Ulkomaat

Hongkongin johtaja vaatii yliopistolle linnoittautuneita ihmisiä antautumaan – tiistai-iltana kampuksella oli yhä noin sata mielenosoittajaa

Teknillisellä yliopistolla oli vielä noin sata mielenosoittajaa tiistai-iltana Suomen aikaa. Yli 200 ihmistä on loukkaantunut sunnuntaina leimahtaneiden väkivaltaisuuksien jälkeen.

Honkongin hallintojohtaja Carrie Lam vaatii Hongkongin teknillisen yliopiston kampukselle linnoittautuneita mielenosoittajia antautumaan, jotta tilanne saataisiin ratkaistua ilman lisäväkivaltaa, uutistoimisto AFP kertoo.

Poliisin mukaan yliopistolta on lähtenyt vapaaehtoisesti lähes 800 ihmistä, joista lähes 300 on alaikäisiä. Loukkaantuneita ihmisiä on viety tiistain aikana sairaalaan noin 235, paikalliset lääkintäviranomaiset kertoivat Reutersille.

”Tavoite voidaan saavut­taa vain mielenosoittajien täydellä yhteistyöllä. Mellakoitsijoiden täytyy myös lopettaa väkivalta, luopua aseistaan ja tulla ulos rauhallisesti ja totella poliisin ohjeita”, Lam sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan, joka koski yliopiston piiritystilannetta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kampuksella oli tiistai-iltana Suomen aikaa vielä noin 100 mielenosoittajaa. Reutersin mukaan osa heistä on yrittänyt paeta kampukselta. Poliisi on ampunut pakenijoita kumiluodeilla sekä käyttänyt vesitykkejä ja kyynelkaasua.

”Haluan vain lähteä. Olen erittäin väsynyt. En ole heittänyt polttopulloja. Olin täällä vain tukemassa mielenosoitusta”, Thomas-niminen opiskelija sanoi Reutersille.

Lopulta Thomas käveli noin kymmenen muun ihmisen kanssa ulos kampukselta kohti poliisia, joka tutki ja pidätti hänet.

Lam totesi varhain tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa toivovansa poliisin hoitavan asian ”inhimillisesti”. Hän ei kuitenkaan sulkenut pois tilanteen ratkaisemista tarvittaessa väkivallan avulla.

”Jos mielenosoittajat tulevat ulos rauhanomaisesti, väkivaltaa ei tarvita”, Lam sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän totesi järkyttyneensä tiedosta, että yliopiston kampuksista on tehty ”asetehtaita”. Kampusalueella on valmistettu polttopulloja, joita on käytetty turvallisuusjoukkoja vastaan.

Jotkut opiskelijoista yrittivät lähteä suljetulta yliopistolta viemäreiden kautta. Palomiehet etsivät viemäreistä opiskelijoita ja yrittivät saada heidät ulos. Viemäreihin meneminen oli viranomaisten mukaan vaarallista.

Vuorokauden aikana pidätettiin noin 1 100 ihmistä.

Alla oleva video näyttää, kuinka palomiehet etsivät opiskelijoita viemäriverkostosta.


Teknillisen yliopiston tiloissa yöpyi maanantain ja tiistain välisenä yönä vielä noin sata mielenosoittajaa, kertoi HS:n kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

”Neuvottelujen jälkeen poliisi poisti tiloista yön aikana kaikki alaikäiset eli alle 18-vuotiaat, joiden nimet otettiin ylös”, hän jatkoi.

Alta voit seurata suoraa videolähetystä Hongkongista Teknilliseltä yliopistolta. Lähetyksessä voi olla välillä katkoja.

Paikallisen South China Morning Post -lehden mukaan jäljellä olevia mielenosoittajia on nukkunut poliisin saartaman yliopiston kampuksella itsetehtyjen palopommien vieressä. Lehden mukaan mielenosoittajia on antautunut.

”Mielenosoittajat ovat nyt todella väsyneitä, heillä ei esimerkiksi ole enää ruokaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, etteivät he enää jaksa taistella”, Pajari kertoi.

Hongkongin kaduilla oli maanantai-iltana liikkeellä jälleen kymmeniätuhansia mielenosoittajia, Pajari ja HS:n kuvaaja Kalle Koponen kertoivat puhelimitse maanantaina kello 18 Suomen aikaa.

He olivat muutaman sadan metrin päässä mielenosoittajien etulinjasta Nathan Roadilla. Etulinjassa olivat vastakkain poliisien ja mielenosoittajien rivistöt. Sieltä kuului huutoa ja ilmassa näkyi kyynelkaasua, Pajari kuvaili.

Tunnelma oli jännittynyt, ja mielenosoittajat juoksivat kadulla edestakaisin. Kaduilla oli maanantaina myös paljon tavallisia ihmisiä osoittamassa tukeaan mustapaitaisille protestoijille.


Mielenosoittajat toimivat Pajarin mukaan hyvin järjestäytyneesti ja suunnitelmallisesti. He repivät ja hakkasivat irti katukiviä sekä levittivät niitä maahan esteeksi, jotta kaduilla ei pystyisi liikkumaan autoilla.

Kadunkulmassa oli polttopullotehdas, josta polttopullot kulkivat ihmisketjua pitkin etulinjaan. Mielenosoittajat olivat myös tehneet kujan, jota pitkin pyörälähetit kuljettivat polttopulloja etulinjaan, Pajari kertoi.Mielenosoittajat yrittivät sytyttää palamaan poliisin panssariajoneuvoja. Pajari ja Koponen näkivät palavan ravintolan, joka oli todennäköisesti mannerkiinalaisen omistuksessa, ja palossa tuhoutuneen mannerkiinalaisen urheilukaupan.

Jossain päin Hongkongia poliiseilla oli uutiskanava CNN:n mukaan nähty rynnäkkökivääreitä. Poliisin tiedottajan mukaan aseissa oli ammuksia ja poliisi voi käyttää aseita tarvittaessa.

Rynnäkkökiväärit ovat Pajarin mukaan poikkeuksellinen näky Hongkongissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yli 200 ihmistä on loukkaantunut kolmatta päivää jatkuneissa väkivaltaisuuksissa.


Sunnuntaina ainakin yksi panssaroitu poliisiajoneuvo yritettiin tuhota polttopulloilla ja yhtä poliisia ammuttiin nuolella jalkaan.


Ainakin 38 mielenosoittajaa loukkaantui, kertoivat paikalliset sairaalaviranomaiset. Kymmeniä mielenosoittajia myös pidätettiin, paikalliset tiedotusvälineet kertoivat.

Uutistoimistojen mukaan mielenosoittajat sytyttivät yöllä yliopiston portilla suuria tulipaloja ja vetäytyivät sen jälkeen kampuksen sisäpuolelle. Tätä ennen poliisi oli uhannut voivansa ampua kovilla, jos mielenosoittajat käyttävät tappavia aseita.

HS:n Pajari ja Koponen pääsivät livahtamaan kampukselta maanantaina aamuyöllä kolmelta paikallista aikaa. Pajarin mukaan mielenosoittajien toiminta näytti kampuksella organisoidulta mutta ”myös hätääntyneemmältä”.

”Ihan joka ikinen kulku yliopistolle oli estetty. Oli pingotettua muovia, sohvia, tuoleja, rakennusjätettä, tauluja, työmaatarvikkeita, mitä ikinä nyt vain irti sai”, Pajari kertoi HS Peking -Facebook-sivun päivityksessään.

Yliopiston ulkoalueilla näkyi ”polttopullotehtaita”, joissa valmistui sadoittain polttopulloja mietityn oloisella linjastolla.


”Kampuksella vastaan käveli ihmisiä, joilla oli kädessään jousipyssyjä, nuolia, vasaroita ja rautakankia. Näimme katapultin, jolla lingottiin polttopulloja. Poliisin mukaan laboratorioista on varastettu joitain vaarallisia aineita, joista voidaan tehdä räjähteitä”, Pajari kertoi.

Pajarin ulkomainen kollega otti kampuksella valokuvan suuresta kaasusäiliöstä, johon oli teipattu isoja pultteja. ”Jos se räjähtää, jälki on pahaa.”


Kampuksella näkyi järjestäytyneen vastarinnan lisäksi ”pelokkaita ja vainoharhaisen oloisia” opiskelijoita, joista osa etsi pääsyä pois piiritetyltä alueelta. Jotkut olivat ilmeisesti yrittäneet paeta viemäreitä pitkin, sillä kampuksella näkyi avattuja viemärinkansia.

Poliisi oli yrittänyt tunkeutua yliopistolle maanantaiaamuna, mutta mielenosoittajat olivat sytyttäneet tulipaloja, mikä sai poliisit perääntymään.

”Kuulopuheiden mukaan mielensoittajilta on ruoka ja vesi lopussa. Ja iso osa radikaaleimmista mielenosoittajista ei ole yliopiston opiskelijoita vaan joitain muita”, Pajari kertoi maanantaina alueella kiertävistä huhuista.


Hongkongin korkein oikeus teki maanantaina päätöksen, jonka mukaan lokakuussa mielenosoittajille määrätty naamioitumiskielto on perustuslain vastainen. Päätöstä pidettiin symbolisena mutta myös tärkeänä merkkinä siitä, miten erityishallintoalue suhtautuu mielenosoittajien oikeuksiin.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat viime keväänä. Alun perin niissä vastustettiin lakialoitetta, joka olisi sallinut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Kun aloitetta vastaan oli protestoitu kolme kuukautta, Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam ilmoitti, että aloite vedetään virallisesti pois käsittelystä. Ilmoitus tuli kuitenkin myöhässä, sillä mielenosoittajat olivat kasvattaneet vaatimuksiaan koskemaan alueen demokratiaa laajemminkin.

Mielenosoittajat ovat vaatineet myös esimerkiksi sitä, että poliisin kovista otteista tehdään riippumaton selvitys.

Väkivallan lisääntyminen ja Hongkongin halvaantuminen ovat nostattaneet pelkoja siitä, että Kiinan kansanarmeija voisi tukahduttaa mielenosoitukset väkivaltaisesti. Tähän mennessä sotilaat ovat pysytelleet tukikohdissaan.

Kiinan kynnystä puuttua tapahtumiin pidetään yleisesti ottaen hyvin korkeana, koska se voisi vahingoittaa merkittävästi Kiinan kansainvälistä mainetta. Lauantaina Kiinan sotilaat osallistuivat siviiliasuissa Hongkongin katujen siivoamiseen, mitä jotkut pitivät painavana ilmoituksena joukkojen läsnäolosta.

Kiinan valtionjohtoa myötäilevä Global Times -lehti totesi kuitenkin, että siivousoperaatio oli vain sosiaalista työtä, josta on turha etsiä lisämerkityksiä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan sotilaita nähtiin yliopiston lähellä olevassa tukikohdassa sunnuntaina tarkkailemassa väkivaltaisuuksia kiikareilla. Joillakin sotilailla oli yllään mellakkavarustusta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  7. 7

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  8. 8

   Vangittu ruotsalainen Isis-taistelija kertoo videolla arjestaan syyrialaisessa vankilassa

  9. 9

   Maailmalla tähtirooleja tekevä suomalaisballerina kutsuu Kansallisbalettiamme spa-hotelliksi – Huipulle päästäkseen ”pitää aina olla parempi kuin kaikki muut”

  10. 10

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää