Ulkomaat

Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

Euroopan unioni on arvostellut kultaisia passeja tänä vuonna kovin sanoin. Sen mukaan käytäntö avaa ovet rikollisuudelle.

Tällä viikolla lontoolaisen luksushotellin juhlasaliin kokoontui joukko erittäin varakkaita ihmisiä passiostoksille.

Konsulttiyhtiö Henley & Partners järjesti jo kolmattatoista kertaa ”globaalin kansalaisuuskonferenssin”. Siellä superrikkaat oppivat, miten hankkia niin kutsuttu kultainen passi, jolla aukeaa lähes koko maailma.

The Guardianin tietojen mukaan tilaisuudessa maidensa kansalaisuuksia oli kaupittelemassa ainakin Maltan, Montenegron, Saint Lucian ja Kyproksen pääministereitä, suurlähettiläitä ja muita edustajia.

1 500 euroa pääsylipusta maksaneita osallistujia oli arviolta 300. Tapahtuman mainoksen mukaan tilaisuus oli ”jopa suurempi ja vaikutusvaltaisempi kuin ennen”.

Kultaviisumeilla ja -passeilla viitataan varakkaille sijoittajille räätälöityyn oikopolkuun EU-kansalaiseksi tai ainakin oleskeluluvan haltijaksi.

Järjestelmän avulla ihminen voi saada EU-maissa oleskeluluvan, jos se investoi passia kauppaavaan maahan huomattavan summan rahaa.

Euroopan unioni on arvostellut kultaisia passeja tänä vuonna kovin sanoin. Sen mukaan käytäntö avaa EU:n ovet rikollisuudelle.

Passijärjestelmä on laillinen, mutta EU:n mukaan tulijoiden taustoja ei usein tarkasteta riittävän hyvin, jotta riskit voitaisiin sulkea pois.

Tämänviikkoisessa konferenssissa passiaan mainostavan, Karibianmerellä sijaitsevan Saint Lucian kansalaisuuden voi saada investoimalla runsaat 90 000 euroa saarivaltioon.

Saint Lucian passilla voi matkustaa ilman viisumia 145 maahan esimerkiksi EU:ssa ja Schengen-alueella.

”Saint Lucia etsii uusia kansalaisia, jotka haluavat hyötyä siitä, mitä saarella on tarjota”, pääministeri Allen Chastanet sanoi esiintymislavalla The Guardianin mukaan. Saareen investoivien ei tosin tarvitse itse muuttaa Saint Luciaan.

Tilaisuudessa niin ikään esillä olleen Montenegron kansalaisuuden saisi 100 000 euron sijoituksella valtion hankkeisiin tai ostamalla 250 000 eurolla kiinteistöjä.

EU-maa Kyprokseen puolestaan tulisi investoida peräti kaksi miljoonaa euroa, jotta saisi passin.


Tammikuussa EU:n silloinen oikeuskomissaari Věra Jourová kuvaili kultaisten passien myymistä vaaralliseksi, ongelmalliseksi ja epäreiluksi.

”Meidän on suljettava tuloportit likaiselta rahalta: kun sitä tulee yhteen maahan, se voi kiertää vapaasti muihinkin”, hän kirjoitti raportissaan.

Hänen mukaansa kultapassien mukana tulee turvallisuuteen, rahanpesuun, korruptioon ja veronkiertoon liittyviä riskejä.

Komissio kehottikin jäsenmaita tiukentamaan kansalaisuussääntöjään ja toimimaan läpinäkyvämmin. Jos EU-jäsenmaat eivät toimisi näin, komissio uhkasi ”ryhtyvänsä toimiin”.

EU:n jyrähtely ei kuitenkaan näytä hidastaneen passikauppaa.

Talouslehti Forbesin mukaan esimerkiksi Kypros on kerännyt jo 6,6 miljardia euroa investointeja passeja myymällä.

Kultapasseja välittävä konsulttiyhtiö Knightsbridge Capital Partners kertoi heinäkuussa Forbesille, että passien suosio kasvaa 70 prosentin vuosivauhtia.

Aiemmin kesällä brittilehti Sunday Times kertoi, että samainen yritys kehuskelee osaavansa kiertää passien saamista edellyttävät viranomaistarkastukset.

Jotkut maat ovat tosin hiljattain tiukentaneet passien myöntämiskriteerejä jopa takautuvasti.

Kypros esimerkiksi ilmoitti marraskuussa takavarikoivansa 26 kultaista passia, sillä niiden haltijat eivät täyttäneet uusia vaatimuksia.

Passeja vietiin lehtitietojen mukaan venäläisiltä, kambodžalaisilta, kiinalaisilta, malesialaisilta, iranilaisilta ja kiinalaisilta miljonääreiltä.

”Oli virhe, ettei meillä ollut aiemmin kriteerejä esimerkiksi riskialttiille hakijoille”, maan sisäministeri Constantinos Petrides sanoi BBC:lle mutta ei kertonut tarkemmin, mistä sääntörikkomuksista oli kyse.

Moldovan hallitus puolestaan päätti kesällä lakata tarjoamasta kultapasseja kenellekään, Forbes kertoo. Aiemmin passin ja sen myötä pääsyn Schengen-alueelle oli saanut jopa kaupanpäällisenä riittävän suurista talokaupoista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  5. 5

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Bougainville äänesti itsenäistymisen puolesta

  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  9. 9

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmalla tähtirooleja tekevä suomalaisballerina kutsuu Kansallisbalettiamme spa-hotelliksi – Huipulle päästäkseen ”pitää aina olla parempi kuin kaikki muut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää