Ulkomaat

Voisiko pääministeri Boris Johnson menettää paikkansa parlamentissa? HS vieraili vaalipiirissä, joka päättää jatkosta

Johnsonin kohtalo on luoteislontoolaisen vaalipiirin käsissä. Pääministerin syrjäyttämistä yrittää nyt työväenpuolueen 25-vuotias ehdokas, joka muutti Britanniaan lapsena Iranista.

Lontoo

Onpa omituista. Yleensä britit kertovat suoraan ja siekailematta poliittisista näkemyksistään, mutta nyt tuntuu olevan seinä vastassa.

Aiotteko äänestää joulukuun vaaleissa? ”En todellakaan voi sanoa, anteeksi vain.”

Voisiko pääministeri Boris Johnson saada äänenne? ”En valitettavasti voi kommentoida tätä.”

Äänestättekö konservatiiveja vai labouria vai muuta puoluetta? ”Anteeksi, mutta tähän en nyt vastaa, hyvää päivän jatkoa.”

Nyt ollaan pääministeri Johnsonin vaalipiirissä Suur-Lontoon luoteiskulmassa. Uxbridge and South Ruislipin vaalipiiri on ollut perinteisesti konservatiivipuolueen vahvaa aluetta.

Johnson valittiin täältä alahuoneeseen yli 10 000 äänen enemmistöllä vuonna 2015, kun hän jätti Lontoon pormestarin työt. Kesän 2017 vaaleissa Johnson meni taas läpi, mutta äänimarginaali puolittui 5 000:een.

Moni kysyykin, voisiko mahdottomasta tulla mahdollista. Voisiko istuva pääministeri Johnson menettää parlamenttipaikkansa vaaleissa?

Se jos mikä olisi šokkiuutinen.

Johnsonin tappio on kuitenkin hyvin epätodennäköinen. Aivan kuin tämän konkreettiseksi vakuudeksi löytyy viimeinkin äänestäjä, joka haluaa sanoa kantansa myös ääneen.

”Olen sataprosenttisesti Johnsonin takana. Hän on hyvä johtaja”, sanoo Uxbridgessä asuva Deb Gurung, joka on palvellut 15 vuotta brittiarmeijassa.


Gurungilla on mitalinsa rintapielessä. Marraskuisena sunnuntaina Uxbridgessä vietetään kaatuneiden muistohetkeä. Ne, joilla ei ole mitaleita, kantavat kauluksessaan pahviunikkoa eli poppya.

Moni muu välttelee sekä Johnsonin kehumista että hänen arvostelemistaan. On kuin Uxbridgeen olisi iskenyt vaikenemisen laki.

Vielä lokakuun alussa kansallisen uutiskynnyksen ylitti uxbridgeläisen äänestäjän tuhahdus Sky-kanavan kysymykseen. Varttunut rouvashenkilö nimitti Johnsonia ”jalkarätiksi” (filthy piece of toerag) eli epämiellyttäväksi henkilöksi.

Nyt vastaavaa ei kuule.

”Toiveissani olisi rehellinen pääministeri”, muotoilee pastori Tim Atkins diplomaattisesti.


Rivien välistä voi tulkita, että standardeja ei täytä sen enempää Johnson kuin työväenpuolueen Jeremy Corbynkaan.

Johnsonin ajama brexit ei miellytä pastoria eikä hänen vaimoaan Anne Atkinsia.

”Olemme molemmat EU-jäsenyyden kannattajia. Uusien rajojen rakentaminen ei ole tätä päivää”, Anne Atkins kertoo.

Mielipidemittausten mukaan Johnsonin konservatiivipuolueella on vaalien alla vankka johto. Ero toisena olevaan työväenpuolueeseen on kymmenisen prosenttiyksikköä.

Johtoasemaa vahvistui maanantaina entisestään. Euroedustaja Nigel Faragen Brexit-puolue ilmoitti vetäytyvänsä niistä yli 300 vaalipiiristä, joissa konservatiivit voittivat viime vaaleissa. Näin brexitin kannattajien äänet eivät jakaudu.

Konservatiiveilla ei kuitenkaan ole varaa nuolaista ennen kuin tipahtaa. Kaikki muistavat yhä hyvin sen, kuinka edellisen pääministerin Theresa Mayn vaalikampanja lässähti keväällä 2017. Konservatiivipuolue menetti silloin 13 paikkaa, vaikka säilyikin suurimpana.

Mayn vähemmistöhallitus ei saanut brexit-sopimusta alahuoneessa läpi. Heinäkuussa 2019 vaihtoon meni jo pääministerikin – ja nyt ovat edessä taas uudet vaalit.

Konservatiivit toivovat, että Johnsonin karisma puree Mayn tyyliä paremmin.

”Moni haukkuu Borista pelleksi, mutta minusta se ei ole perusteltua. Hän on fiksu mies ja yrittää parhaansa”, sanoo Uxbridgessä asuva David Freeman.

Vaimolla Mary Freemanilla taas on oma näkemys siitä, miksi muu EU pani Mayn hallituksen brexit-neuvotteluissa niin lujille.


”Brysselissä ei pidetty siitä, että May on nainen.”

Freemanin paris­kuntakaan ei halua sanoa suoraan, ketä he äänestävät joulukuun vaaleissa. Työväen­puolueen vaalilupaukset miljardi­investoinneista saavat kuitenkin huutia.

Työväenpuolueen ehdokas Uxbridgessä on 25-vuotias opiskelija- ja paikallispoliitikko Ali Milani, joka muutti pikkupoikana Britanniaan Iranista. Hän lukeutuu labourin vasemman siiven tulevaisuuden toivoihin.


Tulevaisuus voikin olla lähellä, vaikka voittoa ei tulisi vielä näissä vaaleissa.

Johnsonin vaalipiiri ei ole enää samanlainen valkoisen Britannian linnoitus kuin vielä 2000-luvun alussa. Jo yli 40 prosenttia vaalipiirin asukkaista kuuluu etnisiin vähemmistöihin.

Vähemmistöjen edustajat äänestävät yleensä mieluummin työväenpuoluetta kuin konservatiiveja. Milanin köyhä lapsuus kunnan vuokratalossa tarjoaa nyt kontrastin Johnsonin etuoikeutettuun elämään Etonin poikakoulun ja Oxfordin yliopiston kasvattina.

”Konservatiiveille politiikka on ollut pitkään näyttämö, jolla he voivat harjoittaa luultua oikeuttaan valtaan ja vaurauteen. Meille muille taas kyse on elämästä ja kuolemasta”, Milani kirjoitti äskettäin Independent-lehdessä.

Uxbridgessä Milanin sanoma voi tavoittaa ne, jotka kokevat kärsineensä konservatiivivallan aikana. Syksyn aikana Johnsonin on jopa huhuttu vaihtavan vaalipiiriä sellaiseen, josta pääsee varmasti läpi. Ehdokasasettelu umpeutuu torstaina.

Joulukuun vaalien suurin kysymys on brexit.

Jos Johnson voittaa alahuoneeseen selvän enemmistön, erosopimus juoksutetaan voimaan todennäköisesti jo tammikuun alussa. Tällöin Britannia eroaisi EU:sta tammikuun lopussa.

Jos taas työväenpuolue ja liberaalidemokraatit menestyvät, brexitkin pitkittyy. Corbyn on luvannut uuden erosopimuksen ja uuden EU-kansanäänestyksen.

Liberaalidemokraattien johtaja Jo Swinson haluaisi puolestaan perua brexitin jo ilman kansanäänestystä. Puolue havittelee konservatiivien parlamenttipaikkoja varsinkin eteläisessä Englannissa, jossa kytee brexit-pettymys.

Uxbridgen vaalipiiri päätyi vuoden 2016 kansanäänestyksessä EU-eron puolelle prosentein 57–43. Vaalipiirin brexit-henkisyys ylitti näin selvästi valtakunnallisen keskitason.

Siitä on nyt lähes kolme ja puoli vuotta.

Rakennusalalla työskentelevä Ilyas Muhammed on huomannut, kuinka brexitiin liittyvä epävarmuus on rokottanut yritystoimintaa. Moni pelkää työpaikkansa puolesta. Konservatiiveille edellisissä parlamenttivaaleissa annettu ääni tuntuu menneen hukkaan.


”Rikkaat selviytyvät aina, mutta tavalliset ihmiset kärsivät.”

Muhammedin mielestä on täysin mahdollista, että konservatiivit menettävät vielä paikkansa Uxbridgessä.

On kuitenkin todennäköisempää, että Johnsonin vastustajien äänet jakautuvat: osa menee labourin Milanille ja osa liberaalidemokraattien ehdokkaalle Elizabeth Evenden-Kenyonille. Silloin voittaa Johnson.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Vaaleihin on neljä viikkoa


 Britannian parlamenttivaalit järjestetään torstaina 12. joulukuuta.

 Mielipidemittauksia johtaa pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue noin kymmenellä prosenttiyksiköllä.

 Vaalitulos määrää tulevan brexit-tien. Jos Johnson voittaa enemmistön, EU-ero toteutunee ensi vuoden alussa.

 Suurin oppositiopuolue labour on luvannut uuden erosopimuksen ja uuden EU-kansanäänestyksen.

 Kustakin maan 650 vaalipiiristä pääsee läpi eniten ääniä saanut ehdokas. Vaalipiirin muiden ehdokkaiden äänet menevät ”hukkaan”. Tämä suosii isoja puolueita.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  2. 2

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  3. 3

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  4. 4

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  5. 5

   Maastopalojen keskellä kärvistelevän Australian ilmasto­politiikka sai kansain­välisessä vertailussa 0,0 pistettä sadasta – pää­ministerin mukaan ilmasto­toimet ovat riittäviä

  6. 6

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  7. 7

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  8. 8

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  9. 9

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  10. 10

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  5. 5

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  6. 6

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  8. 8

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  9. 9

   35-vuotiaana kuollut NHL-puolustaja oli saanut kolmessa kuukaudessa neljä aivotärähdystä ja aina uudestaan peliluvan

  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  7. 7

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää