Ulkomaat

Entinen Ukrainan-suurlähettiläs todisti kongressissa: Presidentti Trumpin puheet kuulostivat uhkaukselta – Trump hyökkäsi ex-lähettilästä vastaan myös kuulemisen aikana

”Epämääräiset tahot ovat oppineet, miten vähän vaaditaan siihen, että Yhdysvaltain suurlähettiläästä voidaan päästä eroon”, Marie Yovanovitch sanoi.

Washington

Presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan julkisissa kuulemisissa Yhdysvalloissa kuultiin perjantaina jälleen painava todistus, kun kongressin eteen astui maan entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch.

Yovanovitch on kokenut diplomaatti, joka kutsuttiin Ukrainasta takaisin Yhdysvaltoihin viime toukokuussa sen jälkeen, kun Volodymyr Zelenskyi oli valittu asemamaan uudeksi presidentiksi.

Trumpiin kohdistuvaa tutkintaa johtavat demokraatit epäilevät, että Yovanovitchin syrjäyttämisellä tehtiin tilaa yritykselle painostaa Ukrainaa tutkimaan entistä varapresidenttiä Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia.

Yovanovitch todisti, ettei Bidenien väärinkäytöksistä ole näyttöä ja etteivät heihin kohdistuneet tutkinnat kuuluneet Yhdysvaltain viralliseen, korruptionvastaiseen politiikkaan Ukrainassa ainakaan vielä viime toukokuussa.

Yovanovitch aloitti todistuksensa korostamalla pitkää palvelusuraansa diplomaattina sekä republikaani- että demokraattipresidenttien alaisuudessa. Hän on työskennellyt Yhdysvaltain ulkoministeriön palveluksessa 33 vuoden ajan.

Keväällä Yovanovitchin kohdistettiin julkisuudessa valheellinen lokakampanja, jossa Trumpin asianajajalla Rudy Giulianilla oli keskeinen rooli. Lopulta hänet kutsuttiin takaisin Washingtoniin ilman selitystä.

Demokraattien lakimies Daniel Goldman kysyi Yovanovitchilta, oliko tämä koskaan uransa aikana kuullut, että Yhdysvaltain suurlähettiläs olisi kutsuttu kotimaahan ilman selityksiä, ulkoministeriön valheelliseksi tietämän kampanjan jälkeen.

Yovanovitch vastasi kieltävästi. Hän ilmaisi huolensa siitä, että korruptoituneet ulkomaiset tahot näyttävät pystyneen vaikuttamaan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan.

”Epämääräiset tahot ovat oppineet, miten vähän vaaditaan siihen, että Yhdysvaltain suurlähettiläästä voidaan päästä eroon”, Yovanovitch sanoi.Seuraavaksi Goldman siirtyi käsittelemään Trumpin ja Zelenskyin kuuluisaa heinäkuista puhelinkeskustelua, jossa Trump mainitsee Yovanovitchin.

”Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs, se nainen, tarkoitti huonoja uutisia”, Trump sanoi Zelenskyille puhelusta julkaistun muistion mukaan.

”No, hän tulee käymään läpi tiettyjä juttuja”, Trump lisäsi.

Yovanovitch vastasi lakimiehen kysymyksiin ja kertoi, että keskustelusta kuuleminen sai värin pakenemaan hänen kasvoiltaan. Hänestä presidentin sanat kuulostivat uhkaukselta.

”Tyrmistyttävää, vastenmielistä, musertavaa”, Yovanovitch kuvasi tunteitaan.

Presidentti Trump hyökkäsi Yovanovitchia vastaan myös kuulemisen aikana Twitterissä.

”Kaikkialla, minne Marie Yovanovitch meni, asiat menivät pieleen. Hän aloitti Somaliasta, miten se sujui? Pikakelataan Ukrainaan, missä maan uusi presidentti puhui hänestä kielteiseen sävyyn toisessa puhelinkeskustelussaan kanssani.”Kuulemista johtava edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatti Adam Schiff luki presidentin twiitin Yovanovitchille ja pyysi tältä vastausta presidentin väitteeseen.

Entinen suurlähettiläs puolusti itseään sanomalla, ettei hänellä ole presidentin kuvaamaa valtaa, mutta että hänen ja muiden amerikkalaisdiplomaattien työ on perustellusti auttanut kehittämään Ukrainaa ja muita maita parempaan suuntaan. Yovanovitch sanoi myös, että Yhdysvaltain presidentin henkilökohtaiset hyökkäykset häntä vastaan tuntuvat pelottavilta.

Schiffin mielestä presidentin twiitti oli todistajien pelottelua reaaliajassa.

Tauon jälkeen kysymysten esittäminen siirtyi republikaaneille. He pyrkivät esittämään, ettei Yovanovitchin todistuksella ole merkitystä. Hän ei enää ollut Ukrainassa kesällä, kun Valkoinen talo jäädytti Ukrainalle luvatun sotilasavun ja Trump pyysi puhelimessa Zelenskyia tutkimaan Bideneita ja demokraattipuoluetta.

Republikaanien lakimies Steve Castor kysyi Yovanovitchilta, oliko hän tietoinen teorioista, joiden mukaan ukrainalaiset tahot pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016. Yovanovitch vastasi, ettei asia tullut esiin häneen suurlähettiläsaikanaan.

Trump ja Giuliani ovat levittäneet salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukraina sekaantui maan vaaleihin. Yovanovitch muistutti, että Yhdysvaltain oma tiedustelupalvelu on selvittänyt, että sekaantumiseen syyllistyi Venäjä.

Ensimmäisessä, suljettujen ovien takana käydyssä kuulemisessaan Yovanovitch kertoi, että Giulianin kanssa yhteyttä pitänyt Ukrainan valtionsyyttäjä Juri Lutsenko oli pyytänyt Yhdysvaltain suurlähetystöä järjestämään itselleen korkean tason tapaamisen liittovaltion poliisin FBI:n tai oikeusministeriön kanssa.

Yovanovitch kertoi vastustaneensa ehdotusta, koska tällainen toiminta ei ollut tapana. Hän kehotti Lutsenkoa ennemmin tapaamaan Kiovan-lähetystössä työskentelevää FBI:n virkamiestä.

Tämän jälkeen Lutsenko alkoi levittää Yovanovitchista perätöntä huhua, jonka mukaan lähettiläs oli antanut hänelle listan ihmisistä, joita ei halunnut syytettävän rikoksista. Lisäksi alkoi levitä tieto, että Yovanovitch olisi Trumpin vastustaja.

Keväällä niin Giuliani kuin Trumpin kanssa läheisissä väleissä oleva Fox News -kanavan tv-juontaja Sean Hannity hyökkäsivät avoimesti Yovanovitchia vastaan. Trumpin poika Donald Trump Jr. kutsui häntä twiitissä vitsiksi.

Tapahtumavyyhdissä keskeistä roolia näyttelevä Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi Yovanovitchille, että tämä olisi voinut parantaa asemaansa vaikkapa twiittaamalla jotakin kehuvaa Trumpista.

Yovanovitchin mielestä hän ei olisi voinut tehdä niin, koska on valtion puolueeton virkamies.

Samalla hetkellä, kun perjantain kuuleminen alkoi, Valkoinen talo julkisti ensimmäisen Trumpin ja Zelenskyin välisen puhelun. Kuulemisen aluksi republikaaniedustaja Devin Nunes luki sen ääneen.

Presidentit puhuivat puhelimessa ensimmäisen kerran huhtikuussa sen jälkeen, kun Zelenskyi oli valittu presidentiksi. Puhelun aikana Trump onnitteli vastavalittua presidenttiä ja kertoi kutsuvansa tämän myöhemmin Valkoiseen taloon. Zelenskyi puolestaan kutsuu Trumpin virkaanastujaisiinsa.

Presidentit vaihtoivat myös kohteliaisuuksia.

”Kun omistin Miss Universum -kilpailun, heillä [Ukrainalla] oli aina hienoja ihmisiä. Ukraina oli hyvin edustettuna”, Trump sanoi.

Heti puhelun jälkeen huhtikuussa Valkoinen talo oli julkaissut tiedotteen, jonka mukaan presidentit puhuivat korruption vastaisesta taistelusta. Korruptiota ei kuitenkaan mainita perjantaina julkaistussa puhelun litteroinnissa.

Oikaisu kello 19:28: Yovanovitch kutsuttiin takaisin toukokuussa, ei huhtikuussa, kuten jutussa aiemmin luki.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  4. 4

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  5. 5

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  8. 8

   Vangittu ruotsalainen Isis-taistelija kertoo videolla arjestaan syyrialaisessa vankilassa

  9. 9

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  10. 10

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  7. 7

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää