
Kommentilla lehti viittaa Espanjan viikonlopun vaaleihin. Ne järjestettiin, koska pääministeri Pedro Sánchezhttps://www.hs.fi/haku/?query=pedro+sanchez ei saanut hallitusta muodostettua viime kevään vaalien jälkeen. Lehden pilakuvassa pääministeri hakkaa pelikonetta uuden pikavoiton toivossa.
Sánchez halusi uudet vaalit, koska hän toivoi keskustavasemmistolaisen PSOE-puolueensa saavan tällä kertaa riittävästi paikkoja muodostaakseen enemmistöhallituksen.
Sen sijaan jättipotti menikin laitaoikeistolaiselle Vox-puolueelle. Se yli kaksinkertaisti paikkamääränsä.
Sánchezin PSOE menetti kolme paikkaa, ja hallituksen muodostaminen näyttää nyt jopa viime kertaa vaikeammalta.
”Sánchez teki ison virheen”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikkohttps://www.hs.fi/haku/?query=teemu+tammikko.
Espanja oli pitkään immuuni oikeistopopulismille, mutta viime huhtikuussa järjestetyissä vaaleissa Vox teki näyttävän sisääntulon ja nappasi alahuoneesta 24 paikkaa.
Jo huhtikuista paikkalukua pidettiin vaikuttavana, mutta sen jälkeen on tapahtunut vielä dramaattisempi käänne.
Kun katalaanijohtajat tuomittiinhttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006271889.html lokakuun puolivälissä pitkiin vankeusrangaistuksiin, sadattuhannet mielenosoittajat lähtivät kaduille. Väkivaltaisiksi yltyneet protestit nostivat pintaan kysymykset kansallisesta yhtenäisyydestä, identiteetistä ja turvallisuudesta.
Katalonian itsenäisyyttä vastustavan oikeiston kysyntä kasvoi. Vox on vaatinut jopa koko Katalonian itsenäisyyshankkeen kriminalisointia.
”Mielikuva, joka kansalaisten olohuoneisiin on välittynyt, on se roskisten polttaminen mielenosoituksissa”, Tammikko sanoo.
”Se on kasvattanut ihmisten tarvetta vaatia kuria ja järjestystä.”
Laitaoikeiston nousua avitti myös espanjalaisten väsyminen vaaleihin.https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006263326.html
Kun äänestysprosentti keväällä oli poikkeuksellisen korkea eli 75 prosenttia, nyt se putosi hieman alle 70 prosenttiin.
”Oikeistolla on selvästi äänestysuskollisimmat kannattajat. Vasemmisto kärsii, jos äänestysaktiivisuus on heikkoa”, Tammikko sanoo.
Katalonian kriisin kärjistyminen haittasi vasemmiston vaaliteemoja.
Kun vaalikeskusteluissa painotettiin oikeistoa suosivia aiheita, kuten turvallisuutta, vasemmistoa hyödyttävät kysymykset, kuten työllisyys, jäivät pimentoon.
Lue myös: Kansa teki osansa mutta poliitikot eivät, ja siksi Espanja on mennyt rikkihttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006263326.html

Vaikka Voxin nousu on Espanjassa huima, on tärkeää muistaa, että oikeiston suosio ylipäätään ei ole juuri muuttunut.
Viikonlopun vaaleissa oikealle nojaava Ciudadanos-puolue nimittäin romahti täysin. Kun vielä huhtikuussa se sai 57 paikkaa, nyt puolue onnistui raapimaan kasaan vain kymmenen.
”Perinteinen jako oikeiston ja vasemmiston välillä ei ole muuttunut. Muutos tapahtui oikeistoblokin sisällä”, Tammikko arvioi.
Espanjan oikeisto siirtyi siis lähinnä aiempaa reunemmas ja radikaalimpaan suuntaan.
Pääministeri Sánchez on nyt tukalassa tilanteessa.
Hänen pitäisi yrittää uudelleen hallituksen muodostamista – jopa edelliskertaa hankalammista lähtökohdista.
Kesällä Sánchez ei päässyt sopuun yhteishallituksesta vasemmistopopulistisen Podemosin kanssa.
Neuvottelemassa ovat edelleen samat henkilöt, ja vanhat riidat eivät ole kadonneet mihinkään. Erona on nyt se, että muut puolueet tietävät Sánchezin olevan erityisen heikoilla. Ne ottavat nyt kovan hinnan mahdollisesta liittolaisuudesta, Tammikko arvioi.
”Sánchez joutuu tekemään todella monen puolueen kanssa jonkinlaisia sopimuksia.”

Podemos ilmoitti heti sunnuntaina olevansa valmis jälleen keskustelemaan hallituksen muodostamisesta.
Helppoa siitä ei tule.
Neuvottelijoiden henkilökemiat ovat huonot, eikä pääministeri ole kummoinen diilintekijä, Tammikko toteaa. Hänen mielestään uudet vaalit eivät ole taaskaan mahdoton ajatus.
Panokset Sánchezilla ovat kuitenkin nyt kovemmat kuin koskaan. Pelissä ovat pääministerin ura ja koko puolueen lähitulevaisuus.
”Epäonnistuminen olisi katastrofi niin Sánchezille kuin PSOE:llekin.”
- Espanja Seuraa
- Eurooppa Seuraa
- Politiikka Seuraa
- Verna Vuoripuro Seuraa
Kommentit