Ulkomaat

Mediamoguli Michael Bloombergin lähtö presidentti­kilpaan voisi sekoittaa demokraattien pasmat: Näin Donald Trumpin ystävästä tuli tämän arkki­vihollinen

Bloomberg ilmoitti jo talvella, että hän tekee mitä tahansa estääkseen ”täysin epäpätevän” Trumpin jatkokauden.

Newyorkilainen miljardööri, joka kehuskelee naisseikkailuillaan ja pelaa lähes pakkomielteisesti golfia.

Kuulostaako tutulta?

Kyseessä ei kuitenkaan ole Donald Trump, vaan mies, joka haluaa ehkä haastaa Yhdysvaltain presidentin.

Mediamoguli Michael Bloomberg saattaa nimittäin ryhtyä kilpailemaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta.

Uutistoimistot kertoivat perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa, että Bloomberg on rekisteröitynyt Alabamassa ehdokkaaksi vain hetkeä ennen määräajan umpeutumista. Bloomberg, 77, ei ole kuitenkaan itse ainakaan vielä virallisesti vahvistanut ehdolle lähtemistään.

Bloomberg on ennenkin toistuvasti vihjaillut ryhtyvänsä ehdolle, mutta nyt ehdokkuus alkaa näyttää aiempaa todennäköisemmältä.

The New York Timesin perjantaina siteeraamien lähteiden mukaan miehen odotetaan tekevän päätöksen lähipäivinä.

 

”Tarvitsemme nyt jonkun hoitamaan homman loppuun.”

Bloomberg tuli Yhdysvalloissa tunnetuksi nimeään kantavan mediayhtiön perustajana ja New Yorkin pidettynä pormestarina.

Häntä tuki aikoinaan pormestariksi jopa Trump, vaikka sittemmin miehistä on tullut toistensa arkkiviholliset.

Bloombergin omaisuuden arvo on talousjulkaisu Forbesin arvion mukaan 52 miljardia dollaria eli noin 47 miljardia euroa. Se on lähes 17 kertaa Trumpin omaisuuden verran.

Hän on lahjoittanut rahoistaan miljardeja hyväntekeväisyyteen. Bloombergin sydäntä lähellä on etenkin taistelu tiukempien aselakien ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta.

Bloomberg on vaihtanut puoluekantaansa tiuhaan: hän oli alun perin demokraatti, mutta pyrki ja pääsi pormestariksi republikaanina. Sittemmin hän kertoi olevansa sitoutumaton, mutta liittyi demokraatteihin uudelleen viime vuonna.


Mutta miksi Bloomberg lähtisi presidenttikilpaan vasta nyt?

Ilmeisesti, koska demokraattien Joe Bidenilla menee Bloombergin mielestä niin huonosti.

Bloomberg ilmoitti jo talvella, että hän tekee mitä tahansa estääkseen ”täysin epäpätevän” Trumpin jatkokauden.

Hän väläytteli silloin ehdokkaaksi ryhtymistä samaan tapaan kuin vuonna 2016, mutta päätti lopulta mieluummin ”tehdä kuin puhua”. Bloomberg lupasi lahjoittaa demokraattiehdokkaan kampanjaan satoja miljoonia dollareita.

Nyt hän vaikuttaa kuitenkin olevan sitä mieltä, että Trumpin päihittäminen demokraattien nykyisillä tarjokkailla voi olla mahdotonta. Kärkiehdokkaana pidetty Biden on kompuroinut vaaliväittelyissä, ja Trump mustamaalaa hänen poikansa liiketoimia minkä ehtii.

”Tarvitsemme nyt jonkun hoitamaan homman loppuun ja päihittämään Trumpin, mutta Mike on kasvavissa määrin huolissaan siitä, että nykyehdokkaat eivät onnistu siinä”, hänen neuvonantajansa Howard Wolfson kommentoi The New York Timesille.

 

”Amerikka ei todellakaan kaipaa lisää miljardöörejä jahtaamaan poliittista valtaa.”

Bloomberg voisi sekoittaa ehdokkuudellaan demokraattien pasmat.

Hän olisi varteenotettava haastaja juuri Bidenille: Bloomberg on maltillinen demokraatti, jolla on läheiset suhteet Yhdysvaltain vallan ytimeen. Hän voisi syödä Bidenin murenevaa kannattajapohjaa entisestään.

Toisaalta Bloombergin miljardööristatus voi kääntyä häntä vastaan, kun ehdokkuudesta kisaavat myös puolueen vasemmistosiiven populisteiksikin kutsutut Elizabeth Warren ja Bernie Sanders.

”Amerikka ei todellakaan kaipaa lisää miljardöörejä jahtaamaan poliittista valtaa”, Sandersin kampanjapäällikkö Faiz Shakir kommentoi perjantaina tiedotteessa.

Mielipidemittausten valossa Bloomberg ei näytä olevan vahvoilla. Fox Newsin lokakuussa tekemän gallupin mukaan kuusi prosenttia demokraateista tukisi häntä, jos hän asettuisi ehdolle. 32 prosenttia sanoi, ettei ikimaailmassa äänestäisi Bloombergia.


Vaikka Bloomberg on kampanjoinut uransa aikana liberaalien lempiaiheiden puolesta, hänen menneisyydessään on myös haamuja.

Bloombergin mediayhtiötä on syytetty toistuvasti seksistisestä kulttuurista, ja hänen omakin käytöksensä on herättänyt pahennusta.

1990-luvulla julkaistussa elämäkerrassaan Bloomberg kehuskeli, että hänellä oli Wall Street -vuosinaan ”tyttöystävä joka kaupungissa”.

Uutistoimisto AP:n mukaan hän myös aikoinaan kertoi toimittajalle pitävänsä ”teatterista, illallistamisesta ja naisten jahtaamisesta”. Viime syyskuussa Bloomberg kyseenalaisti The New York Timesissa koko #metoo-liikkeen olemassaolon ja epäili sen menneen liian pitkälle.

Bloombergia hiillostettaisiin vaaliväittelyissä todennäköisesti myös hänen pormestarikaudellaan aloittamasta stop-and-frisk-käytännöstä, jossa poliisi tekee kadulla liikkujille satunnaisia tarkastuksia. New Yorkin poliiseja syytettiin etnisestä profiloinnista.


Bloomberg oli vuosikausia Donald Trumpin ystävä.

Kaksikko kävi yhdessä New Yorkin seurapiiritapahtumissa ja golfaamassa, ja Bloomberg vieraili jopa Trumpin tositelevisio-ohjelma Diilissä.

Trump tiesi, että hyvät välit pormestariin olivat kiinteistöbisnekselle elinehto.

”Jos joku on saanut aikaan muutosta tässä kaupungissa, se on Donald Trump”, Bloomberg sanoi vuonna 2013 yhteisessä tiedotustilaisuudessa Trumpin kanssa.

”Olet ollut erinomainen pormestari. Todella olet. Tarkoitan, että tämä tyyppi on aivan fantastinen”, Trump vastasi.

Sitten Trump asettui ehdolle presidentinvaaleissa ja miehille tuli riitaa – mistä muustakaan kuin golfkentästä.

He olivat rakennuttaneet yhdessä golfkenttää joutomaalle New Yorkin Bronxiin, mutta ehdolle asetuttuaan Trump omi hankkeesta kaiken kunnian. Se häiritsi Bloombergia.

Lisäksi Bloomberg on eri mieltä lukuisista Trumpin poliittisista näkemyksistä ja tavasta hoitaa arvokasta presidentinvirkaa.

”Hänen asenteensa, tyylinsä ja käytöstapojen puute ovat haitaksi tälle maalle”, Bloomberg sanoi syksyllä The Washington Postille.

Lehden mukaan miehet eivät ole puhuneet toisilleen sanaakaan kolmeen vuoteen.

Perjantaina, kun tiedot Bloombergin mahdollisesta ehdokkuudesta levisivät, Trump kommentoi aihetta pilkalliseen sävyyn.

”Hänessä ei ole taikaa pärjäämiseen. Pikku-Michael tulee häviämään”, Trump kertoi toimittajille Valkoisessa talossa perjantaina AFP:n mukaan.

Trump sanoi samalla kuitenkin uskovansa, että vaikkei Bloomberg hänestä tulisikaan pärjäämään, hänestä olisi kuitenkin haittaa Bidenille.

”Ei ole ketään, jota vastaan mieluummin kilpailisin kuin Pikku-Michaelia vastaan”, Trump sanoi.


Jos Bloomberg todella lähtee mukaan presidenttikilpaan, hänelle tulee kiire.

Seuraava demokraattien vaaliväittely pidetään 20. marraskuuta. Siihen osallistuakseen Bloombergilla pitäisi olla ensi viikolla kasassa 165 000 eri lahjoittajaa ja neljä mielipidemittausta, joiden mukaan hänen kannatuksensa on yli kolme prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ilmoittautuminen näin myöhään tarkoittaisi Bloombergille joidenkin varhaisimpien merkittävien vaalitilaisuuksien jättämistä väliin. Niin sanottuun supertiistai -tilaisuuteen ensi maaliskuussa hän olisi Reutersin mukaan osallistumassa.

Rahaa Bloombergin sotakassassa ainakin on.

Hänen neuvonantajansa Kevin Sheekey kertoo Politicolle, että Bloomberg käytti pelkästään viimeisimpään pormestarinvaalikampanjaansa sata miljoonaa dollaria omaa rahaa.

”Kun Mike Bloomberg sitoutuu viemään jonkin asian maaliin, hän on yleensä melko häikäilemätön”, Sheekey kuvailee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Mediamiljardööri ja tunnettu hyväntekijä


 Michael Bloomberg, 77, on Harvardin huippuyliopiston kasvatti, joka aloitti uransa rahoitusmaailmassa New Yorkin Wall Streetillä 1960-luvulla.

 Hän perusti nimeään kantavan mediayhtiön vuonna 1981.

 Vuonna 2001 Bloomberg valittiin New Yorkin pormestariksi. Hän palveli tehtävässä kolme kautta eli 12 vuotta.

 Bloombergin omaisuuden on arvioitu olevan tällä hetkellä 52 miljardia dollaria. Forbesin mukaan hän on lahjoittanut hyväntekeväisyyteen 8 miljardia dollaria.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ulkoministeri Pekka Haavisto suomalaisten hakemisesta al-Holista: konkreettista operaatiota ei ole

  2. 2

   Supo: Suomessa on satoja ihmisiä, jotka toimivat terroristien hyväksi, ja määrä jatkaa kasvuaan

  3. 3

   Pohjanmaan kokoomusnaiset kirjoittaa naisvaltaisesta ”huulipunahallituksesta” – Vikman: Ei edusta kokoomusnaisten kantaa

  4. 4

   Keskustan Kulmuni ei suostu linjaamaan al-Holista: ”Teidän täytyy kysyä pää­ministeriltä”

  5. 5

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisyhtiön siirto Tukholman pörssiin aiheutti ongelman tuhansille piensijoittajille – Konkarisijoittaja lähti johtamaan kapinaa

  7. 7

   EU julkisti kaikkien aikojen kunnian­himoisimman ilmasto-ohjelmansa: ”Tämä hetki vetää vertoja historialliselle kuukävelylle”

  8. 8

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  9. 9

   Valtio alkaa puuttua Unkarissa jo teatterienkin toimintaan – vertailu natsi-Saksaan on perusteltua, sanoo tutkija

  10. 10

   Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  3. 3

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  4. 4

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  5. 5

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  6. 6

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  10. 10

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  9. 9

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  10. 10

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää