Ulkomaat

Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

Euroopan unioni on arvostellut kultaisia passeja tänä vuonna kovin sanoin. Sen mukaan käytäntö avaa ovet rikollisuudelle.

Tällä viikolla lontoolaisen luksushotellin juhlasaliin kokoontui joukko erittäin varakkaita ihmisiä passiostoksille.

Konsulttiyhtiö Henley & Partners järjesti jo kolmattatoista kertaa ”globaalin kansalaisuuskonferenssin”. Siellä superrikkaat oppivat, miten hankkia niin kutsuttu kultainen passi, jolla aukeaa lähes koko maailma.

The Guardianin tietojen mukaan tilaisuudessa maidensa kansalaisuuksia oli kaupittelemassa ainakin Maltan, Montenegron, Saint Lucian ja Kyproksen pääministereitä, suurlähettiläitä ja muita edustajia.

1 500 euroa pääsylipusta maksaneita osallistujia oli arviolta 300. Tapahtuman mainoksen mukaan tilaisuus oli ”jopa suurempi ja vaikutusvaltaisempi kuin ennen”.

Kultaviisumeilla ja -passeilla viitataan varakkaille sijoittajille räätälöityyn oikopolkuun EU-kansalaiseksi tai ainakin oleskeluluvan haltijaksi.

Järjestelmän avulla ihminen voi saada EU-maissa oleskeluluvan, jos se investoi passia kauppaavaan maahan huomattavan summan rahaa.

Euroopan unioni on arvostellut kultaisia passeja tänä vuonna kovin sanoin. Sen mukaan käytäntö avaa EU:n ovet rikollisuudelle.

Passijärjestelmä on laillinen, mutta EU:n mukaan tulijoiden taustoja ei usein tarkasteta riittävän hyvin, jotta riskit voitaisiin sulkea pois.

Tämänviikkoisessa konferenssissa passiaan mainostavan, Karibianmerellä sijaitsevan Saint Lucian kansalaisuuden voi saada investoimalla runsaat 90 000 euroa saarivaltioon.

Saint Lucian passilla voi matkustaa ilman viisumia 145 maahan esimerkiksi EU:ssa ja Schengen-alueella.

”Saint Lucia etsii uusia kansalaisia, jotka haluavat hyötyä siitä, mitä saarella on tarjota”, pääministeri Allen Chastanet sanoi esiintymislavalla The Guardianin mukaan. Saareen investoivien ei tosin tarvitse itse muuttaa Saint Luciaan.

Tilaisuudessa niin ikään esillä olleen Montenegron kansalaisuuden saisi 100 000 euron sijoituksella valtion hankkeisiin tai ostamalla 250 000 eurolla kiinteistöjä.

EU-maa Kyprokseen puolestaan tulisi investoida peräti kaksi miljoonaa euroa, jotta saisi passin.


Tammikuussa EU:n silloinen oikeuskomissaari Věra Jourová kuvaili kultaisten passien myymistä vaaralliseksi, ongelmalliseksi ja epäreiluksi.

”Meidän on suljettava tuloportit likaiselta rahalta: kun sitä tulee yhteen maahan, se voi kiertää vapaasti muihinkin”, hän kirjoitti raportissaan.

Hänen mukaansa kultapassien mukana tulee turvallisuuteen, rahanpesuun, korruptioon ja veronkiertoon liittyviä riskejä.

Komissio kehottikin jäsenmaita tiukentamaan kansalaisuussääntöjään ja toimimaan läpinäkyvämmin. Jos EU-jäsenmaat eivät toimisi näin, komissio uhkasi ”ryhtyvänsä toimiin”.

EU:n jyrähtely ei kuitenkaan näytä hidastaneen passikauppaa.

Talouslehti Forbesin mukaan esimerkiksi Kypros on kerännyt jo 6,6 miljardia euroa investointeja passeja myymällä.

Kultapasseja välittävä konsulttiyhtiö Knightsbridge Capital Partners kertoi heinäkuussa Forbesille, että passien suosio kasvaa 70 prosentin vuosivauhtia.

Aiemmin kesällä brittilehti Sunday Times kertoi, että samainen yritys kehuskelee osaavansa kiertää passien saamista edellyttävät viranomaistarkastukset.

Jotkut maat ovat tosin hiljattain tiukentaneet passien myöntämiskriteerejä jopa takautuvasti.

Kypros esimerkiksi ilmoitti marraskuussa takavarikoivansa 26 kultaista passia, sillä niiden haltijat eivät täyttäneet uusia vaatimuksia.

Passeja vietiin lehtitietojen mukaan venäläisiltä, kambodžalaisilta, kiinalaisilta, malesialaisilta, iranilaisilta ja kiinalaisilta miljonääreiltä.

”Oli virhe, ettei meillä ollut aiemmin kriteerejä esimerkiksi riskialttiille hakijoille”, maan sisäministeri Constantinos Petrides sanoi BBC:lle mutta ei kertonut tarkemmin, mistä sääntörikkomuksista oli kyse.

Moldovan hallitus puolestaan päätti kesällä lakata tarjoamasta kultapasseja kenellekään, Forbes kertoo. Aiemmin passin ja sen myötä pääsyn Schengen-alueelle oli saanut jopa kaupanpäällisenä riittävän suurista talokaupoista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  7. 7

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapakkakierros kerran viikossa tulee 40 vuodessa maksamaan noin 300 000 euroa – ihmiselämän suuret päätökset ovat pieniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää