Ulkomaat

Kun Besan perhe äänesti Obamaa, jopa vaalivirkailija syytti heitä takinkääntäjiksi – nyt erilaiset tulkinnat virkarikostutkinnasta näkyvät heidän kodissaan

”Kenellä muka on aikaa kuunnella tätä?” mietti Trumpia äänestänyt Larry Besa, kun virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset alkoivat.

Broomall

Suora lähetys on käynnissä. Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin kohdistuvan virkarikostutkinnan ensimmäinen julkinen kuuleminen on juuri alkanut, ja Besan perheessä ollaan samaa mieltä yhdestä asiasta.

”Tuo asu on huonoin ikinä. Hirveä rusetti”, sanoo Larry Besa, 42.


”Se on kyllä häiritsevä. On vaikea keskittyä kuuntelemaan, mitä hän sanoo”, myöntää hänen äitinsä Kathy Besa, 64.

Televisiossa puhuu Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea virkamies George Kent, joka on historiallisena päivänä pukeutunut rusettiin eikä solmioon. Kent ja hänen kanssaan kongressissa todistava Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Bill Taylor nostavat kuulemisen aluksi kätensä pystyyn ja vannovat juhlallisesti puhuvansa totta.

He ovat valmiita todistamaan, miten Yhdysvaltain presidentti halusi vieraan valtion tutkivan omia poliittisia vastustajiaan, ennen kaikkea demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bidenia ja tämän poikaa.

Virkarikostutkinnan keskipiste on Washingtonin Capitol-kukkulalla, mutta tärkeämpää on lopulta se, mitä tapahtuu yhdysvaltalaisten kotisohvilla.

Äänestäjien mielipiteet vaikuttavat siihen, miten kongressi äänestää Trumpin kohtalosta. Lisäksi presidentinvaaleihin on aikaa alle vuosi. Virkarikostutkinta on väistämättä myös vaalipeliä.


Besat ovat erityisen tärkeitä äänestäjiä. He asuvat Pennsylvaniassa eli yhdessä niistä osavaltioista, jotka ratkaisivat Trumpin vaalivoiton.

Vanhempien punatiilinen omakotitalo on lukemattomien samanlaisten keskellä Philadelphian keskiluokkaisessa esikaupungissa. Poika perheineen asuu vain korttelin päässä.


Kukaan ei voi sanoa, että perhe asuisi samanmielisten kuplassa. Ei enää.

Heidän kotikaupunkinsa Broomall kuuluu Delawaren piirikuntaan, jossa käytiin viime viikolla historialliset paikallisvaalit. Valta siirtyi republikaaneilta demokraateille ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain sisällissodan jälkeen.


Piirikunnan hallinnollinen keskus on Median pikkukaupunki. Sen keskustassa on muistolaatta niin Ronald Reaganin kuin John McCaininkin kaupungissa pitämistä kampanjatilaisuuksista – republikaaneja kumpikin.

Mutta nyt teiden varsilla on viime viikon vaalien jäljeltä kylttejä, jotka kehottavat Trumpiin kyllästyneitä äänestämään demokraatteja. Paikallispolitiikastakin on tullut valtakunnanpolitiikkaa.

Se on johtanut järisyttävään muutokseen.

Besat sanovat, että vielä kymmenen vuotta sitten naapurustossa ei törmännyt demokraatteihin. Kun Larry Besa nuorempi haki ensimmäiseen työpaikkaansa paikallispoliisissa, hänen piti todistaa, että oli rekisteröitynyt republikaaniksi. Kunnan työt jaettiin jäsenkirjan perusteella.

Kun hänen vanhempansa äänestivät Barack Obamaa presidentiksi vuonna 2008, vaalivirkailija syytti heitä takinkääntäjiksi.

”Se oli tietenkin laitonta, mutta virkailija on ystävämme, joten emme ilmoittaneet siitä mihinkään”, Kathy Besa kertoo.

Myös hänen poikansa äänesti silloin Obamaa. Hän halusi Yhdysvaltojen saavan ensimmäisen mustan presidentin.

 

”Kuuntelen molempia puolia. Tuntuu, että kaikki eivät tee niin.”

Besan perheessä puhutaan politiikkaa jatkuvasti, mutta roolit ovat päinvastaiset kuin monissa perheissä. Larry Besa nuorempi on poliisi, joka äänesti Trumpia presidentiksi.


Hänen vanhempansa Kathy ja Larry Besa vanhempi, 69, ovat kiinteistönvälittäjiä ja demokraatteja. Tai kuten heidän poikansa sanoo: ”Täysiä liberaaleja.”

Kiistat päättyvät aina nauruun, Kathy Besa korostaa. Kaikissa perheissä niin ei ole. Hänen kälynsä luona politiikka on nykyään kielletty puheenaihe.

Vanhempien luona asuu myös Kathy Besan äiti, 87-vuotias Mary Ann Bell. Hän on tyttärenpoikansa tavoin republikaani. Bell seuraa politiikkaa yhä tiiviisti ja lukee sanomalehden joka päivä.

”Kuuntelen molempia puolia. Tuntuu, että kaikki eivät tee niin.”


Bellin mielestä Trump on rasittavan keskittynyt itseensä ja voisi pitää suunsa supussa mutta toisaalta Yhdysvaltain taloudella menee hyvin.

”En pidä juuri mistään, mitä Trump tekee, mutta pitää katsoa, miten maalla menee. Minusta menee aika hyvin.”

Ainakin perheen republikaanit ovat valmiita harkitsemaan myös toisen puolueen ehdokasta, kunhan hän on hyvä. Koko perhe on viime aikoina ollut kiinnostunut demokraattien ehdokkaaksi pyrkivästä South Bendin pikkukaupungin pormestarista Pete Buttigiegista, joka on nuori ja edustaa poliittista keskustaa.

Vielä ei kuitenkaan ole vaalien aika. Televisiossa demokraatit yrittävät parhaansa mukaan todistaa kansalaisille, että Yhdysvaltain istuva presidentti on käyttänyt valtaansa väärin.

Larry Besa nuorempi saa lähetyksestä tarpeekseen jo ennen kuin todistajat ovat päässeet ääneen. Republikaaniedustaja Devin Nunesin aloituspuheenvuoro riittää vakuuttamaan hänet.

”Tämä spektaakkeli tekee maallemme suurta tuhoa. Tämä on virkarikosprosessi, jossa etsitään rikosta”, Nunes päättää omat alkusanansa.

Nuorempi Larry Besa lyö kätensä yhteen ja nousee nojatuolista.

”Siinähän se tuli summattua! Hyvin sanottu!”

Hänen äitinsä on eri mieltä.

”Voi luoja.”

Vastahan tässä ollaan pääsemässä faktoihin.

Päivän kuuleminen tarjoaa vain vähän uutta tietoa, sillä kumpikin todistaja on vastannut kysymyksiin jo aiemmin suljettujen ovien takana.

Isoin uutinen on se, että suurlähettiläs Bill Taylor kertoo alaisensa kuulleen, kuinka Trump kysyi puhelimitse Yhdysvaltain EU-suurlähettiläältä Gordon Sondlandilta, mitä ”tutkimuksille” kuuluu. Puhelun jälkeen Taylorin alainen oli kysynyt Sondlandilta, mitä Trump ajattelee Ukrainasta. Sondland oli vastannut, että Trump on kiinnostuneempi Bidenien tutkimisesta kuin Ukrainasta.

Republikaanit haluavat tulkita tällaiset todistukset kuulopuheiksi. Heidän mielestään ei ole näyttöä siitä, että diplomaattien saamat ohjeet tulivat suoraan presidentiltä.

Keskiviikkona moni kommentaattori huomautti tähän, että Trumpia lähimpänä olleet ihmiset, kuten entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton ja kansliapäällikkö Mick Mulvaney, ovat Valkoisen talon käskystä kieltäytyneet todistamasta.

Lue tästä ensimmäisen kuulemisen tärkeimmät tapahtumat: Yhdysvalloilla oli ”kaksi kanavaa” Ukrainaan, todisti lähettiläs – Trumpin virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset alkoivatVanhemmat Besat muistavat, millaista oli, kun aiemmat presidentit Richard Nixon ja Bill Clinton olivat virkarikostutkinnan kohteena. Niin Yhdysvallat kuin mediakin olivat silloin erilaisia.

Nixonin eroon johtaneen Watergate-skandaalin aikaan uutiset katsottiin samalta kanavalta iltakuudelta ja kansa luotti sanomalehtiin. Poliitikot yli puoluerajojen kääntyivät kuulemisten aikana presidenttiä vastaan. Nyt niin ei näytä käyvän.

Isä-Besa on silti sitä mieltä, ettei demokraateilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa virkarikostutkinta. Hän vertaa tilannetta siihen, että varasta on syytettävä rikoksesta.

”Ei sellaista voi vain katsoa läpi sormien.”

Kathy Besa toivoo, että julkiset kuulemiset herättäisivät amerikkalaiset näkemään, mikä Trump todella on miehiään. Silti hän ei oikeastaan ole virkarikostutkinnan kannalla: se saattaa lopulta sytyttää Trumpin tukijat uuteen intoon.

”Tämä voi kostautua.”

Facebookissa on kuulemma jo tullut vastaan kaikenlaisia hulluja väitteitä tutkinnasta. Kathyn tapana on nykyään korjata faktoja, kun hän näkee jonkun levittävän väärää tietoa. Vuoden 2016 vaalien alla hän ei vielä tehnyt niin, koska ei arvannut kenenkään uskovan väitteitä.

Toisaalta kasvotusten hän tapaa myös ihmisiä, jotka ovat pettyneitä Trumpiin. Sitä ei julisteta kovaan ääneen, mutta naapurin konservatiivit kyllä marisevat postilaatikolla tyytymättömyyttään.

 

”Pitäisikö meidän vain sallia kaikki?”

Perheen koirat kerjäävät rapsutuksia. Larry Besa vanhempi lähtee vetämään takkia päälleen. Työt odottavat.

”Mene myymään niin paljon taloja kuin pystyt”, hänen poikansa huutaa perään. ”Kun demokraatit pääsevät valtaan, ne eivät enää käy kaupaksi.”

Poika istuu vielä hetken television ääressä. Ruudussa rusettiin pukeutunut Kent puhuu sotilasavun merkityksestä Ukrainalle. Vieläkin ollaan aloituspuheenvuoroissa.

”Kenellä muka on aikaa kuunnella tätä?” Larry kysyy hetken päästä.

Hän ei ole kovin hyvin perillä tutkinnan käänteistä mutta uskoo, että luultavasti Trump painosti Ukrainaa. Mutta mitä sitten – sellaisia poliitikot ovat, Larry ajattelee. Hänelle on tärkeintä, että Trump tukee poliiseja.

Äiti on eri mieltä, tietenkin.

”Pitäisikö meidän vain sallia kaikki? Pitää pyörät pyörimässä, koska taloudella menee hyvin?”

Kumpikaan ei muuta kantaansa. Pojan on aika lähteä päivän ensimmäiseen työvuoroon. Äitikin siirtyy kohta työhuoneeseen, mutta televisio jää pyörimään taustalle. Kuuleminen jatkuu vielä tuntikausia.

Isoäiti Mary Ann Bell on kuunnellut väittelyä hiljaa naapurihuoneessa. Hänestä Yhdysvallat ei ole sen jakautuneempi kuin ennenkään vaan uudet välineet tekevät kiistoista näkyvämpiä. Ennen poltettiin lippuja ja marssittiin kaduilla, nyt riidellään Twitterissä.

”Kaikki järjestyy kyllä”, hän sanoo tyttärelleen, joka on huolissaan maan jakautumisesta.

”Pitää vain kuunnella kaikkien mielipiteet ja muodostaa sitten oma.”

Oikaisu kello 16.36: Kuvatekstissä luki virheellisesti, että kuvassa olisi Broomallin pikkukaupunki Median sijaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  6. 6

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää