Ulkomaat

Entinen Ukrainan-suurlähettiläs todisti kongressissa: Presidentti Trumpin puheet kuulostivat uhkaukselta – Trump hyökkäsi ex-lähettilästä vastaan myös kuulemisen aikana

”Epämääräiset tahot ovat oppineet, miten vähän vaaditaan siihen, että Yhdysvaltain suurlähettiläästä voidaan päästä eroon”, Marie Yovanovitch sanoi.

Washington

Presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan julkisissa kuulemisissa Yhdysvalloissa kuultiin perjantaina jälleen painava todistus, kun kongressin eteen astui maan entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch.

Yovanovitch on kokenut diplomaatti, joka kutsuttiin Ukrainasta takaisin Yhdysvaltoihin viime toukokuussa sen jälkeen, kun Volodymyr Zelenskyi oli valittu asemamaan uudeksi presidentiksi.

Trumpiin kohdistuvaa tutkintaa johtavat demokraatit epäilevät, että Yovanovitchin syrjäyttämisellä tehtiin tilaa yritykselle painostaa Ukrainaa tutkimaan entistä varapresidenttiä Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia.

Yovanovitch todisti, ettei Bidenien väärinkäytöksistä ole näyttöä ja etteivät heihin kohdistuneet tutkinnat kuuluneet Yhdysvaltain viralliseen, korruptionvastaiseen politiikkaan Ukrainassa ainakaan vielä viime toukokuussa.

Yovanovitch aloitti todistuksensa korostamalla pitkää palvelusuraansa diplomaattina sekä republikaani- että demokraattipresidenttien alaisuudessa. Hän on työskennellyt Yhdysvaltain ulkoministeriön palveluksessa 33 vuoden ajan.

Keväällä Yovanovitchin kohdistettiin julkisuudessa valheellinen lokakampanja, jossa Trumpin asianajajalla Rudy Giulianilla oli keskeinen rooli. Lopulta hänet kutsuttiin takaisin Washingtoniin ilman selitystä.

Demokraattien lakimies Daniel Goldman kysyi Yovanovitchilta, oliko tämä koskaan uransa aikana kuullut, että Yhdysvaltain suurlähettiläs olisi kutsuttu kotimaahan ilman selityksiä, ulkoministeriön valheelliseksi tietämän kampanjan jälkeen.

Yovanovitch vastasi kieltävästi. Hän ilmaisi huolensa siitä, että korruptoituneet ulkomaiset tahot näyttävät pystyneen vaikuttamaan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan.

”Epämääräiset tahot ovat oppineet, miten vähän vaaditaan siihen, että Yhdysvaltain suurlähettiläästä voidaan päästä eroon”, Yovanovitch sanoi.Seuraavaksi Goldman siirtyi käsittelemään Trumpin ja Zelenskyin kuuluisaa heinäkuista puhelinkeskustelua, jossa Trump mainitsee Yovanovitchin.

”Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs, se nainen, tarkoitti huonoja uutisia”, Trump sanoi Zelenskyille puhelusta julkaistun muistion mukaan.

”No, hän tulee käymään läpi tiettyjä juttuja”, Trump lisäsi.

Yovanovitch vastasi lakimiehen kysymyksiin ja kertoi, että keskustelusta kuuleminen sai värin pakenemaan hänen kasvoiltaan. Hänestä presidentin sanat kuulostivat uhkaukselta.

”Tyrmistyttävää, vastenmielistä, musertavaa”, Yovanovitch kuvasi tunteitaan.

Presidentti Trump hyökkäsi Yovanovitchia vastaan myös kuulemisen aikana Twitterissä.

”Kaikkialla, minne Marie Yovanovitch meni, asiat menivät pieleen. Hän aloitti Somaliasta, miten se sujui? Pikakelataan Ukrainaan, missä maan uusi presidentti puhui hänestä kielteiseen sävyyn toisessa puhelinkeskustelussaan kanssani.”Kuulemista johtava edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatti Adam Schiff luki presidentin twiitin Yovanovitchille ja pyysi tältä vastausta presidentin väitteeseen.

Entinen suurlähettiläs puolusti itseään sanomalla, ettei hänellä ole presidentin kuvaamaa valtaa, mutta että hänen ja muiden amerikkalaisdiplomaattien työ on perustellusti auttanut kehittämään Ukrainaa ja muita maita parempaan suuntaan. Yovanovitch sanoi myös, että Yhdysvaltain presidentin henkilökohtaiset hyökkäykset häntä vastaan tuntuvat pelottavilta.

Schiffin mielestä presidentin twiitti oli todistajien pelottelua reaaliajassa.

Tauon jälkeen kysymysten esittäminen siirtyi republikaaneille. He pyrkivät esittämään, ettei Yovanovitchin todistuksella ole merkitystä. Hän ei enää ollut Ukrainassa kesällä, kun Valkoinen talo jäädytti Ukrainalle luvatun sotilasavun ja Trump pyysi puhelimessa Zelenskyia tutkimaan Bideneita ja demokraattipuoluetta.

Republikaanien lakimies Steve Castor kysyi Yovanovitchilta, oliko hän tietoinen teorioista, joiden mukaan ukrainalaiset tahot pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016. Yovanovitch vastasi, ettei asia tullut esiin häneen suurlähettiläsaikanaan.

Trump ja Giuliani ovat levittäneet salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukraina sekaantui maan vaaleihin. Yovanovitch muistutti, että Yhdysvaltain oma tiedustelupalvelu on selvittänyt, että sekaantumiseen syyllistyi Venäjä.

Ensimmäisessä, suljettujen ovien takana käydyssä kuulemisessaan Yovanovitch kertoi, että Giulianin kanssa yhteyttä pitänyt Ukrainan valtionsyyttäjä Juri Lutsenko oli pyytänyt Yhdysvaltain suurlähetystöä järjestämään itselleen korkean tason tapaamisen liittovaltion poliisin FBI:n tai oikeusministeriön kanssa.

Yovanovitch kertoi vastustaneensa ehdotusta, koska tällainen toiminta ei ollut tapana. Hän kehotti Lutsenkoa ennemmin tapaamaan Kiovan-lähetystössä työskentelevää FBI:n virkamiestä.

Tämän jälkeen Lutsenko alkoi levittää Yovanovitchista perätöntä huhua, jonka mukaan lähettiläs oli antanut hänelle listan ihmisistä, joita ei halunnut syytettävän rikoksista. Lisäksi alkoi levitä tieto, että Yovanovitch olisi Trumpin vastustaja.

Keväällä niin Giuliani kuin Trumpin kanssa läheisissä väleissä oleva Fox News -kanavan tv-juontaja Sean Hannity hyökkäsivät avoimesti Yovanovitchia vastaan. Trumpin poika Donald Trump Jr. kutsui häntä twiitissä vitsiksi.

Tapahtumavyyhdissä keskeistä roolia näyttelevä Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi Yovanovitchille, että tämä olisi voinut parantaa asemaansa vaikkapa twiittaamalla jotakin kehuvaa Trumpista.

Yovanovitchin mielestä hän ei olisi voinut tehdä niin, koska on valtion puolueeton virkamies.

Samalla hetkellä, kun perjantain kuuleminen alkoi, Valkoinen talo julkisti ensimmäisen Trumpin ja Zelenskyin välisen puhelun. Kuulemisen aluksi republikaaniedustaja Devin Nunes luki sen ääneen.

Presidentit puhuivat puhelimessa ensimmäisen kerran huhtikuussa sen jälkeen, kun Zelenskyi oli valittu presidentiksi. Puhelun aikana Trump onnitteli vastavalittua presidenttiä ja kertoi kutsuvansa tämän myöhemmin Valkoiseen taloon. Zelenskyi puolestaan kutsuu Trumpin virkaanastujaisiinsa.

Presidentit vaihtoivat myös kohteliaisuuksia.

”Kun omistin Miss Universum -kilpailun, heillä [Ukrainalla] oli aina hienoja ihmisiä. Ukraina oli hyvin edustettuna”, Trump sanoi.

Heti puhelun jälkeen huhtikuussa Valkoinen talo oli julkaissut tiedotteen, jonka mukaan presidentit puhuivat korruption vastaisesta taistelusta. Korruptiota ei kuitenkaan mainita perjantaina julkaistussa puhelun litteroinnissa.

Oikaisu kello 19:28: Yovanovitch kutsuttiin takaisin toukokuussa, ei huhtikuussa, kuten jutussa aiemmin luki.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  2. 2

   Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkko­uutisille: ”Luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut erittäin pahasti”

  3. 3

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  5. 5

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  8. 8

   Juha Tapion Hartwall-keikka korosti, että hän on tavallisten suomalaisten mies niin kuin ruispalat ja puoli yhdeksän uutiset

  9. 9

   Mies söi 120 000 dollarin taideteoksen Miamissa

  10. 10

   Keski-Suomessa on saatu esimakua siitä, mitä ilmastokriisi tuo tullessaan: Petäjävedellä vettä on säästetty ja kunnanjohtaja on huomannut, että yksittäisen ihmisen teot merkitsevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  5. 5

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  7. 7

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  8. 8

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  9. 9

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  10. 10

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää