Ulkomaat

HS-analyysi: Viron hallitus on pahimman kriisinsä keskellä, kun oikeisto­populistinen Ekre-puolue kulkee skandaalista toiseen

Viron keskusta-konservatiivinen koalitiohallitus on ollut kasassa hieman yli puoli vuotta, ja se on nyt tähän asti suurimman kriisinsä keskellä. Pääministeri Jüri Ratas on taitava pitämään koalition kasassa, mutta Ekren tahtoon taipuminen syö hallituksen uskottavuutta, politiikan tutkija arvioi.

Viron hallitus on ollut koossa reilut puoli vuotta, ja kolmen eri suuntaan kiskovan puolueen taival on ollut töyssyinen.

Sen riskin keskustapuolueen puheenjohtaja ja pääministeri Jüri Ratas otti, kun hän vastoin vaalilupauksiaan muodosti hallituksen kansalliskonservatiivisen ja oikeistopopulistisen Ekren ja konservatiivisen Isänmaan kanssa.

Ensimmäisen sadan päivän ajalle hallitus oli asettanut 58 tavoitetta, joiden avainsanoina olivat perheystävällinen Viro, yhtenäinen yhteiskunta, tietopohjainen talous, tehokas hallinto ja vapaa, turvallinen valtio.

Hallituksen suurimmat saavutukset tähän asti ovat olleet Ekren ansioksi laskettu alkoholiveron alentaminen, budjetin hyväksyminen ja Isänmaan ajama kiistelty eläkeuudistus. Hallitus on myös edistämässä julkisia rakennus- ja infrastruktuurihankkeita.

Aikaa ovat syöneet erityisesti Ekren aiheuttamat skandaalit. Kaksi Ekren ministeriä on joutunut eroamaan, ja tällä hetkellä kolmannen pää on pölkyllä. Ekren johtohahmojen vähemmistöjä sortavat ja absurdeja salaliittoviittauksia sisältävät kommentit pitävät koalitiopartnerit varpaillaan.

Ekrellä ja kahdella muulla puolueella ei ole yhteistä arvopohjaa tai poliittista linjaa, ja hallitus onkin tuon tuosta jakautunut eri kysymyksissä. Lisäksi äänekäs oppositio pitää huolen hallituksen jokaisen käänteen kritisoinnista.

Pääministeri Ratasilla on pitänyt kiirettä poliittisten tulipalojen sammuttelussa. Hän on pelastanut hallituksen kerta toisensa jälkeen. Tiukoissa paikoissa hän on aina vakuuttanut konfliktien näyttävän suuremmilta mitä ne ovatkaan ja hallituksen työskentelevän hyvässä hengessä.

Niin tälläkin kertaa, mutta hän alkaa kuulostaa väsyneeltä.

Viime viikolla maassa puhkesi tähän mennessä vakavin hallituskriisi maatalousministeri Mart Järvikiä (Ekre) ympäröivien korruptioepäilyjen takia. Monimutkaisessa tapauksessa Järvikiä epäillään valehtelusta ja tämän oikeudellista neuvonantajaa, Viron entistä oikeusministeriä Urmas Arumäeä epäillään eturistiriidasta.


Arumäe on toiminut puolustusasianajajana EU:n maataloustukien väärinkäytöksiä käsittelevässä jutussa. Jutun vastapuolena on maatalousvirasto PRIA, joka toimii maatalousministeriön alaisuudessa. Arumäe jatkoi asiakkaidensa puolustamista PRIA:a vastaan vielä senkin jälkeen, kun hänet toukokuussa valittiin ministeriöön neuvonantajaksi.

PRIA yrittää periä tukia takaisin useilta tahoilta. Yksi syytetyistä on maanviljelijä Rein Soosaar, jolta PRIA halusi periä noin miljoonan euron summaa takaisin.

Arumäe ja Soosaar ovat lapsuudenystäviä, ja Soosaar on Järvikin siskon puolison poikapuoli.

Järvik jätti Arumäen vihjeen perusteella allekirjoittamatta paperin, joka olisi antanut PRIA:lle luvan viedä Soosaaren oikeuteen. Lisäksi epäillään, että Järvik tiesi Arumäen eturistiriidasta.

Arumäeä vastaan on nostettu rikostutkinta. Hän erosi neuvonantajan tehtävistään viime viikolla, mutta oppositio vaatii silti Järvikin eroa. Myös koalitiopuolueiden jäsenet ovat ilmaisseet epäluottamusta Järvikiä kohtaan.

Ekre asettui tukevasti ministerinsä taakse, ja ilmoitti, että mitään syytä Järvikin lähdölle ei ole. Ekre esitti uhkavaatimuksen: jos hallitus antaa Järvikille kenkää, Ekre hajottaa hallituksen.

Alkuviikosta tilanne vaikutti akuutilta. Ratas palasi maanantaina ulkomailta ja keskusteli lyhyesti Järvikin kanssa, mutta ei kertomansa mukaan ottanut tolkkua tilanteesta.

Tiistaina Ratas osti hallitukselle lisäaikaa pyytämällä valtiosihteeri Taimar Peterkorpia asettamaan nelihenkisen komitean tutkimaan maatalousministeriön sotkuja. Komitean pitäisi antaa selvitys tilanteesta ensi viikon lauantaihin mennessä.

Ekren puheenjohtajan, sisäministeri Mart Helmen mukaan kriisi on median, syyttäjänviraston ja opposition masinoima ajojahti. Neuvonantajan rikostutkintaa Helme on kutsunut ”poliittisesti motivoituneeksi”.


Rikostutkinnan kutsuminen poliittiseksi on vakava syytös, varsinkin jos se tulee demokraattisen maan sisäministerin suusta. Helme ei ole esittänyt perusteluja lausunnolleen, mutta se sopii yhteen Ekren lietsoman ”deep state” -salaliittoteorian kanssa, jonka mukaan maata johtaa varjohallitus.

Helmen poika, valtiovarainministeri Martin Helme joutui myöhemmin selittämään isänsä väitteitä, ja myönsi, että Viron syyttäjänvirasto ei ole poliittisesti ohjailtavissa.

Ekre puolustaa Järvikiä myös siksi, ettei puolueen ministeriruletti kävisi enää nöyryyttävämmäksi. Järvik olisi jo kolmas Ekre-ministeri, joka joutuu väistymään paikaltaan.

Lokakuussa ulkomaankauppa- ja IT-ministeri Kert Kingo (Ekre) erosi tehtävästään, kun hänen valehtelunsa Viron parlamentille paljastui. Kingoa oli pidetty epäpätevänä tehtävään jo pitkään, sillä ministeri väitetysti vältteli ulkomaille matkustamista ja englanniksi puhumista.

Hallituksen ensimmäinen IT-ministeri Marti Kuusik ehti olla keväällä tehtävässään vain päivän, kun hän jo joutui eroamaan lähisuhdeväkivaltasyytösten takia.

Nyt uudeksi ulkomaankauppa- ja IT-ministeriksi on nimitetty puoluekirjaton Kaimar Karu. Hänellä ei ole kokemusta politiikasta, mutta Karu on toiminut IT-alan konsulttina Lontoossa.

Liberaaliksi luonnehdittu Karu ei vaikuta kannattavan Ekren äärioikeistolaisia arvoja. Karu ei ole suostunut kertomaan, mitä puoluetta hän äänesti kevään vaaleissa.

Hallituksen hajoamista on povattu jo moneen otteeseen puolen vuoden sisällä. Tällä kertaa Ekre ja Ratas ovat ajaneet toisensa hyvin ahtaalle, politiikan tutkija Tõnis Saarts sanoo.

Ratas on kuitenkin taitava keksimään keinoja, joilla hankalista tilanteista selvitään kasvoja menettämättä. Hänen ansiostaan kohualtis hallitus on osoittautunut yllättävän sitkeäksi.

”Täytyy muistaa, että Ratas on loistava poliitikko, joka osaa neuvotella eri puolueita ja ideologioita kannattavien ihmisten kanssa. Hän on tehnyt sen monesti aiemminkin, ehkä hän pystyy keksimään jonkin elegantin ratkaisun myös tällä kertaa”, Saarts sanoo.

Yksi vaihtoehto koalition pelastamiseksi on, että Järvik suostuu eroamaan itse. Silloin Ekre voi sanoa, että kyse oli Järvikin omasta tahdosta, eikä sen tarvitse toteuttaa uhkauksiaan.

Toinen vaihtoehto on se, että Järvik jää hallitukseen. Se kuitenkin vahvistaisi vaikutelmaa, että Ekre pitää muuta hallitusta panttivankina uhkavaatimuksillaan.

Ratasin peli Ekren kanssa voi lopulta käydä kalliiksi, Saarts sanoo. Ekren tahtoon taipuminen ja vakavien syytösten ohittaminen normalisoi korruptiota ja kähmäisyyttä yhteiskunnassa. Perättömien väitteiden heittelystä tulee tavallisempaa, kun isä ja poika Helme saavat laukoa mitä sattuu ilman seurauksia.

Hallituksessa olo legitimoi Ekren äärimmäisiä näkemyksiä ja antaa niille näkyvyyttä, vaikka Ekren radikaalille vähemmistöjen oikeuksia polkevalle politiikalle ei hallituksessa tukea olekaan, Saarts sanoo.

Sisäministeri Helme on muun muassa halunnut evätä julkisista varoista maksettavan tuen Viron seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavalta järjestöltä ja poistaa viisumivapauden ukrainalaisilta, jotka tulevat Viroon tekemään töitä.

Kumpikin ehdotus on tyssännyt ministeriöiden ja hallituskumppaneiden vastustukseen.

Ratas haluaa pitää koalition kasassa, koska se on ainoa keino hänelle johtaa enemmistöhallitusta pääministerinä.

Jos hallitus hajoaa, mahdollisia yhdistelmiä uudelle hallitukselle on muutamia. Ratas voisi yrittää muodostaa vähemmistöhallituksen sosiaalidemokraattien ja isänmaan kanssa.

Oppositiopuolueet valmistautuvat jo uusiin hallitusneuvotteluihin. Isänmaa istuisi luontevasti samaan hallitukseen Viron suosituimman puolueen, eli liberaalin reformipuolueen, ja sosiaalidemokraattien kanssa.

Tuoreimmassa gallupissa reformipuoluetta kannattaa 35 prosenttia äänestäjistä. Toisena on keskustapuolue 23,3 prosentilla ja kolmantena Ekre 16,7 prosentilla.

Keskusta ja reformipuolue eivät mahdu hallitukseen, jos Ratas on pääministeri. Ratas ja reformipuoluetta johtava Kaja Kallas eivät tule toimeen keskenään, ja Kallas on tällä viikolla suututtanut keskustapuoluetta entisestään piikikkäillä kommenteillaan. Kallas sanoi Ratasin olevan ”valmis myymään Viron heti tilaisuuden tullessa”.

Viron historian takia Kallasin kommentti on herättänyt suuria tunteita. Keskustalaisten mielestä Kallasin kommentti vertautuu siihen, että hän syyttäisi Ratasia maanpetturiksi.

Ratas pyysi Kallasta pyytämään anteeksi lausuntojaan, mutta Kallas vain lisäsi vettä myllyyn Eesti Päevalehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

”Sen sijaan, että hän esittäisi loukkaantuvansa kaikista sanomisistani tai tekemisistäni, Jüri Ratas voisi keskittyä siihen kuinka hänen koalitiokumppaninsa nöyryyttävät häntä lähes päivittäin”, Kallas kirjoittaa.


Ekren kumppaneiksi valmiita puolueita ei taas juuri löydy.

”Hallitustyöskentely Ekren kanssa on varmasti avannut puolueiden silmiä. Luulen, että jopa keskustapuolue miettisi tarkkaan, haluaisiko se lähteä uudestaan koalitioon Ekren kanssa”, Saarts sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  2. 2

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  3. 3

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  4. 4

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  5. 5

   Uhoava vapaaottelija lupasi auttaa Donald Trumpia poliitikkojen ”hoitamisessa”, presidentti käytti tarjouksen heti hyödykseen

  6. 6

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  7. 7

   Maan pinnan syvin kohta löytyi itäiseltä Etelämantereelta – kanjoni ulottuu 3,5 kilometrin syvyyteen

  8. 8

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  9. 9

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  10. 10

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  4. 4

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  5. 5

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  6. 6

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  7. 7

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  8. 8

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  9. 9

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  10. 10

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää