Ulkomaat

Kaaos jatkuu Hongkongissa: mies sytytettiin tuleen, poliisin ampuma mielenosoittaja kriittisessä tilassa – Hallintojohtaja vetosi väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam piti tiedotustilaisuuden puoliltapäivin Suomen aikaa. Hän vetosi hongkongilaisiin, että he pysyisivät rauhallisina eivätkä ottaisi osaa laittomuuksiin.

rac
Peking

Mielenosoittajien kanssa ilmeisesti riidellyt mies sytytettiin tuleen Hongkongissa maanantaina. Hongkongin poliisi kertoo selvittävänsä tapausta, josta kiertää sosiaalisessa mediassa ainakin kolme eri videotallennetta.

Videoilla näkyy, miten keski-ikäinen vihreäpaitainen mies riitelee ylikulkusillalla ilmeisesti mielenosoittajien kanssa tiettävästi Ma On Shanissa. Riidan aihe ei käy ilmi videoilta, mutta se käy ilmi, että mies kritisoi demokratialiikettä ajavia ihmisiä epäkiinalaisiksi.

Tilanteen kärjistyessä mustiin pukeutunut naamioitunut mies heittää vihreäpaitaisen miehen päälle palavaa nestettä ja sytyttää tulen, joka roihahtaa nopeasti. Mies palaa soihtuna.

AFP:n mukaan lähellä sijaitsevasta Prince Wales -sairaalasta on vahvistettu, että he ovat vastaanottaneet pahasti palaneen potilaan. Sairaalan mukaan potilas on kriittisessä tilassa.

Kyseessä on jo toinen vakavasti loukkaantunut mies Hongkongissa maanantaina.

Aamulla poliisi ampui mielenosoittajaa keskivartaloon Sai Wan Hossa. Mielenosoittaja haavoittui vakavasti. Hänet leikattiin päivällä ja myös hän on kriittisessä tilassa.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam piti tiedotustilaisuuden puoliltapäivin Suomen aikaa eli illansuussa paikallista aikaa. Hän vetosi hongkongilaisiin, että he pysyisivät rauhallisina eivätkä ottaisi osaa laittomuuksiin.

Lam syytti väkivaltaisuuksista mielenosoittajia. Hänen mukaansa kiihtyvät väkivaltaisuudet eivät saa hallintoa myöntymään mielenosoittajien vaatimuksiin.

Alkuillasta yhteenotot eri puolilla Hongkongia jatkuivat. Tilanne on paikoin räjähdysaltis, paikanpäällä olijat kuvasivat sosiaalisessa mediassa. Kuvissa ja videoilla mielenosoittajat heittävät polttopulloja mellakkapoliisia kohti ja kokoavat esteitä teille. Poliisi on ampunut paljon kyynelkaasua sekä kumiluoteja ja pidättänyt mielenosoittajia.


Hongkongissa maanantai on ollut kaoottinen aamusta asti. Hongkongissa kello on kuusi tuntia Suomea edellä.

Yhteenotot poliisin ja mielenosoittajien välillä eskaloituivat, kun työmatkaliikenne tukittiin useissa osissa kaupunkia. Metroliikenne meni sekaisin, koska raiteille on heitelty tavaroita, Kwai Fongissa metrojuna paloi aamulla ja mielenosoittajat ovat vandalisoineet useita asemia.

Iltapäivällä 25 asemaa oli suljettu. Asemilla ja kaduilla on sytytetty päivän aikana useita pieniä tulipaloja. Polttopulloja on heitetty myös metrovaunuihin.

Poliisi vahvisti ampuneensa aamulla kolme laukausta Sai Wan Hossa. Yksi niistä osui mielenosoittajaan.


Poliisi totesi tiedotustilaisuudessa, että poliisin oli pakko ampua, koska mielenosoittajat yrittivät varastaa poliisin aseen.

Ampuminen näkyi esimerkiksi Facebookissa suorassa lähetyksessä. Poliisi kamppailee videolla yhden mielenosoittajan kanssa ase kädessään. Kun paikalle tulee toinen mielenosoittaja, poliisi ampuu häntä lähes välittömästi.

Poliisi ei antanut suullista varoitusta ennen ampumista, silminnäkijä kertoi SCMP:lle. Hänen mukaansa mielenosoittajalla ei ollut minkäänlaista aseistusta käsissään. Myöskään HS:n näkemillä videoilla aseistusta ei näy.

Toisella sosiaalisessa mediassa kiertävällä videolla näkyy, miten poliisimoottoripyörä yritti maanantaiaamuna osua mielenosoittajiin Kwai Fongissa.
Hongkongin poliisi ilmoitti iltapäivällä, että kyseinen poliisi erotettiin tehtävistään heti tapauksen tultua ilmi. Poliisijohto totesi, että tapaus on hyvin vakava ja se tutkitaan.

Hongkongissa levottomuudet ovat jatkuneet kesäkuusta asti. Protestit ovat voimistuneet sen jälkeen, kun 22-vuotias mielenosoittaja kuoli perjantaina sairaalassa. Hän tippui kolmannesta kerroksesta toiseen kerrokseen pysäköintihallissa ja sai vakavia aivovammoja.

Joidenkin lähteiden mukaan hän tippui paetessaan poliisin kyynelkaasua, mutta putoamiseen johtavat olosuhteet ovat epäselvät. Turvakamerat eivät tallentaneet onnettomuutta.

Lauantaina Kiina totesi, että Hongkongin ongelma on kovien turvallisuuteen liittyvien lakien puute. Sellaisten lakien luominen on kiireellinen tehtävä, Kiinan Hongkongista vastaavan viraston johtajan Zhang Xiaomingin lausunnossa sanottiin Hong Kong Free Pressin mukaan.

Zhang totesi myös, että levottomuuksien syitä ovat asuntojen korkeat hinnat ja kasvavat tuloerot.

Viime viikolla Kiinan presidentti Xi Jinping ilmaisi julkisesti tukensa Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille. Xin ulostuloa pidettiin kommenttina aiempaan Financial Timesin uutiseen, jossa sisäpiirilähteet kertoivat, että Kiina haluaa Lamista eroon.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat lakialoitteesta, joka olisi mahdollistanut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Aloite on sittemmin kuopattu, mutta mielenosoitukset olivat jo ehtineet laajentua. Mielenosoituksissa vaaditaan muun muassa vapaita vaaleja ja demokratiaa.


Keskeinen vaatimus on myös selvitys poliisin voimankäytöstä protestien aikana. Viime viikkoina otteet ovat mielenosoittajien mukaan yhä koventuneet.

Erityistä raivoa mielenosoittajissa herätti poliisin käytös viime perjantaina, jolloin kerrottiin, että muutamaa päivää aiemmin pysäköintihallissa pudonnut mielenosoittaja kuoli vammoihinsa.

Poliisi huusi mielenosoittajille kadulla, että hän aikoo juhlia mielenosoittajan kuolemaa kollegoidensa kanssa.

”Tulkaa tänne ja kostakaa, torakat! Me aiomme avata pullon samppanjaa tänä iltana juhlan kunniaksi”, poliisi huusi mielenosoittajille, jotka olivat saapuneet kynttilämielenosoitukseen perjantaina Tuen Munissa.

Poliisin huuto tallentui tv-lähetykseen.

Viranomaiset tiedottivat myöhemmin, että poliisi sai huomautuksen kielenkäytöstään.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Vanhempi nainen käytti nuorta John Irvingiä seksuaalisesti hyväkseen – Rajuista muistosta syntyi romaaneja, joista menestynein lumosi Suomen 30 vuotta sitten

   Tilaajille
  3. 3

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  4. 4

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  5. 5

   Vain muutaman vuoden ikäiset älytelevisiot hyytyvät – HS selvitti, voiko uuden television ostaja luottaa palvelujen toimivuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  7. 7

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  8. 8

   ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  9. 9

   Postin työriitaan sovintoesitys valtakunnansovittelijalta – ”Tällä hetkellä lopputulosta ei voi ennakoida”

  10. 10

   Kontrollifriikin elämä on kuin ylipitkä vahtivuoro – Mutta kuinka oppia luottamaan, ettei kaikista langoista tarvitse pidellä kiinni?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  6. 6

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  9. 9

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  10. 10

   The New York Timesin päätoimittaja: Presidentti Trump asettaa puheillaan lehden toimittajat hengenvaaraan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää