Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBChttps://www.bbc.com/news/world-africa-50480495 ja nigerialainen The Guardianhttps://guardian.ng/news/jailed-nigerian-fraudster-coordinates-100m-scam-from-prison/.
Aroke pidätettiin mittavista internethuijauksista vuonna 2012, ja tällä hetkellä hän istuu 24 vuoden vankeustuomiota Nigerian Lagosissa.
Vuonna 2012 Nigerian talousrikoksia tutkiva komitea EFCC (Economic and Financial Crimes Commission) sanoi, että tuolloin Malesiassa opiskellut Aroke oli keihäänkärki mittavassa huijausverkostossa.
Korruptiota tutkivien viranomaisten alustavissa tutkimuksissa kävi ilmi, että hänellä on ollut vankilassa pääsy internetiin.
Viranomaiset pääsivät tapauksen jäljille, kun EFCC sai tietoja, kuinka Aroke pystyi jatkamaan huijauksiaan myös vankilasta käsin.
Tällä viikolla EFCC kertoi, että sen alustavissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että Aroke pääsi internetiin ja hänellä oli puhelin käytössään. Aroke oli myös ollut hoidettavana sairaalassa Lagosissa ”määrittelemättömästä syystä”. Sairaalasta hän pääsi viettämään aikaa hotelleissa ja tapaamaan vaimoaan ja lapsiaan.
Aroke käytti keksittyä nimeä, jonka avulla hän avasi kaksi pankkitiliä ja osti luksusautoja ja asuntoja vankeutensa aikana. Lisäksi Arokella oli pääsy vaimonsa pankkitilille, jota hän käytti rahansiirtoihin.
Toistaiseksi on epäselvää, miksi Aroke oli päässyt sairaalaan, ja miten hän pääsi matkustamaan sieltä eri paikkoihin. Vankilaa hallinnoiva viranomainen ei ole kommentoinut tapausta.
BBC:n mukaan korruptio on yleistä Nigeriassa. Toistaiseksi ketään viranomaista tai vankilan työntekijää ei ole pidätetty virasta.
Niin sanotut nigerialaishuijaukset ovat olleet esillä aiemminkin. HS kertoi elokuussa nettihuijauksesta, jossa yrityksiltä ja ihmisiltä epäillään huijatun yhteensä ainakin kuusi miljoonaa dollaria eli noin 5,4 miljoonaa euroa.
Lue lisää: Yhdysvalloissa epäillään laajaa kansainvälistä petosvyyhtiä: Iäkkäitä naisia huijattiin romanssin varjollahttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006214807.html
Huijauksen pääepäiltyjä ovat kaksi Los Angelesissa asuvaa nigerialaismiestä. Tuolloin huijauksesta luettiin syytteet yhteensä 80 ihmiselle, joista valtaosa oli nigerialaisia.
Tuolloin kaikkia heistä sai syytteet petoksen ja rahanpesun suunnittelemisesta sekä identiteettivarkauksista. Osa sai myös rahanpesu- ja petossyytteet.
- Nigeria Seuraa
- Korruptio Seuraa
- Petokset Seuraa
- Rikokset Seuraa
- Jussi Salmela Seuraa
Kommentit