Ulkomaat

Bolivian presidentti Evo Morales erosi tehtävästään, Meksiko tarjoaa presidentille turvapaikkaa

Moralesin ilmoitus tuli vain hetki sen jälkeen, kun maan asevoimat oli kehottanut häntä eroamaan.

Bolivian presidentti Evo Morales eroaa tehtävästään. Morales ilmoitti erostaan myöhään sunnuntaina Suomen aikaa. Ilmoitus tuli vain hetki sen jälkeen, kun maan asevoimat oli kehottanut presidenttiä eroamaan. Moralesin mukaan hän teki päätöksensä, jotta maa voisi taas palata levottomuuksista rauhan aikaan.

Myös varapresidentti Álvaro Gracía ja senaattia johtava Adriana Salvatierra sekä useat muut Moralesin kannattajat ovat ilmoittaneet eroavansa. Paikkansa jättäneet ministerit ovat kertoneet eroavansa, koska he pelkäävät perheidensä turvallisuuden puolesta.

Asevoimien komentaja Williams Kaliman kertoi toimittajille sunnuntai-iltana pyytäneensä Moralesin eroa, jotta vaalien aiheuttamat levottomuudet Boliviassa rauhoittuisivat.

Kalimanin mukaan asevoimat on lähettänyt joukkoja hillitsemään aseistettuja joukkoja, jotka ovat hyökänneet opposition mielenosoittajia vastaan.

Sunnuntai-iltana Suomen aikaa Bolivian hallinnollisessa pääkaupungissa La Pazissa oli ilmassa voitonriemua.

Moralesin erosta innostuneet bolivialaiset muun muassa liehuttivat maan lippuja ja ampuivat ilotulitteita.

Venezuelan Bolivian-suurlähettiläs kertoi, että joukko naamioituneita mielenosoittajia olisi vallannut La Pazissa sijaitsevan suurlähetystön. Lähettilään mukaan mielenosoittajilla oli mukanaan muun muassa dynamiittia.

Venezuelan sosialistipresidentti Nicolás Maduro asettui sunnuntaina tukemaan Moralesia ja kutsui tapahtumia vallankaappaukseksi.

”Me kategorisesti tuomitsemme veljeämme presidenttiä vastaan tehdyn vallankaappauksen”, Maduro kirjoitti Twitterissä.

Samoin tukea on Moralesille tullut Argentiinan presidentiksi lokakuun lopussa valitulta Alberto Fernandezilta ja Nicaraguan hallitukselta.

Meksiko on valmis tarjoamaan Moralesille turvapaikan, jos hän sellaisen haluaa, kertoo Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard Twitterissä. Ebrard perustelee tarjoustaan sillä, että maan perinteeseen kuuluu turvapaikan myöntäminen ja se, ettei maa tee interventioita eli puutu toisten valtioiden asioihin.

Ulkoministerin mukaan kaksikymmentä Bolivian hallituksen ja parlamentin virkamiestä on jo hakenut turvapaikkaa Meksikon lähetystöstä Boliviassa.

60-vuotias Morales on ollut Bolivian presidenttinä vuodesta 2006 lähtien. Hänet valittiin jatkokaudelle kiistanalaisten vaalien ensimmäisellä kierroksella 20. lokakuuta. Vaalien ääntenlaskennassa hänen kannatuksensa kasvoi epäilyttävästi kesken kaiken.

Bolivian vaaliviranomaiset ovat julistaneet Moralesin voittajaksi, mutta hänen vastaehdokkaansa, entinen presidentti Carlos Mesa ei ole tunnustanut tuloksia.

Aiemmin sunnuntaina presidentti Morales kertoi julistavansa maahan uudet vaalit. Tiedotustilaisuus aiheesta pidettiin sen jälkeen, kun Amerikan valtioiden järjestö Oas oli julkaissut raportin, jonka mukaan lokakuussa pidetyt vaalit pitää uusia epäselvyyksien takia.

Morales kertoi myös vaihtavansa vaalien tuloksen vääristelystä syytetyn vaalilautakunnan jäsenet.

Carlos Mesa vaati pian Moralesin ilmoituksen jälkeen tämän eroa. Hänen mukaansa Moralesin ei myöskään tulisi asettua ehdolle, mikäli maassa järjestetään uudet vaalit.

Sunnuntaina Morales kertoi Twitterissä, että hänestä on annettu ”laiton” pidätysmääräys. Lisäksi hän kertoi, että väkivaltaiset joukot olisivat hyökänneet hänen kotiinsa.

”Vallankumoukselliset tuhoavat lakia”, Morales kirjoitti.

Moralesin esittämät väitteet pidätysmääräyksestä ja vallankumouksesta kiihdyttivät levottomuuksia.

Mielenosoituksia masinoinut konservatiivijohtaja Luis Fernando Camacho vahvisti tiedon Moralesin pidätysmääräyksestä, kun taas poliisipäällikkö Vladimir Yuri Calderon kiisti paikalliselle televisiokanavalle pidätysmääräyksen olemassaolon.

Camacho twiittasi, että viranomaiset etsivät Moralesia Cochabamban alueelta ja että armeija olisi ottanut Moralesilta pois presidentin käyttämän lentokoneen.

”Tänään voitimme taistelun”, Camacho totesi mielenosoittajille hieman ennen Moralesin eroilmoitusta.

Hän kuitenkin muistutti, että tilanteen normalisoituminen ja demokratian palauttaminen vaatii vielä aikaa.

Lauantaina mielenosoittajat valtasivat kaksi valtion omistamaa televisio- ja radioasemaa. Lisäksi protestoijat polttivat paikallishallinnon edustajien koteja. Presidentti Moralesin mukaan myös hänen siskonsa koti on poltettu.

Mielenosoittajat tunkeutuivat Bolivian television ja Radio Patria Nuevan toimistoihin ja pakottivat niiden työntekijät ulos. Kymmenet työntekijät joutuivat poistumaan rakennuksesta läpi satapäisen väkijoukon, joka karjui solvauksia. Kummatkin asemat lähettivät valtauksen jälkeen pelkkää musiikkia.

”He sanovat puolustavansa demokratiaa, mutta käyttäytyvät kuin diktatuurissa”, Morales kirjoitti Twitterissä.

Moralesin mukaan protestoijat valtasivat myös maanviljelijöiden etujärjestön omistaman radioaseman.

Morales oli aiemmin ehdottanut oppositiopuolueille keskusteluja maan kriisistä, mutta oppositio on torjunut ne.


Myös osa poliiseista nousi aiemmin kapinaan Moralesia vastaan. La Pazissa poliisit vetäytyivät pois keskustassa sijaitsevalta Plaza Murillolta, missä myös presidentin palatsi sijaitsee.

Sunnuntaina Bolivian poliisijohtaja vaati Moralesin eroa.

Puolustusministeri Javier Zavaletan mukaan hallinto ei olisi lähettämässä sotilaita poliisin avuksi.

Boliviaa hallitsevat sosialistit pyysivät Moralesin kannattajia saapumaan La Paziin puolustamaan presidenttiä.

Sunnuntaina Suomen Lähetysseura ilmoitti evakuoivansa Boliviassa asuvan työntekijänsä ja kaksi muuta vapaaehtoista mahdollisimman pian.

Yksi työntekijöistä on toiminut neuvonantajana Lähetysseuran yhteistyökumppanin palveluksessa paikallisessa luterilaisessa kirkossa ja kaivosalueiden lapsien oikeuksia ajavassa Cepromin-järjestössä. Kaksi muuta lähetysseuralaista on hankkeissa vapaaehtoisina, lähetysseura kertoi.

”Tilanne Boliviassa on äärimmäisen räjähdysherkkä, ja väkivaltaisuuksien riski on korkea. Siksi nyt on päätetty työntekijöiden evakuoinnista mahdollisimman pian. Kaksi työntekijöistä lentää Suomeen toivottavasti vielä tämän päivän aikana ja yksi heistä matkaa suunnitellusti Kolumbiaan Bogotaan, jossa hän voi jatkaa vapaaehtoisjaksoaan”, sanoi Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson tiedotteessa.

Lähetysseura tukee Boliviassa evankelis-luterilaisen kirkon pieniä seurakuntia niiden toiminnassa ja keskinäisessä yhteistyössä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on niin huonosti että se on jo hienoa

  2. 2

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  3. 3

   Kilpailu- ja kuluttajavirastolta harvinainen päätös: kieltäisi Keskoa ostamasta Heinon tukkua

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Useita tukilakkoja ilmoitettu postilaisten tueksi: VR:n mukaan tavaraliikenne pysähtyisi lähes kokonaan, myös Finnairin työntekijöitä menossa lakkoon

  7. 7

   Yle: Suomalaiset sijoittaneet virtuaalivaluutta Onecoiniin ainakin 40 miljoonaa – yksi perustajista myönsi valuutan jo huijaukseksi

  8. 8

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  9. 9

   Kommentti: Kiinan media kirjoittaa Hongkongin tapahtumista tavalla, joka voi enteillä vaarallista käännekohtaa

  10. 10

   Poliisi: Espoolaisnuorilla huolestuttavan paljon teräaseita, rikosilmoitus tehty jopa 8-vuotiaasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  5. 5

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  6. 6

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  7. 7

   Useita tukilakkoja ilmoitettu postilaisten tueksi: VR:n mukaan tavaraliikenne pysähtyisi lähes kokonaan, myös Finnairin työntekijöitä menossa lakkoon

  8. 8

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  9. 9

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää