Ulkomaat

HS julkaisi syyskuussa ilmoituksen, jossa Kiina lupasi väki­vallattomuutta Hongkongissa – tarkistimme, miten väitteet ovat toteutuneet

Hongkongissa protestit ovat jatkuneet kesästä asti. Tällä viikolla tilanne on ollut pahempi kuin kertaakaan aiemmin, kirjoittaa HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Peking

Syyskuun lopussa Helsingin Sanomissa (HS 29.9.) julkaistiin sivun kokoinen Kiinan ostama mainos, jossa Hongkongin erityishallintoalueen nimissä esiteltiin näkemys Hongkongin kriisistä. Mainoksessa esitettiin Hongkongiin liittyviä ”huomioita” tai väitteitä – muun muassa väkivallattomuudesta.

Mainoksen julkaisu herätti paljon kysymyksiä ja keskustelua. Lue täältä HS:n vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen antamat perusteet julkaisupäätöksestä.

Mainoksen julkaisusta on nyt aikaa runsas kuukausi. Tällä viikolla tilanne Hongkongissa on ollut kaoottisempi kuin kertaakaan aiemmin protestien aikana.

Miten mainoksen lauseet ovat toteutuneet viimeksi kuluneen kuukauden aikana? Tarkastelun kohteena ovat Hongkongin viimeaikaiset tapahtumat.

Väite 1: ”Väkivalta ei ratkaise mitään.”

Lisääntynyt väkivalta on ollut viime viikkojen suurin puheenaihe Hongkongiin liittyen. Pitkin matkaa on arvuuteltu, puuttuuko Kiina tilanteeseen voimakeinoin. Mainoksessa Kiina ilmoitti irtisanoutuvansa väkivallan käytöstä ”tämänhetkisten haasteiden ratkaisussa”.

Tämän viikon tiistaina Kiinan Hongkongin-asioista vastaava toimisto totesi, että Hongkongin poliisin on otettava käyttöön ”kaikki tarvittavat voimakeinot”, jotta tilanne saadaan rauhoittumaan.

Torstaina Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi, että Hongkongiin on palautettava järjestys. Se oli ensimmäinen kerta, kun Xi otti suoraan kantaa kriisiin.

Moni piti sitä pahaenteisenä: tämänkaltaisia lausuntoja pidetään usein ikään kuin Kiinan valtuutuksena Hongkongin poliisin entistä kovemmille otteille.

Tavallaan samanlaisina ulostuloina voi pitää myös Pekingin ja Hongkongin johdon sekä poliisin viime viikkojen lausuntoja romahduksen partaalla olevasta kaupungista. Niiden tarkoitus on luoda mielikuvia äärimmäisestä kaaoksesta ja hakea oikeutusta äärimmäisille voimakeinoille.

Että on pakko toimia niin. Ei ole vaihtoehtoja.

Hongkongissa mellakkapoliisien otteet ovat olleet rajuja kesästä asti, mutta ne voimistuivat entisestään lokakuun alussa vietetyn Kiinan 70-vuotispäivän jälkeen.

Yhteenotoista ja pidätyksistä on tarjolla valtava määrä videomateriaalia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty on selvittänyt asiaa ja todennut jo syyskuun raportissaan, että poliisin toimet ovat olleet ylimitoitettuja.

Liki puoli vuotta jatkuneiden mielenosoitusten aikana kolmea aseistautumatonta protestoijaa on ammuttu, viimeisin tapaus on tämän viikon maanantailta. Kyynelkaasun, päähän tähdättyjen kumiluotien ja hakkaamisen lisäksi erityisesti kiinniotettuja on kohdeltu kovin ottein. Amnestyn raportin mukaan poliisit ovat potkineet maassa makaavia ja osoittaneet silmiin laservalolla. Sosiaalista mediaa kiertävällä videolla näkyy, miten mellakkapoliisi vesikiduttaa mielensoittajaa.

Kun Kiinan-mieliset jengit hyökkäsivät metromatkustajien kimppuun kesällä ja pahoinpitelivät kaikkia kohdalle osuvia silmittömästi, poliisi ei pidättänyt ketään, ja paikalle tulossakin kesti.

Yhtä lailla myös mielenosoittajien väkivallanteot ovat raaistuneet viime aikoina.

Hongkong on perinteisesti tunnettu rauhanomaisista mielenosoituksistaan, mutta kuluva syksy on tuonut uuden ajan. Ihmisiä on pahoinpidelty vain siksi, että he puhuvat mandariinikiinaa eli kieltä, jota Manner-Kiinassa puhutaan esimerkiksi Pekingissä. Poliisien lasten päälle on syljetty, ja heitä on solvattu.

Polttopulloista on tullut arkipäiväisiä mielenosoitusvälineitä, ja esimerkiksi kiinalaisella yliopistolla mielenosoittajat tunkeutuivat urheiluvälinevarastoon ja ottivat mukaansa keihäitä ja jousipyssyjä. Poliisia heitellään jatkuvasti tiilenmurikoilla. Ja ne osuvat sivullisiinkin: kivenmurikasta päähänsä osuman saanut 70-vuotias mies kuoli perjantaina.

Maanantaina mies kutsui ylikulkusillalla mielenosoittajia epäkiinalaisiksi. Hänen päälleen heitettiin palavaa nestettä, ja hänet sytytettiin tuleen. Poliisi tutkii tekoa murhan yrityksenä.

Radikaaleimmat mielenosoittajat tuntuvat hakevan konfliktia poliisin kanssa. On selvää, että teini-ikäinen jää kakkoseksi taistelussa aseistetun ja koulutetun mellakkapoliisin kanssa – mutta osa radikaaleimmista protestoijista tuntuu uskovan, että viimeistään marttyyrit tuovat lopulta kansainvälistä tukea Hongkongin demokratiapyrkimyksille.

Mielenosoittajat ovat korostaneet, etteivät he aio pyytää anteeksi väkivaltaa. He katsovat, että Hongkongin hallinto on pakottanut heidät toimimaan niin.

Väite 2: ”Hallitus on aloittanut vuoropuhelun eri osapuolten kanssa keskustellakseen näkemyseroista sovinnon ja jälleenrakennuksen hengessä ilman ennakkovaatimuksia.”

Hongkongin johdon ja mielenosoittajien kesken vallitsee erimielisyys siitä, millaista keskustelua tarvitaan. Dialogi ei ole päässyt edes alkuun.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on esittänyt kutsuja neuvotteluihin, mutta mielenosoittajat sanovat, että ongelma on se, että Lam haluaa käydä keskustelut yksityisesti ja valikoitujen tahojen kanssa.

Protestoijien mukaan se ei ole mahdollista. Mielenosoituksilla ei ole selkeitä johtohahmoja, joten keskustelujen on oltava julkisia, jotta kaikki osalliset kuulevat ne, mielenosoittajia edustanut demokratia-aktivisti Joey Siu totesi Deutsche Wellen Conflict Zone -ohjelmassa.

Ja koska mielenosoituksilla ei ole johtajaa, suljettujen ovien takana käytäviin neuvotteluihin olisi vaikea edes löytää edustajaa, joka voisi puhua kaikkien mielenosoittajien puolesta, Siu sanoi viikko sitten tehdyssä haastattelussa.

Kun haastattelija kysyi, kuka sitten voisi tehdä poliittisissa neuvotteluissa usein vaadittavia kompromisseja mielenosoittajien nimissä, Siu vastasi, ettei kukaan.

Protestit alkoivat alun perin lakialoitteesta, joka olisi sallinut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Kun sitä vastaan oli protestoitu kolme kuukautta, Lam ilmoitti, että aloite vedetään virallisesti pois käsittelystä.

Ilmoitus tuli kuitenkin auttamatta liian myöhään. Hongkongin hallinto sanoo tekevänsä eleitä mielenosoittajien suuntaan, mutta ne tuntuvat pääosin näennäisiltä.

Mielenosoittajat ovat esimerkiksi vaatineet, että poliisin brutaaleista otteista tehdään riippumaton selvitys. Hongkongin johto on vastannut, että poliisin toimet kyllä tutkitaan, mutta olemassa olevan poliisin valvontaelimen eli IPCC-neuvoston kautta kansainvälisten asiantuntijoiden voimin.

Kuusi päivää sitten neuvoston jäsen Clifford Stott kuitenkin twiittasi, että IPCC:n on mahdoton toteuttaa työtä. Elimeltä puuttuu valtuuksia, kapasiteettia ja riippumatonta tutkintavoimaa näin laajan kokonaisuuden selvittämiseen.

Väite 3: ”Olemme päättäneet löytää tilanteeseen rauhanomaisen, järkevän ja kohtuullisen ratkaisun.”

Sanat ”kohtuus” ja ”rauhanomaisuus” tuntuvat kaukaisilta tällä hetkellä, kun kyse on Hongkongista. Retoriikka kovenee jatkuvasti kaikilla osapuolilla. Carrie Lam kutsui tällä viikolla mielenosoittajia kansanvihollisiksi, Peking terroristeiksi. Mielenosoittajat puolestaan puhuvat sisällissodasta.

Ydinkysymys on, kuinka kauan Peking antaa Hongkongin kriisin roihuta. Tähän asti se on ilmaissut tukensa Carrie Lamille ja ilmoittanut luottavansa, että Hongkongin hallinto pystyy ratkaisemaan tilanteen itse.

Vaikka Hongkongin poliisin lausuntoja kaaoksesta voi pitää jo jonkinlaisena hätähuutona, Pekingillä on yhä valtava kynnys puuttua Hongkongin asioihin sotilaallisesti. Vaikka kaupungissa on tällä hetkellä arviolta jopa 10 000 kiinalaissotilasta, vaakakupissa painavat myös Kiinan hidastuva talouskasvu, kansainvälinen maineenmenetys – mielenosoittajat tuskin luovuttaisivat taistelutta ja luvassa olisi verenvuodatusta – ja myös Taiwan.

Mutta totta kai Kiinan sietokyvylläkin on rajansa. On täysin mahdollista, että Kiina päättää Hongkongin kriisin voimalla.

Kyse on dominopelistä, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Iso kysymys on myös, miten Hongkongia hallittaisiin haltuunoton jälkeen. Voi hyvinkin olla, ettei Kiinalla itselläänkään ole täsmällistä vastausta.

Hongkongissa kyse on myös koko ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteen olemassaolosta. Kiina yrittää myydä samaa periaatetta Taiwanille. Jos Kiina puuttuu Hongkongin asioihin, se on Taiwanille viimeinen vakuutus siitä, ettei Kiinan periaatteisiin voi luottaa.

Ja Taiwan, Yhdysvaltojen liittolaisena, on Kiinalle Hongkongiakin vaikeampi pala.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  9. 9

   Ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin Yhdysvalloissa, uuteen virukseen kuollut kuusi ihmistä Kiinassa

  10. 10

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  8. 8

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää