Ulkomaat

Trump saattaa vetää Yhdysvallat jälleen yhdestä kansainvälisestä sopimuksesta – Suomi huolestui asevalvonnan kohtalosta

Suomi on vedonnut Yhdysvaltoihin, jotta se jatkaisi osapuolena tarkkailulentoja koskevassa Open Skies -sopimuksessa. Sopimus on lisännyt avoimuutta sotilaallisesta toiminnasta kylmän sodan jälkeisessä maailmassa.

Iranin ydinsopimus, keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävä INF-sopimus, Pariisin ilmastosopimus.

Lista voi saada pian jatkoa, sillä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kerrotaan harkitsevan vetäytymistä jälleen yhdestä merkittävästä kansainvälisestä sopimuksesta.

Kyseessä on Open Skies eli Avoin taivas -sopimus, joka on osa Etyjin asevalvontajärjestelmää ja jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimuksen puitteissa sen 34 jäsenmaata voivat tehdä aseistamattomia tarkkailu- ja kuvauslentoja toistensa ilmatiloissa. Kaikki lennoilta saatu materiaali on kaikkien jäsenmaiden käytettävissä.

Trumpin hallinnon mahdollisista aikeista ovat kertoneet hiljattain muun muassa New York Times, Wall Street Journal ja CNN virkamieslähteisiin viitaten. Tiedot asiasta ovat silti osin ristiriitaisia, eikä hallinto ole vahvistanut Trumpin aikeita vetäytyä sopimuksesta.

Yhdysvaltojen epävarma suhtautuminen sopimukseen on joka tapauksessa herättänyt huolta sopimuksen jäsenmaissa, myös Suomessa, joka on ollut Open Skies -sopimuksen osapuoli vuodesta 2003 alkaen.

Pääministeri Antti Rinne (sd) nosti asian esille puhuessaan Atlantti-seuran syyskokouksessa Helsingissä viime viikolla. Hän totesi puheessaan, että Yhdysvaltojen olisi tärkeää pitää kiinni Euroopan turvallisuuden kannalta tärkeistä sopimuksista.

”Asevalvonnassa toivon, että löydämme keinot vahvistaa järjestelyjä eikä murentaa niitä entisestään. Esimerkiksi Avoin taivas -sopimus on enää yksi harvoista sopimuksista, joka luo läpinäkyvyyttä ja luottamusta suurvaltojen välillä ja joka on niin Euroopan kuin Yhdysvaltojenkin etujen mukainen”, Rinne sanoi.

Suomi on myös välittänyt huolensa sopimuksen kohtalosta Yhdysvalloille.

”Olemme tuoneet monissa eri yhteyksissä esiin sitä, kuinka koemme sopimuksen tärkeäksi. Tämä on niitä harvoja jäljellä olevia luottamusta ja läpinäkyvyyttä lisääviä toimia Euroopassa, joita pystytään tällaisen sopimusjärjestelmän puitteissa toimeenpanemaan”, sanoo yksikönpäällikkö Sari Rautio ulkoministeriöstä.

Open Skies -sopimuksen tausta on kylmän sodan jälkeisissä vuosissa, jolloin sopimuksella haluttiin vaalia Euroopan rauhaa ja vakautta. Sopimus allekirjoitettiin vuonna 1992 ja se tuli voimaan vuonna 2002.


Sopimuksen merkitys on ennen muuta, että se lisää avoimuutta muiden valtioiden aseistuksesta ja sotilaallisesta toiminnasta ja rakentaa näin luottamusta esimerkiksi ydinasevaltojen välille, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja Jaakko Jäntti.

Hän pitää Yhdysvaltojen mahdollista vetäytymistä sopimuksesta merkittävänä muutoksena, jonka myötä luottamus sopimusperustaiseen kansainväliseen järjestykseen heikkenisi entisestään.

”Kyseessä olisi taas yksi sopimusjärjestelmä, josta vetäytyminen vähentäisi olemassa olevien luottamusta lisäävien mekanismien merkitystä. Se on vähän surullista”, Jäntti sanoo.

Yhdysvalloissa Open Skies -sopimukseen on oltu tyytymättömiä muun muassa siksi, että Venäjän on katsottu rikkovan sopimusta estämällä lennot tietyillä alueilla, kuten lähellä Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevaa Kaliningradia, joka on Venäjälle strategisesti merkittävä alue.

Reutersin mukaan Yhdysvallat on myös itse rajoittanut Venäjän lentoja muun muassa Havajille sijoitetun Tyynenmeren laivastotukikohdan läheisyydessä.

Sopimuksen mukaisten lentojen toteuttamisesta on ollut ylipäätään viime aikoina kiistaa, minkä vuoksi lentoja ei toteutettu lainkaan viime vuonna.

Yhdysvalloissa sopimuksen arvostelijat ovat myös arvioineet, että sopimuksen hyöty on Yhdysvalloille vähäinen, sillä vastaavat tiedot olisi nykyteknologialla saatavissa myös muuta kautta.

Poliittisesti asia on kuitenkin kiistanalainen, ja demokraattien edustajat ovat varoitelleet Trumpin hallintoa tärkeänä pitämänsä sopimuksen jättämisestä.

Maanpuolustuskorkeakoulun Jäntin arvion mukaan Yhdysvaltojen lähteminen sopimuksesta voisi johtaa siihen, että sopimuksen noudattaminen myös muiden maiden välillä kyseenalaistuisi. Lisäksi Yhdysvaltain liittolaisten näkökulmasta luottamus liittolaisuuteen rapistuisi entisestään. Näin saattaisi käydä erityisesti Baltian maissa, Ukrainassa ja Itä- ja Keski-Euroopassa.

Mahdollista olisi myös, että Venäjä vetäytyisi sopimuksesta.

”Jos Venäjä vetäytyy, koko sopimus menettää merkityksensä, mikä olisi jälleen uusi tappio kahden johtavan ydinasevaltion keskinäisessä avoimuudessa ja kyvykkyydessä sopia asioista”, Jäntti sanoo.

Hän ei osaa arvioida, miten paljon Yhdysvaltojen vetäytyminen tai sopimuksen romuttuminen vaikuttaisi Suomen saamiin tietoihin. Selvää on silti, että ne maat, joilla ei ole omaa korkeaa teknistä kykyä tiedonhankintaan, ovat selvästi enemmän riippuvaisia muiden maiden lennoilta saaduista tiedoista kuin Yhdysvallat on.

Puolustusvoimien mukaan Suomi on lentänyt vuosittain pari kolme sopimuksen mukaista lentoa, usein yhteistyössä jonkin muun maan kanssa. Suomella ei ole tarkoitukseen sopivaa omaa konetta. Eniten lentoja on toteutettu Venäjälle.

Viimeksi elokuussa Suomi suoritti tarkkailulennon Venäjällä yhdessä Turkin kanssa. Venäjä puolestaan lensi tarkkailulennon Suomessa syyskuun alussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  2. 2

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  3. 3

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  5. 5

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  6. 6

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  7. 7

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  8. 8

   Mies söi 120 000 dollarin taideteoksen Miamissa

  9. 9

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  10. 10

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  2. 2

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  3. 3

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  4. 4

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  5. 5

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  7. 7

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  9. 9

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  10. 10

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää