Ulkomaat

Kiina hermostui Hongkongin naamiokiellon kumoamisesta ja linjasi, että sillä on viimeinen sana perustuslain tulkinnasta

Kansankongressin linjauksen pelätään kaventavan Hongkongin oikeudellista itsenäisyyttä. Kiinan hallitusta myötäilevä lehti kutsui Hongkongin korkeimman oikeuden päätöstä säälittäväksi.

Kiinan keskusjohto on ilmaissut ”voimakkaan tyytymättömyytensä” ja ”syvän huolensa” Hongkongin korkeimman oikeuden maanantaiseen päätökseen, jonka mukaan mielenosoittajien naamioitumiskielto oli väkivaltaisuuksien repimän erityishallintoalueen perustuslain vastainen.

Kiinan parlamentin eli kansankongressin tiedottaja Zang Tiewei julkaisi tiistaina lausunnon, jonka mukaan vain kansankongressilla on oikeus päättää eri toimien perustuslaillisuudesta Hongkongissa, uutistoimistot kertoivat.

Linjaus ja erityisesti sen ajoitus herätti Hongkongissa uusia pelkoja siitä, että Kiina aikoo kaventaa Hongkongin oikeudellista liikkumatilaa ja sen erityisasemaa Kiinan osana. Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle niin sanotun ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatteen mukaisesti vuonna 1997.

Hongkongin hallitus antoi lokakuussa hätätilan varjolla määräyksen, jolla kiellettiin kasvonaamioiden käyttö mielenosoituksissa. Määräys nautti suurta suosiota Pekingissä, jonka vallanpitäjät toivovat kovempia otteita Hongkongin mielenosoitusten taltuttamiseksi.

Zang totesi tiistaina, että naamiokiellon kumoaminen ”on vakavasti heikentänyt” Hongkongin hallintoa ja kansankongressi pohtii, miten se voisi puuttua asiaan.

South China Morning Post -lehden lainaamat kiinalaisasiantuntijat puolestaan totesivat, että Hongkongin korkeimman oikeuden tulkinta oli epäonnistunut.

”Päätös lähettää sumean viestin ulkomaailmaan, ja radikaalit tahot kokevat sen hyvin rohkaisevaksi”, totesi Nankain yliopiston oikeustieteiden professori Li Xiaobing.

Lehden mukaan on todennäköistä, että Hongkongin hallitus haastaa päätöksen Hongkongin viimeisessä valitustuomioistuimessa. Vasta sen jälkeen Kiina päättäisi, lähteekö se ”korjaamaan” Hongkongin oikeusistuimien tulkintoja.

Paljon kovempaa kieltä käytti Kiinan kommunistisen puolueen äänitorvi Global Times, jonka pääkirjoituksessa Hongkongin korkeimman oikeuden päätöstä kutsuttiin ”säälittäväksi”.

”Päätös sekoittaa entisestään oikean väärästä Hongkongin yhteiskunnassa ja saa jotkut ihmiset osoittamaan sympatiaa mellakoitsijoille.– – On sääli, että jotkut tuomarit Hongkongissa eivät kanna täyttä vastuutaan käydä yhteistä taistelua väkivaltaa vastaan”, lehti kirjoitti.

Kiinan kansankongressin pysyväiskomitealla on viimeinen sana Hongkongin perustuslain tulkinnasta. Se on antanut viisi kertaa aiemmin tulkintansa Hongkongia koskevissa perustuslaillisissa kysymyksissä.

Financial Times -lehden mukaan Kiinan tiistainen lausunto antaa lisää vettä myllyyn mielenosoittajille, jotka pelkäävät Hongkongin erityisaseman puolesta ja jotka vaativat lisää demokratiaa metropolin asukkaille. Näin siitäkin syystä, että Kiina ilmaisi kantansa jo ennen kuin Hongkongin hallitus ehti valittaa korkeimman oikeuden päätöksestä viimeiseen valitustuomioistuimeen.

Hongkongiin laajempaa demokratiaa vaativa kansanedustaja Dennis Kwok totesi uutistoimisto AFP:lle, että Hongkongin oikeusistuimien vallan kaventaminen ”lopettaa yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteen”.

”Nyt ei ole aika polttaa omaa taloa tai tuhota Hongkongin oikeusvaltioperiaatetta”, Kwok sanoi.

Hongkongin kiinalaisen yliopiston apulaisprofessori Stuart Hargreaves sanoi The Washington Post -lehdelle, että Kiinan tiistaista lausuntoa voi tulkita parilla eri tavalla. Jos kyseessä on yritys estää Hongkongin oikeusistuimia tulkitsemasta perustuslakia, se tarkoittaisi ”radikaalia” kavennusta alueen oikeudelliseen riippumattomuuteen.

Toinen tapa nähdä asia on se, että Kiina vain muistuttaa, että sen kansankongressilla on asiassa viimeinen sana. Hänen mukaansa Kiinan todelliset aikeet määrittävät sen, pidetäänkö Honkongia yhä luotettavana toimintaympäristönä esimerkiksi kansainvälisen kaupankäynnin ja sijoittamisen keskuksena.

Kiista naamiokiellosta kietoutuu laajemmin siihen, mistä Hongkongin mielenosoituksissa on kyse. Viime keväänä alkaneissa protesteissa vastustettiin alun perin lakialoitetta, joka olisi sallinut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Kun aloitetta vastaan oli protestoitu kolme kuukautta, Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam ilmoitti, että aloite vedetään virallisesti pois käsittelystä. Ilmoitus tuli kuitenkin myöhässä, sillä mielenosoittajat olivat kasvattaneet vaatimuksiaan koskemaan alueen demokratiaa laajemminkin.

Viime päivinä mielenosoitukset ovat kiihtyneet rajusti, mikä on koventanut emomaa Kiinan äänenpainoja. Maanantaina Kiinan presidentin Xi Jinpingin todettiin sanoneen, että Hongkongin ”radikaali väkivalta” on synnyttänyt ”vakavan haasteen ’yhden maan ja kahden järjestelmän’ perustalle”.

Suurimpana pelkona hongkongilaisilla on, että Kiina komentaisi armeijansa taltuttamaan mielenosoitukset. Viime lauantaina Hongkongin kaduilla nähtiin yllättäen kiinalaissotilaita, mutta he olivat pukeutuneet t-paitoihin ja shortseihin ja osallistuivat kaupungin katujen siivoamiseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista, ensi­sijaisesti jo joulukuussa

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  4. 4

   Supo: Suomessa on satoja ihmisiä, jotka toimivat terroristien hyväksi, ja määrä jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

  7. 7

   Tutkijat: Asutus keskittyy aiempaa nopeammin seitsemälle kasvu­seudulle

  8. 8

   Keskustan Kulmuni ei suostu linjaamaan al-Holista: ”Teidän täytyy kysyä pää­ministeriltä”

  9. 9

   Sivusto: Tietokone- ja konsolipeli­ketju Gamestop sulkee myymälänsä Suomessa

  10. 10

   Pohjanmaan kokoomusnaiset kirjoittaa naisvaltaisesta ”huulipunahallituksesta” – Vikman: Ei edusta kokoomusnaisten kantaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  3. 3

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  4. 4

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  8. 8

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  9. 9

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  9. 9

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  10. 10

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää