Ulkomaat

Yhdysvalloilla oli ”kaksi kanavaa” Ukrainaan, todisti lähettiläs – Trumpin virkarikos­tutkinnan julkiset kuulemiset alkoivat

Julkisten kuulemisten odotetaan jatkuvan parin viikon ajan.

Yhdysvalloilla on ollut kuluvan vuoden aikana kaksi diplomaattista kanavaa Ukrainaan, ”virallinen ja erittäin epävirallinen”. Näin todisti Yhdysvaltain nykyinen Ukrainan-lähettiläs William Taylor keskiviikkona ensimmäisessä julkisessa kuulemisessa presidentti Donald Trumpin virkarikostutkimuksessa.

Taylor kuvasi, kuinka ”epävirallinen kanava” kiristi Ukrainan vasta valittua presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä, jotta Ukraina aloittaisi tutkimukset Burisma-kaasuyhtiöstä. Tarkoitus oli mustamaalata Trumpin poliittista vastustajaa Joe Bidenia, jonka poika Hunter Biden istui Burisman hallituksessa.

”Olin itse mukana molemmissa kanavissa”, Taylor sanoi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnalle. Taylorin mukaan Zelenskyi oli myöhemmin erittäin huolestunut joutumisestaan välikappaleeksi Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa.

Ukrainan-politiikasta vastaavan vt. varaulkoministerin George Kentin mukaan Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani järjesti viime keväänä ”lokakampanjan” tuolloisen Ukrainan-lähettilään Marie Yovanovitchin erottamiseksi. Giulianin operaatio tähtäsi Trumpin vastustajan Joe Bidenin ja hänen poikansa Hunter Bidenin mustamaalaamiseen.

”Yhdysvaltain ei tulisi pyytää vieraita valtioita poliittisesti motivoituihin tutkimuksiin ja syytteiden nostamisiin vallanpitäjien vastustajia vastaan”, Kent sanoi.

Kent antoi lausuntonsa, kun Trumpin virkarikostutkintaan liittyvä ensimmäinen julkinen kuuleminen alkoi Washingtonissa edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnassa keskiviikkona. Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta oli kutsunut kuultavakseen suoraan lähetykseen ensimmäisenä kuulemispäivänä Taylorin ja Kentin.

Kolmanneksi kuultavaksi on kutsuttu Yhdysvaltain entinen Ukrainan-lähettiläs Marie Yovanovitch, jonka odotetaan astuvan valiokunnan eteen perjantaina. Kaikki kolme kuultavaa ovat todistaneet aiemmin suljettujen ovien takana Trumpia vastaan.Avauspuheenvuorojen jälkeen julkinen kuuleminen jatkui todistajien kuulusteluilla. Ensimmäisenä vuorossa ollut demokraattien lakimies, entinen liittovaltion syyttäjä Daniel Goldman veti kolmessa vartissa yksityiskohtaisilla kysymyksillään demokraattien näkemyksen tapahtumista pakettiin.

Tämän näkemyksen mukaan Trumpin luottomiehet tekivät Zelenskyille kesän aikana selväksi, että Bidenien touhuista on aloitettava tutkinta ja lisäksi on selvitettävä, olivatko venäläisten sijasta itse asiassa ukrainalaiset syyllisiä demokraattipuolueen vaalivakoiluun 2016. Muuten ei tulisi sotilaallista tukea eikä Zelenskyi pääsisi kylään Valkoiseen taloon.

Kannat todettiin selviksi Trumpin ja Zelenskyin puhelussa heinäkuun 25. päivänä, tosin hieman verhotuin sanankääntein.

Lue myös: Maailman kohutuin puhelu: HS käy läpi kuusi keskeistä kohtaa Trumpin ja Ukrainan presidentin keskustelusta

Tauon jälkeen vuoroon pääsi republikaanien kuulustelija, lakimies Steve Castor. Hän tivasi lähettiläs Taylorilta, eikö tutkimusten pyytäminen Ukrainan ja Yhdysvaltojen välillä ole peräti normaalia. Taylor myönsi näin olevan.

Castor jatkoi kysymällä, mikä Taylorin mainitsemassa ”epävirallisessa kanavassa” oli niin epävirallista. Kanavan jäsenet, Yhdysvaltain ulkoministeriön erikoisedustaja Kurt Volker ja EU-lähettiläs Gordon Sondlandhan ovat kokeneita karriääridiplomaatteja? Taylor myönsi näin olevan. Kuulustelu ei edennyt erityisen jouhevasti.

Republikaanien ”ajokoiraksi” lehdistössä nimetty Ohion edustaja, painijaveteraani Jim Jordan kysyi Taylorilta, ilmoittiko Zelenskyi aloittavansa vaaditut tutkimukset Bidenistä ja maksettiinko sotilasapu Ukrainalle. Ei ilmoittanut, eikä aloittanut tutkimuksia ja sotilasapu maksettiin, Taylor vastasi.

”Missä ongelma?” Jordan ihmetteli.

Texasin republikaani John Ratcliffe puolestaan otti todistajakseen Ukrainan presidentin Zelenskyin, joka on Ratcliffen mukaan vakuuttanut koko maailman lehdistölle, ettei häntä ole painostettu eikä kiristetty. ”Onko Zelenskyi valehtelija, kyllä vai ei?” Ratcliffe kysyi Taylorilta. Selvää vastausta ei tullut.

Keskiviikon julkinen kuuleminen alkoi valiokunnan puheenjohtajan, kalifornialaisdemokraatti Adam Schiffin avauspuheenvuorolla. Schiff loi katsauksen Ukrainan tilanteeseen ja Trumpin epäiltyyn Ukrainan painostamiseen.

Shiff muistutti, että Trump vaati Ukrainaa tutkimaan poliittisia vastustajiaan kahdessa eri tapauksessa. ”Kumpikaan näistä tutkinnoista ei ollut Yhdysvaltain kansallisen edun mukaisia”, Schiff sanoi.

Schiffin jälkeen oman avauspuheenvuoronsa käytti valiokunnan jäsen, kalifornialainen republikaani Devin Nunes, jonka mukaan Trumpin vainoaminen on alkanut jo ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja syytöksillä Venäjä-yhteyksistä. ”Ja tässä sitä ollaan”, Nunes huokaisi. Hänen mukaansa Zelenskyin ja Trumpin puhelusta laadittu muistio osoittaa, ettei Trump syyllistynyt minkäänlaiseen kiristykseen.

”Sotilaallinen tuki Ukrainalle on vain lisääntynyt sen jälkeen, kun presidentti Trump tuli valtaan”, Nunes sanoi myöhemmin. Hänen mukaansa Trumpilla oli täysi oikeus selvittää teoriaa, jonka mukaan Yhdysvaltojen vaalivaikuttamiseen 2016 syyllistyivätkin venäläisten sijasta ukrainalaiset – auttaakseen demokraatteja mustamaalaamalla Venäjää.

Tiedusteluvaliokunnan todistajakuulustelu televisioidaan kymmenien miljoonien kansalaisten ihmeteltäväksi. Kuuleminen merkitsee alkua julkisten kuulustelujen sarjalle, jonka arvellaan päättyvän ratkaisuun vasta tammi-helmikuun vaihteessa.

Trump on sotkenut oman vaalikampanjansa ja Yhdysvaltain ulkopolitiikan painostamalla ja kiristämällä Ukrainaa ja sen presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä. Ukrainalaisten olisi pitänyt syytöksen mukaan löytää lokaa demokraateista ja Trumpin vastustajasta, entisestä varapresidentistä Joe Bidenistä.

Lue myös: Trumpin virkarikostutkinnassa käynnistyy uusi vaihe – HS käy läpi, mitä tähän mennessä on tapahtunut

Julkisten kuulemisten odotetaan jatkuvan parin viikon ajan. Tiedusteluvaliokunnan lisäksi todistajia saattaa myöhemmin kutsua myös edustajainhuoneen lakiasiainkomitea.

Demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen odotetaan äänestävän virkarikostutkinnan jatkosta vasta joulun tienoilla. Sen jälkeen Trump joutuisi vastaamaan senaatissa järjestettävässä oikeudenkäynnissä tammikuussa, ja päätös presidentin mahdollisesta viraltapanosta olisi vuorossa vasta tammi-helmikuun vaihteessa.

Republikaanienemmistöisen senaatin uskotaan pysyvän joka tapauksessa republikaanipresidentti Trumpin tukena.

Yhdysvaltain kongressi on aloittanut virkarikostutkinnan aiemmin Richard Nixonista ja Bill Clintonista. Kumpaakaan ei erotettu: Nixon erosi itse, Clinton jatkoi toisen kautensa loppuun.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  3. 3

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  4. 4

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  5. 5

   Obaman palkkaamat neuvottelijat varovat ärsyttämästä Valkoista taloa, mutta Madridin ilmasto­kokouksessa kytee myös kapina

  6. 6

   Romanikerjäläiset eivät ole tarjonneet huumeita lapsille – huumekauppiaat ovat

  7. 7

   Helsingin keskusta on täynnä vaarallisesti pysäköityjä autoja: HS löysi alle tunnissa kolmekymmentä autoa aivan suojatien edestä

  8. 8

   Loikka 1980-luvun Suomeen: USA:n demokraattipuolueessa on tapahtunut historiallinen käänne

   Tilaajille
  9. 9

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  10. 10

   Yksi juoksukerta viikossa pidentää elinikää yhtä paljon kuin himokuntoilu, sanoo tutkija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  3. 3

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  6. 6

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  7. 7

   Katri Kulmuni avaa nyt kirjoituksessaan, miksi keskusta halusi Antti Rinteestä eroon

  8. 8

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää