Ulkomaat

Kommentti: Kiinan media kirjoittaa Hongkongin tapahtumista tavalla, joka voi enteillä vaarallista käännekohtaa

Kiihtyvä väkivalta ja Kiinan viralliset kommentit tuovat mieleen Tiananmenin mielenosoitusten murskaamisen vuonna 1989. Hongkongissa lähestytään vaarallista käännekohtaa, joka voi johtaa Kiinan keskusvallan ja armeijan väliintuloon, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja ja entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

rac
Hong­kongin teknilli­sen yli­opiston väki­valtaisuudet ”ovat muut­taneet kam­puksen Syyriaa muistu­ttavaksi taistelu­tantereeksi”, kertoo China Daily -lehti maanantaina julkaisemassaan kommentissa.

”Väkivallan ja kaaoksen lopettaminen on kriittisen tärkeää”, kommentoi puolestaan uutistoimisto Xinhua, jonka tekstin julkaisi muun muassa Kansan päivälehti englanninkielisillä verkkosivuillaan.

China Daily, Kansan päivälehti ja Xinhua muodostavat pyhän kolmiyhteyden Kiinan viestinnässä ulkomaailmaan. Näistä kolmesta julkaisusta haetaan usein vihiä siitä, miten Kiinan johtajat suhtautuvat kansainvälistä huomiota saaviin kysymyksiin.

Maanantaina julkaistuista kommenteista voi aistia, että Hongkongissa lähestytään vaarallista käännekohtaa, joka voi johtaa Kiinan keskusvallan ja armeijan väliintuloon. Tähän asti mielenosoitusten ja väkivallan taltuttaminen on jätetty Hongkongin viranomaisille.

Maanantain vastaisena yönä sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa levisi videoita, joissa näkyi, kuinka Hongkongin poliisin panssaroitu ajoneuvo leimahti palamaan. Tämän artikkelin alussa olevalla videolla näkyy useita ajoneuvoon iskeytyviä polttopulloja.

Näky on hurja hongkongilaisten, mannerkiinalaisten ja ulkopuolistenkin silmiin.


Kyselytutkimuksissa hongkongilaiset ovat syyttäneet nopeasti voimistuneesta väkivallasta paljon yleisemmin poliisia kuin mielenosoittajia. Väkivallan alkusyy ei kuitenkaan ole pääosassa, kun mietitään, millä se saadaan loppumaan.

”Tämä ei pääty hyvin”, ennakoi Kiinan-tuntija Jyrki Kallio sunnuntaina Twitterissä.

Yltyvä väkivalta saattaa hänen mukaansa antaa oikeutuksen poliisin otteiden kovenemiselle.
Amerikkalaisen Williams Collegen Kiinan-tuntija Sam Crane totesi puolestaan, että näkymät Hongkongissa alkavat muistuttaa hermostuttavalla tavalla kesäkuun 3. päivän iltaa 1989, vaikka konteksti onkin hyvin erilainen.

Kesäkuun 3. päivänä 1989 noin kello 22 Kiinan kansanarmeijan sotilaat alkoivat tulittaa mielenosoittajia, jotka olivat viikkokausien ajan vaatineet laajempia vapauksia Kiinan pääkaupungin Pekingin keskusaukiolla Tiananmenilla.

Satoja tai tuhansia mielenosoittajia surmattiin. Verilöylyn jälkeen alkoi ihmisjahti, jossa pidätettiin tuhansia mielenosoituksiin osallistuneita. Erityisen pitkiin vankeustuomioihin tuomittiin mellakoiksi leimattujen tapahtumien taustavoimat, ”mustat kädet”.

Tiananmenin tapahtumat ja Kiinan sanavalinnat tulivat mieleen myös maanantaina, kun China Daily puhui Hongkongin mielenosoitusten takana olevista voimista.

”Ketkä organisoivat mellakoita? Pyrkivätkö mellakoitsijoiden takana toimivat mustat kädet kouluttamaan joukon tappajia?” kysyi lehden kommentin kirjoittanut Zhang Zhouxiang.

Zhang totesi, että mellakoitsijoilla on käytössään jousia, nuolia, tiiliskiviä, polttopulloja ja muita aseita – ”ja tällä kertaa heillä on myös komentorakenteensa”.

Videolla näkyy, kuinka poliisi otti kiinni mielenosoittajia:


Xinhuan kommentissa todettiin, että mielenosoittajat polkevat hongkongilaisten oikeutta elää turvallista ja pelotonta elämää. Uutistoimisto lainasi presidentti Xi Jinpingiä, jonka mukaan ”radikaali väkivalta” on synnyttänyt ”vakavan haasteen ’yhden maan ja kahden järjestelmän’ perustalle”.

”Yksi maa ja kaksi järjestelmää” on järjestely, josta sovittiin, kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle vuonna 1997. Sopimuksen mukaan Hongkong on osa Kiinaa mutta se saa elää omaa ja vapaampaa elämää erityishallintoalueena ainakin 50 vuotta.

Hongkongin väkivaltaisuudet ovat toistaiseksi vakavin haaste presidentti Xille, joka on johtanut Kiinaa kovalla otteella vuodesta 2012 alkaen.


Kiina on syyttänyt länsimaita kaksinaismoraalista, kun Kiinaa on vaadittu toistuvasti pitämään näppinsä erossa Hongkongista ja Hongkongin viranomaisia hillitsemään voimankäyttöään.

”Kenen pitäisi osoittaa hillintää, poliisin vai mellakoitsijoiden?” China Daily kysyi viitaten amerikkalaisen kongressiedustajan esittämään vaatimukseen.

Kiinan ulkoministeriön Geng Shuang totesi maanantain lausunnossaan, että ”kenenkään ei pidä aliarvioida Kiinan tahtoa turvata suvereniteettiaan ja Hongkongin vakautta”.

Xinhuan kommentissa todetaan, että Hongkongin hallintojohtajalla Carrie Lamilla ja paikallisilla turvallisuusviranomaisilla on yhä keskushallinnon tuki. Nyt hongkongilaisten tulee järjestäytyä alueensa johtajien taakse, tai muuten tarjolla on vielä jykevämpää selkänojaa.

”Keskushallitus ja 1,4 miljardia kiinalaista ovat aina Hongkongin voimallisimmat tukijat, valmiina auttamaan sitä selviämään kaikista vaaroista ja haasteista.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  2. 2

   Trumpin virkasyyte hyväksyttiin oikeusvaliokunnassa, historiallinen äänestys ensi viikolla

  3. 3

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  4. 4

   Uusi laskuri paljastaa viimein, missä ajassa sähköautosta tulee polttomoottoria halvempi ja ympäristöystävällisempi

  5. 5

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  6. 6

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  7. 7

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  8. 8

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää