Ulkomaat

Yhdysvalloilla oli ”kaksi kanavaa” Ukrainaan, todisti lähettiläs – Trumpin virkarikos­tutkinnan julkiset kuulemiset alkoivat

Julkisten kuulemisten odotetaan jatkuvan parin viikon ajan.

Yhdysvalloilla on ollut kuluvan vuoden aikana kaksi diplomaattista kanavaa Ukrainaan, ”virallinen ja erittäin epävirallinen”. Näin todisti Yhdysvaltain nykyinen Ukrainan-lähettiläs William Taylor keskiviikkona ensimmäisessä julkisessa kuulemisessa presidentti Donald Trumpin virkarikostutkimuksessa.

Taylor kuvasi, kuinka ”epävirallinen kanava” kiristi Ukrainan vasta valittua presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä, jotta Ukraina aloittaisi tutkimukset Burisma-kaasuyhtiöstä. Tarkoitus oli mustamaalata Trumpin poliittista vastustajaa Joe Bidenia, jonka poika Hunter Biden istui Burisman hallituksessa.

”Olin itse mukana molemmissa kanavissa”, Taylor sanoi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnalle. Taylorin mukaan Zelenskyi oli myöhemmin erittäin huolestunut joutumisestaan välikappaleeksi Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa.

Ukrainan-politiikasta vastaavan vt. varaulkoministerin George Kentin mukaan Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani järjesti viime keväänä ”lokakampanjan” tuolloisen Ukrainan-lähettilään Marie Yovanovitchin erottamiseksi. Giulianin operaatio tähtäsi Trumpin vastustajan Joe Bidenin ja hänen poikansa Hunter Bidenin mustamaalaamiseen.

”Yhdysvaltain ei tulisi pyytää vieraita valtioita poliittisesti motivoituihin tutkimuksiin ja syytteiden nostamisiin vallanpitäjien vastustajia vastaan”, Kent sanoi.

Kent antoi lausuntonsa, kun Trumpin virkarikostutkintaan liittyvä ensimmäinen julkinen kuuleminen alkoi Washingtonissa edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnassa keskiviikkona. Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta oli kutsunut kuultavakseen suoraan lähetykseen ensimmäisenä kuulemispäivänä Taylorin ja Kentin.

Kolmanneksi kuultavaksi on kutsuttu Yhdysvaltain entinen Ukrainan-lähettiläs Marie Yovanovitch, jonka odotetaan astuvan valiokunnan eteen perjantaina. Kaikki kolme kuultavaa ovat todistaneet aiemmin suljettujen ovien takana Trumpia vastaan.Avauspuheenvuorojen jälkeen julkinen kuuleminen jatkui todistajien kuulusteluilla. Ensimmäisenä vuorossa ollut demokraattien lakimies, entinen liittovaltion syyttäjä Daniel Goldman veti kolmessa vartissa yksityiskohtaisilla kysymyksillään demokraattien näkemyksen tapahtumista pakettiin.

Tämän näkemyksen mukaan Trumpin luottomiehet tekivät Zelenskyille kesän aikana selväksi, että Bidenien touhuista on aloitettava tutkinta ja lisäksi on selvitettävä, olivatko venäläisten sijasta itse asiassa ukrainalaiset syyllisiä demokraattipuolueen vaalivakoiluun 2016. Muuten ei tulisi sotilaallista tukea eikä Zelenskyi pääsisi kylään Valkoiseen taloon.

Kannat todettiin selviksi Trumpin ja Zelenskyin puhelussa heinäkuun 25. päivänä, tosin hieman verhotuin sanankääntein.

Lue myös: Maailman kohutuin puhelu: HS käy läpi kuusi keskeistä kohtaa Trumpin ja Ukrainan presidentin keskustelusta

Tauon jälkeen vuoroon pääsi republikaanien kuulustelija, lakimies Steve Castor. Hän tivasi lähettiläs Taylorilta, eikö tutkimusten pyytäminen Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä ole peräti normaalia. Taylor myönsi näin olevan.

Castor jatkoi kysymällä, mikä Taylorin mainitsemassa ”epävirallisessa kanavassa” oli niin epävirallista. Kanavan jäsenet, Yhdysvaltain ulkoministeriön erikoisedustaja Kurt Volker ja EU-lähettiläs Gordon Sondlandhan ovat kokeneita karriääridiplomaatteja? Taylor myönsi näin olevan. Kuulustelu ei edennyt erityisen jouhevasti.

Republikaanien ”ajokoiraksi” lehdistössä nimetty Ohion edustaja, painijaveteraani Jim Jordan kysyi Taylorilta, ilmoittiko Zelenskyi aloittavansa vaaditut tutkimukset Bidenistä ja maksettiinko sotilasapu Ukrainalle. Ei ilmoittanut, eikä aloittanut tutkimuksia ja sotilasapu maksettiin, Taylor vastasi.

”Missä ongelma?” Jordan ihmetteli.

Texasin republikaani John Ratcliffe puolestaan otti todistajakseen Ukrainan presidentin Zelenskyin, joka on Ratcliffen mukaan vakuuttanut koko maailman lehdistölle, ettei häntä ole painostettu eikä kiristetty. ”Onko Zelenskyi valehtelija, kyllä vai ei?” Ratcliffe kysyi Taylorilta. Selvää vastausta ei tullut.

Keskiviikon julkinen kuuleminen alkoi valiokunnan puheenjohtajan, kalifornialaisdemokraatti Adam Schiffin avauspuheenvuorolla. Schiff loi katsauksen Ukrainan tilanteeseen ja Trumpin epäiltyyn Ukrainan painostamiseen.

Shiff muistutti, että Trump vaati Ukrainaa tutkimaan poliittisia vastustajiaan kahdessa eri tapauksessa. ”Kumpikaan näistä tutkinnoista ei ollut Yhdysvaltain kansallisen edun mukaisia”, Schiff sanoi.

Schiffin jälkeen oman avauspuheenvuoronsa käytti valiokunnan jäsen, kalifornialainen republikaani Devin Nunes, jonka mukaan Trumpin vainoaminen on alkanut jo ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja syytöksillä Venäjä-yhteyksistä. ”Ja tässä sitä ollaan”, Nunes huokaisi. Hänen mukaansa Zelenskyin ja Trumpin puhelusta laadittu muistio osoittaa, ettei Trump syyllistynyt minkäänlaiseen kiristykseen.

”Sotilaallinen tuki Ukrainalle on vain lisääntynyt sen jälkeen, kun presidentti Trump tuli valtaan”, Nunes sanoi myöhemmin. Hänen mukaansa Trumpilla oli täysi oikeus selvittää teoriaa, jonka mukaan Yhdysvaltojen vaalivaikuttamiseen 2016 syyllistyivätkin venäläisten sijasta ukrainalaiset – auttaakseen demokraatteja mustamaalaamalla Venäjää.

Tiedusteluvaliokunnan todistajakuulustelu televisioidaan kymmenien miljoonien kansalaisten ihmeteltäväksi. Kuuleminen merkitsee alkua julkisten kuulustelujen sarjalle, jonka arvellaan päättyvän ratkaisuun vasta tammi-helmikuun vaihteessa.

Trump on sotkenut oman vaalikampanjansa ja Yhdysvaltain ulkopolitiikan painostamalla ja kiristämällä Ukrainaa ja sen presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä. Ukrainalaisten olisi pitänyt syytöksen mukaan löytää lokaa demokraateista ja Trumpin vastustajasta, entisestä varapresidentistä Joe Bidenistä.

Lue myös: Trumpin virkarikostutkinnassa käynnistyy uusi vaihe – HS käy läpi, mitä tähän mennessä on tapahtunut

Julkisten kuulemisten odotetaan jatkuvan parin viikon ajan. Tiedusteluvaliokunnan lisäksi todistajia saattaa myöhemmin kutsua myös edustajainhuoneen lakiasiainkomitea.

Demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen odotetaan äänestävän virkarikostutkinnan jatkosta vasta joulun tienoilla. Sen jälkeen Trump joutuisi vastaamaan senaatissa järjestettävässä oikeudenkäynnissä tammikuussa, ja päätös presidentin mahdollisesta viraltapanosta olisi vuorossa vasta tammi-helmikuun vaihteessa.

Republikaanienemmistöisen senaatin uskotaan pysyvän joka tapauksessa republikaanipresidentti Trumpin tukena.

Yhdysvaltain kongressi on aloittanut virkarikostutkinnan aiemmin Richard Nixonista ja Bill Clintonista. Kumpaakaan ei erotettu: Nixon erosi itse, Clinton jatkoi toisen kautensa loppuun.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Ruotsissa näkyy sama ilmiö kuin Suomessa – nationalistipuolue kasvaa ilman pakolaiskriisiä

  6. 6

   Antti Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi, ei ole päättänyt haluaako ministeriksi – Tutkija oudoksuu Rinteen roolia

  7. 7

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  2. 2

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   HS-analyysi: Häikäilemätön Jari Aarnio yritti lavastaa koko systeemin mädäksi

  8. 8

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Näin Suomi pyrkii saamaan lapset pois al-Holin leiriltä – HS selvitti, mistä ulkoministeri Haavistoa koskevassa kiistassa on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää