
Presidentti Donald Trumpinhttps://www.hs.fi/haku/?query=donald+trumpin virkarikostutkinnan julkisissa kuulemisissa Yhdysvalloissa kuultiin perjantaina jälleen painava todistus, kun kongressin eteen astui maan entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitchhttps://www.hs.fi/haku/?query=marie+yovanovitch.
Yovanovitch on kokenut diplomaatti, joka kutsuttiin Ukrainasta takaisin Yhdysvaltoihin viime toukokuussa sen jälkeen, kun Volodymyr Zelenskyihttps://www.hs.fi/haku/?query=volodymyr+zelenskyi oli valittu asemamaan uudeksi presidentiksi.
Trumpiin kohdistuvaa tutkintaa johtavat demokraatit epäilevät, että Yovanovitchin syrjäyttämisellä tehtiin tilaa yritykselle painostaa Ukrainaa tutkimaan entistä varapresidenttiä Joe Bideniahttps://www.hs.fi/haku/?query=joe+bidenia ja tämän poikaa Hunter Bideniahttps://www.hs.fi/haku/?query=hunter+bidenia.
Yovanovitch todisti, ettei Bidenien väärinkäytöksistä ole näyttöä ja etteivät heihin kohdistuneet tutkinnat kuuluneet Yhdysvaltain viralliseen, korruptionvastaiseen politiikkaan Ukrainassa ainakaan vielä viime toukokuussa.
Yovanovitch aloitti todistuksensa korostamalla pitkää palvelusuraansa diplomaattina sekä republikaani- että demokraattipresidenttien alaisuudessa. Hän on työskennellyt Yhdysvaltain ulkoministeriön palveluksessa 33 vuoden ajan.
Keväällä Yovanovitchin kohdistettiin julkisuudessa valheellinen lokakampanja, jossa Trumpin asianajajalla Rudy Giulianillahttps://www.hs.fi/haku/?query=rudy+giulianilla oli keskeinen rooli. Lopulta hänet kutsuttiin takaisin Washingtoniin ilman selitystä.
Demokraattien lakimies Daniel Goldmanhttps://www.hs.fi/haku/?query=daniel+goldman kysyi Yovanovitchilta, oliko tämä koskaan uransa aikana kuullut, että Yhdysvaltain suurlähettiläs olisi kutsuttu kotimaahan ilman selityksiä, ulkoministeriön valheelliseksi tietämän kampanjan jälkeen.
Yovanovitch vastasi kieltävästi. Hän ilmaisi huolensa siitä, että korruptoituneet ulkomaiset tahot näyttävät pystyneen vaikuttamaan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan.
”Epämääräiset tahot ovat oppineet, miten vähän vaaditaan siihen, että Yhdysvaltain suurlähettiläästä voidaan päästä eroon”, Yovanovitch sanoi.
Seuraavaksi Goldman siirtyi käsittelemään Trumpin ja Zelenskyin kuuluisaa heinäkuista puhelinkeskustelua, jossa Trump mainitsee Yovanovitchin.
”Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs, se nainen, tarkoitti huonoja uutisia”, Trump sanoi Zelenskyille puhelusta julkaistun muistion mukaan.
”No, hän tulee käymään läpi tiettyjä juttuja”, Trump lisäsi.
Yovanovitch vastasi lakimiehen kysymyksiin ja kertoi, että keskustelusta kuuleminen sai värin pakenemaan hänen kasvoiltaan. Hänestä presidentin sanat kuulostivat uhkaukselta.
”Tyrmistyttävää, vastenmielistä, musertavaa”, Yovanovitch kuvasi tunteitaan.
Presidentti Trump hyökkäsi Yovanovitchia vastaan myös kuulemisen aikana Twitterissä.
”Kaikkialla, minne Marie Yovanovitch meni, asiat menivät pieleen. Hän aloitti Somaliasta, miten se sujui? Pikakelataan Ukrainaan, missä maan uusi presidentti puhui hänestä kielteiseen sävyyn toisessa puhelinkeskustelussaan kanssani.”
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1195356198347956224
Kuulemista johtava edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatti Adam Schiff https://www.hs.fi/haku/?query=adam+schiffluki presidentin twiitin Yovanovitchille ja pyysi tältä vastausta presidentin väitteeseen.
Entinen suurlähettiläs puolusti itseään sanomalla, ettei hänellä ole presidentin kuvaamaa valtaa, mutta että hänen ja muiden amerikkalaisdiplomaattien työ on perustellusti auttanut kehittämään Ukrainaa ja muita maita parempaan suuntaan. Yovanovitch sanoi myös, että Yhdysvaltain presidentin henkilökohtaiset hyökkäykset häntä vastaan tuntuvat pelottavilta.
Schiffin mielestä presidentin twiitti oli todistajien pelottelua reaaliajassa.
Tauon jälkeen kysymysten esittäminen siirtyi republikaaneille. He pyrkivät esittämään, ettei Yovanovitchin todistuksella ole merkitystä. Hän ei enää ollut Ukrainassa kesällä, kun Valkoinen talo jäädytti Ukrainalle luvatun sotilasavun ja Trump pyysi puhelimessa Zelenskyia tutkimaan Bideneita ja demokraattipuoluetta.
Republikaanien lakimies Steve Castorhttps://www.hs.fi/haku/?query=steve+castor kysyi Yovanovitchilta, oliko hän tietoinen teorioista, joiden mukaan ukrainalaiset tahot pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016. Yovanovitch vastasi, ettei asia tullut esiin häneen suurlähettiläsaikanaan.
Trump ja Giuliani ovat levittäneet salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukraina sekaantui maan vaaleihin. Yovanovitch muistutti, että Yhdysvaltain oma tiedustelupalvelu on selvittänyt, että sekaantumiseen syyllistyi Venäjä.
Ensimmäisessä, suljettujen ovien takana käydyssä kuulemisessaanhttps://docs.house.gov/meetings/IG/IG00/CPRT-116-IG00-D003.pdf Yovanovitch kertoi, että Giulianin kanssa yhteyttä pitänyt Ukrainan valtionsyyttäjä Juri Lutsenkohttps://www.hs.fi/haku/?query=juri+lutsenko oli pyytänyt Yhdysvaltain suurlähetystöä järjestämään itselleen korkean tason tapaamisen liittovaltion poliisin FBI:n tai oikeusministeriön kanssa.
Yovanovitch kertoi vastustaneensa ehdotusta, koska tällainen toiminta ei ollut tapana. Hän kehotti Lutsenkoa ennemmin tapaamaan Kiovan-lähetystössä työskentelevää FBI:n virkamiestä.
Tämän jälkeen Lutsenko alkoi levittää Yovanovitchista perätöntä huhua, jonka mukaan lähettiläs oli antanut hänelle listan ihmisistä, joita ei halunnut syytettävän rikoksista. Lisäksi alkoi levitä tieto, että Yovanovitch olisi Trumpin vastustaja.
Keväällä niin Giuliani kuin Trumpin kanssa läheisissä väleissä oleva Fox News -kanavan tv-juontaja Sean Hannityhttps://www.hs.fi/haku/?query=sean+hannity hyökkäsivät avoimesti Yovanovitchia vastaan. Trumpin poika Donald Trump Jr.https://www.hs.fi/haku/?query=donald+trump+jr. kutsui häntä twiitissä vitsiksi.
Tapahtumavyyhdissä keskeistä roolia näyttelevä Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland https://www.hs.fi/haku/?query=gordon+sondlandkertoi Yovanovitchille, että tämä olisi voinut parantaa asemaansa vaikkapa twiittaamalla jotakin kehuvaa Trumpista.
Yovanovitchin mielestä hän ei olisi voinut tehdä niin, koska on valtion puolueeton virkamies.
Samalla hetkellä, kun perjantain kuuleminen alkoi, Valkoinen talo julkisti ensimmäisen Trumpin ja Zelenskyin välisen puhelun. Kuulemisen aluksi republikaaniedustaja Devin Nuneshttps://www.hs.fi/haku/?query=devin+nunes luki sen ääneen.
Presidentit puhuivat puhelimessa ensimmäisen kerran huhtikuussa sen jälkeen, kun Zelenskyi oli valittu presidentiksi. Puhelun aikana Trump onnitteli vastavalittua presidenttiä ja kertoi kutsuvansa tämän myöhemmin Valkoiseen taloon. Zelenskyi puolestaan kutsuu Trumpin virkaanastujaisiinsa.
Presidentit vaihtoivat myös kohteliaisuuksia.
”Kun omistin Miss Universum -kilpailun, heillä [Ukrainalla] oli aina hienoja ihmisiä. Ukraina oli hyvin edustettuna”, Trump sanoi.
Heti puhelun jälkeen huhtikuussa Valkoinen talo oli julkaissut tiedotteen, jonka mukaan presidentit puhuivat korruption vastaisesta taistelusta. Korruptiota ei kuitenkaan mainita perjantaina julkaistussa puhelun litteroinnissa.
Oikaisu kello 19:28: Yovanovitch kutsuttiin takaisin toukokuussa, ei huhtikuussa, kuten jutussa aiemmin luki.
- Yhdysvallat Seuraa
- Donald Trump Seuraa
- Ukraina Seuraa
- Anna-Sofia Berner Seuraa
Kommentit