Ulkomaat

Kaaos jatkuu Hongkongissa: mies sytytettiin tuleen, poliisin ampuma mielenosoittaja kriittisessä tilassa – Hallintojohtaja vetosi väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam piti tiedotustilaisuuden puoliltapäivin Suomen aikaa. Hän vetosi hongkongilaisiin, että he pysyisivät rauhallisina eivätkä ottaisi osaa laittomuuksiin.

rac
Peking

Mielenosoittajien kanssa ilmeisesti riidellyt mies sytytettiin tuleen Hongkongissa maanantaina. Hongkongin poliisi kertoo selvittävänsä tapausta, josta kiertää sosiaalisessa mediassa ainakin kolme eri videotallennetta.

Videoilla näkyy, miten keski-ikäinen vihreäpaitainen mies riitelee ylikulkusillalla ilmeisesti mielenosoittajien kanssa tiettävästi Ma On Shanissa. Riidan aihe ei käy ilmi videoilta, mutta se käy ilmi, että mies kritisoi demokratialiikettä ajavia ihmisiä epäkiinalaisiksi.

Tilanteen kärjistyessä mustiin pukeutunut naamioitunut mies heittää vihreäpaitaisen miehen päälle palavaa nestettä ja sytyttää tulen, joka roihahtaa nopeasti. Mies palaa soihtuna.

AFP:n mukaan lähellä sijaitsevasta Prince Wales -sairaalasta on vahvistettu, että he ovat vastaanottaneet pahasti palaneen potilaan. Sairaalan mukaan potilas on kriittisessä tilassa.

Kyseessä on jo toinen vakavasti loukkaantunut mies Hongkongissa maanantaina.

Aamulla poliisi ampui mielenosoittajaa keskivartaloon Sai Wan Hossa. Mielenosoittaja haavoittui vakavasti. Hänet leikattiin päivällä ja myös hän on kriittisessä tilassa.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam piti tiedotustilaisuuden puoliltapäivin Suomen aikaa eli illansuussa paikallista aikaa. Hän vetosi hongkongilaisiin, että he pysyisivät rauhallisina eivätkä ottaisi osaa laittomuuksiin.

Lam syytti väkivaltaisuuksista mielenosoittajia. Hänen mukaansa kiihtyvät väkivaltaisuudet eivät saa hallintoa myöntymään mielenosoittajien vaatimuksiin.

Alkuillasta yhteenotot eri puolilla Hongkongia jatkuivat. Tilanne on paikoin räjähdysaltis, paikanpäällä olijat kuvasivat sosiaalisessa mediassa. Kuvissa ja videoilla mielenosoittajat heittävät polttopulloja mellakkapoliisia kohti ja kokoavat esteitä teille. Poliisi on ampunut paljon kyynelkaasua sekä kumiluoteja ja pidättänyt mielenosoittajia.


Hongkongissa maanantai on ollut kaoottinen aamusta asti. Hongkongissa kello on kuusi tuntia Suomea edellä.

Yhteenotot poliisin ja mielenosoittajien välillä eskaloituivat, kun työmatkaliikenne tukittiin useissa osissa kaupunkia. Metroliikenne meni sekaisin, koska raiteille on heitelty tavaroita, Kwai Fongissa metrojuna paloi aamulla ja mielenosoittajat ovat vandalisoineet useita asemia.

Iltapäivällä 25 asemaa oli suljettu. Asemilla ja kaduilla on sytytetty päivän aikana useita pieniä tulipaloja. Polttopulloja on heitetty myös metrovaunuihin.

Poliisi vahvisti ampuneensa aamulla kolme laukausta Sai Wan Hossa. Yksi niistä osui mielenosoittajaan.


Poliisi totesi tiedotustilaisuudessa, että poliisin oli pakko ampua, koska mielenosoittajat yrittivät varastaa poliisin aseen.

Ampuminen näkyi esimerkiksi Facebookissa suorassa lähetyksessä. Poliisi kamppailee videolla yhden mielenosoittajan kanssa ase kädessään. Kun paikalle tulee toinen mielenosoittaja, poliisi ampuu häntä lähes välittömästi.

Poliisi ei antanut suullista varoitusta ennen ampumista, silminnäkijä kertoi SCMP:lle. Hänen mukaansa mielenosoittajalla ei ollut minkäänlaista aseistusta käsissään. Myöskään HS:n näkemillä videoilla aseistusta ei näy.

Toisella sosiaalisessa mediassa kiertävällä videolla näkyy, miten poliisimoottoripyörä yritti maanantaiaamuna osua mielenosoittajiin Kwai Fongissa.
Hongkongin poliisi ilmoitti iltapäivällä, että kyseinen poliisi erotettiin tehtävistään heti tapauksen tultua ilmi. Poliisijohto totesi, että tapaus on hyvin vakava ja se tutkitaan.

Hongkongissa levottomuudet ovat jatkuneet kesäkuusta asti. Protestit ovat voimistuneet sen jälkeen, kun 22-vuotias mielenosoittaja kuoli perjantaina sairaalassa. Hän tippui kolmannesta kerroksesta toiseen kerrokseen pysäköintihallissa ja sai vakavia aivovammoja.

Joidenkin lähteiden mukaan hän tippui paetessaan poliisin kyynelkaasua, mutta putoamiseen johtavat olosuhteet ovat epäselvät. Turvakamerat eivät tallentaneet onnettomuutta.

Lauantaina Kiina totesi, että Hongkongin ongelma on kovien turvallisuuteen liittyvien lakien puute. Sellaisten lakien luominen on kiireellinen tehtävä, Kiinan Hongkongista vastaavan viraston johtajan Zhang Xiaomingin lausunnossa sanottiin Hong Kong Free Pressin mukaan.

Zhang totesi myös, että levottomuuksien syitä ovat asuntojen korkeat hinnat ja kasvavat tuloerot.

Viime viikolla Kiinan presidentti Xi Jinping ilmaisi julkisesti tukensa Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille. Xin ulostuloa pidettiin kommenttina aiempaan Financial Timesin uutiseen, jossa sisäpiirilähteet kertoivat, että Kiina haluaa Lamista eroon.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat lakialoitteesta, joka olisi mahdollistanut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Aloite on sittemmin kuopattu, mutta mielenosoitukset olivat jo ehtineet laajentua. Mielenosoituksissa vaaditaan muun muassa vapaita vaaleja ja demokratiaa.


Keskeinen vaatimus on myös selvitys poliisin voimankäytöstä protestien aikana. Viime viikkoina otteet ovat mielenosoittajien mukaan yhä koventuneet.

Erityistä raivoa mielenosoittajissa herätti poliisin käytös viime perjantaina, jolloin kerrottiin, että muutamaa päivää aiemmin pysäköintihallissa pudonnut mielenosoittaja kuoli vammoihinsa.

Poliisi huusi mielenosoittajille kadulla, että hän aikoo juhlia mielenosoittajan kuolemaa kollegoidensa kanssa.

”Tulkaa tänne ja kostakaa, torakat! Me aiomme avata pullon samppanjaa tänä iltana juhlan kunniaksi”, poliisi huusi mielenosoittajille, jotka olivat saapuneet kynttilämielenosoitukseen perjantaina Tuen Munissa.

Poliisin huuto tallentui tv-lähetykseen.

Viranomaiset tiedottivat myöhemmin, että poliisi sai huomautuksen kielenkäytöstään.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  2. 2

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  3. 3

   Lumilautamerkki Burtonin perustaja Jake Burton Carpenter on kuollut

  4. 4

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  5. 5

   Venäjän duuma sääti kaksi uutta lakia: Uusiin puhelimiin on asennettava pakollisia venäläisiä sovelluksia ja yksilöitä voidaan julistaa ”ulkovallan agenteiksi”

  6. 6

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  7. 7

   Kirjolohifileitä vedetään kaupoista valmistusvirheen takia, ilmoittavat Lidl ja SOK – Tuotteita on myyty koko Suomessa

  8. 8

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  9. 9

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  10. 10

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää