Ulkomaat

HS Hongkongissa: ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

Hongkongissa asuu kolmisensataa suomalaista, jotka jatkavat elämäänsä mielenosoitusten kaupungissa. Väkivalta ei pelota, mutta viime aikoina arki on ruvennut takkuamaan.

Hongkong

Suomalaiselle Annika Paynille Hongkong on ollut aina rakas kolmesta syystä.

Ne ovat turvallisuus, tehokkuus ja yhteisöllisyys, Payn listaa markkinointialan ammattilaisen täsmällisyydellä ja kaataa kahvia vaaleanpunaiseen muumikuppiin.

Payn, 41, on asunut Hongkongissa kaksitoista vuotta. Olohuoneen ikkunasta avautuu yhdellä vilkaisulla koko kaupunki: tornitalojen lasiseinät, kumpuilevat vuoret, loputon liikenne ja alhaalla laiskasti aaltoileva meri.

Näky on tuttu, ja Hongkong tuntuu kodilta. Silti Payn perheineen on alkanut harkita muuttoa muualle.

Hongkongin tärkeistä piirteistä turvallisuus ja tehokkuus tuntuvat nyt uhatuilta.

”Hongkong ei ole enää entisensä, enkä ole varma, onko vanhaan paluuta.”

Mielenosoitukset ovat rieponeet Hongkongia pian puoli vuotta. Viime viikolla ne muuttuivat entistä väkivaltaisemmiksi, eikä parannusta ole näköpiirissä.

Jokapäiväisessä elämässä väkivalta ei kuitenkaan näy, Payn sanoo.

”Tosin kyynelkaasun uhriksi on joutunut moni sivullinenkin. Työkaveri sai kaasua naamalleen astuessaan ulos metrosta.”

Tänä syksynä Payn on saanut vakuutella Suomessa oleville sukulaisille ja ystäville, ettei Hongkongissa ole vaarallista.

Muuttuneesta tilanteesta on oikeastaan tullut osa arkea. Siinä missä joku katsoo viikon tv-ohjelmat, Hongkongissa vilkaistaan sunnuntai-iltaisin tulevan viikon protestit – tietää, mitä väistellä.

Väkivallan sijasta ongelmana on arki.

Kotikatu oli suljettu, lähimmät metrosisäänkäynnit on tuhottu. Asemia on suljettu, eikä junien kulkuun voi luottaa.

Paynilla on kaksi lasta. Sebastian on nelivuotias, Tobias kaksi- ja puolivuotias. He eivät ole voineet käydä koulua viikkoon, sillä kaikki koulut ovat kiinni ”turvallisuussyistä”. Tuorein tieto on, että opiskelu jatkuu ensi viikolla – ehkä.


Annika Payn sanoo ymmärtävänsä mielenosoittajien motiiveja hyvin. Poliisi on kohdellut heitä kovin ottein. Heidän kaupunkiaan kiinalaistetaan kysymättä, ja demokratia on vaillinaista. Asuntokupla on hirveä.

”Kun keskituloinen kaksilapsinen perhe joutuu asumaan 30-neliöisessä asunnossa, kun muuhun ei raha riitä, jotain on pielessä.”

Mielenosoittajien keinoja Payn ei silti täysin tajua. Mitä järkeä on sekoittaa tavallisten ihmisten arki?

”Jos kyse olisi vain miehestä ja minusta, lähteminen olisi helppoa. Mutta lasten kanssa pitää miettiä koulua ja ystäviäkin. Ei heitä voi vain repiä irti.”

Jos koulut pysyvät suljettuina vielä pitkään, alkaa olla pakko lähteä, Payn sanoo.

”Eihän sellaista kukaan siedä.”

Hongkongissa asuu noin kolmesataa suomalaista. Johanna Manni Hongkongin pääkonsulaatista kertoo, että suomalaisille ei ole toistaiseksi annettu kriisiin liittyviä erityisiä ohjeita. Mitä nyt on kehotettu normaaliin varovaisuuteen ja tiedotettu yleisesti tilanteesta.

Hongkongissa suomalaiset ovat suhtautuneet asiaan pääosin rauhallisesti. Elokuussa, kun lentokenttä oli hetken kiinni, passien uusinnoissa näkyi Mannin mukaan pieni piikki. Ihmiset varmistelivat, että jos tilanne pahenee, he pääsevät nopeasti pois.

Hongkongin pääkonsulaatti päivitti viime viikolla matkustustiedotteen. Siinä turvallisuustasoksi on määritelty ”noudata erityistä varovaisuutta”. Sitä seuraavat tasot asteikolla ovat ”vältä tarpeetonta matkustamista”, ”vältä kaikkea matkustamista” ja ”poistu maasta”.

”Jos Hongkongiin julistettaisiin hätätilalaki, tilanne mietittäisiin uudestaan”, Manni sanoo.

”Tähän asti olemme kuitenkin sanoneet, että yhteenotot ovat alueellisia eivätkä ne kohdistu ulkomaalaisiin. Olemme lähinnä kehottaneet ihmisiä välttämään mielenosoituspaikkoja ja väkijoukkoja.”

Kun Manni puhui esimerkiksi vaihto-opiskelijoiden kanssa viime viikolla, hän sanoi, että voi olla ihan viisasta lähteä kampukselta.

”Ja koska Hongkong on kallis kaupunki, jotkut vaihto-opiskelijat ovat päättäneet lähteä muualle Aasiaan loppuajaksi tekemään esimerkiksi online-kursseja. Osa on palannut Suomeen.”

Huppari, hame, käsilaukku ja alusvaatteet. Kirja, kengät ja meikkipussi.

Heini Laakso, 26, pakkaa tavaroitaan violettiin matkalaukkuun Hongkongin kiinalaisen yliopiston kampuksella. Ikkunasta näkyy vettä ja vuoret. Hyllyllä on pari pakettia kuppinuudeleita ja keksejä.


”Elin niillä neljää päivää, kun mielenosoittajat valtasivat tämän kampuksen viime viikolla.”

Laakso pakkaa, koska hänen vaihtolukukautensa loppui ennenaikaisesti. Kiinalainen yliopisto ilmoitti monen muun hongkongilaisen yliopiston tavoin viime viikolla, että syyslukukausi keskeytetään.

Seuraavaksi Laakson suuntana on Etelä-Korea ja sitten ehkä Japani. Keväällä sosiologian opinnot jatkuvat Tampereen yliopistossa.

”Yhtäkkiä olen tilanteessa, jossa minulla on liikaa aikaa mutta ei asuntoa.”


Laakso oli kampuksella, kun mielenosoittajat valtasivat sen viime tiistaina.

Kiinalaisen yliopiston kampus on ehkä Hongkongin kaunein yliopistoalue: vehreät kukkulat kietovat laitokset syliinsä. Niiden välissä kulkevat mutkaiset tiet.

Kiinalainen media on kutsunut Hongkongin kiinalaista yliopistoa ”mellakkayliopistoksi” ja ”mielenosoittajien pesäksi”, mutta Laakso koki sen rauhan tyyssijaksi.

Tosin iltaisin laulettiin usein. Aina iltakymmeneltä opiskelijat avasivat ikkunat ja lauloivat yhdessä. Pimeässä illassa soi Glory to Hong Kong.

Laakso tuli Hongkongiin elokuussa, eikä häntä ole huolettanut. Mielenosoituksia on ollut helppo väistellä. Niistä ilmoitettiin etukäteen, ja ne pidettiin usein keskitetysti ja viikonloppuna.

Viime viikko sen sijaan oli jo vähän pelottava, Laakso sanoo.

”Mielenosoittajien toiminta näytti niin puolisotilaalliselta. En sano, että armeija, mutta sanon silti.”


Aukioilla oli työpajoja, joissa tehtiin polttopulloja. Kampuksen bussit kaapattiin, ja ne ajoivat hitaasti pitkin kampuksen teitä täynnä mustiin pukeutuneita mielenosoittajia.

Laakso näyttää puhelimestaan videon, jossa mielenosoittajat ajavat kolmisin ruohonleikkurilla.

Puita kaadettiin moottorisahoilla teiden tukkeeksi. Tien poikki muurattiin muuri – kyllä, muurattiin – sementistä ja katukivistä.

Kampuksella liikkui valtavasti huhuja ja valeuutisia. Esimerkiksi sellainen, että silta on täytetty räjähteillä.

”Ilmapiiri oli uhkaava.”

Laakso kävi ystäviensä kanssa katsomassa anarkian vallassa ollutta kampusta. Hän ei ole ihan varma, oliko se turvallista, mutta ei hän pystynyt pysyttelemään huoneessaankaan.

”Pysyttelin sivussa ja kauempana. Se kaikki oli jotenkin niin epätodellista.”

Opiskelijat raahasivat matkalaukkuja pitkin katuja päästäkseen pois alueelta.

Mielenosoittajat muodostivat satojen ihmisten ketjun, joka toimitti eturintamaan esimerkiksi polttopulloja, seipäitä tai mitä milloinkin. Poliisi ampui aina vain lisää kyynelkaasua.

Valtaus päättyi, kun poliisi vetäytyi saarron, rajujen yhteenottojen ja 1 500 kyynelkaasukierroksen jälkeen. Mielenosoittajat juhlivat sitä kuin voittoa. He repivät mukaansa kampuksen katulaattoja seuraavia taistoja varten.

Teiden poskessa makasi ilmeisesti kyynelkaasun tappamia lintuja ja hiiriä.

Heini Laaksolla on protesteista lähinnä kysymyksiä.

Hän sanoo ymmärtävänsä mielenosoittajien syyt protesteihin, mutta otteet mietityttävät. Onko hyväksyttävää käyttää väkivaltaa väkivallattomuuden ajamiseen?

Laakso ei osaa vastata. Tämä ei ole hänen taistelunsa. Se tekee minusta etuoikeutetun, Laakso sanoo.

”Minä olen aina turvassa ja erotun, koska olen pitkä ja vaalea. Minä voin aina pakata laukkuni ja lähteä. Hongkongilaiset joutuvat elämään täällä jatkossakin.”

Laakso jatkaa pakkaamista ja nappaa perhekuvat talteen seinältä, samoin äidin Suomesta lähettämän joulukalenterin. Ja salmiakit.

Helsingin yliopisto on päättänyt, että ensi keväänä se ei lähetä opiskelijoitaan vaihtoon Hongkongiin. Aalto-yliopistosta kerrotaan, että vaihtojen perumisesta ei ole tehty päätöstä mutta tilannetta seurataan.

22-vuotias Sofi Sulanen on ollut Hongkongissa vaihdossa tämän syksyn. Suomessa hän opiskelee kauppatieteitä Tampereella. Maanantaina Sulanen lensi Thaimaahan opiskelukavereidensa kanssa, koska hänenkin lukukautensa Hongkongissa jäi kesken.


Sulanen tiesi tullessaan, mitä Hongkongissa oli käynnissä. Hän suorastaan yllättyi havaittuaan, miten normaalia elämää kaupungissa pystyi elämään mielenosoitusalueiden ulkopuolella.

Lehtikuvissa kyynelkaasu pöllyää ilmassa, mutta yhtä totta on se, että muutaman korttelin päässä on perheitä syntymäpäiväillallisella.

”Täällä ei ole tarvinnut pelätä. Arjessa huomasin lähinnä, jos metrot eivät kulje.”

Tosin Hongkongissa vaihto-opiskelua harkitsevan kannattaa varautua siihen, että tilanne elää, Sulanen sanoo. Häntä säväytti nähdä, miten nopeasti esimerkiksi kiinalaisen yliopiston kampus ajautui kaaokseen.

”Jos suunnittelee vaihtoon lähtöä, pitää varautua siihen, että se voi peruuntuakin vielä. Tammikuuhun on pitkä aika.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Pakinoitsija Kuukautinen kuunteli miespuolisten synnyttäjien kokemuksia: ”Kätilö totesi, että täällähän on isännällä kohdunsuu 9 cm auki!”

  5. 5

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  6. 6

   Kaksi alkuperäiskansaan kuuluvaa miestä ammuttiin keskellä tietä Brasiliassa

  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Olivia Colmanin tähdittämä The Favourite kahmi Euroopan elokuvagaalassa pääpalkinnon ja seitsemän muuta – kiistelty veteraani Roman Polanski jäi ilman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  4. 4

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  5. 5

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  6. 6

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  7. 7

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  8. 8

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  9. 9

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  10. 10

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää