Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

Donald Trumpin virkarikostutkinnan keskiöön joutuneen neuvonantajan Rudy Giulianin suhde teknologiaan joko itkettää tai naurattaa. Samalla se on kuitenkin hyvin tyypillinen seniorikansalaiselle, joka ei vain pärjää uusien älylaitteiden maailmassa.

Rudolph W. Giuliani on koulukirjaesimerkki siitä, että teknologia ei ole helppoa. Jokainen on joskus lähettänyt viestin väärään numeroon, syöttänyt pääsykoodin monta kertaa väärin tai soittanut taskupuhelun.

Jokainen meistä ei kuitenkaan ole Yhdysvaltojen presidentin kyberturvallisuusneuvonantaja, omista kansainvälistä turvallisuusyritystä, ole tullut Britannian kuningattaren aateloimaksi tai saanut Time-lehdeltä vuoden henkilön arvonimeä.

Sellainen mies on Rudy Giuliani, 75-vuotias New Yorkin entinen pormestari, josta tuli kansainvälinen kuuluisuus, kun hänen johtamaansa kaupunkiin kohdistui historiallisen paha terrori-isku syyskuussa 2001.

Hän on presidentti Donald Trumpin henkilökohtainen neuvonantaja, asianajaja ja eräänlainen luottopakki. Virallista asemaa Yhdysvaltain hallinnossa Giulianilla ei ole, mutta epävirallisesti hän vaikuttaa kietoneen itsensä ennenkuulumattomaan sotkuun suhmuroinnissa, josta alkoi tutkinta Trumpin mahdollisesta virkarikoksesta.

Kyse on Trumpin puhelusta Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille.

Puhelussa Trumpin epäillään yrittäneen yllyttää Zelenskyitä kaivamaan lokaa demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaavan Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin liiketoimista Ukrainassa. Trump pyysi Zelenskyitä olemaan yhteydessä Giulianiin, jos Hunter Bidenistä löytyisi Ukrainassa mitään raskauttavaa.

Pelissä ovat Yhdysvaltojen Ukrainalle myöntämä aseapu, Donald Trumpin valta presidenttinä ja länsimaiden johtavan valtion ulkosuhteet. Kun Yhdysvaltojen edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta kuulee todistajia, selvittelyä seuraa koko maailma.

Näissä olosuhteissa Rudy Giulianin teknologiataidot nostavat hiukset pystyyn.

Trump nimitti Giulianin epäviralliseksi kyberturvallisuuden neuvonantajakseen tammikuussa 2017. Saman vuoden helmikuussa Giuliani käveli Applen liikkeeseen San Franciscossa, koska tarvitsi apua. Hän oli unohtanut Iphonensa pääsykoodin. Kun Giuliani oli syöttänyt pääsykoodin väärin yli kymmenen kertaa, hänen puhelimensa oli lukkiutunut.

NBC News kertoi tapauksesta lokakuun lopussa, vain viikko sen jälkeen kun Giuliani oli soittanut kaksi taskupuhelua saman NBC:n toimittajan vastaajaan. Nauhalle oli tallentunut keskustelua siitä, että käteistä tarvitaan ja siitä, että ”Charlesilla olisi vaikeaa petostapauksen kanssa”.

Giulianin tapauksessa pelkästään unohtunut pääsykoodi herätti huolen. Kaksi entistä FBI:n kyberturvallisuusasiantuntijaa kauhisteli Giulianin hölmöilyä NBC:lle. Hullua, sanoi yksi. Hänen asemassaan tuollaista apua ei missään tapauksessa pitäisi etsiä tuollaisesta paikasta, sanoi toinen. Entäpä sitten toimittajan vastaajaan epähuomiossa rupatellut, epämääräisen oloiset liikeasiat syys- ja lokakuussa?

Itse asiassa puheluita oli kaksi. Ensimmäinen saapui syyskuun 28. päivä, jälkimmäinen lokakuun 16. päivä.

Niiden välillä Giuliani asioi muidenkin toimittajien kanssa. Yksi häntä verkkojulkaisu Buzzfeediin haastatellut toimittaja sai Giulianilta pari päivää myöhemmin tekstiviestin. Se sisälsi kahdeksan merkkiä: alussa viestintätoimiston nimi, mukana iso kirjain, yksi erikoismerkki ja yksi numero.

Useat it-asiantuntijat olivat samaa mieltä: tuollaista ei kirjoiteta vahingossa pitämällä puhelinta takataskussa. Sen täytyi olla Giulianin salasana tai pääsykoodi.

Toimittaja varoitti Giuliania, joka vastasi ”se oli pelkkä taskupuhelu” mutta kiitti ja lisäsi perään hymiön.

Asia jäi vaivaamaan toimittajaa, joka kirjoitti aiheesta marraskuussa Salon-lehteen.

Tuolloin ei vielä tiedetty, kenestä Charlesista ja petostapauksesta Giuliani oli jutellut toisen toimittajan puhelinvastaajaan. Asia paljastui vähitellen, koska Giuliani oli palkannut itselleen viestintäavustajan.

Rudy Giuliani on julkisuuden suhteen kokenut kehäkettu. Hänen on täytynyt ymmärtää, että kielteiselle julkisuudelle on tehtävä jotain.

Buzzfeediin ja Saloniin kirjoittanut toimittaja sai pari viikkoa salasanatekstiviestin jälkeen puhelun. Nuori nainen kyseli kohteliaasti, mihin liittyen toimittaja oli asioinut Giulianin toimiston kanssa aiemmin. Samalla selvisi nuoren naisen nimi: Christianné Allen.

Toimittaja googletti naisen. 20-vuotias Allen oli valmistunut evankelisen liikkeen yksityisestä yliopistosta ja kertoi Linkedin-profiilissaan olleensa vuonna 2016 ”tiedottaja” Trumpin kampanjassa. Todellisuudessa hän oli ollut teini-ikäinen harjoittelija. Pari vuotta myöhemmin Allen oli tehnyt erään laitaoikeistolaisen republikaanin kongressikampanjassa sosiaalisen median viestintää.

20-vuotiaan Allenin Instagram-tili oli julkinen. Hän esiintyi jonkinlaisena sosiaalisen median vaikuttajana. Toimittaja kirjoitti Salon-lehteen, että Allen profiloi itsensä jetset-henkisenä, oikeistolaisena ja asepornoilevana ”insta-influensserina” ja jakoi toimittajan mielestä itsestään koko ajan ja kaikkialla paljon kuvia ja tietoja, joita voitaisiin tilaisuuden tullen käyttää hänen päämiestään vastaan Trumpin virkarikostutkinnan todisteina.

Nyt Allenin Instagram-tili on yksityinen, mutta Twitteristä löytyy kuva hänestä tuntemattoman vaaleaverikön kanssa.Christianné Allenin Linkedin-profiilin kautta selvisi myös Rudy Giulianin vastaajavahingossa mainittu ”Charles”. Allen oli ollut vuosia aiemmin työharjoittelussa Gucciardo Law -lakitoimistossa kaukana kotikonnuiltaan. Gucciardo-firmaa johtaa Charles Gucciardo, jonka Facebook-seinältä löytyi kuvia joissa Christianné Allen poseerasi Charles Gucciardon pojan kanssa jo vuosi ennen työharjoittelua.

Giulianin, ”Charlesin” sekä kahden Giulianin yhteistyökumppanin Lev Parnasin ja Igor Frumanin väliltä paljastui varsin kiharainen, ainakin puolen miljoonan dollarin rahansiirtojärjestely. Parnas ja Fruman puolestaan liittyvät Giulianin suhteisiin Ukrainassa ja Giulianin järjestämään lokakampanjaan, joka tähtäsi Joe Bidenin ja hänen poikansa mustamaalaamiseen.Tässä kohtaa ympyrä kiertyy kiinni ja palaa kohti Giuliania piinaavaa kiusallista julkisuutta sekä sitä, että ilmeisesti hänestä ja teknologiasta ei kerta kaikkiaan voi tulla ystäviä.

Marraskuun yhdeksäntenä Giuliani söi lounasta eräässä newyorkilaisravintolassa ja neuvotteli lounasseuransa kanssa viestintästrategiastaan. Naapuripöydässä lounastaneet ihmiset hoksasivat asian ja nauhoittivat Giulianin ja tämän seuralaisen keskustelun.

Maanantaina uutiskanava CNN kertoi saaneensa nauhoitteen ja julkaisi tiedot keskustelusta. Giuliani suunnitteli perustavansa oman podcast-lähetyksen saadakseen oman näkemyksensä virkarikostutkinnasta kuuluviin.

”Monet amerikkalaiset haluavat kuulla asiat suoraan Rudy Giulianilta”, vahvisti CNN:lle Giulianin tiedottaja. Hänen nimensä on Christianné Allen.

Teknologia on tunnetusti vaikeaa monille senioreille. Giuliani on 75-vuotias. 20-vuotias Allen edustaa nettinatiivien sukupolvea, joka tavallisesti ymmärtää teknologian riskeistä ja tietosuojasta enemmän kuin vanhemmat.

Allenilla saattaa olla paljon neuvottavaa päämiehelleen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  7. 7

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  8. 8

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää