
”Tuosta ei ole mitään todisteita ja olkaapa varovaisia väitteidenne kanssa”, Britannian pääministeri Boris Johnson https://www.hs.fi/haku/?query=boris+johnson kommentoi Venäjän vaalivaikuttamista ja raportin pimittämistä BBC:nhttps://www.bbc.com/news/election-2019-50433574 haastattelussa perjantaina.
”Ette voi heitellä herjauksia kaikkien niskaan, jotka tulevat jostakin tietystä maasta pelkästään heidän kansallisuutensa perusteella.”
Kysymyksen raportin julkistamisen lykkäämisestä Johnson käänsi nurinniskoin.
”Ei ole kerta kaikkiaan mitään syytä muuttaa tiedustelukomitean normaalia raporttien julkistamismenettelyä vain sen vuoksi, että vaalit ovat tulossa.”
Salaperäinen raportti turvallisuusuhista on ollut valmiina jo hyvin aikaa. Viime viikolla julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan se valmistui jo maaliskuussa ja päätyi lopulta pääministerin pöydälle kuukausi sitten.
Raportin julkaisu lykättiin pääministeri Johnsonin päätöksellä yli joulukuun 12. päivän vaalien, mikä herätti tyrmistystä ja vastalauseita. Tiedustelukomitean puheenjohtaja Dominic Grievehttps://www.hs.fi/haku/?query=dominic+grieve ilmoitti, ettei hän näe mitään laillista perustetta julkistamisen siirtämiselle.
”Esitetyt väitteet, joiden mukaan aikaa on liian vähän, ovat tuulesta temmattuja ja karkeaa harhaanjohtamista”, Grieve kommentoi BBC:lle.
”Mitäs salattavaa heillä on?” työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbynhttps://www.hs.fi/haku/?query=jeremy+corbyn puolestaan kyseli.
Lusikkansa soppaan työnsi myös Hillary Clintonhttps://www.hs.fi/haku/?query=hillary+clinton, joka piti viime tiistaisessa haastattelussahttps://www.bbc.com/news/election-2019-50382668 raportin julkistuksen lykkäämistä ”käsittämättömänä ja häpeällisenä”.
The Sunday Times -lehden tietojen mukaan https://www.thetimes.co.uk/edition/news/russian-tory-donors-named-in-secret-report-z98nqpkx0raportissa nimetään yhdeksän venäläistä rahamiestä, jotka ovat rahoittaneet Britannian konservatiivipuoluetta miljoonilla punnilla viime vuosien aikana.
Lehden mukaan Venäjän puolustusministeriössä ja nurin ajetussa miljardööri Mihail Hodorkovskin https://www.hs.fi/haku/?query=mihail+hodorkovskinJukos-öljy-yhtiössä työskennellyt Aleksandr Teremenko https://www.hs.fi/haku/?query=aleksandr+teremenkoolisi lahjoittanut konservatiiveille seitsemän vuoden aikana yhteensä 1,5 miljoonaa puntaa eli nykykurssilla 1,75 miljoonaa euroa.
Yli puolen miljoonan lahjoituksen olisi tehnyt Ljubov Tšernuhinahttps://www.hs.fi/haku/?query=ljubov+tsernuhina, jonka aviomies Vladimir Tšernuhinhttps://www.hs.fi/haku/?query=vladimir+tsernuhin työskenteli aiemmin varaministerinä Venäjän valtionvarainministeriössä.
Mielenkiintoisin lahjoittaja on kolmas The Sunday Timesin mainitsema venäläinen, kauppatieteiden tohtori ja entinen Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n agentti Aleksandr Lebedevhttps://www.hs.fi/haku/?query=aleksandr+lebedev.
Miljardööripankkiiri ja suursijoittaja on esiintynyt vuosien mittaan Venäjän kriitikkona, joka pelasti aikoinaan kriittisen sanomalehden Novaja Gazetan ostamalla siitä 49 prosentin osuuden yhdessä ex-presidentti Mihail Gorbatšovinhttps://www.hs.fi/haku/?query=mihail+gorbatsovin kanssa. Lebedev on kritiikistään huolimatta jättänyt presidentti Vladimir Putinin https://www.hs.fi/haku/?query=vladimir+putininarvostelun sikseen ja hän on pysynyt väleissä Kremlin kanssa.
Aleksandr Lebedevin poika Jevgeni Lebedevhttps://www.hs.fi/haku/?query=jevgeni+lebedev järjesti viime vuoden huhtikuussa palatsissaan Italian Perugiassa Rooman pohjoispuolella railakkaat juhlat, joiden kutsuvieraisiin kuului Britannian tuolloinen ulkoministeri ja nykyinen konservatiivipääministeri Boris Johnson.
Isä ja poika Lebedev kuuluvat yhdessä brittilehtien The Independentin ja Evening Standardin omistajiin.
- Britannia Seuraa
- Boris Johnson Seuraa
- Hillary Clinton Seuraa
- Venäjä Seuraa
- Pekka Hakala Seuraa
Kommentit