Ulkomaat

Nouseva merenpinta uhkaa rikkoa Yhdysvaltojen kasaaman ydinjätehaudan Tyynellämerellä

Merenpinnan nousu voi uhata Yhdysvaltojen Marshallinsaarille perustamaa ydinjätteiden hautaa, jonka betonikansi halkeilee jo nyt.

Kylmän sodan hintaa maksetaan yhä. Nyt ilmastonmuutos uhkaa kasvattaa hinnan moninkertaiseksi, kertoo Los Angeles Times.

Vuosien 1946 ja 1958 välillä Yhdysvallat räjäytti Marshallinsaarilla, sen yläpuolella ja lähistöllä yhteensä 67 ydinasetta, muun muassa maailman ensimmäisen vetypommin vuonna 1952. Se pyyhki kartalta kokonaisen saaren.

1970-luvun lopulla Yhdysvallat siivosi jälkensä kaapimalla saastunutta maa-ainesta ydinräjähdyksen synnyttämään kuoppaan.

Yhdysvallat jätti tuolloin kertomatta paikallisille paitsi sen, että saastunutta maa-ainesta tuotiin todellisuudessa myös Nevadan osavaltiosta, myös sen, että alueella tehtiin vieläpä biologisten aseiden kokeita.Marshallinsaarilla esiintyy kilpirauhassairauksia ja muita kokeista seuranneita ongelmia, LA Times kertoo. Viime vuosina ne ovat saaneet seurakseen kalojen ja korallien kuolemia. Lehti on tehnyt Columbian yliopiston journalismin jatko-opiskelijoiden kanssa viimeisten puolentoista vuoden aikana yhteensä viisi matkaa saarivaltioon.

Heinäkuussa paikalla kävivät myös Columbian yliopiston ydintutkimusyksikön tutkijat. He havaitsivat, että paikoin säteily Marshallinsaarilla oli voimakkaampaa kuin Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden alueella.

Kuoppa peitettiin betonilla, ja se on siellä edelleen. Paikalliset kutsuvat Runitin saarella sijaitsevaa betonikantista rakennelmaa ”haudaksi”.

Haudan läpimitaltaan noin satametrinen betonikansi peittää alleen lähes 88 000 kuutiometriä sementtiin sotkettua ydinjätettä. 1970-luvun lopulta peräisin olevassa 45 senttiä paksussa kannessa on kuitenkin havaittu halkeamia, LA Times kertoo.

Ilmastotieteilijät ovat aika yksimielisiä kahdesta asiasta Marshallinsaarilla: vedenpinta nousee ja vesi lämpenee.

Vuodesta 1993 alkaen merenpinnan on mitattu nousseen Marshallinsaarilla keskimäärin 0,76 senttiä vuodessa. Tämä on huomattavasti yli kansainvälisen keskiarvon, joka on 0,27 ja 0,35 sentin välillä. Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n mukaan Marshallinsaarten vedenpinta voi nousta seuraavien sadan vuoden aikana 1,2 metristä puoleentoista metriin. Tämä käytännössä upottaa saaret.

Vedenpinnan nousu kasvattaa painetta ydinjätehaudan kannen päällä, ja se voi murtua. Pinnan alla vaikuttavat myös virtaukset, jotka saattavat liikuttaa ydinjätehaudan kantta. Paikallisia huolettaa jo sekin, että kansi murtuisi myrskyssä.


Myös suomalainen Yle on käynyt Enewetakissa ja ydinjätehaudalla hiljattain. Tammikuussa julkaistussa artikkelissa toimittaja Mika Mäkeläinen kuvailee mitanneensa kasvaneita säteilymääriä yksinkertaisella säteilymittarilla metalliromusta ydinjätehaudan läheltä.

Los Angeles Timesin haastattelema yhdysvaltalaistutkija Terry Hamilton Lawrence Livermoren kansallisesta laboratoriosta havaitsi vuonna 2013 julkaisemassaan raportissa, että myös pohjavesi ydinjätehaudan alueella nousee. Tuolloin Hamilton arvioi, että mahdollinen pohjavedestä sekoittuva säteilyaines liukenee Tyyneen valtamereen nopeasti.

Toukokuussa Hamilton vakuutteli paikallisista poliitikoista sekä Yhdysvaltojen virkamiehistä ja -naisista koostunutta yleisöä siitä, ettei paniikkiin ole aihetta, vaikka ydinjätehaudan kansi halkeilee ja merenpinnan nousu uhkaa sitä. Hamiltonin sanoi LA Timesin mukaan tuolloin Enewetakin laguunin olevan jo niin saastunut, ettei vuotoa merivedessä edes huomaisi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Yhdysvallat epäonnistui jälkiensä siivoamisessa pahasti. Nykyään Yhdysvallat on sitä mieltä, että asia ei kuulu sille vaan Marshallinsaarille.

Ydintuhojen kompensoimiseksi perustettiin vuonna 1988 tuomioistuin. Se linjasi saarelaisten korvauksien arvoksi noin kaksi miljardia dollaria, mutta LA Timesin mukaan Yhdysvallat on maksanut tästä summasta yhteensä vain noin neljä miljoonaa.

Marshallinsaarilla asui heinäkuussa 2018 runsaat 75 000 ihmistä. Vuosittainen keskiansio oli vuonna 2017 vaivaiset 3 264 euroa. Saarelaisista tuntuu, ettei heitä oteta vakavasti eikä Yhdysvallat piittaa.

Piittasiko se edes kylmän sodan aikana? Jos LA Timesin haastattelemalta Bob Retmieriltä kysytään, ei siltä vaikuta. Retmier oli armeijassa Havaijilla ja vietti vuosina 1977 ja 1978 kaksi puolen vuoden jaksoa rakennustöissä Enewetakin atollilla.

Hänelle selvisi vasta tänä vuonna eräästä lehtijutusta, että hän oli ollut tekemisissä ydinjätteen kanssa. Retmierin mukaan heillä ei ollut suojapukuja, hengityssuojia tai muutakaan. Hän ei ollut pitänyt edes paitaa päällään.

”Tehtävänämme oli sekoittaa sementtiä maa-ainekseen”, Retmier sanoi.

”Kuten armeijassa sanotaan, meitä kohdellaan kuin sieniä. Syötetään sontaa ja pidetään pimennossa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  9. 9

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  10. 10

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää