Ulkomaat

Mediamoguli Michael Bloombergin lähtö presidentti­kilpaan voisi sekoittaa demokraattien pasmat: Näin Donald Trumpin ystävästä tuli tämän arkki­vihollinen

Bloomberg ilmoitti jo talvella, että hän tekee mitä tahansa estääkseen ”täysin epäpätevän” Trumpin jatkokauden.

Newyorkilainen miljardööri, joka kehuskelee naisseikkailuillaan ja pelaa lähes pakkomielteisesti golfia.

Kuulostaako tutulta?

Kyseessä ei kuitenkaan ole Donald Trump, vaan mies, joka haluaa ehkä haastaa Yhdysvaltain presidentin.

Mediamoguli Michael Bloomberg saattaa nimittäin ryhtyä kilpailemaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta.

Uutistoimistot kertoivat perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa, että Bloomberg on rekisteröitynyt Alabamassa ehdokkaaksi vain hetkeä ennen määräajan umpeutumista. Bloomberg, 77, ei ole kuitenkaan itse ainakaan vielä virallisesti vahvistanut ehdolle lähtemistään.

Bloomberg on ennenkin toistuvasti vihjaillut ryhtyvänsä ehdolle, mutta nyt ehdokkuus alkaa näyttää aiempaa todennäköisemmältä.

The New York Timesin perjantaina siteeraamien lähteiden mukaan miehen odotetaan tekevän päätöksen lähipäivinä.

 

”Tarvitsemme nyt jonkun hoitamaan homman loppuun.”

Bloomberg tuli Yhdysvalloissa tunnetuksi nimeään kantavan mediayhtiön perustajana ja New Yorkin pidettynä pormestarina.

Häntä tuki aikoinaan pormestariksi jopa Trump, vaikka sittemmin miehistä on tullut toistensa arkkiviholliset.

Bloombergin omaisuuden arvo on talousjulkaisu Forbesin arvion mukaan 52 miljardia dollaria eli noin 47 miljardia euroa. Se on lähes 17 kertaa Trumpin omaisuuden verran.

Hän on lahjoittanut rahoistaan miljardeja hyväntekeväisyyteen. Bloombergin sydäntä lähellä on etenkin taistelu tiukempien aselakien ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta.

Bloomberg on vaihtanut puoluekantaansa tiuhaan: hän oli alun perin demokraatti, mutta pyrki ja pääsi pormestariksi republikaanina. Sittemmin hän kertoi olevansa sitoutumaton, mutta liittyi demokraatteihin uudelleen viime vuonna.


Mutta miksi Bloomberg lähtisi presidenttikilpaan vasta nyt?

Ilmeisesti, koska demokraattien Joe Bidenilla menee Bloombergin mielestä niin huonosti.

Bloomberg ilmoitti jo talvella, että hän tekee mitä tahansa estääkseen ”täysin epäpätevän” Trumpin jatkokauden.

Hän väläytteli silloin ehdokkaaksi ryhtymistä samaan tapaan kuin vuonna 2016, mutta päätti lopulta mieluummin ”tehdä kuin puhua”. Bloomberg lupasi lahjoittaa demokraattiehdokkaan kampanjaan satoja miljoonia dollareita.

Nyt hän vaikuttaa kuitenkin olevan sitä mieltä, että Trumpin päihittäminen demokraattien nykyisillä tarjokkailla voi olla mahdotonta. Kärkiehdokkaana pidetty Biden on kompuroinut vaaliväittelyissä, ja Trump mustamaalaa hänen poikansa liiketoimia minkä ehtii.

”Tarvitsemme nyt jonkun hoitamaan homman loppuun ja päihittämään Trumpin, mutta Mike on kasvavissa määrin huolissaan siitä, että nykyehdokkaat eivät onnistu siinä”, hänen neuvonantajansa Howard Wolfson kommentoi The New York Timesille.

 

”Amerikka ei todellakaan kaipaa lisää miljardöörejä jahtaamaan poliittista valtaa.”

Bloomberg voisi sekoittaa ehdokkuudellaan demokraattien pasmat.

Hän olisi varteenotettava haastaja juuri Bidenille: Bloomberg on maltillinen demokraatti, jolla on läheiset suhteet Yhdysvaltain vallan ytimeen. Hän voisi syödä Bidenin murenevaa kannattajapohjaa entisestään.

Toisaalta Bloombergin miljardööristatus voi kääntyä häntä vastaan, kun ehdokkuudesta kisaavat myös puolueen vasemmistosiiven populisteiksikin kutsutut Elizabeth Warren ja Bernie Sanders.

”Amerikka ei todellakaan kaipaa lisää miljardöörejä jahtaamaan poliittista valtaa”, Sandersin kampanjapäällikkö Faiz Shakir kommentoi perjantaina tiedotteessa.

Mielipidemittausten valossa Bloomberg ei näytä olevan vahvoilla. Fox Newsin lokakuussa tekemän gallupin mukaan kuusi prosenttia demokraateista tukisi häntä, jos hän asettuisi ehdolle. 32 prosenttia sanoi, ettei ikimaailmassa äänestäisi Bloombergia.


Vaikka Bloomberg on kampanjoinut uransa aikana liberaalien lempiaiheiden puolesta, hänen menneisyydessään on myös haamuja.

Bloombergin mediayhtiötä on syytetty toistuvasti seksistisestä kulttuurista, ja hänen omakin käytöksensä on herättänyt pahennusta.

1990-luvulla julkaistussa elämäkerrassaan Bloomberg kehuskeli, että hänellä oli Wall Street -vuosinaan ”tyttöystävä joka kaupungissa”.

Uutistoimisto AP:n mukaan hän myös aikoinaan kertoi toimittajalle pitävänsä ”teatterista, illallistamisesta ja naisten jahtaamisesta”. Viime syyskuussa Bloomberg kyseenalaisti The New York Timesissa koko #metoo-liikkeen olemassaolon ja epäili sen menneen liian pitkälle.

Bloombergia hiillostettaisiin vaaliväittelyissä todennäköisesti myös hänen pormestarikaudellaan aloittamasta stop-and-frisk-käytännöstä, jossa poliisi tekee kadulla liikkujille satunnaisia tarkastuksia. New Yorkin poliiseja syytettiin etnisestä profiloinnista.


Bloomberg oli vuosikausia Donald Trumpin ystävä.

Kaksikko kävi yhdessä New Yorkin seurapiiritapahtumissa ja golfaamassa, ja Bloomberg vieraili jopa Trumpin tositelevisio-ohjelma Diilissä.

Trump tiesi, että hyvät välit pormestariin olivat kiinteistöbisnekselle elinehto.

”Jos joku on saanut aikaan muutosta tässä kaupungissa, se on Donald Trump”, Bloomberg sanoi vuonna 2013 yhteisessä tiedotustilaisuudessa Trumpin kanssa.

”Olet ollut erinomainen pormestari. Todella olet. Tarkoitan, että tämä tyyppi on aivan fantastinen”, Trump vastasi.

Sitten Trump asettui ehdolle presidentinvaaleissa ja miehille tuli riitaa – mistä muustakaan kuin golfkentästä.

He olivat rakennuttaneet yhdessä golfkenttää joutomaalle New Yorkin Bronxiin, mutta ehdolle asetuttuaan Trump omi hankkeesta kaiken kunnian. Se häiritsi Bloombergia.

Lisäksi Bloomberg on eri mieltä lukuisista Trumpin poliittisista näkemyksistä ja tavasta hoitaa arvokasta presidentinvirkaa.

”Hänen asenteensa, tyylinsä ja käytöstapojen puute ovat haitaksi tälle maalle”, Bloomberg sanoi syksyllä The Washington Postille.

Lehden mukaan miehet eivät ole puhuneet toisilleen sanaakaan kolmeen vuoteen.

Perjantaina, kun tiedot Bloombergin mahdollisesta ehdokkuudesta levisivät, Trump kommentoi aihetta pilkalliseen sävyyn.

”Hänessä ei ole taikaa pärjäämiseen. Pikku-Michael tulee häviämään”, Trump kertoi toimittajille Valkoisessa talossa perjantaina AFP:n mukaan.

Trump sanoi samalla kuitenkin uskovansa, että vaikkei Bloomberg hänestä tulisikaan pärjäämään, hänestä olisi kuitenkin haittaa Bidenille.

”Ei ole ketään, jota vastaan mieluummin kilpailisin kuin Pikku-Michaelia vastaan”, Trump sanoi.


Jos Bloomberg todella lähtee mukaan presidenttikilpaan, hänelle tulee kiire.

Seuraava demokraattien vaaliväittely pidetään 20. marraskuuta. Siihen osallistuakseen Bloombergilla pitäisi olla ensi viikolla kasassa 165 000 eri lahjoittajaa ja neljä mielipidemittausta, joiden mukaan hänen kannatuksensa on yli kolme prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ilmoittautuminen näin myöhään tarkoittaisi Bloombergille joidenkin varhaisimpien merkittävien vaalitilaisuuksien jättämistä väliin. Niin sanottuun supertiistai -tilaisuuteen ensi maaliskuussa hän olisi Reutersin mukaan osallistumassa.

Rahaa Bloombergin sotakassassa ainakin on.

Hänen neuvonantajansa Kevin Sheekey kertoo Politicolle, että Bloomberg käytti pelkästään viimeisimpään pormestarinvaalikampanjaansa sata miljoonaa dollaria omaa rahaa.

”Kun Mike Bloomberg sitoutuu viemään jonkin asian maaliin, hän on yleensä melko häikäilemätön”, Sheekey kuvailee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Mediamiljardööri ja tunnettu hyväntekijä


 Michael Bloomberg, 77, on Harvardin huippuyliopiston kasvatti, joka aloitti uransa rahoitusmaailmassa New Yorkin Wall Streetillä 1960-luvulla.

 Hän perusti nimeään kantavan mediayhtiön vuonna 1981.

 Vuonna 2001 Bloomberg valittiin New Yorkin pormestariksi. Hän palveli tehtävässä kolme kautta eli 12 vuotta.

 Bloombergin omaisuuden on arvioitu olevan tällä hetkellä 52 miljardia dollaria. Forbesin mukaan hän on lahjoittanut hyväntekeväisyyteen 8 miljardia dollaria.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  6. 6

   Justin Bieber kastettiin koripallo­tähden kylpy­ammeessa, Kanye West perusti oman kirkon: Uskonnosta tuli viihdettä, jolla mega­kirkot tahkoavat satoja miljoonia

   Tilaajille
  7. 7

   Uhmakkaat opiskelijat kirjoittivat testamenttejaan suljetulla yli­opistolla Hong­kongissa, poliisit uhkasivat ampua kovilla – HS:n kirjeen­vaihtaja paikan päällä: ”Outo ja arvaamaton tunnelma”

  8. 8

   Huuhkajien kaiken nähnyt Gene Keurulainen on hoitanut kuntoon satamäärin maajoukkuepelaajia ja tietää, miksi nykyinen jalkapallomaajoukkue menestyy

  9. 9

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  10. 10

   Venäläistoimittaja paljasti liikaa, ja sai postissa hautaseppeleen ja vuohen pään – Denis Korotkov tutkii ”Putinin kokin” tuhansia palkkasotureita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää