Ulkomaat

Trump saattaa vetää Yhdysvallat jälleen yhdestä kansainvälisestä sopimuksesta – Suomi huolestui asevalvonnan kohtalosta

Suomi on vedonnut Yhdysvaltoihin, jotta se jatkaisi osapuolena tarkkailulentoja koskevassa Open Skies -sopimuksessa. Sopimus on lisännyt avoimuutta sotilaallisesta toiminnasta kylmän sodan jälkeisessä maailmassa.

Iranin ydinsopimus, keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävä INF-sopimus, Pariisin ilmastosopimus.

Lista voi saada pian jatkoa, sillä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kerrotaan harkitsevan vetäytymistä jälleen yhdestä merkittävästä kansainvälisestä sopimuksesta.

Kyseessä on Open Skies eli Avoin taivas -sopimus, joka on osa Etyjin asevalvontajärjestelmää ja jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimuksen puitteissa sen 34 jäsenmaata voivat tehdä aseistamattomia tarkkailu- ja kuvauslentoja toistensa ilmatiloissa. Kaikki lennoilta saatu materiaali on kaikkien jäsenmaiden käytettävissä.

Trumpin hallinnon mahdollisista aikeista ovat kertoneet hiljattain muun muassa New York Times, Wall Street Journal ja CNN virkamieslähteisiin viitaten. Tiedot asiasta ovat silti osin ristiriitaisia, eikä hallinto ole vahvistanut Trumpin aikeita vetäytyä sopimuksesta.

Yhdysvaltojen epävarma suhtautuminen sopimukseen on joka tapauksessa herättänyt huolta sopimuksen jäsenmaissa, myös Suomessa, joka on ollut Open Skies -sopimuksen osapuoli vuodesta 2003 alkaen.

Pääministeri Antti Rinne (sd) nosti asian esille puhuessaan Atlantti-seuran syyskokouksessa Helsingissä viime viikolla. Hän totesi puheessaan, että Yhdysvaltojen olisi tärkeää pitää kiinni Euroopan turvallisuuden kannalta tärkeistä sopimuksista.

”Asevalvonnassa toivon, että löydämme keinot vahvistaa järjestelyjä eikä murentaa niitä entisestään. Esimerkiksi Avoin taivas -sopimus on enää yksi harvoista sopimuksista, joka luo läpinäkyvyyttä ja luottamusta suurvaltojen välillä ja joka on niin Euroopan kuin Yhdysvaltojenkin etujen mukainen”, Rinne sanoi.

Suomi on myös välittänyt huolensa sopimuksen kohtalosta Yhdysvalloille.

”Olemme tuoneet monissa eri yhteyksissä esiin sitä, kuinka koemme sopimuksen tärkeäksi. Tämä on niitä harvoja jäljellä olevia luottamusta ja läpinäkyvyyttä lisääviä toimia Euroopassa, joita pystytään tällaisen sopimusjärjestelmän puitteissa toimeenpanemaan”, sanoo yksikönpäällikkö Sari Rautio ulkoministeriöstä.

Open Skies -sopimuksen tausta on kylmän sodan jälkeisissä vuosissa, jolloin sopimuksella haluttiin vaalia Euroopan rauhaa ja vakautta. Sopimus allekirjoitettiin vuonna 1992 ja se tuli voimaan vuonna 2002.


Sopimuksen merkitys on ennen muuta, että se lisää avoimuutta muiden valtioiden aseistuksesta ja sotilaallisesta toiminnasta ja rakentaa näin luottamusta esimerkiksi ydinasevaltojen välille, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja Jaakko Jäntti.

Hän pitää Yhdysvaltojen mahdollista vetäytymistä sopimuksesta merkittävänä muutoksena, jonka myötä luottamus sopimusperustaiseen kansainväliseen järjestykseen heikkenisi entisestään.

”Kyseessä olisi taas yksi sopimusjärjestelmä, josta vetäytyminen vähentäisi olemassa olevien luottamusta lisäävien mekanismien merkitystä. Se on vähän surullista”, Jäntti sanoo.

Yhdysvalloissa Open Skies -sopimukseen on oltu tyytymättömiä muun muassa siksi, että Venäjän on katsottu rikkovan sopimusta estämällä lennot tietyillä alueilla, kuten lähellä Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevaa Kaliningradia, joka on Venäjälle strategisesti merkittävä alue.

Reutersin mukaan Yhdysvallat on myös itse rajoittanut Venäjän lentoja muun muassa Havajille sijoitetun Tyynenmeren laivastotukikohdan läheisyydessä.

Sopimuksen mukaisten lentojen toteuttamisesta on ollut ylipäätään viime aikoina kiistaa, minkä vuoksi lentoja ei toteutettu lainkaan viime vuonna.

Yhdysvalloissa sopimuksen arvostelijat ovat myös arvioineet, että sopimuksen hyöty on Yhdysvalloille vähäinen, sillä vastaavat tiedot olisi nykyteknologialla saatavissa myös muuta kautta.

Poliittisesti asia on kuitenkin kiistanalainen, ja demokraattien edustajat ovat varoitelleet Trumpin hallintoa tärkeänä pitämänsä sopimuksen jättämisestä.

Maanpuolustuskorkeakoulun Jäntin arvion mukaan Yhdysvaltojen lähteminen sopimuksesta voisi johtaa siihen, että sopimuksen noudattaminen myös muiden maiden välillä kyseenalaistuisi. Lisäksi Yhdysvaltain liittolaisten näkökulmasta luottamus liittolaisuuteen rapistuisi entisestään. Näin saattaisi käydä erityisesti Baltian maissa, Ukrainassa ja Itä- ja Keski-Euroopassa.

Mahdollista olisi myös, että Venäjä vetäytyisi sopimuksesta.

”Jos Venäjä vetäytyy, koko sopimus menettää merkityksensä, mikä olisi jälleen uusi tappio kahden johtavan ydinasevaltion keskinäisessä avoimuudessa ja kyvykkyydessä sopia asioista”, Jäntti sanoo.

Hän ei osaa arvioida, miten paljon Yhdysvaltojen vetäytyminen tai sopimuksen romuttuminen vaikuttaisi Suomen saamiin tietoihin. Selvää on silti, että ne maat, joilla ei ole omaa korkeaa teknistä kykyä tiedonhankintaan, ovat selvästi enemmän riippuvaisia muiden maiden lennoilta saaduista tiedoista kuin Yhdysvallat on.

Puolustusvoimien mukaan Suomi on lentänyt vuosittain pari kolme sopimuksen mukaista lentoa, usein yhteistyössä jonkin muun maan kanssa. Suomella ei ole tarkoitukseen sopivaa omaa konetta. Eniten lentoja on toteutettu Venäjälle.

Viimeksi elokuussa Suomi suoritti tarkkailulennon Venäjällä yhdessä Turkin kanssa. Venäjä puolestaan lensi tarkkailulennon Suomessa syyskuun alussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  4. 4

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  7. 7

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  8. 8

   Kasvijuomat eivät ole tasavertaisia terveellisyyden suhteen – Asiantuntijat kertovat, mistä saa eniten proteiinia ja mikä on paras sydämen kannalta

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat löysivät Sudanista vihdoin syyn, joka selittää ilmakehän metaanin nopeaa kasvua

  10. 10

   Lähes 100 000 lapsen mittaustulokset kertovat: Suomen kovakuntoisimmat koululaiset asuvat Uudellamaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  9. 9

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  10. 10

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää