuonna

  2. 2

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  3. 3

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   C-hepatiittia sairastava mies käytti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta lasta Vantaalla, sai yli kahden vuoden vankeustuomion

  6. 6

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  9. 9

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  10. 10

   Trumpin virkarikostutkinnassa koetaan tänään odotetuimmat hetket, mutta harva amerikkalainen on muuttanut ajatteluaan presidentin syrjäyttämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää