Ulkomaat

Hongkongissa opiskelijat sytyttivät barrikadeja palamaan, poliisi kertoo ampuneensa kovilla – Yhdysvallat tuomitsi ”perusteettoman voimankäytön”

”Ilma on ihan sakeana kyynelkaasusta”, kertoo Hongkongissa oleva HS:n kirjeenvaihtaja Katriina Pajari. Yhdysvallat kehottaa Pekingiä suojelemaan Hongkongin vapautta ja demokratiaa.

Helsinki / Hongkong

Poliisin ja mielenosoittajien entistä rajummat yhteenotot jatkuivat Hongkongissa läpi yön paikallista aikaa. Poliisi on eristänyt satoja opiskelijoita Teknilliselle yliopistolle ja pyrkii pääsemään mielenosoittajien pystyttämien barrikadien läpi. Mielenosoittajat puolustavat asemiaan kiihkeästi esimerkiksi heittämällä tiiliä ja polttopulloja.

Uutistoimistojen mukaan mielenosoittajat sytyttivät yliopiston portilla suuria tulipaloja ja vetäytyivät sen jälkeen kampuksen sisäpuolelle. Tätä ennen poliisi oli uhannut voivansa ampua kovilla, jos mielenosoittajat käyttävät tappavia aseita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi kertoi myös toteuttaneensa uhkauksen ja ampuneensa kolme laukausta oikeilla luodeilla yliopiston lähistöllä. Keneenkään ei ilmeisesti osunut.

Uutistoimisto Reuters välittää Hongkongista suoraa lähetystä:


Yhdysvallat on ilmoittanut tuomitsevansa ”perusteettoman voimankäytön” Hongkongissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltain hallinto kehotti maanantaina Pekingiä suojelemaan Hongkongin vapautta, lainmukaisuutta ja demokratiaa.


Demokratiaa vaativat mielenosoittajat ampuivat sunnuntaina nuolia poliiseja kohti. Poliisit puolestaan ampuivat jatkuvasti kyynelkaasua.

Poliisi käytti vesitykkejä, ja mielenosoittajat heittivät polttopulloja. Mielenosoittajilla oli käytössä myös jousipyssyjä sekä polttopullolinko.


Hongkongin viranomaisten mukaan tilanne on muuttunut mielenosoituksesta mellakaksi.

”Melkein kaikilla mielenosoittajilla on kädessä polttopulloja. He polttavat esimerkiksi sateenvarjoja, joista on tehty suojia kyynelkaasua vastaan”, kävelysillalla protesteja seurannut HS:n kirjeenvaihtaja Katriina Pajari kertoi puhelimitse sunnuntai-iltapäivänä Suomen aikaa.


Myöhemmin illalla Pajari kertoi, ettei poliisi päästänyt ketään lähtemään yliopistolta. Paikalla oli kanttiini, joka tarjoaa ilmaiseksi nuudeleita ja juomaa mielenosoittajille. Tarjolla oli myös hengityssuojaimia ja sadevaatteita suojaamaan kyynelkaasulta sekä vara-akkuja kännyköihin.


”Ihmiset kirjoittavat täällä testamenttejaan. Tulkitsen sen olevan osa opiskelijoiden hengennostatusta”, Pajari kertoi.

”Yritämme löytää nyt ulospääsyä. Vaikuttaa siltä, että poliisillakin on hermot nyt todella kireällä”, Pajari sanoi.

Pajari ja kuvaaja Kalle Koponen pääsivät viimein yömyöhällä pois mellakka-alueelta.


Mielenosoittajat linnoittautuivat viikonloppuna kävelysillan vieressä olevan Hongkongin Teknillisen yliopiston kampukselle.

”Täällä on vähän outo, arvaamaton tunnelma”, Pajari kuvailee.

Viimeksi elokuussa Hongkongin protesteja paikan päällä seurannut Pajari kertoo, että ilmapiiri on aiempaa uhmakkaampi. Kun viimeksi kyynelkaasua ampuvaa poliisia peräännyttiin herkästi, nyt mielenosoittajat eivät hievahdakaan.

”Ilma on ihan sakeana kyynelkaasusta, eikä kukaan lähde pois.”


Mielenosoittajat ovat varustautuneet kypärin, hengityssuojin ja kertakäyttösadetakein. Kävelysiltaa ympäröivät tiet ovat täynnä kiviä ja naulaesteitä.
Tunnelma kiristyi Hongkongissa lauantai-iltana, kun kiinalaissotilaat jalkautuivat kaduille siivoamaan kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten sotkuja. Myös HS uutisoi aiheesta.

Sunnuntaiaamuna joukko hallintoa tukevia ihmisiä siivosi kampusalueen lähellä olevia katuja. AFP uutisoi, että protestoijat ajoivat siivoojat tiehensä muun muassa heittämällä tiiliskiviä.

Lisäksi mielenosoittajat alkoivat silloin ampua nuolia, joista yksi osui poliisia jalkaan. Viranomaisten mukaan loukkaantunut poliisi on viety sairaalaan.


Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet yli viisi kuukautta.

Mielenosoitukset saivat alkunsa lakiehdotuksesta, jonka mukaan rikoksista epäiltyjä olisi voitu luovuttaa Manner-Kiinaan. Hongkongilaiset pelkäävät, ettei heillä olisi oikeudellista turvaa Manner-Kiinan oikeusjärjestelmässä.

Kiinan oikeuslaitosta on syytetty maata johtavan kommunistisen puolueen käsikassaraksi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  2. 2

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  5. 5

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  6. 6

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  7. 7

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  8. 8

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  9. 9

   Hallituskriisi oli kuin Prisman livelähetys kassahihnalta

  10. 10

   Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  9. 9

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  10. 10

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää