Ulkomaat

Kun HS:n toimittaja lähtee kriisialueelle, mukaan pakataan liivi, kypärä, pikkutakki ja lahjoja

Helsingin Sanomat on nyt 130-vuotias. Julkaisemme tilaajille jaetusta juhlajulkaisusta juttuja, joissa lehden tekijät kertovat tarinoita lehden tekemisestä.

Helsingin Sanomat täyttää 130 vuotta, ja juhlan kunniaksi toimitus kertoo työstään juhlalehdessä. Digitilaajat voivat lukea lehden täältä.

HS:n päätoimittaja vertaa toimitusta sinfoniaorkesteriin. Kaius Niemen kirjoituksen voit lukea täältä.

Moskovan-kirjeenvaihtajien työhön kuuluvat sodat ja monenlaiset kriisit.

Se on niin itsestäänselvä asia, että HS:n Moskovan-toimistolla on oma kaappi kypäröille, luotiliiveille ja satelliittipuhelimelle. Viimeisten 25 vuoden aikana jokainen kirjeenvaihtaja on lähtenyt ainakin kerran työkeikalle sotaan.

Moskovasta on lähdetty niin Tšetšeniaan, Beslaniin, Georgiaan, Kirgisiaan kuin Krimille ja Itä-Ukrainaan, mutta myös esimerkiksi Syyriaan ja Libyaan. Lokakuun alussa olin Hongkongin mielenosoituksissa.

Juuri liivit ja kypärät yhdistetään sodista raportoiviin toimittajiin. Useimmat ovat nähneet niitä kameralle puhuvien toimittajien yllä kansainvälisillä uutiskanavilla.

Oikeasti niitä pidetään päällä varsin harvoin.

Tällaisille keikoille lähetetään vain erillisen kriisialuekurssin käyneitä. Kurssilla opetetaan välttämään vaarallisimmat tilanteet, ellei sellaisiin pidä välttämättä mennä. Siis sellaiset, joissa kypärää on pakko pitää.

Varusteita ei pidä mielellään vain näön vuoksi, sen verran epämukavia ne ovat. Esimerkiksi elokuussa 2011 Libyassa Muammar Gaddafin paettua lämpöä oli 40 astetta ja porotti pilvettömältä taivaalta. Liivit olivat kuin toppatakki.

Yleensä niitä ei myöskään saa painavuutensa vuoksi tuotua kovin monta. Ryhmädynamiikkaan vaikuttaa selvästi, jos autossa osalla on liivit ja kypärä ja osalla ei.

Eikä niiden kanssa ole kovin kiva haastatella paikallisia siviilejä. Mennä nyt jonkun kotiin kypärä päässä.

Sodassahan usein kiinnostavin paikka on vähän etäämpänä rintamasta. Tosin sielläkin kypärää saattaa tarvita, jos juhlatunnelmissa aletaan ampua ilmaan.

Itse pukeudun kriisikeikoilla yleensä suoriin housuihin, kauluspaitaan ja pikkutakkiin. Niin on ensinnäkin riittävästi taskuja, mutta sitäkin tärkeämpää on näyttää yhtä aikaa sekä vaarattomalta että herralta.

Silti liivit ja kypärä ovat aina mukana, nehän voivat pelastaa hengen. Usein niissä lukee TV, koska sen voi kirjoittaa isommalla. Merkinnät on tarkoitettu meitä jostain kauempaa kiikareilla tai muilla välineillä tarkkaileville.

Satelliittipuhelimia sen sijaan tarvitsee nykyisin aika harvoin – oikeastaan vain isoissa luonnonkatastrofeissa ja sodan vuoksi romahtaneissa valtioissa. Muualla nettiin pääsee helposti.

Sen sijaan erilaiset pienet lahjat ovat tärkeitä.

Itä-Ukrainassa oli hyvä olla pieniä viinapulloja, kun rintamalinjan yli vielä mentiin edestakaisin. Kerran tiesululla pitikin juoda kansojen väliselle ystävyydelle, jota ei siis ollut, jotta tunnelma saatiin rauhoitettua ja aseiden piiput osoittamaan taas maahan.

Kesällä 2010 Etelä-Kirgisian Ošissa taas suklaa osoittautui arvokkaaksi.

Siellä puhjenneissa levottomuuksissa kirgiisit olivat surmanneet satoja uzbekkeja ja tuhonneet kokonaisia kaupunginosia. Onnistuimme parin kollegan kanssa pääsemään avustuskoneessa makaronisäkkien päällä Biškekistä Ošin kentälle, mutta sieltä kaupunkiin vievä tie oli poikki.

Kentälle saapui kuitenkin pari ministeriä seurueineen matkalla Biškekiin. Kun he valittivat, etteivät olleet syöneet koko päivänä, annoimme omista varastoistamme suklaata. Kolmannen suklaapalan jälkeen varapääministeri sanoi, että heillä olisi yksi ylimääräinen kopteri viemään meidät kaupunkiin.

Sota- tai kriisikeikalle lähtevän toimittajan mukaan otettavien asioiden listalla tärkein on silti käsitys omasta roolistaan.

Paikalla ollaan töissä, välittämässä tietoa ja tunnelmia yleisölle, jota ei kovin paljon kiinnosta, kuka toimittaja on. Keikalla voi olla rankkaa, mutta ei taatusti yhtä rankkaa kuin tilanteen keskellä elävillä siviileillä, jotka eivät välttämättä pääse halutessaan pois.

Siksi on hyvä pitää huolta siitä, että kriisialueiden muutenkin kovassa paineessa olevat sairaalat eivät joudu käyttämään morfiinivarastojaan länsimaiseen toimittajaan. Tärkeämpiäkin hoidettavia on.

Pitää siis huolehtia siitä, ettei toimittajasta itsestään tule tarinaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Käsiin kuolleita nuorukaisia, pakkaselta varjeleva rakkaus ja puukko­hippaa lähiössä – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  5. 5

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  10. 10

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää