Ulkomaat

Hongkongin levottomuudet jatkuvat: mielenosoittajat heittivät romua metroraiteille, poliisi ampuu kyynelkaasua

Poliisin mukaan hallintoalue on ”romahduksen partaalla”. Maanantai oli yksi väkivaltaisimmista päivistä, tuleen sytytetty mies on yhä kriittisessä tilassa.

rac
Peking

Mielenosoittajien ja poliisin väkivaltaiset yhteenotot jatkuvat Hongkongissa.

Tiistaiaamuna mielenosoittajat häiritsivät jälleen työmatkaliikennettä esimerkiksi heittelemällä tavaroita metroraiteille ja tukkimalla asemia. Kymmenistä busseista on puhkottu renkaat, kertoo South China Morning Post. Mielenosoitukset jatkuivat keskustassa Hongkongin saarella puolen päivän aikaan, kun hengityssuojin varustautuneet mielenosoittajat täyttivät kadut. Poliisi vastasi kovaotteisilla pidätyksillä.

”Yhteiskuntamme on työnnetty täydellisen romahduksen partaalle”, vanhempi rikostarkastaja Kong Wing-cheung kertoi poliisin tiedotustilaisuudessa tiistaina päivällä uutistoimisto Reutersin mukaan. Kiinan hallintoviranomaiset vaativat samaan aikaan poliisilta kovempia otteita mielenosoitusten ja mellakoiden tukahduttamiseksi.

Kiinan ulkoministeriö puolestaan tuomitsi Yhdysvaltain ja Britannian huolestuneet lausunnot ”tekopyhinä”.

Poliisi käytti kyynelkaasua jo aamuseitsemältä paikallista aikaa, kun mielenosoittajat alkoivat kokoontua Hongkong City -yliopiston lähellä Kowloon Tongissa mantereen puolella.

Ala- ja yläkouluja on suljettu ainakin Tseung Kwan O:n alueella, vaikka viranomaiset eivät ole antaneet määräystä koulujen aukiolosta tänään.


Joka-aamuinen lipunnostoseremonia, jossa salkoon vedetään Kiinan lippu, oli tiistaiaamuna peruttu ”kunnossapidollisista syistä”, Hongkongin poliisi tiedotti.

Kiinalaisen yliopiston kampuksella mielenosoittajat ottivat urheiluvälinevarastosta jousipyssyjä, nuolia ja keihäitä, kertoo South China Morning Post. Yliopisto kertoi takavarikoineensa välineet. Päivällä poliisi ryhtyi käyttämään vesitykkejä mielenosoituksen hajottamiseksi.

Paikan päällä olevien toimittajien mukaan poliisi kutsui mielenosoittajia tiistaina jälleen ”torakoiksi” ja solvasi myös mielenosoituksista raportoivia toimittajia.

Yhteenottoja oli myös polyteknisellä yliopistolla. Ne alkoivat, kun poliisi aikoi pidättää naisopiskelijan, kertoo uutistoimisto AFP.

Yliopiston hallinnossa opiskelijoita edustava Owan Li kertoi AFP:lle, että poliisit hakkasivat häntä, kun hän yritti sovitella tilannetta. Li lähetti AFP:lle kuvia mustelmaisista käsistään ja jaloistaan.

“Poliisit olivat melko ylimielisiä ja hallitsemattomia”, Li kertoi AFP:n mukaan.

”He sanoivat, että olin aggressiivinen ja estin heidän työtään. Sitten heistä kuusi tai seitsemän raahasi minut ulos ja potki ja löi.”

Alkuiltapäivästä mielenosoittajat alkoivat kerääntyä Centraliin Hongkongin sydämeen, joka on Hongkongin liike-elämälle keskeinen paikka.

Uutistoimisto Reutersin mukaan paikalla on yli tuhat ihmistä.

Maanantai oli yksi väkivaltaisimmista päivistä Hongkongin mielenosoituksissa tähän mennessä. Sekä mielenosoittajien että poliisin otteet kovenivat.

Yhteenotoissa loukkaantui maanantaina ja tiistain vastaisen yön aikana 128 ihmistä, Hongkongin sairaaloista vastaava viranomainen kertoi South China Morning Postin mukaan.

Tapauksista kaksi oli muita vakavampia: poliisin luodista haavoittunut mielenosoittaja ja ylikulkusillalla palamaan sytytetty mies.


Tiistaina iltapäivällä palanut mies oli yhä kriittisessä tilassa.

Poliisi ilmoitti tutkivansa tuleen sytytetyn 57-vuotiaan miehen tapausta murhan yrityksenä.

Ampumahaavan saaneen mielenosoittajan vointi on hieman parempi. SCMP:n mukaan poliisi on nostanut syytteet häntä kohtaan. 21-vuotiasta miestä syytetään osallistumisesta laittomaan kokoontumiseen.


Poliisin mukaan kyynelkaasua käytettiin maanantaina ainakin 12:ssa eri paikassa. 260 mielenosoittajaa pidätettiin.

Maanantaina Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam totesi, että on toiveajattelua, jos mielenosoittajat kuvittelevat, että väkivalta saa hallinnon taipumaan vaatimusten edessä. Lam kutsui mielenosoittajia kansan vihollisiksi.

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet kesästä asti eli lähes puoli vuotta.

Protestit ovat voimistuneet sen jälkeen, kun 22-vuotias mielenosoittaja kuoli perjantaina sairaalassa. Hän tippui kolmannesta kerroksesta toiseen kerrokseen pysäköintihallissa ja sai vakavia aivovammoja.

Joidenkin lähteiden mukaan hän tippui paetessaan poliisin kyynelkaasua, mutta putoamiseen johtavat olosuhteet ovat epäselvät. Turvakamerat eivät tallentaneet onnettomuutta.


Manner-Kiinassa Hongkongin tapahtumista leviää paljon valeuutisia. Esimerkiksi poliisin ampumasta mielenosoittajasta uutisoitiin valheellisesti, että mielenosoittaja oli matkalla heittämään polttopulloa lasten koulubussiin, minkä tähden poliisin oli pakko ampua.

Ampuminen ja sitä edeltävät tapahtumat tallentuivat videolle ja näkyivät suorana lähetyksenä esimerkiksi Facebookissa, mutta sensuuri estää Facebookin käytön Kiinassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  2. 2

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  6. 6

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  7. 7

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää