Ulkomaat

Google keräsi salaa miljoonien amerikkalaisten terveys­tiedot

Google teki jättisopimuksen potilastietojen käsittelystä Ascencion-ketjun kanssa. Google on haastettu oikeuteen tietojen Chicagon yliopiston sairaalan tietojen käsittelystä jo viime kesänä.

Google on käsitellyt ilman ennakkotietoa tai suostumusta miljoonia potilastietoja Yhdysvalloissa, kertoo yhdysvaltalaismedia.

Google haluaa kehittää potilasdatalle kaikenkattavan hakutyökalun, jota se voisi jatkossa myydä muille terveydenhuoltoalan yrityksille. Talouslehti Forbes esitteli työkalusta saamansa kuvakaappauksen, joka muistuttaa kovasti Googlen hakua.

Hakukone liittyy sopimukseen, jonka yhtiö on tehnyt Ascencion-terveydenhuoltoketjun kanssa.


Ascencion on katolilainen ketju, jolla on sivujensa mukaan 150 sairaalaa ja yli 50 seniori- ja palvelutaloa 21 Yhdysvaltojen osavaltiossa. Ketjun asiakkaille tai terveydenhuollon ammattilaisille kuten lääkäreille ei ollut kerrottu hankkeesta.

Hankkeesta kertoi ensimmäisenä Wall Street Journal (WSJ). Sen mukaan Googlessa hankkeelle on annettu nimi Project Nightingale. Googlella Nightingalen parissa työskentelee ainakin 150 ihmistä, joista Ascensioniin liittyvien tehtävien parissa työskentelee WSJ:n mukaan tusinoittain ihmisiä.

Google ei ole laskuttanut Ascensionia heidän työstään, sillä molemmilla on taloudellisia motiiveja.

Ascension haluaa parantaa omien potilaidensa hoitoa. Se toivoo pystyvänsä louhimaan potilasdataa voidakseen tunnistaa esimerkiksi lisätutkimuksia, joita potilaat saattaisivat tarvita voidakseen lisätä tuottojaan, WSJ:n näkemistä asiakirjoista käy ilmi.

Ascencionilla työskentelevät ihmiset ovat puhuneet nimettömänä huolistaan potilastietojen käsittelyssä. Yhdysvaltojen lainsäädäntö sallii potilastietojen jakamisen liikekumppanien kanssa ilman, että potilaita informoidaan erikseen. Tämä käy päinsä vain, jos tietoa käytetään ainoastaan siihen, että terveydenhuoltoalan toimija voi sillä tavoin tehostaa toimintaansa terveydenhuollossa.

Nyt Google käyttää potilaiden dataa kehittääkseen uusia työkaluja ja sovelluksia, joita se pönkittää kehittyneellä koneoppimisella ja tekoälyllä. Googlen emoyhtiössä Alphabetissa henkilökunnalla on pääsy terveystietoon. WSJ:n saaman tiedon mukaan pääsy on annettu myös joillekin Google Brain -yksikön työntekijöille. Brain on nimenomaan tekoälyn kehittämiseen keskittynyt yksikkö, mutta virallisesti Nightingale-hanketta toteutetaan Googlen pilvipalveluyksikössä Google Cloudissa.

WSJ:n julkaistua tietonsa Google kommentoi asiaa blogissaan. Sen mukaan yhteistyösopimuksessa on kyse Ascensionin toimintojen siirtämisestä pilveen ja yrityskäyttöön tehtyjen Googlen G Suite -työkalujen käytöstä.

Blogissa mainitaan kuitenkin, että Googlen tarkoituksena on tarjota työkaluja, joita Ascension voisi käyttää parantaakseen potilasturvallisuutta ja kliinisen työskentelyn laatua. Eräät näistä ratkaistuista eivät ole vielä käytössä, vaan testausvaiheessa.

Mitä nuo ratkaisut ovat, ei Google erittele.

Yhtiö vakuuttelee, että potilasdatan käyttö on täysin lainmukaista ja ettei Ascensionin kanssa tehty sopimus mahdollista potilaiden tietojen käyttöä muuhun kuin palveluiden tarjoamiseen Ascensionille ja ettei tietoja voi yhdistää Googlen asiakasdataan.

Google muistuttaa, että sen työkaluja käyttävät jo useat terveydenhuoltoalan toimijat. Sivuillaan se luettelee, että niihin kuuluvat esimerkiksi Chilen terveysministeriö, yhdysvaltalainen systeemibiologian tutkimusinstituutti, useat yksityiset sairaalat ja lääketieteen tekoälyä kehittelevä Md.ai-yhtiö. Käytännössä tämä tarkoittaa huomattavaa määrää lääketieteeseen liittyvää dataa.

Yksi potilastietoja Googlen kanssa yhteistyöohjelmassa jakanut on Chicagon yliopiston sairaala. Tuolloin yhteistyötä mainostettiin keinona käyttää vanhaa potilastietoa parantamaan potilasanalyysin ennakoitavuutta.

Kesällä yksi sairaalan entisistä potilaista haastoi Googlen oikeuteen potilastietojensa käytöstä, sillä hänen mukaansa Google käytti niitä potilaslainsäädännön vastaisesti omaan tuotekehitystyöhönsä. Chicago Business -lehden mukaan haasteen liitteenä oli Googlen loppukesästä 2017 jättämä patenttihakemus.

Patenttihakemuksesta käy ilmi, että Google kehittää järjestelmää, joka soveltaa syväoppivaa koneälyä sähköiseen potilasdataan ja ennakoi sen perusteella tulevia tapahtumia. Hakemukseen voi tutustua Yhdysvaltojen patentti- ja tavaramerkkirekisterin sivuilla.

Aiemmin marraskuussa Google kertoi ostaneensa aktiivisuusrannekevalmistaja Fitbitin vajaan kahden miljardin euron kauppahintaan. Myös aktiivisuusrannekkeet keräävät terveysdataa: esimerkiksi tietoja unen kestosta ja laadusta sekä pulssista.

Googlella on hyvä jalansija terveysdatan markkinoilla, mutta ainoana se ei tästä kakusta isompia siivuja tavoittele. Myös Amazon, Microsoft ja IBM kehittävät omia ratkaisujaan.

Hankkeita on myös Suomessa. Täällä tekoälyhanketta on viritellyt ainakin IBM.

Suomessa Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva Tekes teki IBM:n omistaman Watson-tekoälyä kehittävän yhtiön kanssa aiesopimuksen vuonna 2016. Terveyttä biteistä -nimisen ohjelman sopimuksen mukaan Tekes pyrkisi korvamerkitsemään yhteensä yli 150 miljoonaa euroa Watson-hankkeeseen. Aiesopimuksessa, josta HS Sunnuntai kertoi laajasti kesäkuussa 2018, mainittiin Terveyttä biteistä -ohjelma sekä tekoälyohjelma, johon kuului digitaalinen terveys.

Ongelmia ilmeni niin kilpailutuksissa, Tekesille palkatun konsultin taustoissa ja toiminnassa kuin Watson-tekoälyssäkin. Sitä kuvailtiin tekoälyn Donald Trumpiksi joka esittää kovia väitteitä ilman luotettavia todisteita.

Tekes vaihtoi nimensä Business Finlandiksi kesäkuussa 2018.

Watson Health Cloud Finland -hankkeesta kertoo sivuillaan esimerkiksi Jyväskylän yliopisto. Sen lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana Kela, Sitra, IBM ja kolme sairaanhoitopiiriä. Hanke päättyi maaliskuussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  5. 5

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  6. 6

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  7. 7

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  8. 8

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  9. 9

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  10. 10

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää