Ulkomaat

Trumpin ex-neuvonantaja John Bolton vihjailee tietävänsä ”olennaisista keskusteluista” virkarikos­tutkintaan liittyen

Todistajien mukaan Bolton yritti jarruttaa Trumpin henkilökohtaisen lakimiehen Giulianin suunnitelmia Ukrainassa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikostutkinta on jatkunut jo viikkoja, ja todistajien lausunnoista kongressille on piirtynyt melko yhdenmukainen kuva.

Kokeneiden hallinnon työntekijöiden mukaan he olivat kauhuissaan Trumpin henkilökohtaisen lakimiehen Rudy Giulianin roolista Yhdysvaltain Ukrainan-politiikassa.

Giulianilla ei ole virallista asemaa hallinnossa, mutta hän johti useiden todistajien mukaan virallisen diplomatian vastaista painostusoperaatiota: Yhdysvallat lupasi jatkaa sotilasapuaan Ukrainalle ja järjestää presidenttien tapaamisen Valkoisessa talossa, jos Ukraina alkaisi tutkia Trumpin poliittisen kilpailijan Joe Bidenin ja hänen poikansa Hunter Bidenin liiketoimia Ukrainassa.

Virkarikostutkinnan ytimessä on kysymys siitä, rikkoiko Trump lakia käyttäessään Yhdysvaltain virallista ulkopolitiikkaa henkilökohtaisen poliittisen hyödyn ajamiseen. Tutkintakynnys ylittyi syyskuussa, kun nimettömän ilmiantajan kirje Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymir Zelenskyin heinäkuisesta puhelusta tuli julki.

Tutkinnassa ei kuitenkaan toistaiseksi ole kuultu todistajia, joilla on ollut suora keskusteluyhteys Trumpiin Valkoisessa talossa. Sellainen ja tutkinnan kannalta todennäköisesti erittäin painava todistaja olisi Trumpin entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton. Hän on kieltäytynyt todistamasta ilman oikeuden määräystä.

Perjantaina Boltonin henkilökohtainen asianajaja Charles Cooper kuitenkin vihjaili, että Bolton tietää ”monista olennaisista tapaamisista ja keskusteluista”, jotka liittyvät Ukrainan painostamiseen ja joista edustajainhuoneen virkarikostutkijoille ei vielä ole kerrottu.

Cooper ei tarkentanut, mihin tapaamisiin ja keskusteluihin hän viittasi. Tähän asti julkiseksi tulleista todistajanlausunnoista käy ilmi, että Bolton kävi Valkoisen talon sisällä taistelua Giuliania ja Trumpin virkaa tekevää kansliapäällikköä Mick Mulvaneya vastaan, kertoo The New York Times.

Mulvaneylla oli todistajien mukaan merkittävä osuus Giulianin junaileman Ukraina-suunnitelman toteuttamisessa. Mulvaney on haastettu todistajaksi edustajainhuoneeseen, mutta hän ei saapunut perjantaina määrättyyn kuulemiseen.

Kansallisen turvallisuuden neuvoston entinen Venäjän ja Euroopan asioiden johtaja Fiona Hill ja Ukraina-asiantuntija Alexander Vindman todistivat kongressissa, että Bolton teki parhaansa Giulianin vallan murentamiseksi ja yritti valjastaa neuvoston tekemään tyhjäksi Giulianin suunnitelmat Ukrainassa.

Hillin mukaan Bolton kutsui Giuliania ”käsikranaatiksi”. Hänen mukaansa Bolton seurasi tarkasti Giulianin toimia ja toisteli neuvoston jäsenille, että kenenkään ei pitäisi tavata Giuliania.

Bolton myös käski Hillin mukaan häntä ilmoittamaan Valkoisen talon asianajajille, että hän ei halunnut olla mukana Mulvaneyn ja Yhdysvaltain EU-suurlähettilään Gordon Sondlandin junailemassa ”huumekaupassa”. Sondland oli mukana esittämässä ukrainalaisille diiliä Biden-tutkinnan aloittamiseksi.

Hill todisti brittilehti The Guardianin mukaan, että Sondland sanoi kokouksessa Boltonin ja Hillin läsnä ollessa, että Trumpin kansliapäällikkö Mulvaney oli tietoinen diilistä, jossa Ukrainan presidentti pääsee Valkoiseen taloon, jos Bidenin tutkinta alkaa. Hillin mukaan Bolton jähmettyi ja päätti kokouksen nopeasti.

Trump erotti Boltonin syyskuussa. Hän perusteli päätöstään vahvoilla erimielisyyksillä. Boltonin mukaan hän tarjoutui itse eroamaan.

Virkamies Valkoisesta talosta kuvaili uutiskanava CBS:lle, että turvallisuusneuvosto oli käytännössä erkaantunut presidentinhallinnosta, vaikka sen pitäisi toimia tämän alaisuudessa.

Bolton tunnetaan ulkopolitiikan haukkana, joka tarjoaa kriiseihin tyypillisesti sotilaallista ratkaisua. Häntä on pidetty Yhdysvaltain kovan linjan arkkitehtina muun muassa Iranin ja Venezuelan suhteen.

Mulvaney on tutkinnan kannalta olennainen todistaja myös siksi, että hän vahvisti lokakuussa julkisesti, että Trump yritti saada Ukrainalta poliittista hyötyä sotilasapua vastaan. Mulvaney sanoi, että Trump oli pidättänyt sotilasapua ja yrittänyt siten saada Ukrainaa tutkimaan väitteitä, joiden mukaan demokraattipuolueen kansallinen komitea (DNC) olisi piilottanut tietokoneserverin Ukrainaan.

Väitettä on pidetty laajalti perusteettomana. Väitteiden mukaan serveri linkittyisi syytöksiin siitä, että Venäjän vaalivaikuttaminen olisi auttanut Trumpia voittamaan vuoden 2016 presidentinvaalit.

Mulvaney perui puheensa vain muutama tunti yllättävän lausunnon jälkeen.

”Presidentti ei ikinä pyytänyt minua pidättämään rahoja siihen saakka, että ukrainalaiset tekisivät mitään serveriin liittyvää”, hän sanoi tiedotteessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  6. 6

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  7. 7

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  8. 8

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää