Ulkomaat

Mediamoguli Michael Bloombergin lähtö presidentti­kilpaan voisi sekoittaa demokraattien pasmat: Näin Donald Trumpin ystävästä tuli tämän arkki­vihollinen

Bloomberg ilmoitti jo talvella, että hän tekee mitä tahansa estääkseen ”täysin epäpätevän” Trumpin jatkokauden.

Newyorkilainen miljardööri, joka kehuskelee naisseikkailuillaan ja pelaa lähes pakkomielteisesti golfia.

Kuulostaako tutulta?

Kyseessä ei kuitenkaan ole Donald Trump, vaan mies, joka haluaa ehkä haastaa Yhdysvaltain presidentin.

Mediamoguli Michael Bloomberg saattaa nimittäin ryhtyä kilpailemaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta.

Uutistoimistot kertoivat perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa, että Bloomberg on rekisteröitynyt Alabamassa ehdokkaaksi vain hetkeä ennen määräajan umpeutumista. Bloomberg, 77, ei ole kuitenkaan itse ainakaan vielä virallisesti vahvistanut ehdolle lähtemistään.

Bloomberg on ennenkin toistuvasti vihjaillut ryhtyvänsä ehdolle, mutta nyt ehdokkuus alkaa näyttää aiempaa todennäköisemmältä.

The New York Timesin perjantaina siteeraamien lähteiden mukaan miehen odotetaan tekevän päätöksen lähipäivinä.

 

”Tarvitsemme nyt jonkun hoitamaan homman loppuun.”

Bloomberg tuli Yhdysvalloissa tunnetuksi nimeään kantavan mediayhtiön perustajana ja New Yorkin pidettynä pormestarina.

Häntä tuki aikoinaan pormestariksi jopa Trump, vaikka sittemmin miehistä on tullut toistensa arkkiviholliset.

Bloombergin omaisuuden arvo on talousjulkaisu Forbesin arvion mukaan 52 miljardia dollaria eli noin 47 miljardia euroa. Se on lähes 17 kertaa Trumpin omaisuuden verran.

Hän on lahjoittanut rahoistaan miljardeja hyväntekeväisyyteen. Bloombergin sydäntä lähellä on etenkin taistelu tiukempien aselakien ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta.

Bloomberg on vaihtanut puoluekantaansa tiuhaan: hän oli alun perin demokraatti, mutta pyrki ja pääsi pormestariksi republikaanina. Sittemmin hän kertoi olevansa sitoutumaton, mutta liittyi demokraatteihin uudelleen viime vuonna.


Mutta miksi Bloomberg lähtisi presidenttikilpaan vasta nyt?

Ilmeisesti, koska demokraattien Joe Bidenilla menee Bloombergin mielestä niin huonosti.

Bloomberg ilmoitti jo talvella, että hän tekee mitä tahansa estääkseen ”täysin epäpätevän” Trumpin jatkokauden.

Hän väläytteli silloin ehdokkaaksi ryhtymistä samaan tapaan kuin vuonna 2016, mutta päätti lopulta mieluummin ”tehdä kuin puhua”. Bloomberg lupasi lahjoittaa demokraattiehdokkaan kampanjaan satoja miljoonia dollareita.

Nyt hän vaikuttaa kuitenkin olevan sitä mieltä, että Trumpin päihittäminen demokraattien nykyisillä tarjokkailla voi olla mahdotonta. Kärkiehdokkaana pidetty Biden on kompuroinut vaaliväittelyissä, ja Trump mustamaalaa hänen poikansa liiketoimia minkä ehtii.

”Tarvitsemme nyt jonkun hoitamaan homman loppuun ja päihittämään Trumpin, mutta Mike on kasvavissa määrin huolissaan siitä, että nykyehdokkaat eivät onnistu siinä”, hänen neuvonantajansa Howard Wolfson kommentoi The New York Timesille.

 

”Amerikka ei todellakaan kaipaa lisää miljardöörejä jahtaamaan poliittista valtaa.”

Bloomberg voisi sekoittaa ehdokkuudellaan demokraattien pasmat.

Hän olisi varteenotettava haastaja juuri Bidenille: Bloomberg on maltillinen demokraatti, jolla on läheiset suhteet Yhdysvaltain vallan ytimeen. Hän voisi syödä Bidenin murenevaa kannattajapohjaa entisestään.

Toisaalta Bloombergin miljardööristatus voi kääntyä häntä vastaan, kun ehdokkuudesta kisaavat myös puolueen vasemmistosiiven populisteiksikin kutsutut Elizabeth Warren ja Bernie Sanders.

”Amerikka ei todellakaan kaipaa lisää miljardöörejä jahtaamaan poliittista valtaa”, Sandersin kampanjapäällikkö Faiz Shakir kommentoi perjantaina tiedotteessa.

Mielipidemittausten valossa Bloomberg ei näytä olevan vahvoilla. Fox Newsin lokakuussa tekemän gallupin mukaan kuusi prosenttia demokraateista tukisi häntä, jos hän asettuisi ehdolle. 32 prosenttia sanoi, ettei ikimaailmassa äänestäisi Bloombergia.


Vaikka Bloomberg on kampanjoinut uransa aikana liberaalien lempiaiheiden puolesta, hänen menneisyydessään on myös haamuja.

Bloombergin mediayhtiötä on syytetty toistuvasti seksistisestä kulttuurista, ja hänen omakin käytöksensä on herättänyt pahennusta.

1990-luvulla julkaistussa elämäkerrassaan Bloomberg kehuskeli, että hänellä oli Wall Street -vuosinaan ”tyttöystävä joka kaupungissa”.

Uutistoimisto AP:n mukaan hän myös aikoinaan kertoi toimittajalle pitävänsä ”teatterista, illallistamisesta ja naisten jahtaamisesta”. Viime syyskuussa Bloomberg kyseenalaisti The New York Timesissa koko #metoo-liikkeen olemassaolon ja epäili sen menneen liian pitkälle.

Bloombergia hiillostettaisiin vaaliväittelyissä todennäköisesti myös hänen pormestarikaudellaan aloittamasta stop-and-frisk-käytännöstä, jossa poliisi tekee kadulla liikkujille satunnaisia tarkastuksia. New Yorkin poliiseja syytettiin etnisestä profiloinnista.


Bloomberg oli vuosikausia Donald Trumpin ystävä.

Kaksikko kävi yhdessä New Yorkin seurapiiritapahtumissa ja golfaamassa, ja Bloomberg vieraili jopa Trumpin tositelevisio-ohjelma Diilissä.

Trump tiesi, että hyvät välit pormestariin olivat kiinteistöbisnekselle elinehto.

”Jos joku on saanut aikaan muutosta tässä kaupungissa, se on Donald Trump”, Bloomberg sanoi vuonna 2013 yhteisessä tiedotustilaisuudessa Trumpin kanssa.

”Olet ollut erinomainen pormestari. Todella olet. Tarkoitan, että tämä tyyppi on aivan fantastinen”, Trump vastasi.

Sitten Trump asettui ehdolle presidentinvaaleissa ja miehille tuli riitaa – mistä muustakaan kuin golfkentästä.

He olivat rakennuttaneet yhdessä golfkenttää joutomaalle New Yorkin Bronxiin, mutta ehdolle asetuttuaan Trump omi hankkeesta kaiken kunnian. Se häiritsi Bloombergia.

Lisäksi Bloomberg on eri mieltä lukuisista Trumpin poliittisista näkemyksistä ja tavasta hoitaa arvokasta presidentinvirkaa.

”Hänen asenteensa, tyylinsä ja käytöstapojen puute ovat haitaksi tälle maalle”, Bloomberg sanoi syksyllä The Washington Postille.

Lehden mukaan miehet eivät ole puhuneet toisilleen sanaakaan kolmeen vuoteen.

Perjantaina, kun tiedot Bloombergin mahdollisesta ehdokkuudesta levisivät, Trump kommentoi aihetta pilkalliseen sävyyn.

”Hänessä ei ole taikaa pärjäämiseen. Pikku-Michael tulee häviämään”, Trump kertoi toimittajille Valkoisessa talossa perjantaina AFP:n mukaan.

Trump sanoi samalla kuitenkin uskovansa, että vaikkei Bloomberg hänestä tulisikaan pärjäämään, hänestä olisi kuitenkin haittaa Bidenille.

”Ei ole ketään, jota vastaan mieluummin kilpailisin kuin Pikku-Michaelia vastaan”, Trump sanoi.


Jos Bloomberg todella lähtee mukaan presidenttikilpaan, hänelle tulee kiire.

Seuraava demokraattien vaaliväittely pidetään 20. marraskuuta. Siihen osallistuakseen Bloombergilla pitäisi olla ensi viikolla kasassa 165 000 eri lahjoittajaa ja neljä mielipidemittausta, joiden mukaan hänen kannatuksensa on yli kolme prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ilmoittautuminen näin myöhään tarkoittaisi Bloombergille joidenkin varhaisimpien merkittävien vaalitilaisuuksien jättämistä väliin. Niin sanottuun supertiistai -tilaisuuteen ensi maaliskuussa hän olisi Reutersin mukaan osallistumassa.

Rahaa Bloombergin sotakassassa ainakin on.

Hänen neuvonantajansa Kevin Sheekey kertoo Politicolle, että Bloomberg käytti pelkästään viimeisimpään pormestarinvaalikampanjaansa sata miljoonaa dollaria omaa rahaa.

”Kun Mike Bloomberg sitoutuu viemään jonkin asian maaliin, hän on yleensä melko häikäilemätön”, Sheekey kuvailee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Mediamiljardööri ja tunnettu hyväntekijä


 Michael Bloomberg, 77, on Harvardin huippuyliopiston kasvatti, joka aloitti uransa rahoitusmaailmassa New Yorkin Wall Streetillä 1960-luvulla.

 Hän perusti nimeään kantavan mediayhtiön vuonna 1981.

 Vuonna 2001 Bloomberg valittiin New Yorkin pormestariksi. Hän palveli tehtävässä kolme kautta eli 12 vuotta.

 Bloombergin omaisuuden on arvioitu olevan tällä hetkellä 52 miljardia dollaria. Forbesin mukaan hän on lahjoittanut hyväntekeväisyyteen 8 miljardia dollaria.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  8. 8

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  9. 9

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  10. 10

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää