Ulkomaat

EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

Keskiviikkona Trumpin virkarikostutkinnan odotetuin todistaja, Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland astui kongressin kuultavaksi.

Washington

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandin todistus presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa oli raskaampi kuin moni etukäteen kuvitteli. Sondland käveli kuulemiseen hymyillen ja alkoi sitten pudotella kovia syytöksiä.

Sondland kertoi kongressille, että Yhdysvaltain koko ulkopoliittinen johto tiesi presidentti Donald Trumpin yrityksestä saada Ukraina avaamaan tutkinta poliittisesta vastustajastaan Joe Bidenista ja tämän pojasta sekä demokraattipuolueen sähköposteista.

”Kaikki olivat mukana. Se ei ollut salaisuus”, Sondland sanoi tiedusteluvaliokunnan edessä.

Sondland todisti myös, että Ukrainalta vaaditut demokraatteihin kohdistuvat tutkinnat oli sidottu vastapalveluksiin Yhdysvalloilta. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kutsu Valkoiseen taloon riippui niiden avaamisesta julkisesti.

Sondlandin mukaan Trumpille tärkeintä oli Zelenskyin julkinen ilmoitus, eivät varsinaiset tutkinnat.

Joe Biden on entinen varapresidentti, joka on ennakkosuosikki Trumpin vastaehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa. Tämän hetkisten gallupien perusteella Bidenilla on mahdollisuus voittaa Trump.

Virkarikostutkinnassa on kyse siitä, käyttikö Trump ulkopoliittista valtaansa oman poliittisen etunsa ajamiseen.Avauslausunnossaan Sondland sanoi, että niin ulkoministeri Mike Pompeo kuin varapresidentti Pence tiesivät, mitä oli meneillään ja että käskyt tulivat presidentti Trumpilta. Osa aiemmista todistajista oli sanonut, että Yhdysvaltain virallisen ulkopolitiikan rinnalla oli Ukrainassa toinen, epävirallinen kanava.

Sondland kiisti tämän.

”En ymmärrä, miten sitä voisi kutsua epäviralliseksi, kun puhutaan Yhdysvaltain presidentistä, ulkoministeristä, Valkoisen talon kansliapäälliköstä ja energiaministeristä.”

Todistuksensa tueksi Sondland esitti sähköposteja, joiden hän sanoi todistavan, että Valkoinen talo, Yhdysvaltain ulkoministeriön johto ja kansallinen turvallisuusneuvosto tiesivät Ukraina-yrityksistä 23. toukokuuta 2019 alkaen.

”Presidentin nimittämänä noudatin presidentin käskyjä. Työskentelimme Rudy Giulianin kanssa, koska presidentti määräsi meidät tekemään niin”, Sondland sanoi.

Giuliani on Trumpin henkilökohtainen asianajaja. Republikaanit ovat aiemmin esittäneet, että Giuliani olisi saattanut toimia Ukrainassa omin päin.

Sondland kertoi puhuneensa Ukrainasta myös suoraan presidentti Trumpin kanssa.

Kuvagalleriassa on esitelty virkarikostutkinnan kannalta keskeisiä henkilöitä:Avauspuheenvuorossaan Sondland luetteli pitkän listan Yhdysvaltain ulkopoliittista johtoa ulkoministeri Pompeosta ja Trumpin entiseen turvallisuusneuvontajaan John Boltoniin.

”He tiesivät, mitä teimme ja miksi.”

Puolustus vaikeuksissa

Republikaanien puolustus oli paikoin helisemässä. Tähänastisissa kuulemisissa puolueen edustajat ovat taistelleet liki jokaisesta puheminuutista.

Keskiviikkona puolueen lakimies Steve Castor sanoi pyrkivänsä ”kohteliaisuudesta Sondlandia kohtaan” siihen, ettei käytä kaikkea kysymysaikaansa. Castorin kysymykset myös loppuivat ennen kuin hänen puheaikansa.

Konservatiivisella Fox-kanavalla Ken Starr kutsui Sondlandin todistusta ”pommiksi”. Starr johti 1990-luvulla presidentti Bill Clintoniin kohdistunutta virkarikostutkintaa.

Sondland vastasi moneen kysymykseen, ettei muista tarkasti, mutta että asiasta on olemassa muistiinpanoja ja dokumentteja. Hän oli yrittänyt saada niitä ulkoministeriöstä, joka kieltäytyi luovuttamasta asiakirjoja.

”Minä en tehnyt muistiinpanoja mutta monet muut tekivät.”

Tämä vahvistaa demokraattien väitettä, että Trump pyrkii estämään itseensä kohdistuvaa tutkintaa. Se on mahdollinen syytekohta, jos edustajainhuone nostaa virkasyytteen Trumpia vastaan.Trumpia edelleen lujasti puolustavat republikaanit tarttuivat kuulemisessa ennen muuta siihen, että Sondland ei ollut puhunut Trumpin kanssa Ukrainalle myönnetyn sotilasavun ehdoista.

Sondland kertoi olleensa silti viimeistään syyskuussa vakuuttunut siitä, että myös sotilasavun toimittaminen ukrainalaisille riippui tutkintojen avaamisesta. Avun jäädyttämiselle ei annettu muutakaan selitystä.

Sellaista ei kukaan ole antanut vieläkään. Republikaanit ovat viitanneet siihen, että Trump suhtautuu kriittisesti ulkomaiden auttamiseen ylipäätään. Minkäänlaista ulkopoliittista perusteltua päätöstä avun jäädyttämisestä ei ole kuitenkaan esitetty.

Sondland sanoi ilmaisseensa huolensa avun jäädyttämisestä varapresidentti Mike Pencelle syyskuun ensimmäisenä päivänä. Lisäksi Sondland oli keskustellut ”jumittuneesta tilanteesta” ulkoministeri Pompeon kanssa sähköpostitse.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä Zelenskyin neuvonantaja Andrey Yermak kysyi Sondlandilta, miksi sotilasapu oli jäädytetty.

Sondland kertoi ”luultavasti” vastanneensa, ettei apua kenties vapauteta ennen kuin Ukraina lupaa julkisesti avata tutkinnat.

Varat vapautettiin lopulta 11. syyskuuta. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun kongressi oli saanut tietoonsa nimettömän ilmiannon Trumpin yrityksistä painostaa Ukrainaa.

Trump: En tunne häntä kovin hyvin

Presidentti Trump kommentoi Sondlandin kuulemista keskiviikkona lyhyesti.


”En tunne häntä kovin hyvin. En ole juuri puhunut hänen kanssaan”, Trump sanoi toimittajille lähtiessään Valkoisesta talosta vierailulle Texasiin.

Presidentin lausunto luettiin kuulemisessa ääneen.

”Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee”, Sondland vastasi ja nauroi.

Trump myös luki paperilta lausunnon, jonka mukaan hän ei halua Ukrainalta mitään.

Valkoisen talon jo syyskuussa julkaisema muistio Trumpin ja Zelenskyin välisestä puhelusta todisti, että Trump pyysi Zelenskyiä tutkimaan Bideneita.


Aiemmat todistajat niin Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kuin Trumpin hallinnosta ovat valan vannoneina todistaneet, ettei heillä ollut mitään syytä epäillä Bidenia mistään väärinkäytöksistä. Samoin he ovat todistaneet, ettei ole mitään syytä epäillä, että Ukraina olisi sekaantunut Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Muun muassa Trump ja Giuliani ovat levittäneet salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukraina olisi pyrkinyt horjuttamaan Trumpin vaalikampanjaa. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten tutkinta osoittaa, että vaaleihin sekaantui Venäjä, joka tuki Trumpia.

Ukraina ja Venäjä ovat sodassa keskenään. Yhdysvallat on sodassa Ukrainan liittolainen.

Sondland oli odotetuin todistaja Trumpin virkarikostutkinnassa – osin siksi, että Valkoinen talo on kieltänyt Trumpin lähipiiriä todistamasta.

Sondland todisti jo lokakuussa suljettujen ovien takana. Silloin hän sanoi, ettei tutkintoja ollut sidottu vastapalveluksiin.

Ensimmäisessä kuulemisessaan Sondland ei myöskään kertonut, että oli puhunut tutkinnoista puhelimessa suoraan Trumpin kanssa. Tämä tuli esiin muiden todistajien kertomuksissa.

Lue lisää tästä puhelusta: Gordon Sondland puhui suoraan Trumpin kanssa jopa kiovalaisen ravintolan terassilta

Demokraattien edessä Sondland joutui koville tästä muistamattomuudestaan. Sondland puolustautui jo avauspuheenvuorossaan ja myönsi, ettei hänen muistinsa ”ole ollut täydellinen”.

”En ole muistioiden kirjoittaja tai muistiinpanojen tekijä, en ole koskaan ollut”, Sondland sanoi.

Trumpia lujasti puolustavien republikaanien odotettiin pyrkivän luomaan kuvaa, että Sondland oli rehentelijä, joka toimi omin päin. Se kävi heti vaikeaksi, koska Sondland kertoi toimineensa suoraan Trumpin käskystä.

Niinpä he yrittivät ennen muuta horjuttaa Sondlandin uskottavuutta. Tässä auttaa se, että Sondland on muuttanut aiempaa todistustaan.

Keskiviikko on julkisten kuulemisten neljäs päivä. Toisin kuin aiemmilla todistajilla Sondlandilla ei ole takanaan pitkää uraa diplomaattina tai Yhdysvaltain hallinnon virkamiehenä. Hän on hotelliyrittäjä, joka pitkään haaveili pääsystä suurlähettilääksi.

Trump nimitti Sondlandin EU-suurlähettilääksi sen jälkeen, kun Sondland oli lahjoittanut miljoona dollaria Trumpin virkaanastujaiskomitealle.

Torstaina todistaa vielä kansallisen turvallisuusneuvoston entinen Venäjän ja Euroopan asioiden johtaja Fiona Hill. Sen jälkeen kuulemiset päättyvät ainakin toistaiseksi.

Oikaisu kello 18.41: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Sondland lähetti 22. elokuuta sähköpostin ulkoministeri Mike Pompeolle, ei varapresidentti Mike Pencelle. Oikaisu kello 23.16: Sondland kertoi puhuneensa Mike Pencelle 1. syyskuuta eikä elokuussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  6. 6

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää