Ulkomaat

Bolivian presidentti Evo Morales erosi tehtävästään, Meksiko tarjoaa presidentille turvapaikkaa

Moralesin ilmoitus tuli vain hetki sen jälkeen, kun maan asevoimat oli kehottanut häntä eroamaan.

Bolivian presidentti Evo Morales eroaa tehtävästään. Morales ilmoitti erostaan myöhään sunnuntaina Suomen aikaa. Ilmoitus tuli vain hetki sen jälkeen, kun maan asevoimat oli kehottanut presidenttiä eroamaan. Moralesin mukaan hän teki päätöksensä, jotta maa voisi taas palata levottomuuksista rauhan aikaan.

Myös varapresidentti Álvaro Gracía ja senaattia johtava Adriana Salvatierra sekä useat muut Moralesin kannattajat ovat ilmoittaneet eroavansa. Paikkansa jättäneet ministerit ovat kertoneet eroavansa, koska he pelkäävät perheidensä turvallisuuden puolesta.

Asevoimien komentaja Williams Kaliman kertoi toimittajille sunnuntai-iltana pyytäneensä Moralesin eroa, jotta vaalien aiheuttamat levottomuudet Boliviassa rauhoittuisivat.

Kalimanin mukaan asevoimat on lähettänyt joukkoja hillitsemään aseistettuja joukkoja, jotka ovat hyökänneet opposition mielenosoittajia vastaan.

Sunnuntai-iltana Suomen aikaa Bolivian hallinnollisessa pääkaupungissa La Pazissa oli ilmassa voitonriemua.

Moralesin erosta innostuneet bolivialaiset muun muassa liehuttivat maan lippuja ja ampuivat ilotulitteita.

Venezuelan Bolivian-suurlähettiläs kertoi, että joukko naamioituneita mielenosoittajia olisi vallannut La Pazissa sijaitsevan suurlähetystön. Lähettilään mukaan mielenosoittajilla oli mukanaan muun muassa dynamiittia.

Venezuelan sosialistipresidentti Nicolás Maduro asettui sunnuntaina tukemaan Moralesia ja kutsui tapahtumia vallankaappaukseksi.

”Me kategorisesti tuomitsemme veljeämme presidenttiä vastaan tehdyn vallankaappauksen”, Maduro kirjoitti Twitterissä.

Samoin tukea on Moralesille tullut Argentiinan presidentiksi lokakuun lopussa valitulta Alberto Fernandezilta ja Nicaraguan hallitukselta.

Meksiko on valmis tarjoamaan Moralesille turvapaikan, jos hän sellaisen haluaa, kertoo Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard Twitterissä. Ebrard perustelee tarjoustaan sillä, että maan perinteeseen kuuluu turvapaikan myöntäminen ja se, ettei maa tee interventioita eli puutu toisten valtioiden asioihin.

Ulkoministerin mukaan kaksikymmentä Bolivian hallituksen ja parlamentin virkamiestä on jo hakenut turvapaikkaa Meksikon lähetystöstä Boliviassa.

60-vuotias Morales on ollut Bolivian presidenttinä vuodesta 2006 lähtien. Hänet valittiin jatkokaudelle kiistanalaisten vaalien ensimmäisellä kierroksella 20. lokakuuta. Vaalien ääntenlaskennassa hänen kannatuksensa kasvoi epäilyttävästi kesken kaiken.

Bolivian vaaliviranomaiset ovat julistaneet Moralesin voittajaksi, mutta hänen vastaehdokkaansa, entinen presidentti Carlos Mesa ei ole tunnustanut tuloksia.

Aiemmin sunnuntaina presidentti Morales kertoi julistavansa maahan uudet vaalit. Tiedotustilaisuus aiheesta pidettiin sen jälkeen, kun Amerikan valtioiden järjestö Oas oli julkaissut raportin, jonka mukaan lokakuussa pidetyt vaalit pitää uusia epäselvyyksien takia.

Morales kertoi myös vaihtavansa vaalien tuloksen vääristelystä syytetyn vaalilautakunnan jäsenet.

Carlos Mesa vaati pian Moralesin ilmoituksen jälkeen tämän eroa. Hänen mukaansa Moralesin ei myöskään tulisi asettua ehdolle, mikäli maassa järjestetään uudet vaalit.

Sunnuntaina Morales kertoi Twitterissä, että hänestä on annettu ”laiton” pidätysmääräys. Lisäksi hän kertoi, että väkivaltaiset joukot olisivat hyökänneet hänen kotiinsa.

”Vallankumoukselliset tuhoavat lakia”, Morales kirjoitti.

Moralesin esittämät väitteet pidätysmääräyksestä ja vallankumouksesta kiihdyttivät levottomuuksia.

Mielenosoituksia masinoinut konservatiivijohtaja Luis Fernando Camacho vahvisti tiedon Moralesin pidätysmääräyksestä, kun taas poliisipäällikkö Vladimir Yuri Calderon kiisti paikalliselle televisiokanavalle pidätysmääräyksen olemassaolon.

Camacho twiittasi, että viranomaiset etsivät Moralesia Cochabamban alueelta ja että armeija olisi ottanut Moralesilta pois presidentin käyttämän lentokoneen.

”Tänään voitimme taistelun”, Camacho totesi mielenosoittajille hieman ennen Moralesin eroilmoitusta.

Hän kuitenkin muistutti, että tilanteen normalisoituminen ja demokratian palauttaminen vaatii vielä aikaa.

Lauantaina mielenosoittajat valtasivat kaksi valtion omistamaa televisio- ja radioasemaa. Lisäksi protestoijat polttivat paikallishallinnon edustajien koteja. Presidentti Moralesin mukaan myös hänen siskonsa koti on poltettu.

Mielenosoittajat tunkeutuivat Bolivian television ja Radio Patria Nuevan toimistoihin ja pakottivat niiden työntekijät ulos. Kymmenet työntekijät joutuivat poistumaan rakennuksesta läpi satapäisen väkijoukon, joka karjui solvauksia. Kummatkin asemat lähettivät valtauksen jälkeen pelkkää musiikkia.

”He sanovat puolustavansa demokratiaa, mutta käyttäytyvät kuin diktatuurissa”, Morales kirjoitti Twitterissä.

Moralesin mukaan protestoijat valtasivat myös maanviljelijöiden etujärjestön omistaman radioaseman.

Morales oli aiemmin ehdottanut oppositiopuolueille keskusteluja maan kriisistä, mutta oppositio on torjunut ne.


Myös osa poliiseista nousi aiemmin kapinaan Moralesia vastaan. La Pazissa poliisit vetäytyivät pois keskustassa sijaitsevalta Plaza Murillolta, missä myös presidentin palatsi sijaitsee.

Sunnuntaina Bolivian poliisijohtaja vaati Moralesin eroa.

Puolustusministeri Javier Zavaletan mukaan hallinto ei olisi lähettämässä sotilaita poliisin avuksi.

Boliviaa hallitsevat sosialistit pyysivät Moralesin kannattajia saapumaan La Paziin puolustamaan presidenttiä.

Sunnuntaina Suomen Lähetysseura ilmoitti evakuoivansa Boliviassa asuvan työntekijänsä ja kaksi muuta vapaaehtoista mahdollisimman pian.

Yksi työntekijöistä on toiminut neuvonantajana Lähetysseuran yhteistyökumppanin palveluksessa paikallisessa luterilaisessa kirkossa ja kaivosalueiden lapsien oikeuksia ajavassa Cepromin-järjestössä. Kaksi muuta lähetysseuralaista on hankkeissa vapaaehtoisina, lähetysseura kertoi.

”Tilanne Boliviassa on äärimmäisen räjähdysherkkä, ja väkivaltaisuuksien riski on korkea. Siksi nyt on päätetty työntekijöiden evakuoinnista mahdollisimman pian. Kaksi työntekijöistä lentää Suomeen toivottavasti vielä tämän päivän aikana ja yksi heistä matkaa suunnitellusti Kolumbiaan Bogotaan, jossa hän voi jatkaa vapaaehtoisjaksoaan”, sanoi Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson tiedotteessa.

Lähetysseura tukee Boliviassa evankelis-luterilaisen kirkon pieniä seurakuntia niiden toiminnassa ja keskinäisessä yhteistyössä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä leipä piti sotilaat rintamalla talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  3. 3

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  4. 4

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  5. 5

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  6. 6

   Onko edessä uusien suurvaltojen aika? Näin energia­mullistus ravistelee maailman­politiikan valta-asetelmia

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi mainittu, pienellä kuin kärpäsenkakka

  8. 8

   Mark Sallmen on Pietarsaaressa asuva pappi ja homo, joka ei uskalla enää mennä kirkkoon

   Tilaajille
  9. 9

   ”Olen ihan samalla viivalla homoseksuaalien kanssa Jumalan edessä omien syntieni kanssa”, sanoo Päivi Räsänen kirkkoa pelkäävälle homopapille

  10. 10

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  9. 9

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kuoli, kun naamioituneet miehet hyökkäsivät ravintolaan Ruotsissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää