Ulkomaat

Yli 30 asteen helle uhkaa myös Tokion olympiakisoja ensi kesänä – maraton ja kilpakävely siirrettiin jo muualle

Japani valmistautuu 2020 kesäolympialaisiin. Upouusi olympiastadion on jo valmis, ja sen naapuriin on noussut Japanin olympiamuseo. Museossa korostetaan urheilun sijaan kansojen välistä ystävyyttä.

Tokio

Siinä se nyt seisoo, Tokion upouusi olympiastadion, viralliselta nimeltään Uusi Kansallinen Stadion.

Vielä lokakuun lopussa uuden stadionin ympärillä näkyi jonkin verran rakennustyömaata ja aitoja, eikä sisällekään pääse kuin vasta joulukuussa, kun stadionin viralliset avajaiset pidetään. Päällisin puolin Tokion Shinjukuun noussut stadion näyttää kuitenkin jo varsin valmiilta.

Arkkitehti Kengo Kuman suunnittelemassa, kapasiteetiltaan 64 000 ihmisen stadionissa silmiin pistävää ovat pehmeyttä luovat puupaneloinnit sekä viherkasvirivistöt, joita on sijoitettu kiertämään pitkin ulkoreunan avoimia tasanteita.

Mitään kovin futuristista stadionin arkkitehtuurissa ei ainakaan ulkoapäin ole havaittavissa – pikemminkin japanilaisen puurakentamisen perinteitä kunnioittavaa harmoniaa.

Uusi stadion rakennettiin puretun vanhan stadionin paikalle. Se tulee olemaan kisojen päänäyttämö, kun Tokion kesäolympialaiset alkavat ensi kesänä heinäkuun 24. päivä.


Lähestyvät olympialaiset ovat 14 miljoonan asukkaan Tokiolle valtaisa ponnistus, eikä ristiriidoiltakaan ole vältytty. Viimeisin kiista liittyy siihen, että maratonjuoksu ja kilpakävely päätettiin lokakuussa aivan yllättäen siirtää Kansainvälisen olympiakomitean päätöksestä Tokiosta Sapporoon.

Yllätyspäätöksen taustalla on Qatarin Dohassa syys-lokakuussa pidettyjen yleisurheilun MM-kilpailujen nostattama kohu. Lämpötila Qatarissa nousi epäinhimillisiin lukemiin, mikä oli vaaraksi kilpailijoiden terveydelle.

Myös Tokiossa elohopea voi heinä-elokuussa nousta selvästi yli 30 asteen. Niinpä maraton ja kilpakävely siirrettiin pohjoisemmassa sijaitsevaan Sapporoon, joka on kesäkuukausina Tokiota viileämpi paikka.

Tokiossa olympiakomitean päätös on otettu nikotellen vastaan, sillä komitea ei neuvotellut asiasta Tokion kaupungin kanssa lainkaan. Tokio oli valmistautunut maratoniin muun muassa päällystämällä reitin kalliilla erityispinnoitteella, joka heijastaa kuumuutta tavanomaista vähemmän.

”Kisat ovat yhdeksän kuukauden päästä, ja valmistelut olivat jo loppuvaiheessa. Nyt meidän täytyy aloittaa kaikki alusta”, Tokion kuvernööri Yuriko Koike sanoi The Japan Timesille.

Elokuun alussa kisattavien maratonin ja kilpakävelyn siirtäminen Sapporoon tuo hänen mukaansa Japanille noin 300 miljoonan euron lisälaskun.

Stadionin vieressä kohoaa Japanin olympiakomitean päämaja, uutuuttaan kiiltelevä pilvenpiirtäjä. Päämajan ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa sijaitsevassa Japanin Olympiamuseossa tunnelma on kaikkea muuta kuin riitaisa.

Syyskuussa avatussa museossa voi perehtyä olympialaisten historiaan. Se on toteutettu hyvin japanilaisella otteella.

Japani on ollut toisen maailmansodan päättymisestä lähtien perustuslailtaan rauhantahtoista pasifismia julistava maa. Tämä nousee esille myös Olympiamuseon teemoissa. Heti museon ensimmäisessä esittelypisteessä kerrotaan, ettei olympialaisten tärkein päämäärä ole urheilu, vaan ”maailmanrauhan saavuttaminen urheilemalla.”

Museon johtaja Yoshiko Hamazaki kertoo HS:lle, että Japanin olympiakomitea halusi omassa olympiamuseossaan nostaa esille nimenomaan olympialaisten syvemmän pasifistisen filosofian.

”Maailmassa on ainakin kolmekymmentä olympiamuseota. Useimmiten niissä keskitytään esittelemään lähinnä urheilusaavutuksia ja olympialaisten järjestämiseen liittyviä teknisiä hankkeita. Halusimme korostaa sitä, että alun perin olympialaisten tarkoituksena oli yhdistää kansakunnat ja lisätä kansojen välistä ystävyyttä”, Hamazaki sanoo.


Museossa on panostettu myös kokemuksellisuuteen. Siellä voi kokeilla esimerkiksi hyppäämistä ja juoksemista ja verrata tuloksia olympiavoittajien saavutuksiin.

2020 olympialaiset eivät ole ensimmäiset Japanissa järjestettävät kesäolympialaiset. Edelliset järjestettiin Tokiossa 1964.

Tuolloin Japani eli vielä toisen maailmansodan jälkeistä jälleenrakennuksen aikaa, ja myös Tokion infrastruktuurin kehittämiseksi tehtiin valtaisia panostuksia. Vuoden 1964 olympialaisiin valmistuivat muun muassa Tokiota kiertävät kehätiet sekä ensimmäisenä maailmassa Japaniin rakennettu suurnopeusjunaverkko.

Tällä kertaa Japanissa ei ole aivan yhtä valtavia infrahankkeita käynnissä. Olympialaisten järjestäjät ovat kutsuneet tulevia olympialaisia silti ”jälleenrakennusolympialaisiksi”.

Nimityksellä viitataan siihen, että Japanissa on yhä meneillään Fukushiman alueen jälleenrakennus vuoden 2011 maanjäristyksen jäljiltä. Järistyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa kuoli 19 000 ihmistä. Lisäksi Fukushimassa tapahtui vakava ydinonnettomuus.


Poikansa Kain kanssa olympiamuseoon saapunut tokiolainen Yumiko Wakabayashi pitää museossa erityisesti siitä, että siellä riittää myös lapsille tekemistä. Ensi kesän olympialaisiin hän suhtautuu kaksijakoisesti.

”Olympialaisia on perusteltu Fukushiman jälleenrakennuksella, mutta Fukushimassa ei todellisuudessa järjestetä juuri lainkaan olympiatapahtumia. Lähes kaikki on keskitetty Tokioon”, hän sanoo.

Wakabayashilla ei ole kisalippuja, sillä hänellä ei riittänyt onnea ”lotossa”, jossa arvottiin oikeuksia lippujen ostoon.

Tokio odottaa olympialaisiin jopa kymmenmiljoonaista yleisöä.

Wakabayashi näkee tulevissa olympialaisissa myös positiivisia asioita.

”Tokion katukuvaa siistitään. On myös hyvä, että olympialaiset tuovat Tokioon kaupungin kaipaamaa kosmopoliittista henkeä”, hän sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Japanin neljännet olympialaiset


 Ensi kesän olympialaiset ovat neljännet Japanissa järjestettävät olympialaiset.

 Vuonna 1964 Tokiossa järjestettiin ensimmäiset kesäolympialaiset. Vuonna 1972 Sapporossa pidettiin talviolympialaiset ja vuonna 1998 talviolympialaiset Naganossa.

 Ensimmäisen kerran Tokiossa oli määrä järjestää olympialaiset 1940. Ne peruttiin Japanin ja Kiinan välisen sodan vuoksi ja siirrettiin Helsinkiin. Myös Helsingin 1940 olympialaiset jouduttiin siirtämään sodan vuoksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  5. 5

   Elena Vikström kuuli rapinaa ja sohvatuolissa odotti liito-orava – vaarantuneet jyrsijät tunkevat toistuvasti asuntoihin Tapiolassa

  6. 6

   Onko edessä uusien suurvaltojen aika? Näin energia­mullistus ravistelee maailman­politiikan valta-asetelmia

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  9. 9

   Suomi mainittu, pienellä kuin kärpäsenkakka

  10. 10

   Nuori virolaisnainen pantiin katsomaan 224 näytelmää vuodessa, jotta selviäisi, mitä teatteri tekee ihmiselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  7. 7

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  8. 8

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  9. 9

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  10. 10

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää