Ulkomaat

Prinssi Andrew yritti televisio­haastattelussa puhdistaa mainettaan Jeffrey Epsteiniin liittyvässä seksirikos­skandaalissa – Brittimedia kutsuu suoritusta ”autokolariksi”

Kuningatar Elisabetin toinen poika kielsi tunnin pituisessa haastattelussa käyttäneensä hyväkseen Virginia Giuffrea, jonka epäillään olleen yksi Epsteinin lukuisia kertoja seksuaalisesti hyväkseen käyttämistä alaikäisistä tytöistä.

”Etuoikeutettu, hidasjärkinen ja häpeällisen hiljainen Epsteinin uhreista.”

Näin brittilehti The Guardian otsikoi sunnuntaisen pääkirjoituksensa, joka ruotii prinssi Andrew’n esiintymistä BBC:n televisioimassa haastattelussa.

Haastattelussa Andrew vastasi kysymyksiin ystävyyssuhteestaan seksirikoksista tuomittuun liikemieheen Jeffrey Epsteiniin ja väitteisiin, joiden mukaan prinssi olisi käyttänyt hyväkseen alaikäistä tyttöä vuosituhannen vaihteessa.

Kuningatar Elisabetin toinen poika kielsi tunnin pituisessa haastattelussa harrastaneensa seksiä Virginia Giuffren (aiemmin Roberts) kanssa, jonka epäillään olleen yksi Epsteinin lukuisia kertoja hyväksi käyttämistä alaikäisistä tytöistä.

Haastattelua on kutsuttu esimerkiksi autokolariksi ja hieman ystävällisemmin pr-katastrofiksi.

Videolta voit katsoa osan haastattelusta:


Yhdysvaltalainen Epstein kuoli elokuussa vankilassa, jossa hän odotti oikeudenkäyntiä alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksirikoksista.

Miljonäärin kiinnostuksesta hyvin nuoriin tyttöihin oli huhuttu pitkään. Floridan poliisi alkoi tutkia asiaa vuonna 2006.

Seksuaalirikosten vyyhti alkoi paljastua. Epstein oli houkutellut huviloilleen kymmeniä alaikäisiä tyttöjä. Heistä nuorimmat olivat 14-vuotiaita. Liikemies oli painostanut tyttöjä seksiin ja parittanut heitä ystävilleen.

Rikostutkinnan ja Epsteinin saaman tuomion jälkeen ystävyys Epsteinin kanssa alkoi näyttäytyä kelmeässä valossa. Siksi vuoden 2008 seksirikostuomion jälkeen iso osa entisistä ystävistä katkaisi välit liikemieheen. Eivät kuitenkaan kaikki, ja siksi osa liikemiehen vanhoista ystävistä on pyrkinyt selittämään suhdettaan Epsteiniin.

Niin yritti tehdä myös prinssi Andrew.

”Haastattelu oli tilaisuus puhdistaa hänen nimensä ja pelastaa hänen maineensa. Se epäonnistui, pahasti”, kirjoitti kuninkaalliseen perheeseen erikoistunut BBC:n toimittaja Johnny Dymond kommentissaan.

Prinssi joutui Epstein-kohun keskelle jo vuonna 2010, kun hänet oli kuvattu kävelyllä seksuaalirikoksista tuomitun miljonäärin kanssa New Yorkin keskuspuistossa.

Andrew’n kyseenalaisista kytköksistä heränneen kritiikin jälkeen hän irtisanoutui työstään Yhdistyneen kuningaskunnan kansainvälisen kaupankäynnin ja sijoittamisen erityisedustajana.

Vuonna 2015 prinssi Andrew joutui uudestaan myrskyn silmään, kun hänen nimensä liitettiin Yhdysvalloissa tutkitun Epsteinin seksuaalirikosjutun dokumentteihin. Prinssin väitettiin käyttäneen vuosituhannen vaihteessa hyväkseen 17-vuotiasta tyttöä, Epsteinia syyttänyttä Giuffrea.


Naisen mukaan hänet pakotettiin harrastamaan seksiä prinssi Andrew’n kanssa kolme kertaa: Lontoossa, New Yorkissa ja Epsteinin karibialaisella yksityissaarella. Myös toinen Epsteinia syyttävä nainen, Johanna Sjoberg, on väittänyt prinssin kosketelleen hänen rintojaan Epsteinin Manhattanin-asunnolla vuonna 2001.

Naisten väitteet eivät ole johtaneet rikostutkintaan.

Britannian hovi on toistuvasti tyrmännyt väitteet ”epätosina ja perusteettomina”.

Internetissä on tosin jo pitkään kiertänyt kuva, jossa prinssi pitää kättään 17-vuotiaan Giuffren vyötäröllä. Kuvaa epäillään otetuksi vuonna 2001 Maxwellin Lontoon-asunnolla, jossa prinssi väitetysti käytti häntä hyväkseen.
Prinssi Andrew’ta on moitittu etenkin siitä, ettei hän osoittanut haastattelun aikana myötätuntoa Epsteinin uhreja kohtaan.

”Empatian puute paljasti vain oman syyttömyytensä todistamiseen keskittyneen miehen”, The Guardian kirjoittaa.

Myös Andrew’n maineensa puhdistamiseksi tarjoamat selitykset ovat aiheuttaneet laajaa paheksuntaa.

Andrew sanoi haastattelussa, ettei muista Giuffreen liittyvää tapausta.

Nainen on aiemmin kuvaillut Andrew’n olleen ”hikinen” heidän tavatessaan. Haastattelussa Andrew puolustautui sanomalla, että kärsi hikoilun estävästä ”eriskummallisesta sairaudesta” väitetyn tapaamisen aikaan. Prinssin mukaan kyse oli vuonna 1982 käydyn Falklandin sodan aiheuttamasta adrenaliinin yliannostuksesta.

Prinssi muisti myös vieneensä tyttärensä Pizza Express -pikaruokaravintolaan Surreyssä päivänä, jona hyväksikäytön väitetään tapahtuneen.

”Pizza Expressissä käyminen on minulle epätavallinen asia, hyvin epätavallinen”, prinssi vastasi kysymykseen siitä, miten hän muistaa kyseisen päivän tapahtumat niin selvästi.

Vakuuttavana ei ole pidetty myöskään prinssin tarjoamaa selitystä, miksi hän vietti peräti neljä päivää Epsteinin New Yorkin -kartanossa vuonna 2010: se oli ”kätevää”. Prinssi tosin puhui vierailusta virheenä ja sanoi, että vierailun tarkoitus oli katkaista välit liikemieheen kasvokkain.

Andrew vieraili kartanossa joitain kuukausia sen jälkeen kun Epstein oli vapautettu vankilasta.

Uutistoimisto Bloomberg kutsuu Andrew’n haastattelua Britannian kuninkaallisen perheen pahimmaksi pr-katastrofiksi sitten prinsessa Dianan kuoleman vuonna 1997.

Buckingamin palatsin entinen tiedottaja Dickie Arbiter on kuvaillut haastattelua ”tuskalliseksi”. Hän sanoo uskovansa haastattelun vaikuttavan prinssin ja useiden hyväntekeväisyysjärjestöjen välisiin suhteisiin.

Miksi prinssi Andrew ylipäätään suostui riskialttiiseen haastatteluun? Arbiterin mukaan tätä ja lukuisia muita kysymyksiä pohdittaneen Buckinghamin palatsissa.

”Oliko tämä oikea päätös? Kenen päätös haastattelu oli? Tekikö hän sen itse, vai pyysikö hän neuvoa palatsista?” Arbiter listasi kuninkaallisen perheen mahdollisia puheenaiheita haastattelun jälkeen.

Haastattelu herätti myös BBC:n kuninkaalliseen perheeseen erikoistuneen toimittajan Johnny Dymondin kysymään:

”Kuka hänen [prinssi Andrew’n] henkilöstössään ajatteli tämän haastattelun olevan hyvä idea, ja mitä prinssi Andrew tekee seuraavaksi?”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä leipä piti sotilaat rintamalla talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  3. 3

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  4. 4

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  5. 5

   Onko edessä uusien suurvaltojen aika? Näin energia­mullistus ravistelee maailman­politiikan valta-asetelmia

   Tilaajille
  6. 6

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  7. 7

   Suomi mainittu, pienellä kuin kärpäsenkakka

  8. 8

   Mark Sallmen on Pietarsaaressa asuva pappi ja homo, joka ei uskalla enää mennä kirkkoon

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen ihan samalla viivalla homoseksuaalien kanssa Jumalan edessä omien syntieni kanssa”, sanoo Päivi Räsänen kirkkoa pelkäävälle homopapille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  9. 9

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kuoli, kun naamioituneet miehet hyökkäsivät ravintolaan Ruotsissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää