Ulkomaat

Trumpin ex-neuvonantaja John Bolton vihjailee tietävänsä ”olennaisista keskusteluista” virkarikos­tutkintaan liittyen

Todistajien mukaan Bolton yritti jarruttaa Trumpin henkilökohtaisen lakimiehen Giulianin suunnitelmia Ukrainassa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikostutkinta on jatkunut jo viikkoja, ja todistajien lausunnoista kongressille on piirtynyt melko yhdenmukainen kuva.

Kokeneiden hallinnon työntekijöiden mukaan he olivat kauhuissaan Trumpin henkilökohtaisen lakimiehen Rudy Giulianin roolista Yhdysvaltain Ukrainan-politiikassa.

Giulianilla ei ole virallista asemaa hallinnossa, mutta hän johti useiden todistajien mukaan virallisen diplomatian vastaista painostusoperaatiota: Yhdysvallat lupasi jatkaa sotilasapuaan Ukrainalle ja järjestää presidenttien tapaamisen Valkoisessa talossa, jos Ukraina alkaisi tutkia Trumpin poliittisen kilpailijan Joe Bidenin ja hänen poikansa Hunter Bidenin liiketoimia Ukrainassa.

Virkarikostutkinnan ytimessä on kysymys siitä, rikkoiko Trump lakia käyttäessään Yhdysvaltain virallista ulkopolitiikkaa henkilökohtaisen poliittisen hyödyn ajamiseen. Tutkintakynnys ylittyi syyskuussa, kun nimettömän ilmiantajan kirje Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymir Zelenskyin heinäkuisesta puhelusta tuli julki.

Tutkinnassa ei kuitenkaan toistaiseksi ole kuultu todistajia, joilla on ollut suora keskusteluyhteys Trumpiin Valkoisessa talossa. Sellainen ja tutkinnan kannalta todennäköisesti erittäin painava todistaja olisi Trumpin entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton. Hän on kieltäytynyt todistamasta ilman oikeuden määräystä.

Perjantaina Boltonin henkilökohtainen asianajaja Charles Cooper kuitenkin vihjaili, että Bolton tietää ”monista olennaisista tapaamisista ja keskusteluista”, jotka liittyvät Ukrainan painostamiseen ja joista edustajainhuoneen virkarikostutkijoille ei vielä ole kerrottu.

Cooper ei tarkentanut, mihin tapaamisiin ja keskusteluihin hän viittasi. Tähän asti julkiseksi tulleista todistajanlausunnoista käy ilmi, että Bolton kävi Valkoisen talon sisällä taistelua Giuliania ja Trumpin virkaa tekevää kansliapäällikköä Mick Mulvaneya vastaan, kertoo The New York Times.

Mulvaneylla oli todistajien mukaan merkittävä osuus Giulianin junaileman Ukraina-suunnitelman toteuttamisessa. Mulvaney on haastettu todistajaksi edustajainhuoneeseen, mutta hän ei saapunut perjantaina määrättyyn kuulemiseen.

Kansallisen turvallisuuden neuvoston entinen Venäjän ja Euroopan asioiden johtaja Fiona Hill ja Ukraina-asiantuntija Alexander Vindman todistivat kongressissa, että Bolton teki parhaansa Giulianin vallan murentamiseksi ja yritti valjastaa neuvoston tekemään tyhjäksi Giulianin suunnitelmat Ukrainassa.

Hillin mukaan Bolton kutsui Giuliania ”käsikranaatiksi”. Hänen mukaansa Bolton seurasi tarkasti Giulianin toimia ja toisteli neuvoston jäsenille, että kenenkään ei pitäisi tavata Giuliania.

Bolton myös käski Hillin mukaan häntä ilmoittamaan Valkoisen talon asianajajille, että hän ei halunnut olla mukana Mulvaneyn ja Yhdysvaltain EU-suurlähettilään Gordon Sondlandin junailemassa ”huumekaupassa”. Sondland oli mukana esittämässä ukrainalaisille diiliä Biden-tutkinnan aloittamiseksi.

Hill todisti brittilehti The Guardianin mukaan, että Sondland sanoi kokouksessa Boltonin ja Hillin läsnä ollessa, että Trumpin kansliapäällikkö Mulvaney oli tietoinen diilistä, jossa Ukrainan presidentti pääsee Valkoiseen taloon, jos Bidenin tutkinta alkaa. Hillin mukaan Bolton jähmettyi ja päätti kokouksen nopeasti.

Trump erotti Boltonin syyskuussa. Hän perusteli päätöstään vahvoilla erimielisyyksillä. Boltonin mukaan hän tarjoutui itse eroamaan.

Virkamies Valkoisesta talosta kuvaili uutiskanava CBS:lle, että turvallisuusneuvosto oli käytännössä erkaantunut presidentinhallinnosta, vaikka sen pitäisi toimia tämän alaisuudessa.

Bolton tunnetaan ulkopolitiikan haukkana, joka tarjoaa kriiseihin tyypillisesti sotilaallista ratkaisua. Häntä on pidetty Yhdysvaltain kovan linjan arkkitehtina muun muassa Iranin ja Venezuelan suhteen.

Mulvaney on tutkinnan kannalta olennainen todistaja myös siksi, että hän vahvisti lokakuussa julkisesti, että Trump yritti saada Ukrainalta poliittista hyötyä sotilasapua vastaan. Mulvaney sanoi, että Trump oli pidättänyt sotilasapua ja yrittänyt siten saada Ukrainaa tutkimaan väitteitä, joiden mukaan demokraattipuolueen kansallinen komitea (DNC) olisi piilottanut tietokoneserverin Ukrainaan.

Väitettä on pidetty laajalti perusteettomana. Väitteiden mukaan serveri linkittyisi syytöksiin siitä, että Venäjän vaalivaikuttaminen olisi auttanut Trumpia voittamaan vuoden 2016 presidentinvaalit.

Mulvaney perui puheensa vain muutama tunti yllättävän lausunnon jälkeen.

”Presidentti ei ikinä pyytänyt minua pidättämään rahoja siihen saakka, että ukrainalaiset tekisivät mitään serveriin liittyvää”, hän sanoi tiedotteessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  4. 4

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  5. 5

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  6. 6

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  7. 7

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  8. 8

   Vuosittain kuolee 54 500 suomalaista, ja heistä jää jälkeen muutakin kuin muistot – vihreässä hautauksessa huomioidaan kaikki arkun lakasta naulojen määrään

  9. 9

   Moni kärsii yskästä viikosta ja kuukaudesta toiseen – Milloin on syytä hakeutua hoitoon ja miten yskää voi helpottaa?

   Tilaajille
  10. 10

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää