Ulkomaat

Kiina hermostui Hongkongin naamiokiellon kumoamisesta ja linjasi, että sillä on viimeinen sana perustuslain tulkinnasta

Kansankongressin linjauksen pelätään kaventavan Hongkongin oikeudellista itsenäisyyttä. Kiinan hallitusta myötäilevä lehti kutsui Hongkongin korkeimman oikeuden päätöstä säälittäväksi.

Kiinan keskusjohto on ilmaissut ”voimakkaan tyytymättömyytensä” ja ”syvän huolensa” Hongkongin korkeimman oikeuden maanantaiseen päätökseen, jonka mukaan mielenosoittajien naamioitumiskielto oli väkivaltaisuuksien repimän erityishallintoalueen perustuslain vastainen.

Kiinan parlamentin eli kansankongressin tiedottaja Zang Tiewei julkaisi tiistaina lausunnon, jonka mukaan vain kansankongressilla on oikeus päättää eri toimien perustuslaillisuudesta Hongkongissa, uutistoimistot kertoivat.

Linjaus ja erityisesti sen ajoitus herätti Hongkongissa uusia pelkoja siitä, että Kiina aikoo kaventaa Hongkongin oikeudellista liikkumatilaa ja sen erityisasemaa Kiinan osana. Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle niin sanotun ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteen mukaisesti vuonna 1997.

Hongkongin hallitus antoi lokakuussa hätätilan varjolla määräyksen, jolla kiellettiin kasvonaamioiden käyttö mielenosoituksissa. Määräys nautti suurta suosiota Pekingissä, jonka vallanpitäjät toivovat kovempia otteita Hongkongin mielenosoitusten taltuttamiseksi.

Zang totesi tiistaina, että naamiokiellon kumoaminen ”on vakavasti heikentänyt” Hongkongin hallintoa ja kansankongressi pohtii, miten se voisi puuttua asiaan.

South China Morning Post -lehden lainaamat kiinalaisasiantuntijat puolestaan totesivat, että Hongkongin korkeimman oikeuden tulkinta oli epäonnistunut.

”Päätös lähettää sumean viestin ulkomaailmaan, ja radikaalit tahot kokevat sen hyvin rohkaisevaksi”, totesi Nankain yliopiston oikeustieteiden professori Li Xiaobing.

Lehden mukaan on todennäköistä, että Hongkongin hallitus haastaa päätöksen Hongkongin viimeisessä valitustuomioistuimessa. Vasta sen jälkeen Kiina päättäisi, lähteekö se ”korjaamaan” Hongkongin oikeusistuimien tulkintoja.

Paljon kovempaa kieltä käytti Kiinan kommunistisen puolueen äänitorvi Global Times, jonka pääkirjoituksessa Hongkongin korkeimman oikeuden päätöstä kutsuttiin ”säälittäväksi”.

”Päätös sekoittaa entisestään oikean väärästä Hongkongin yhteiskunnassa ja saa jotkut ihmiset osoittamaan sympatiaa mellakoitsijoille.– – On sääli, että jotkut tuomarit Hongkongissa eivät kanna täyttä vastuutaan käydä yhteistä taistelua väkivaltaa vastaan”, lehti kirjoitti.

Kiinan kansankongressin pysyväiskomitealla on viimeinen sana Hongkongin perustuslain tulkinnasta. Se on antanut viisi kertaa aiemmin tulkintansa Hongkongia koskevissa perustuslaillisissa kysymyksissä.

Financial Times -lehden mukaan Kiinan tiistainen lausunto antaa lisää vettä myllyyn mielenosoittajille, jotka pelkäävät Hongkongin erityisaseman puolesta ja jotka vaativat lisää demokratiaa metropolin asukkaille. Näin siitäkin syystä, että Kiina ilmaisi kantansa jo ennen kuin Hongkongin hallitus ehti valittaa korkeimman oikeuden päätöksestä viimeiseen valitustuomioistuimeen.

Hongkongiin laajempaa demokratiaa vaativa kansanedustaja Dennis Kwok totesi uutistoimisto AFP:lle, että Hongkongin oikeusistuimien vallan kaventaminen ”lopettaa yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteen”.

”Nyt ei ole aika polttaa omaa taloa tai tuhota Hongkongin oikeusvaltioperiaatetta”, Kwok sanoi.

Hongkongin kiinalaisen yliopiston apulaisprofessori Stuart Hargreaves sanoi The Washington Post -lehdelle, että Kiinan tiistaista lausuntoa voi tulkita parilla eri tavalla. Jos kyseessä on yritys estää Hongkongin oikeusistuimia tulkitsemasta perustuslakia, se tarkoittaisi ”radikaalia” kavennusta alueen oikeudelliseen riippumattomuuteen.

Toinen tapa nähdä asia on se, että Kiina vain muistuttaa, että sen kansankongressilla on asiassa viimeinen sana. Hänen mukaansa Kiinan todelliset aikeet määrittävät sen, pidetäänkö Honkongia yhä luotettavana toimintaympäristönä esimerkiksi kansainvälisen kaupankäynnin ja sijoittamisen keskuksena.

Kiista naamiokiellosta kietoutuu laajemmin siihen, mistä Hongkongin mielenosoituksissa on kyse. Viime keväänä alkaneissa protesteissa vastustettiin alun perin lakialoitetta, joka olisi sallinut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Kun aloitetta vastaan oli protestoitu kolme kuukautta, Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam ilmoitti, että aloite vedetään virallisesti pois käsittelystä. Ilmoitus tuli kuitenkin myöhässä, sillä mielenosoittajat olivat kasvattaneet vaatimuksiaan koskemaan alueen demokratiaa laajemminkin.

Viime päivinä mielenosoitukset ovat kiihtyneet rajusti, mikä on koventanut emomaa Kiinan äänenpainoja. Maanantaina Kiinan presidentin Xi Jinpingin todettiin sanoneen, että Hongkongin ”radikaali väkivalta” on synnyttänyt ”vakavan haasteen ’yhden maan ja kahden järjestelmän’ perustalle”.

Suurimpana pelkona hongkongilaisilla on, että Kiina komentaisi armeijansa taltuttamaan mielenosoitukset. Viime lauantaina Hongkongin kaduilla nähtiin yllättäen kiinalaissotilaita, mutta he olivat pukeutuneet t-paitoihin ja shortseihin ja osallistuivat kaupungin katujen siivoamiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käsiin kuolleita nuorukaisia, pakkaselta varjeleva rakkaus ja puukko­hippaa lähiössä – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  2. 2

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  5. 5

   Poliisi ampui neljä nuoren eläinlääkärin raiskauksesta ja murhasta epäiltyä Intiassa

  6. 6

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  2. 2

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  11. Näytä lisää