Ulkomaat

Trump saattaa vetää Yhdysvallat jälleen yhdestä kansainvälisestä sopimuksesta – Suomi huolestui asevalvonnan kohtalosta

Suomi on vedonnut Yhdysvaltoihin, jotta se jatkaisi osapuolena tarkkailulentoja koskevassa Open Skies -sopimuksessa. Sopimus on lisännyt avoimuutta sotilaallisesta toiminnasta kylmän sodan jälkeisessä maailmassa.

Iranin ydinsopimus, keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävä INF-sopimus, Pariisin ilmastosopimus.

Lista voi saada pian jatkoa, sillä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kerrotaan harkitsevan vetäytymistä jälleen yhdestä merkittävästä kansainvälisestä sopimuksesta.

Kyseessä on Open Skies eli Avoin taivas -sopimus, joka on osa Etyjin asevalvontajärjestelmää ja jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimuksen puitteissa sen 34 jäsenmaata voivat tehdä aseistamattomia tarkkailu- ja kuvauslentoja toistensa ilmatiloissa. Kaikki lennoilta saatu materiaali on kaikkien jäsenmaiden käytettävissä.

Trumpin hallinnon mahdollisista aikeista ovat kertoneet hiljattain muun muassa New York Times, Wall Street Journal ja CNN virkamieslähteisiin viitaten. Tiedot asiasta ovat silti osin ristiriitaisia, eikä hallinto ole vahvistanut Trumpin aikeita vetäytyä sopimuksesta.

Yhdysvaltojen epävarma suhtautuminen sopimukseen on joka tapauksessa herättänyt huolta sopimuksen jäsenmaissa, myös Suomessa, joka on ollut Open Skies -sopimuksen osapuoli vuodesta 2003 alkaen.

Pääministeri Antti Rinne (sd) nosti asian esille puhuessaan Atlantti-seuran syyskokouksessa Helsingissä viime viikolla. Hän totesi puheessaan, että Yhdysvaltojen olisi tärkeää pitää kiinni Euroopan turvallisuuden kannalta tärkeistä sopimuksista.

”Asevalvonnassa toivon, että löydämme keinot vahvistaa järjestelyjä eikä murentaa niitä entisestään. Esimerkiksi Avoin taivas -sopimus on enää yksi harvoista sopimuksista, joka luo läpinäkyvyyttä ja luottamusta suurvaltojen välillä ja joka on niin Euroopan kuin Yhdysvaltojenkin etujen mukainen”, Rinne sanoi.

Suomi on myös välittänyt huolensa sopimuksen kohtalosta Yhdysvalloille.

”Olemme tuoneet monissa eri yhteyksissä esiin sitä, kuinka koemme sopimuksen tärkeäksi. Tämä on niitä harvoja jäljellä olevia luottamusta ja läpinäkyvyyttä lisääviä toimia Euroopassa, joita pystytään tällaisen sopimusjärjestelmän puitteissa toimeenpanemaan”, sanoo yksikönpäällikkö Sari Rautio ulkoministeriöstä.

Open Skies -sopimuksen tausta on kylmän sodan jälkeisissä vuosissa, jolloin sopimuksella haluttiin vaalia Euroopan rauhaa ja vakautta. Sopimus allekirjoitettiin vuonna 1992 ja se tuli voimaan vuonna 2002.


Sopimuksen merkitys on ennen muuta, että se lisää avoimuutta muiden valtioiden aseistuksesta ja sotilaallisesta toiminnasta ja rakentaa näin luottamusta esimerkiksi ydinasevaltojen välille, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja Jaakko Jäntti.

Hän pitää Yhdysvaltojen mahdollista vetäytymistä sopimuksesta merkittävänä muutoksena, jonka myötä luottamus sopimusperustaiseen kansainväliseen järjestykseen heikkenisi entisestään.

”Kyseessä olisi taas yksi sopimusjärjestelmä, josta vetäytyminen vähentäisi olemassa olevien luottamusta lisäävien mekanismien merkitystä. Se on vähän surullista”, Jäntti sanoo.

Yhdysvalloissa Open Skies -sopimukseen on oltu tyytymättömiä muun muassa siksi, että Venäjän on katsottu rikkovan sopimusta estämällä lennot tietyillä alueilla, kuten lähellä Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevaa Kaliningradia, joka on Venäjälle strategisesti merkittävä alue.

Reutersin mukaan Yhdysvallat on myös itse rajoittanut Venäjän lentoja muun muassa Havajille sijoitetun Tyynenmeren laivastotukikohdan läheisyydessä.

Sopimuksen mukaisten lentojen toteuttamisesta on ollut ylipäätään viime aikoina kiistaa, minkä vuoksi lentoja ei toteutettu lainkaan viime vuonna.

Yhdysvalloissa sopimuksen arvostelijat ovat myös arvioineet, että sopimuksen hyöty on Yhdysvalloille vähäinen, sillä vastaavat tiedot olisi nykyteknologialla saatavissa myös muuta kautta.

Poliittisesti asia on kuitenkin kiistanalainen, ja demokraattien edustajat ovat varoitelleet Trumpin hallintoa tärkeänä pitämänsä sopimuksen jättämisestä.

Maanpuolustuskorkeakoulun Jäntin arvion mukaan Yhdysvaltojen lähteminen sopimuksesta voisi johtaa siihen, että sopimuksen noudattaminen myös muiden maiden välillä kyseenalaistuisi. Lisäksi Yhdysvaltain liittolaisten näkökulmasta luottamus liittolaisuuteen rapistuisi entisestään. Näin saattaisi käydä erityisesti Baltian maissa, Ukrainassa ja Itä- ja Keski-Euroopassa.

Mahdollista olisi myös, että Venäjä vetäytyisi sopimuksesta.

”Jos Venäjä vetäytyy, koko sopimus menettää merkityksensä, mikä olisi jälleen uusi tappio kahden johtavan ydinasevaltion keskinäisessä avoimuudessa ja kyvykkyydessä sopia asioista”, Jäntti sanoo.

Hän ei osaa arvioida, miten paljon Yhdysvaltojen vetäytyminen tai sopimuksen romuttuminen vaikuttaisi Suomen saamiin tietoihin. Selvää on silti, että ne maat, joilla ei ole omaa korkeaa teknistä kykyä tiedonhankintaan, ovat selvästi enemmän riippuvaisia muiden maiden lennoilta saaduista tiedoista kuin Yhdysvallat on.

Puolustusvoimien mukaan Suomi on lentänyt vuosittain pari kolme sopimuksen mukaista lentoa, usein yhteistyössä jonkin muun maan kanssa. Suomella ei ole tarkoitukseen sopivaa omaa konetta. Eniten lentoja on toteutettu Venäjälle.

Viimeksi elokuussa Suomi suoritti tarkkailulennon Venäjällä yhdessä Turkin kanssa. Venäjä puolestaan lensi tarkkailulennon Suomessa syyskuun alussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Finanssivalvonta aloitti selvityksen Nokian osakkeen poikkeuksellisesta romahduksesta

  3. 3

   Levyraati-ohjelmasta tunnettu Klaus "Klasu" Järvinen on kuollut

  4. 4

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  5. 5

   Saako Jari Aarnio vielä syytteen murhasta? Ruotsalaispoliisi kertoo HS:lle, että hän sai tiedon Volkan Ünsalin murhasuunnitelmasta jo ennen henkirikosta – suoraan Aarniolta

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen menee lääkäriin vasta, kun kipu on sietämätöntä, ja se on usein liian myöhään – Huomioi nämä asiat, jos haaveilet pitkästä terveestä elämästä

   Tilaajille
  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammattikorkeakoulussa

  8. 8

   Peugeotin iso farmari on upea, mutta varsinkin pakkasella myös ärsyttävä

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”Jos seksiä on heti, mies katoaa” – Useat suomalaiset etsivät Thaimaasta rakkautta, ja nyt thainaiset opettavat suosituilla Youtube-kanavilla, miten länsimaalainen hurmataan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  2. 2

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  3. 3

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  8. 8

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  9. 9

   Venla-gaalan voittajien valintatapa ärsyttää tv-alaa: ”Jotkut ihmiset ovat todella vihaisia”

  10. 10

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  9. 9

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  10. 10

   Tehdas etsi turhaan metalli­miehiä, kunnes löysi heitä vastaanotto­keskuksesta – Hallitus edistäisi turvapaikan­hakijoiden työ­lupia, mutta hidastavatko sisä­ministeriön virkamiehet?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää